Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li bi Vox IVA6 12-ica klima bila dobar izbor za grejanje kuhinje i hodnika, nekih 15 kvadrata?
I gde bi mogao da se nabavi wi-fi adapter za istu?

Iva6 već ima wi-fi.

Da li bi Vox IVA6 12-ica klima bila dobar izbor za grejanje kuhinje i hodnika, nekih 15 kvadrata?
I gde bi mogao da se nabavi wi-fi adapter za istu?
Kako sto je kolega dexyco rekao ona poseduje wifi modul u sebi,a s obzirom da kuhinja ima jos "izvor" grejanja šporet trebalo bi da ta klima moze da to zagreje bez vecih problema,ali zavisi i od izolacije objekta tj da li je kuca sa izolacijom ili stan i pozeljno je staviti sto dalje od šporeta zbog masnih isparenja i toplote od sporeta u smislu nece moci sama da lepo odredjuje temp.(mislice da je toplije nego sto mozda stvarno bude).

LMCE12 je jača klima nego KMTA12.KMTA ima nižu modulacuju u režimu grejanja nego LMCE.LLCE12 je jača u grejanju nego ove dve ali je LMCE12 tiša i ima po meni lepši dizajn unutrašnje jedinice.Ja nemam tu klimu KMTA ali oni koji je imaju kažu da je baš slaba u grejanju i kao rezultat forsiranog rada često ide u defrost na manje od sat vremena a ponekad i na 45 minuta.Ja mislim da su Fujitsu klime solidne ali su ovu KMTA baš uštrojili.Jeste da LMCE12 koristi r410 freon ali mislim da vredi svaki uloženi dinar.Od novih klima koje ima Fujitsu KGTA je za preporuku ima jači kompresor nego KMTA 610W KGTA 902W.
7.52cc/rev. KMTA KGTA 9.2cc/rev.KGTA 12 ima nisku modulaciju u grejanju prema potrebi ide i ispod 200w kao Daikin ili poneki Mitsubishi modeli ali ima i veću cenu negde oko 95k dinara.Tako da pogledaj razmisli ova LMCE12 ok klima za tu cenu.

Baš sam gledao ovaj apsurd i na Fujitsu zvaničnim dokumentima i Euroventu, i stvarno KTMA ispada značajno slabija za grijanje, od malo jeftinije LMCE i mnogo jeftinije LLCE :/
Kako su kinezi basnoslovno poskupili, odlučio sam da tu u Srbiji pazarim ili LLCE (63000) ili LMCE (72 000), pošto me ovdje kinez dođe skoro iste pare :/

Pisalo se već odavno ali ajde još jednom. Kmta nije slabija od Lmce, kao što ni Kgta nije slabija od Luce, itd, itd., pa koga ne mrzi neka potraži zašto je to tako.

Imam staru Kopernikus klimu koja je radila odlicnondo skoro. Kad je ukljucim kompresor se startuje i pocne da duva i posle par sekundi stane... Sta bi mogao da bude problem?

Ne bi bilo loše na svaku uticnicu gde je ukljucena klima postaviti i ovo ,ako već nije odrađena zaštita u el ormaru.

Prilozi

• 67492.jpg
    67492.jpg
    11.9 KB · Pregleda: 124
Kako sto je kolega dexyco rekao ona poseduje wifi modul u sebi,a s obzirom da kuhinja ima jos "izvor" grejanja šporet trebalo bi da ta klima moze da to zagreje bez vecih problema,ali zavisi i od izolacije objekta tj da li je kuca sa izolacijom ili stan i pozeljno je staviti sto dalje od šporeta zbog masnih isparenja i toplote od sporeta u smislu nece moci sama da lepo odredjuje temp.(mislice da je toplije nego sto mozda stvarno bude).

Video sam negde da piše WiFi ready i da ima USB slot za WiFi pa sam razumeo da joj je potreban dodata adapter da se poveže, ako sama dolazi sa mogućnošću da se poveže još bolje.

U pitanju je stan, nije najbolja izolacija tog dela, ali samo bismo je palili dok koristimo te prostorije što je par sati dnevno.

Kakva je što se tiče buke unutrašnje i spoljašnje?

Hvala svima ba odgovorima.

Video sam negde da piše WiFi ready i da ima USB slot za WiFi pa sam razumeo da joj je potreban dodata adapter da se poveže, ako sama dolazi sa mogućnošću da se poveže još bolje.

U pitanju je stan, nije najbolja izolacija tog dela, ali samo bismo je palili dok koristimo te prostorije što je par sati dnevno.

Kakva je što se tiče buke unutrašnje i spoljašnje?

Hvala svima ba odgovorima.
Stan je mnogo.lakse zagrejati. Neces imati problema sa njom. Ona bi trebala da naslednik ive5 koja je dosta haljina. Što se tiče buke na prvoj brzini je tiha,ona bi na njoj i trebala da održava temp. Većinu vremena. Ono što je velika greška kod.klima,je da se one "pale" povremeno,one moraju da rade nonstop i tada su najefikasnije. Može da se smanjuje temp kad nekog nema.tu,ali nema.potrebe da se gase. Tako je kod svakog vida nisko temperaturom grejanja. Nista nećete uštedeti ako one ne rade. To je najbolje uključiti i zaboraviti,same.one odrađuju ostalo.

Ne bi bilo loše na svaku uticnicu gde je ukljucena klima postaviti i ovo ,ako već nije odrađena zaštita u el ormaru.
FID sklopka u spartnoj tabli?

Inace imam isti ovaj surge, samo nije mi palo na pamet da ga stavljam ispred klime? Postoji li razlog?

FID ne štiti od prenapona.

A pošto ti bolje znaš od japanskih inženjera, onda bi mogao da objasniš zašto Daikin toplotne pumpe imaju grejač kartera kompresora koji nije baš ni jeftin, rezervni deo košta preko sto dolara. Doduše, izveden je malo drugačije.

Izvinjavam se nova sam na forumu i ne znam gde da postavim pitanje pa onda postavljam ispod vaseg komentara.
Da li imate neku preporuku koje dve klime uzeti za stan od 75 m². A da ne bude skuplje od 1700e za obe klime...I da li bi to bilo dovoljno za grejanje?
Hvala
Ova Mitsubishi klima SRK35ZSP-W/SRC35ZSP-W košta 86k i ne izgleda loše r32 gas greje do -15.

https://www.inelektronik.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-srk-src35zsp

Ili ova https://www.inelektronik.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-msz-hr35vf-muz-hr35vf cena 75k.
A da li neko ima neku preporuku za dve klime do 1700e da budu obe za stan od 75m². I da li uopste moze da se greje stan na te dve klime?Ima 3 sobe i kupatilo...Mi smo mislili gree klime jednu 18, jednu 12....
Ova Mitsubishi klima SRK35ZSP-W/SRC35ZSP-W košta 86k i ne izgleda loše r32 gas greje do -15.

https://www.inelektronik.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-srk-src35zsp

Ili ova https://www.inelektronik.rs/mitsubishi-klima-uredjaj-msz-hr35vf-muz-hr35vf cena 75k.
A da li neko ima neku preporuku za dve klime do 1700e da budu obe za stan od 75m². I da li uopste moze da se greje stan na te dve klime?Ima 3 sobe i kupatilo...Mi smo mislili gree klime jednu 18, jednu 12....

Kakva je izolacija i za dobar savet ne bi bilo loše da postaviš skicu stana/prostorija.Dobro pozicioniranje unutrašnje jedinice u prostoriji je vrlo bitno itd.

Kakva je izolacija i za dobar savet ne bi bilo loše da postaviš skicu stana/prostorija.Dobro pozicioniranje unutrašnje jedinice u prostoriji je vrlo bitno itd.
Malo je cudan raspored. Nema hodnika izmedju, sve su sobe jedna pored druge, iz jedne u drugu, pa u trecu🙂onako u slovo g su rasporedjene.Stan je u kuci, ima izolaciju, zidovi su jako visoki to su stare kuce iz 50ih, pvc stoalarija...

Imam na poslu Fujitsu 12 LLCE i kako ona nema mogućnost da programiram jednu temperaturu preko dana, a drugu noću, naleteh na internetu na Wise IR kontroler, pa se pitam da li bi on radio posao ili imate preporuku za neki drugi sličan uređaj?

Stan je mnogo.lakse zagrejati. Neces imati problema sa njom. Ona bi trebala da naslednik ive5 koja je dosta haljina. Što se tiče buke na prvoj brzini je tiha,ona bi na njoj i trebala da održava temp. Većinu vremena. Ono što je velika greška kod.klima,je da se one "pale" povremeno,one moraju da rade nonstop i tada su najefikasnije. Može da se smanjuje temp kad nekog nema.tu,ali nema.potrebe da se gase. Tako je kod svakog vida nisko temperaturom grejanja. Nista nećete uštedeti ako one ne rade. To je najbolje uključiti i zaboraviti,same.one odrađuju ostalo.

Da, tako sam dnevnu, kupatilo i 2 sobe grejao sa Hisense klimom prošle zime, nisam je gasio. Ali sam mislio da možda u ovom delu ne bude stalno upaljena kada nije potrebno.

Ali poslušaću savet i možda smanjiti temperaturu u tim momentima.

Hvala.

Ja sam prije par dana od ženinog rođaka a inače je električar dobio na poklon ovo čudo. Koliko vidim košta 400 eura, dijaspora se ne da. Kaže da je za prednaponsku zaštitu a kod mene bogami zna često grmiti. A moj majstor kaže šta će ti imaš fidovu, reko jest imam, pa mi crče nov tv od grmljavine.

Prilozi

• IMG_20220908_185648.jpg
    IMG_20220908_185648.jpg
    61.5 KB · Pregleda: 104
Ne košta toliko, ovo je zaštita tipa 2 i košta u Norveškoj oko 150 evra. Schrack i Eaton npr. mogu u Srbiji da se nađu daleko povoljnije. Čak i neki odvodnici tipa 1+2 imaju prihvatljivu cenu.

Ukucaj pa vidi. Ja sam gledao prije par dana u Hrvatskoj košta 400 eura s tim da je sad na akciji i košta 369 eura. U ostalom nije bitno, bitno je da radi posao. Samo ovo nije moj fah, jer jedan mi stari električar reče u ponedeljak da se i ovo čudo troši, valjda se nešto mjenja kad ode. Pošto ste stručniji u tome molim pojašnjenje Mitar ili Dde ?

Mitar je tata,on ce objasniti prostim jezikom da svi razumemo.

Ako dođe do prenapona, i ova zaštita odradi svoje, i napravi kratak spoj menjaju se patroni posle toga. Postoji signalna 'zastavica' na patronima, dok god je zelena ne mora da se dira ništa.

Hvala Mitre. Ne volim da prčkam gdje mi nije mjesto a još i da se pravim pametan kako sve znam. Nije sramota pitati.

Ja sam prije par dana od ženinog rođaka a inače je električar dobio na poklon ovo čudo. Koliko vidim košta 400 eura, dijaspora se ne da. Kaže da je za prednaponsku zaštitu a kod mene bogami zna često grmiti. A moj majstor kaže šta će ti imaš fidovu, reko jest imam, pa mi crče nov tv od grmljavine.
TV ti je crkao od kablovske verovatno, uleti struja kroz coax i uzemlji se na TV.

Osigurači su osnovna i obavezna zaštita ljudi, instalacija i opreme, a sa odvodnicima prenapona i munje dodatno štitimo uređaje od velikih impulsnih pikova talasa gdje osigurači ne mogu reagovati dovoljno brzo. Sa FID sklopkama štite se ljudi od direktnog ili posrednog dodira instalacija ili uređaja pod naponom.

Samo zakon kaže da bi na svakoj banderi trebalo da stoji prednaponska zaštita ali gospoda to krije, a pošto smo uređena država od te ljubavi nema ništa.

Vrh Dno