Šta je novo?

Hardver koju graficku uzeti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

infinityNS

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 10700K + ML 360R AIO
Matična ploča
Gigabyte Z490UD
RAM
T.Force 16*2
GPU
Nvidia Gigabyte 3080 OC 10 GB
Storage
m.2 2tb Viper
Zvuk
Integisan
PSU
FSP 700
Kućište
ASUS TUF 501
Monitor
LG 34'' ultra vide 1080p
Miš & tastatura
G19+G502Hero
Laptop
Dell Latitude 5420
Mobilni telefon
Samsung s24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima, skro sam uradio upgrade na i7 10700k, 32 gb rama, gigabyte z490ud i sada se dvoumim za graficku i konkretno je borba oko 3060ti ili 3070ti, igram se na 34 wide, 1080p i za sada ne planiram da prelazim na 4k, ali se opet dvoumim, da li ima razlog da ne uzmem 3070ti tj da li se ce se pojaviti neka vrsta bootleneck-a na masini ili ce sve to moci da gura kako treba... hvala svima unapred
Da dodam da mi je napajnje 700w u kvalitetu

3070ti imaš na KP Palit gamerock novu za 610e. Ja uzeo pre 10 dana od tog prodavca (tad je bila 630) fantastična karta. Jes vašar osvetljenje al hladna ko led.

UW nije 1080p, veca je to rezolucija od standardne 1080p. ako imas para za 3070ti cemu dvoumljenje?

+1 za 6800 XT

Pozdrav svima, skro sam uradio upgrade na i7 10700k, 32 gb rama, gigabyte z490ud i sada se dvoumim za graficku i konkretno je borba oko 3060ti ili 3070ti, igram se na 34 wide, 1080p i za sada ne planiram da prelazim na 4k, ali se opet dvoumim, da li ima razlog da ne uzmem 3070ti tj da li se ce se pojaviti neka vrsta bootleneck-a na masini ili ce sve to moci da gura kako treba... hvala svima unapred
Koje igre igraš? Ukoliko ne igraš isuviše zahtevne igre ja bi ostao 3060ti jer mi je malo nerealna razlika u ceni između najskupljeg modela 3060ti i najeftinije 3070ti (što je ako se ne varam 250e za nekih 20% koji dobijaš više-a pitanje da li je i toliko)

UW nije 1080p, veca je to rezolucija od standardne 1080p. ako imas para za 3070ti cemu dvoumljenje?
nisu mi problem toliko pare, nego da li ce mi 700w biti dosta, jer mi se ne daje jos 150e za napajanje i to sve nekako ide u krug... i onda sa 600e ode na 800e
Koje igre igraš? Ukoliko ne igraš isuviše zahtevne igre ja bi ostao 3060ti jer mi je malo nerealna razlika u ceni između najskupljeg modela 3060ti i najeftinije 3070ti (što je ako se ne varam 250e za nekih 20% koji dobijaš više-a pitanje da li je i toliko)
uglavnom Warzone i sada Warzone 2 kad krene, ocu da imam stabilan FPS na vecim detaljima

Jos jedan glas za 6800/XT

gledam sad po netu, vidim da je cena priblizna a kartica jeste nesto jaca, taman sam bio blize kupovini 3070 ti sad moram opet da istrazujem...

RX6800 je jaca karta u sirovom renderu + 16GB VRAM. RTX3070ti pak ima druge benefite RT, DLSS, nVidia Reflex. Evo sad poslednji drajver dodaje 10-15% boost-a (ne kazem da je AMD spavao sto se drajvera tice).
8GB VRAM jeste knap (kod mene na 1440p).
Kod tebe prvenstveno kartu odredjuje napajanje, ~40W manje trosi RX6800 u odnosu na 3070ti

🤥

gledam sad po netu, vidim da je cena priblizna a kartica jeste nesto jaca, taman sam bio blize kupovini 3070 ti sad moram opet da istrazujem...
napajanje je ok, ako nije staro 7-8 godina
sto se tice amd vs. nvidia, ja sam uvek za nv, podrska i softver je uvek bio flawless meni, sa AMD sam uvek imao probleme neke.

Nvidia jeste dobra ako se pored gaminga baviš i video obradom, u protivnom samo dodatno "bacanje" novca. Što se tiče drajvera, jeste imao AMD začkoljica ali trude se i svaki novi updejt su bolji i bolji, ali nije ni nvida baš nešto sjajna, da je sve ispeglano i bez mane...

Napajanje je staro godinu dana, ne bavim se obradom videa, ili tome slicno, kartica mi je iskljucivo za gejming, kao sto rekoh nisam jos za 4k, opet ulaganje, opet troskovi, nadji dobar monitor itd. sad imam 1070 strix, a pre toga sam imao amd rx570 a pre nje 280x i nisam imao nekih problema, ne klokujem masinu, bas radim sve stok, ali zato uzmem jacu karticu da ne moram da natezem sistem i tajminge, voltaze i sve uz to sto ide... prvenstveno bi sad novu karticu i da imam pristojan frame rate bez cimanja, sad mi je na 2560*1080 na Warzone, sa high detaljima oko 80ak frejmova i hteo bi da na novom Wazone ostanem priblizno na istom, a i nadam se nekim buducim naslovima da se igram solidno....

Obicna 6800 je bolja od 3070ti, cak i u nekim naslovima je bolja ili slicna kao 3080, u svakom slucaju bolje ce te sluziti 6800/xt nego bilo koja 3060ti/3070ti.
RDNA2 kartice generalno rade bolje od nvidia kartica u warzone.

videcu jos, sad se dvomim jos vise, videcu kako se ova 1070 bude ponasala za par dana u novom mw, pa cu prelomiti, hvala svima

nisu mi problem toliko pare, nego da li ce mi 700w biti dosta, jer mi se ne daje jos 150e za napajanje i to sve nekako ide u krug... i onda sa 600e ode na 800e
Bice ti dovoljno to napajanje za 3070, jos ako je undervolt-ujes sto bi trebalo da uradis jer ne gubis nista u FPS, a smanji ces potrosnju znacajno, samim tim i napajanje ce se manje opteretiti.
uglavnom Warzone i sada Warzone 2 kad krene, ocu da imam stabilan FPS na vecim detaljima
Vidim da se igras u HD rezoluciji... Ako hoces sto bolji fps u toj rezoluciji gledaj malo da nasviras taj cpu, mislim da moze bez problema da dobaci 5ghz za svaki dan, naravno sve to treba odraditi na adekvatan nacin, i pretestirati za gaming ne vise od 1~2h sa prime95.
Ako karticu kupujes pre svega za te dve igre, onda pogledaj na neti uporedne testove, i kupi karticu u skladu sa svojim potrebama... Cisto sumnjam da je neko imao obe karte namnski za tu igru, i da je pre svega testirao na adekvatan nacin, tako da pocev od mene mozemo samo da naklapamo sta je bolje, tako da nadji na netu uporene testove i resi dilemu Nvidia ili AMD... Ali ako igras jos nesto sem toga, recimo neku singl player igru koja podrzava ray tracing onda je bolje da pazaris Nvidia kartu... Sve vise igara dobija naknadnu podrsku za ray tracing, a vecina novih AA naslova podrazumeva se da dolazi sa ray tracing mogucnostima... Malo je reci da igre izgledaju prelepo uz ray tracing, a 3070 sasvim solidno se nosi sa ray tracing naslovima, pritom vecina RT igara podrzava i DLSS kojim se malo ublazi zahtevnost RT, imao sam je do pre mesec dana. Jedino sto ne mogu da ti kazem je kako radi Warzone sa 3070, mada mislim da radi maksimalno dobro kao i sa svakom druga kartom (u skladu sa mogucnostima kaste) jer to je igra kao i ostali MO pucacine na kojoj se konstanto radi kako bi bila sto bolje optimizovana, nema za cilj da igracima izbije lovu za skup hardver kako bi se igrali.

Ako si zadovoljan kako sve to izgleda u HD, nemoj da razmisljas o 4k, 4k gaming je veoma skupa igrarija... Tako ce i ostati minimum do naredne generacije grafickih karti, mada pre misli da ce proci jos 2~3 genracije dok se 4K ne postane svima dostupan.
8gb memorije dovoljno je za 1080/1440p nema sta nisam probao sa 3070 kartom, statistika iz rive uvek je na ekranu, nije se desilo ni da se priblizi 8gb zauzecu u 1440p, za 4k treba jaca karta a te jace karte imaju vise memorije... Mislim da igre koje nisu tako zahtevne graficki koje bi mogle da se igraju u 4k sa tom kartom isto tako ne mogu da popune tih 8gb, ali to nisam siguran jer nisam probao posto me ne zanim 4k gaming.

videcu, sve mi vuce ka Nvidiji, videcu polovinom novembra, kada izadje wz 2.0, na mp u mw2 imam do 60 fps stabilno, wz je malo zahtevniji pa cu sacekati, drugar ima 3070 pa ce mi dati da probam pa cu videti koja je situacija... svakako ce biti neki test do tada pa cu podvuci crtu,

Nazad
Vrh Dno