Šta je novo?

iPhone 14

da

Kakva diskusija ... Nosim po cetri telefona nigde nikad nikog nije interesovalo kako na aerodrum tako sa kolima na granicama.
Bas, nigde logike - da nosimo racune, prijavljujemo svaki uredjaj, pa ne bih ni putao tako. Zamisli svaki putnik da mora da prijavi svu tehniku sto iznosi, svako ima bar jedan telefon, mnogi jos nesto uz to. Besmisleno. Bacis kutiju ako vec nesto kupis u inostranstvu i gotovo.

Nisam fan pilule, ali meni je najlepsa sada ova u sredini. Samsung i Huawei imaju uzasni izbor pilule.

Steta sto nisu izbacili i kameru i faceid i ostavili samo ekran. To je prava hrabrost!

@msi993

Citam ove postove, sto bi ljudi uopste prijavljivali novi telefone na granici, dokaz je moj prijatelj koji zivi na relaciji USA-SRB, covek nikad nije nista prijavljivao na carini. A nije da ne donosi (nije svercer) ali uvek nekad nekome donese nesto, tipa nove Nike patike koje kod nas i ne stignu, pa poneki telefon... Meni je licno doneo neku Philips masinicu (trimer za sisanje i brijanje) koja nikad nije ni stigla na nase podneblje. Tako da, ko ima mogucnost neka slobodno sve prenosi... P.S. Naravno uvek kutije treba baciti, jer one mogu da naprave problem...

Citam ove postove, sto bi ljudi uopste prijavljivali novi telefone na granici, dokaz je moj prijatelj koji zivi na relaciji USA-SRB, covek nikad nije nista prijavljivao na carini. A nije da ne donosi (nije svercer) ali uvek nekad nekome donese nesto, tipa nove Nike patike koje kod nas i ne stignu, pa poneki telefon... Meni je licno doneo neku Philips masinicu (trimer za sisanje i brijanje) koja nikad nije ni stigla na nase podneblje. Tako da, ko ima mogucnost neka slobodno sve prenosi... P.S. Naravno uvek kutije treba baciti, jer one mogu da naprave problem...
Niko ne govori o prijavljivanju pri dolasku vec pri odlasku, jer u dolasku za one koji zive ovde pa izadju na par dana/ nedelja u povratku mogu "lepo da se provedu". Vec sam dao primer par postova ranije.

Da se vratimo na temu , ispade da ovih 48mpx je moguce dobiti samo u proRAW formatu, van njega se ponasa kao (trenutna) 12MP kamera, a koliko sam gledao i racunao malo su mesali i babe i zabe sa velicinom aparature tako da ne bih rekao da ce kamera biti 65% bolja vec obratno nekih 35% bolja pri losijem osvetljenju (stop opet nije malo to mu dodje 1 f-stop, i siri ugrao = moze lakse da se odradi kompozicija ali i veci je lens distorsion). Takodje x2 zoom ako sam dobro shvatio je uradjen kao i pixela sto znaci crop manjeg zooma == losiji kvalitet fotografije. No videcemo dal sam upravu kad krenu nehajpovani i nesponzorizani real life testovi/review-evi.

Oko pilule, to mi je najzanimljivije zbog cega bih zamenio svoj iP13PM, opet kako vidim odredejene limite ("musavi selfi", dublje je u ekranu nego notch, opet to nije pravi multitasking kao na ipadu koji bi zbog velicine ekrana trebao po meni biti omogucen na Plus/Max modelima,...) i da je osim toga ostalo ne tako veliki upgrade lomim se dal da zamenim mob ove godine.

Gledam neki snimak sad, ispada da opet nece biti vise prostora za prikaz ikonica pored pilule, s obzirom da se ona siri i skuplja po potrebi... Pilula mu dodje kao neki multi-widget...

Dynamic Island je fenomenalno rešenje da se pill hole (koji je tu i ne mogu da ga uklone) uklopi u UI i postane "feature", onako kako je prezentovano stvarno je izgledalo odlično.
Ipak sa aspekta upotrebljivosti ostaje mnogo nedoumica koje će se razjasniti u praktičnoj primeni (od ergonomskih, jer je uz gornju ivicu, samim tim i teže dostupan na pro max ekranu; zatim zauzima više mesta na ekranu od notcha; takođe stalne interakcije dovešće do toga da se nehotično dodiruje prednja kamera i prlja staklo, pa se nagađa da će i fotke često ispadati zamućene).
Za primenu u landscape orijentaciji stvari postaju još gore, jer je pill hole mnogo uočljiviji prilikom gledanja YT videa ili igranja igara od notcha..

Pocinje da bude sazvakana prica ovo oko 'koriscenja jednom rukom' , ljudi koji 'jure' Pro Max dimenzije mnogo cesce nemaju problem sa istim nego sto imaju, onima kojima smeta ergonomija uzimaju standardan Pro ili drugi uredjaj cak, ovo ne treba da bude uzeto kao parametar korisicnkog iskustva jer onaj ko je pojurio pro max , pojurio je za njim bas sa razlogom, a to ne mora da se gleda samo kroz dijagonalu ekrana, ovo je naravno samo moje misljenje...

A i ovo sa musavom prednjom kamerom. Prvo, prednju kameru koristim jednom u ne znam koliko meseci - nedelja ako mi treba za neku selfi stvar. Češće se koristi zadnja. A i samom cinjenicom da se telefon prislanja na kožu uha, prali uši ili ne, kamera se zamusi™ što nije problem jer malo protljas krpicom, tkaninom i gle čuda - kamera više nije musava

Znaci zadnjom otkljucavas telefon? Ili da nema samo tvoj primerak otisak prsta?

Nikad nisam imao problem sa FaceID u kakvom god stanju bila prednja strana telefona

TrueDepth camera sistem nije samo selfie kamera :)

Evo brzinski i zašto uglavnom nije nikakav problem da li je displej balgo umazan prislanjanjem na kožu :)

true_depth3.png

Apple's TrueDepth camera system replaces the front facing camera on the iPhone X and later. In addition to a 7 megapixel (MP) camera for photos, the system features several components dedicated to capturing 3D information for Face ID authentication and Animoji.

https://www.iphonefaq.org/archives/976228

Face ID provides intuitive and secure authentication enabled by the state-of-the-art TrueDepth camera system with advanced technologies to accurately map the geometry of your face.

An infrared camera will then take an image, and a dot projector will project out over 30,000 invisible infrared dots. This system uses the infrared image and the infrared dots, and pushes them through neural networks to create a mathematical model of your face.

Ma naravno da FaceID radi savršeno. Počelo je od musavih slika i da se prlja staklo jer se dodiruje prstima do otključavanja telefona. Rek’o bi čovek ne valja ajfon ništa

:unsure:

Ono sto mene anima najvise je kakve ce cene biti kod nasih KP """"uvoznika"""", ponajvise cene periferija poput Airpods Pro 2, Watch 7, pa i Ultra sata, tj. koliko ce nam trebati da dostignemo egal sa americkim cenama zvanicnim (sa state sales taxol), ako ikad uopste i budemo.
Do sada je po nekim mojim proracunima i gledanjima, prethodnih par godina bilo potrebno izmedju 3-4 meseci, a nekada davno i po 2 ipo meseca.

Zivimo u Evropi, možemo da težimo evropskim cenama... ne kapiram odakle ta ideja da možemo imati US cene.

Inače imate lepo na oglasima cene koje su kao u evropskim prodavnicama.

Pošto su cene kakve jesu, ja ću ipak najmanje par meseci pomeriti prelazak za seriju 14. Dobiću ios 16 na 11 pa ću lakše da prebrodim taj period. Međutim, počasio bih sebe watchem 7 da mi zameni AOD.
Da li neko zna da li na taj sat stižu baš sva obaveštenja i mogu li ona u potpunosti da se pregledaju? Npr da mi stižu poruke koje cele mogu da pročitam, obaveštenje sa maila, obaveštenje sa instagrama... Ili samo stižu neke aplikacije, a neke ne?

Vrh Dno