Šta je novo?

Zimske gume

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
335
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U procesu sam kupovine prvih zimskih guma (prvi svoj auto), kolika je realna razlika između npr TIGAR (205/55 R16 Winter 94H XL) -6800rsd i KLEBER (205/55 R16 KRISALP HP3 91H) -8800rsd ?
One ocene guma vidim da nemaju neke veze jer ona najskuplja ima lošije od neke duplo jeftinije.. Vozio bih se uglavnom po gradu ali bih otišao i na Kopaonik 10ak puta sigurno... Uzeo bih sve 4 nove.

Uzmeš slobodno Tigar Winter1 sa kojom se popneš i uz masnu banderu i ne razmišljaš previše 😉 Može i Sava Eskimo ako je slična cena...

Uzmeš slobodno Tigar Winter1 sa kojom se popneš i uz masnu banderu i ne razmišljaš previše 😉 Može i Sava Eskimo ako je slična cena...
Je l to ova guma iz mog post ili ima baš "winter 1", na netu su sve samo "winter" a na nekim stranim sajtovima vidim da piše winter1?

Koji auto je u pitanju (motor)?

Probao sam obe gume, Kleber su bolje (zato su i skuplje). Ali su bolje pre svega na suvom i mokrom asfaltu, u jesenjim/zimskim uslovima, što i jesu najčešći uslovi u SRB.
Po dubokom snegu i ledu bih blagu prednost dao prednost tim Michelin klonovima: https://tiresvote.com/articles/attack-michelin-clones/, moj utisak je da malo bolje ''kopaju'', da je trakcija na snegu za tu neku nijansu bolja.
Obe gume su dobre za zime u SRB i planinsku vožnju ali je jasno da bez lanaca i ostale zimske opreme na Kop ne treba ići, posebno ako auto nije ''4x4'', AWD.

Winter 1 (stari model guma) nisu za preporuku (ok su samo na snegu, sve ostalo je ispod očekivanja), posebno ne pored objektivno boljih Michelin klonova sa linka iznad.

Poslednja izmena:
Riken, Orium, Taurus su bukvalno ista guma kao i Winter samo su namenjena za druga tržišta (zato drugi naziv), mogu da se nađu i kod nas... (EDIT: izmenjeno nakon Shomijevog posta)

Što se tiče imena, nekada je bila Wintera, ali genijalci iz Tigra se nisu na vreme setili da zaštite ime, pa su morali da promene u Winter1 (ko se seća Ikar(b)usa, ista priča 😉)

Poslednja izmena:
Winter 1 (ili wintera) je stara guma pre nego sto su promenili saru i kao takva je bila godinama identicna. Za zimske uslove, odnosno sneg, je bila jako dobra dok je za ostale uslove prosecna ili cak ispod proseka.

1664969805919.png

Ova nova Winter ima drugaciju i unapredjenu saru i ona je tu ja mislim 2 sezone vec u prodaji (mozda i 3 cak)
1664969876647.png

Ukoliko ne vozis u nekim ekstremnim situacijama zavrsice i Tigar posao. Guma sa kojom je poredis i nije nesto gde bi dobio ko zna kakav boljitak, za ozbiljnu voznju u zimskim uslovima moras da gledas klasu tipa Michelin Alpin/Conti WinterContact/....

Ja vozim letnje Tigar UHP sa novom sarom i zadovoljan sam, ali opet, to je letnja guma.

@shomiNBGD hvala za info, ispustio sam ovu promenu izgleda u nekom trenutku 🙂

Ja bih preporučio i fulda gume, nemacke su i koristim ih godinama. Na Audi A6, opel astra, golf5 i trenutno na škodi superb. Od mene preporuka, nisu skupe u poređenju sa mishelin, continental…. Ali su se odlično pokazale zimske i letnje.

Ukoliko ne vozis u nekim ekstremnim situacijama zavrsice i Tigar posao.
Iz Kragujevca sam, nisu ekstremni uslovi, ali na Kopaoniku jesu. Kad god sam išo video sam ljude da se muče i ne mogu da izađu uz neku manju uzbrdicu do parkinga ili tako nešto gde mora da se stane pa da se krene. Ne bih želeo taj stres...
Koja bi bila najbolji kompromis da nema problema na Kopu a da nije preskupa? Za grad manje više, ne ludujem, ali voleo bih da može da ukoči...

Astra h gtc, 1.9 120hp
U tom slučaju mislim da je bolje uzeti Kleber (ili neke druge zimske te klase i kvaliteta) jer su jednostavno malo bolje u raznim uslovima (jesen, zima, rano proleće), posebno za automobile te snage motora.
Ali računaj na to da moraš imati dobre lance za Kop, posebno jer auto ima dosta nizak klirens pa lako može da se ''nasadi'' na naslage dubokog snega i leda. To se na planini dešava čak i crossover modelima, lanci tu veoma malo mogu da pomognu da se isčupaš ali ih svakako treba imati zbog dubokog snega i leda.

@shomiNBGD
Upravo tako, Winter 1 su stari model gume (ispod proseka u svim uslovima osim po snegu) a noviji Michelin-klon modeli su bolji i za preporuku u toj cenovnoj klasi.
michelin_clones_1.png

Poslednja izmena:
A gledaj imas ljude koji voze zimske gume stare po 10 godina u fazonu "ma dobro je to" i onda im se desavaju ta klizanja.

Na primer ja sam uz auto dobio stare te Winter1 koje su bile u tom trenutku stare jedno 8g, usao sam malo jace u jednu krivinu i zadnji tockovi su izgubili trakciju. Sutra sam otisao i kupio tada nove Michelin Alpin 5 a ove sam hteo da bacim ali ih je uzeo "drugar" koji mislim da ih vozi dan danas (a to je bilo 2016e). Te Alpin 5 sam isekao na sine posle mesec dana, naravno.

S jedne strane, ja licno vise ne bih dao pare za premijum gumu bas zbog uzasnih puteva po kojima mi vozimo i mogucnosti da se nepovratno iseku - zato sam i uzeo letnje Tigar UHP (koje sam takodje isekao par meseci posle kupovine novih).
Mislim da bilo koja ispravna guma (starost same gume i dubina sare) moze da te odvede bilo gde, samo da pazis kako vozis - a za ekstremne nanose snega tu su uvek lanci ili one carape za pogonske tockove.

Ovaj "klon" u Riken izvedbi vozimo vec 2 sezone na sluzbenim automobilima, za sada nije bilo problema nigde. Vozio sam i stari wintera dezen, te gume su bile dobre samo prve sezone, posle se skamene i ne drze iako je dubina šare 6mm. Kod Rikena druge sezone nisam primetio lošije držanje po mokrom, snegu i ledu u odnosu na prvu sezonu.
Klon takođe ima dosta jače bokove, preciznije je upravljanje u odnosu na winteru, sava eskimo, bf goodrich.
Privatno vozim eskimo S3+ vec drugi komplet i nemam primedbi, izgura 4 zimske sezone bez problema, za manje/lakše automobile je po performansama i ceni možda zlatna sredina.

Ne znam zasto je tolika razlika u ceni kod 16ica izmedju kleber krisalp hp3 i tigrove gume. Ja sam bas pre neki dan uzeo sve 4 nove krisalp hp3, ali 196/65/15 i kostale su par stotina dinara vise od tigrovih. Sto se klebera tice, u odnosu na daytonke koje sam imao pre njih, prilicno je tiha guma.

Iz Kragujevca sam, nisu ekstremni uslovi, ali na Kopaoniku jesu. Kad god sam išo video sam ljude da se muče i ne mogu da izađu uz neku manju uzbrdicu do parkinga ili tako nešto gde mora da se stane pa da se krene. Ne bih želeo taj stres...
Koja bi bila najbolji kompromis da nema problema na Kopu a da nije preskupa? Za grad manje više, ne ludujem, ali voleo bih da može da ukoči...
Ja svake godine idem na Kopaonik, do sada ni jednom nisam koristio lance sa fulda gumama. Jeste kad se kolona zaustavi malo teze krenuti uzbrdo ali nisam imao slučaj da se ukopam.

Da li za zimske gume imate dodatni set felni, ili svake sezone montirate gume na iste felne kod vulkanizera?

Da li za zimske gume imate dodatni set felni, ili svake sezone montirate gume na iste felne kod vulkanizera?
Ja sam sad uzeo set felni posebno za zimske. Samo još gume da odaberem..

Do skoro sam imao poseban set felni za letnje 17" i poseban za zimske 16". Sada sam prešao i na letnje 16" tako da montiram i demontiram 2x godišnje 😉

Ja na primer m+s koristim cele godine, jedno 10+ godina u nazad imam samo jedan set guma. Pređem sa njima oko 60.000 a na 30.000 zadnje stavim napred i obrnuto. Razlika po meni nema posto vozim normalno pa nema potrebe da se bolje lepe za asfalt i takve stvari, jedino u indeksu brzine ali koliko ima danas kamera, presretača i radara ne može se ni voziti puno preko ogranicenja.

Postavlja se pitanje preko Prijava zasto je tema o zimskim gumama na IT forumu zatvorena... Ako to treba objasnjavati, onda...

Imate garaza.rs specijalizovan forum, sa kompletnim i ogromnim podforumom za gume i felne i sa mnogo vise iskusnijim clanovima za takve teme.
Hvala na razumevanju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno