Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kamikazo, navedi mi koja japanska marka klima koja se prodaje kod nas ima grejače? Jel ti hoćeš da kažeš da si pametniji od japanskih inženjera? Bravo za tebe.

A pošto ti bolje znaš od japanskih inženjera, onda bi mogao da objasniš zašto Daikin toplotne pumpe imaju grejač kartera kompresora koji nije baš ni jeftin, rezervni deo košta preko sto dolara. Doduše, izveden je malo drugačije.

Kamikazo, navedi mi koja japanska marka klima koja se prodaje kod nas ima grejače? Jel ti hoćeš da kažeš da si pametniji od japanskih inženjera? Bravo za tebe.
Od nekih možda i jesam, od nekih i nisam.
Ne tangira me ni jedno od to dvoje.

Druga stvar, koja je u stvari problem je što ti svoja iskustva iz života doživljavaš kao jedinu moguću verziju događaja za sve ostale i u fazonu si "eto, i to sam vam rešio, Aj sad ćao zda'o".
Prenosis neke vrlo diskutabilne savete tipa "probusite dodatne rupe na tacni SJ" ne razmišljajući o mogućim posledicama....
Koliko grejač nije potreban, ti znaš posle jedne zime korišćenja tvoje klime.
Koliko i kad je stvarno potreban, iskreno ti želim da ne saznas, i ne dozivis sta tad može da se desi.

I uzadnjih par godina koliko pišeš na temama o klimama, prvo na onom drugom forumu a sad i ovde, reagovao sam svega par puta a trebao sam mnogo više, jer mnogo više puta nisi bio u pravu i to ti je trebalo reći.

Ja sigurno ne znam bolje od japanskih inženjera, niti bilo ko sa foruma.
Ovde ne pričamo o toplotnim pumpama već o uglavnom split klima uređajima, odnosno razmenjujemo iskustva i mišljenja. Pitanje za onog koji sve zna, zašto klime japanskih brendova koje se prodaju u Srbiji nemaju grejače kompresora i grejače tacne? Jedan od kolega je odlično prokomentarisao: ne moraju da imaju ali može da bude korisno, ne može da šteti I sa tim mišljenjem se 100% slažem. Jedinu štetu ima COP.
Kamikazo, valjda imam klimu kod tasta i nikad nije zamrzla tacna i kompresor, valjda imam u firmi sijaset klima, nikada ni jedna nije zamrzla, dok sam bio preko takođe klime njedna nije zamrzla......mada nerado pominjem Tošibe u Švajcarskoj zato je tamo nema tako vlage kao ovde i uslovi nisu za poređenje, tamo rade daleko rasterećenije i nije fer porediti.
Eto ja još uvek čekam odgobor zašto klime japanskih brendova nemaju grejače u Srbiji.......
Što se mene tiče prekidam diskusiju a ti ostaješ dužan odgovor cenjenim forumašima.....a znaš ga jako dobro al nećeš da kažeš! Pozzz

Poslednja izmena:
Ajde da spustimo loptu i da kažem zašto mislim da je grejač kompresora nepotreban za grejanje ulja u kompresoru: Ulje!
Ulje u Fujitsu recimo MLCA 12 ima tačku mržnjenja na -35 C. Predpostavljam da je kod ostalih modela ove marke koje greju do -15 jako slično. Pa predpostavljam da je i kod ostalih japanaca isti slučaj i zato smatram da japancima grejač kompresora zbog ulja nije potreban. Za mene je ovo rešeno, ne mora svevišnji da se oglašava.

Ajde da spustimo loptu i da kažem zašto mislim da je grejač kompresora nepotreban za grejanje ulja u kompresoru: Ulje!
Ulje u Fujitsu recimo MLCA 12 ima tačku mržnjenja na -35 C. Predpostavljam da je kod ostalih modela ove marke koje greju do -15 jako slično. Pa predpostavljam da je i kod ostalih japanaca isti slučaj i zato smatram da japancima grejač kompresora zbog ulja nije potreban. Za mene je ovo rešeno, ne mora svevišnji da se oglašava.
A viskozitet? Nece se ono nuzno zaledit na -10, ali bice gusto i takav rad moze ostetiti kompresor.
Skoro svaka klima ima grijac kompresora. Neke kroz fizicki grijac oko kompresora a neke kroz namotaje u samom kompresoru.

A grijac tacne sluzi da sw izbjegne ovo:

Kad se zareda par dana dubokog minusa znaces. Voda poslije defrosta jeste topla, ali na debelom minusu se smrzne brzo mali sloj. I sve tako nakon svakog defrosta.
(Znas onu foru kad baci serpu vruce vode u zrak i ona se zaledi)

Ja sam ti već kačio objašnjenje čemu služi grejač kartera kompresora, doduše na engleskom. Ali da probamo još jednom na srpskom. Na temperaturama ispod 4 stepena celzijusa dolazi do kondenzacije ulja u karteru i ono počinje da se meša sa freonom. S jedne strane tako razređeno ulje slabije podmazuje kompresor što mu skraćuje radni vek, a s druge strane ulje, ako pomešano s freonom uđe u komoru kompresora, zapušiće komoru i dovešće do kvara kompresora.
Znači, nije problem u tome da će kompresor da smrzne, nego će zbog mešanja ulja i freona kompresor da ima kraći radni vek.
A to što kod nas prodaju japanske klime bez tih grejača, nije stvar japanskih inženjera, nego naših uvoznika, koji prodaju klime namenjene Grčkoj i jugu Italije, a mi smo u plavoj zoni gde bi trebalo prodavati nordic modele.
png-transparent-air-conditioning-air-conditioner-power-inverters-fujitsu-general-limited-energy-label-text-heat-pump-european-union-energy-label.png

Eto ja još uvek čekam odgobor zašto klime japanskih brendova nemaju grejače u Srbiji.......
Što se mene tiče prekidam diskusiju a ti ostaješ dužan odgovor cenjenim forumašima.....a znaš ga jako dobro al nećeš da kažeš! Pozzz
Nema sta ja da necu da kažem, jer si primer grejanja kompresora tj ulja dobio na prethodnoj stranici,a kako je kod drugih proizvođača uvek možeš da se potrudiš da saznas.
Pa predpostavljam da je i kod ostalih japanaca isti slučaj i zato smatram da japancima grejač kompresora zbog ulja nije potreban. Za mene je ovo rešeno, ne mora svevišnji da se oglašava.
I ja tako pretpostavljam iz napisanog da ti nemaš pojma o čemu pišeš, i da se ne trudiš uopšte da isto naučiš.
A ako ti smeta što se oglašavam, nemoj davati savete drugima zbog kojih mogu da trpe materijalnu štetu.

60m2, u kući, veliki deo u prozorima, dnevna soba, kuhinja i trpezarija iz jednog dela, ide na Г.

Mislite li da jedna 18000 može tu prostoriju da ugreje, barem u prelaznim periodima? Konkretno, gledao sam Energy SE HiNano 18K - KA50BS0E. Ili da se fokusiram na 24000 (HiSense Expert Smart 24000 BTU CF70BT1FG) ili ni to ne dolazi u obzir, pa da idem sa 2 klime?

Kakva su iskustva sa kombinacijom sa postojećim grejanjem, pošto postoji centralno grejanje, na pelet.

Koja je preporuka za mitsubishi klimu za budžet od 70 do 80 maksimalno 85000?
Hlađenje i povremeno dogrevanje.

Havijere ako daš malo opis prostorije da bi kolege mogle da daju svoje mišljenje. I nisi rekao dali Mitsubisi elektrik ili Mitsubishi heavy?
Evo kolega pored mene ima Mitsubishi elektrik HR35 i ona radi upravo to. A istakao bi da je njena glavna prednost što je jako tiha. To je ako se ne varam osnovni model Mitsubishi elektrika pa ni očekivanja ne mogu biti prevelika osim kvaliteta i konfora.
Al nek ti bude relevantnije mišljenje nekoga ko ima kući Mitsubishi, slabo su zastupljeni pa moraš biti strpljiv.

Kolega ima stan od 70 kvadrata u potkrovlju a mi imamo saradnju sa steelsoft-om koji je uvoznik za Mitsubishi Electric. Ja sam već uzeo Ln35 i prezadovoljan sam... Ali njemu nije toliki baš budžet.

Sedamdeset kvadrata je stvarno mnogo za Mitsubiši HR35. Hlađenje bože pomozi ali grejanje teško da če moći. Možda neko dogrevanje ako već postoji osnovno grejanje i koje radi a na da mu bude samo dogrevanje u smislu nastavka grejanja od predhodnog grejnog tela, pa dok ga ujutru ponvo ne startuju. Ili ako ga ne greju dovoljno na radijatore pa da doda malo, to i nekako al opet zavisi do rasporeda.
Al kao osnovno grejanje klimica sa spoljnm jedinicom od 24kg, potkrovlje, ispod +7 zaboravi. Možda neko ima drugačije iskustvo alija mislim da bi ga ispod +7 ubili defrosti za tu kvadraturu.

Ima već grejanje na gas, mislio je da se dogreva u prelaznom periodu. Svestan je da za taj novac ne može vrhunska klima da se kupi, ali najbolja moguća za taj i sličan novac.

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc oko odabira klime.
Konkretno mi treba za grejanje 50-ak m2, kao glavni izvor toplote, i naravno da o'ladi leti malo da moze da se zivi.
Kuca je u pitanju, ali je podeljena na stanove. Izolacije trenutno nema, bice uskoro(nadamo se).
Dnevna soba i jedna spavaca od ~8m2 su u pitanju.
Budzet trenutno nepoznat, preporuke su dobrodosle.

Poštovani,
Živim na poslednjem spratu zgrade, i centralno grejanje nikada nije bilo dovoljno dobro da bih se osećao komotno tokom grejne sezone.
Naime, ove godine bih želeo da dogrevam jednu sobu od 20ak m2. Da li kupiti inverter klimu 9ku, norveški radijator ili nešto treće?
Šta je isplativije?

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc oko odabira klime.
Konkretno mi treba za grejanje 50-ak m2, kao glavni izvor toplote, i naravno da o'ladi leti malo da moze da se zivi.
Kuca je u pitanju, ali je podeljena na stanove. Izolacije trenutno nema, bice uskoro(nadamo se).
Dnevna soba i jedna spavaca od ~8m2 su u pitanju.
Budzet trenutno nepoznat, preporuke su dobrodosle.
Jedna klima nije predvidjena da hladi/greje pregradjen prostor od 50m2. Da je to brisani prostor, to je vec druga stvar.
Cisto informativno.
Dosta ljudi ocekuje da jedna klima hladi/greje kvadraturu ali previde pregrade.
Poštovani,
Živim na poslednjem spratu zgrade, i centralno grejanje nikada nije bilo dovoljno dobro da bih se osećao komotno tokom grejne sezone.
Naime, ove godine bih želeo da dogrevam jednu sobu od 20ak m2. Da li kupiti inverter klimu 9ku, norveški radijator ili nešto treće?
Šta je isplativije?
Za ovako mali prostor, pod uslovom da ti treba samo grejanje bez hladjenja, dovoljan ti je i uljani radijator.
Mala investicija u uredjaj, mobilan je i mozes ga skloniti da ne smeta posebno zbog kosina ako ih imas na poslednjem spratu, a izbegavas rizik da ista busis i da tu procuri.

Moje laicko vidjenje stvari.

Pozdrav, ako moze savet za kupovinu. Zivim u dupleks stanu,dole 25kv gore 35kv. Gore vec imam Daikin 12. Sada mi treba za donju prostoriju klima za grejanje,koju preporucujete. Inace sva toplota ide na gore pa bi verovatno trebala opet 12. Hvala

Pozdrav, ako moze savet za kupovinu. Zivim u dupleks stanu,dole 25kv gore 35kv. Gore vec imam Daikin 12. Sada mi treba za donju prostoriju klima za grejanje,koju preporucujete. Inace sva toplota ide na gore pa bi verovatno trebala opet 12. Hvala
Budzet oko 500e

Za grejanje ti je najvažnije da ti klima radi kad je najhladnije, tad ti je nevažno koliko troši.

To je baš učestali defrost tako da mislim da je kontrolni.Ne znam koji model Daikin klime imaš ali ovaj model LLCE na -15 daje 3kw toplote.Daikin RXF35A / FTXF35A Sensira na -15 daje 2.09kw uz COP 2.06.

Na koliko radi fujitsu defrost? Kod Daikina je na 30min
Daikin ima najosetljiji algoritam za defrost, meni 9btu klima koja greje 6m2 ide u defrost a nema trunke leda na spoljnoj jedinici, sreća ne traje dugo ali potroši struje više nego što bi moralo.

Fujitsu ima mnogo robusniji model defrosta i zato je dosta pogodniji za grejanje, inače je daikin nekako finija klima, precizna i jako nisko modulira

To je baš učestali defrost tako da mislim da je kontrolni.Ne znam koji model Daikin klime imaš ali ovaj model LLCE na -15 daje 3kw toplote.Daikin RXF35A / FTXF35A Sensira na -15 daje 2.09kw uz COP 2.06.
FTXB35C je moja,stariji model. E pa hvala na preporuci, videcu nju da uzmem
Daikin ima najosetljiji algoritam za defrost, meni 9btu klima koja greje 6m2 ide u defrost a nema trunke leda na spoljnoj jedinici, sreća ne traje dugo ali potroši struje više nego što bi moralo.

Fujitsu ima mnogo robusniji model defrosta i zato je dosta pogodniji za grejanje, inače je daikin nekako finija klima, precizna i jako nisko modulira
Da,defrost traje 5min. Jako malo trosi i bas me je lepo gore ogrejala

Poslednja izmena:
Sta bude kad dodje struja? Kompresor ceka da ga žica ugreje? :/

Moj inverter radio je i posle nestanka struje.
Banat, selo - gde cele zime nestaje struja.
Uh, daj boze da nedodje do nestanka sruje ( restrikcije ) jer imam Fujitsu ASYG18KMTA klimu i neznam kako bi kompresor startovao posle 4 - 6h bez napajanja strujom. Dali je proizvodjac imao uvidu opciju da na -15C klima moze da se ukljuci a da pri tom nedodje do nikakvih problema?

Naravno da je proizvođač mislio na takvu situaciju.Kad dođe struja prvo odradi zaštita na klimi i to traje do 3 minuta.Ako imaš merač potrošnje sledeće što ćeš videti je da lagano povećava potrošnju iako ne radi kompresor.Elektronika pusti struju kroz namotaje elektro motora i greje motor i ulje u kompresoru.Kad dostigne potrebnu temperaturu krilo za usmeravanje vazduha se vraća na memorisano mesto kao i sva druge postavke brzina temperatura itd.Ja sam zamenio akumulatore u panik rasveti zato što je skoro pa izvesno da će biti problema sa strujom.

Vrh Dno