Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Da, to je uzasno :(, jer to znaci da nece biti pomoci od AMD-a za 6600 XT, i 6700, nego ce se cena formirati iskljucivo po trzistu.

I 6750 XT zamenjuje 6700 XT pa su obe na listi. Simetricnost, konsistetnost su nebitni, firme to ne tretiraju 1% (sta ti jave iz fabrike, sta ti jave distributeri, po tome, koliko god bilo haoticno ili kontradiktorno za nas krajnje korisnike)[Marketing odeljenje ustroji realnost koliko moze, ali mogu samo toliko da urade, nisu cudotvorci]. Ovo samo znaci da su jako male zalih 6700 i RX 6600 XT, i da cu prve ispariti sa trzista, RX 6600 XT je vec $50 skuplja od RX 6650 XT na americkom trzistu (novi snimak hardwareunboxed)
Da li to znaci da, neko ko je planirao da uzme neku grafiku tipa 6700(XT), da uzima dok ima jer ih uskoro u prodaji biti vise nece? U planu mi je jedna takva grafika da konacno posle 5 godina zamenim RX480 i planirao sam kupovinu za nekih mesec dva, kad cena padne ispod 400€ (ako uopste i padne).

Da li to znaci da, neko ko je planirao da uzme neku grafiku tipa 6700(XT), da uzima dok ima jer ih uskoro u prodaji biti vise nece? U planu mi je jedna takva grafika da konacno posle 5 godina zamenim RX480
Samo 6700 bez XT , 6600 sa XT, 6700 sa XT ce biti, i 6600 bez XT, i 6650 sa XT ce biti. Odnosno samo ta dva modela koja sam naveo ce prvi otici (Nema razloga ici na njih osim zbog potrosnje za SFF mala kucista. Svi ostali modeli pokrivaju slicno.
U planu mi je jedna takva grafika da konacno posle 5 godina zamenim RX480 i planirao sam kupovinu za nekih mesec dva, kad cena padne ispod 400€ (ako uopste i padne).
Pasce cena sigurno, samo je pitanje koliko brzo kod nas. 6800 su vec ispod 400 eur na ebay (krenuli Americki kopaci da prodaju)

Samo neka oni prvo poprave hardware acceleration, svaki drajver nakon 22.5.1 ima problem sa tim, bice veselo ako izbace rdna3 i ne poprave ovaj problem

Koji je problem sa HW acceleration konkretno? Da proverim kod mene

Samo neka oni prvo poprave hardware acceleration, svaki drajver nakon 22.5.1 ima problem sa tim, bice veselo ako izbace rdna3 i ne poprave ovaj problem
Jos od decembra 2021 imam problem kada je ukljucena HW poslije igranja par sati obara drajver.Ni dan danas nije popravljeno_Otvorim browser sa HW i cao zdravo.

A upgrade drivera je neki must? Ja se ne secam kad sam instalirao drajver za nevidiju... neki iz 2020. i dalje vozim, sto da dzaram kad radi...
Jel kod AMDa mora cesce da se menja drajver (nemam vec 3-4 god, malo sam zaboravio)?

A upgrade drivera je neki must? Ja se ne secam kad sam instalirao drajver za nevidiju... neki iz 2020. i dalje vozim, sto da dzaram kad radi...
Jel kod AMDa mora cesce da se menja drajver (nemam vec 3-4 god, malo sam zaboravio)?
Drajver iz 2021 sam imao 2021.Sad imam zadnji WHQL.
Sad kad sam vidio da sam umalo pazario x8 karticu malo je falilo da me slog udari.Hvala ti ostoja gdje cuo i ne cuo.Mislio sam da se podrazumjeva da je x16 rx 6600 kakva kompanija sve ti ***** ka da je srednji vijek a ne 21.

Navodno planiraju da isprave HW acceleration bag i jos neke u 22.10.2
  • Display may briefly show corruption when switching between video and game windows on some AMD Graphics Products such as the Radeon™ RX 6700 XT. [Resolution targeted for 22.10.2]
  • When Vertical Refresh Sync is set globally to Always Off, system stuttering or driver timeout may occur during video playback using Radeon™ RX 6000 series GPUs. [Resolution targeted for 22.10.2]
  • Driver timeout may occur using HEVC hardware encoding on Radeon™ RX 6000 series GPUs. [Resolution targeted for 22.10.2]
Sa 22.5.1 sam imao cudan flicker u Escape from Tarkov dok sredjujem inventar u bazi, nikada problema tokom samog igranja. Sa 22.9.1 se dosta poboljsala situacija, videcemo sta 22.10.2 donosi.

https://www.msi.com/Graphics-Card/Radeon-RX-6600-XT-GAMING-X-8G
Ja se ponovih sa ovim modelom.
Ventilator 1300rpm u 3DMark-u, jako tiha katica.
Imam X470 al gledajuci po netu ne gubim nista primetno u performansama, uzecu B550 za rodjus posle Nove.
Samo da izadju sledeci WHQL drajveri da vidim kako ce onda tek da dere moju staru RX570.

Zasto dzaba, tj kakve veze ima sa plocom? XT je 15% brza karta on non XT, ima vise shadera i brzi VRAM.
Pa bila ubodena na PCIe 3.0 ili 4.0, i dalje je brza toliko. S tim da sutra prekosutra moze da izmuze jos par % prelaskom na PCIe 4.0, ali to je "situational" sto bi rekli.

Ne baš toliko na PCIe v3 gde je u procentima cena viša nego dobitak u performansama,

Koliko prosecan korisnik primeti te perfomanse? Koliko fps-a je u igri?

Kao što sam rekao u jednoj od tema svi vole da imaju veliki.....takt ;)

Gubitak je 1-5% u zavisnosti od igre na 6600/xt, osim par izuzetaka gde je bitan jako bitan pcie bandwidth

1-3 fps-a...

Haa Say What GIF by Parship

I još ostane 8 PCIe linija za nešto drugo. ja uzeo 4 ta NVMe,

Ne baš toliko na PCIe v3 gde je u procentima cena viša nego dobitak u performansama,
Samo polako... ali on nema PCIe 4 plocu, i ako bira sta je brze na tome sta ima, 6600XT je uvek brza od 6600.
Sutra kad kupi takvu plocu i dalje ce 6600XT biti brza od 6600 koliko je bila brza na 3.0 ploci..

Jedino ako je pitanje bilo da li da kupim 6600 i zamenim maticnu za razliku od cene 6600XT ili da samo kupim 6600XT, a cak i kombinacija 6600 + PCIe 4 + SAM (Rebar) ON je u 85% slucajeva sporija od 6600XT + PCIe 3 + SAM (Rebar) OFF, u 10% su bar egal (a opet na stranu XT), eventualno u 5% moze biti sporija ako je game engine bas osetljiv na SAM i PCIe bandwidth.

Ali on vec napisa da svakako planira taj upgrade u buducnosti, pa ne vidim problem u kupovini 6600XT umesto 6600...

edit:
ne se svadjam, samo kazem :)

Poslednja izmena:
SAM radi na vecini B450 i X470 ploca pa se razlika dodatno smanjuje.

Koristim i ja 6600xt na b460 tj. pcie 3.0 ploči i nisam primetio po testovima da zaostaje za istim kartama na pločama sa pcie 4.0

Društvo, razmišljam da se obnovim malo nakon 1080ti koga furam godinama vec. I dalje je zver, ali uskoro nece vise biti, pa bih da ga zamenim dok jos nije postao beskoristan.

Bacih oko na powercolor red devil 6900xt. Dve stvari me brinu:
  • pouzdanost proizvođača. Ne znam kakav je brand u poslednje vreme powercolor.
  • drajveri.. nesto sto me je oduvek plasilo kod radeona iako imam stari 7770 u kevinom kompu koji radi perfektno godinama (radio i dok sam je ja koristio za gaming).

Nvidiu bih preskocio iz principa.
Moze neko objektivno mišljenje (ne od fanbojeva) sta me ceka u ovoj pustolovini i na sta generalno da budem spreman?

Red Devil je jedan od najboljih modela. Za drajvere zavisi kako ti se zalomi, ja npr nisam imao problema sa HW acceleration u browseru na koje su se mnogi zalili ali sam imao neke druge probleme. Nista mnogo drugacije nego sto sam iskusio sa nV drajverima poslednjih 5 godina.

@danilo989

U kakava greska, sada kada krenu da te napadaju da nije Red Devil najbolja nego Nitro moraces da objasnjavas puno toga.

Salu na stranu i ja se pridruzujem poruci kolege da je PowerColor u poslednjih par serija napravio odlican posao i da nema greske sa kupovinom pogotovo Red Devil modela koji vaze kod njih da su klasa iznad ili ti premium model.

Nazad
Vrh Dno