Šta je novo?

BENCH olovke, hemijske, penkale i ostali kancelarijski pribor

Impreza

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poruke
224
Poena
365
Pozdrav svima! Ideja je da se ovde okupe ljubitelji olovaka, hemijskih, penkala i ostalog pribora za pisanje. Ako posedujete nešto zanimljivo od olovaka, možete napisati i koji prikaz. U slučaju da primetite dobar popust na netu, ostavite ovde link.
 
Evo par tekstova za početnike o penkalama / naliv perima. Uskoro ću napisati moje savete vezano za penkale i ostale olovke.



 
Da se ja onda ovde uključim!😄

Ja sam, dok sam dve godine u školi radio, koristio više penkalu. Sad sam se vratio na olovku i hemijsku, mada su mi penkale zanimljive. Baš se sećam u nekom momentu kod nas kad sam tražio penkalu - nisam mogao naći neku da ima razumnu cenu, a da radi! Naravno da je lako naći ispravnu penkalu, ali tad me je s njima valjda terao maler: vidim lepu penkalu u jednoj knjižari, a ona ne radi. Kao da joj je trebalo neko ređe mastilo, ili da se nekako taj zarez u peru malo raširi... Pa mi jedna iscurila u peratonici...😅 Ali kažem, pehovi! Da sam samo kupio neku koju đaci iz osnovne najčešće koriste, verovatno ne bi imao nikakav problem.😄 Poenta ovog pisanija je da itekako ima smisla uzeti s Alija lepu penkalu, i u knjižari da kupuješ, isto je rizik! Na netu ovako barem vidiš neke ocene, a te mane koje pominjem da sam ja susrećao - to se za svaku ispoljilo jako brzo. Dovoljno brzo da se napiše loša recenzija.😁

Tako da mi je ova tema sad baš zanimljiva! Hvala i za informaciju za Jinhao da ima svoje patrone. Dobro je da ima taj adapterčić, pa za nuždu da se može iskoristiti i klasična patrona, ali stvarno zvuči kao bolja opcija samo naručiti više njihovih patrona odjednom.
 
Pozdrav svima! Ideja je da se ovde okupe ljubitelji olovaka, hemijskih, penkala i ostalog pribora za pisanje. Ako posedujete nešto zanimljivo od olovaka, možete napisati i koji prikaz. U slučaju da primetite dobar popust na netu, ostavite ovde link.

Хвала за тему и за линкове. Све је то врло занимљиво.

Посао ми је такав да баш пуно пишем, али најчешће на чему и чиме год стигнем. :)

Када треба да седнем и нешто скицирам, онда користим Фаберову ТК 4600, са 2Б минама. Доста је то меко, али сам се навикао па ми је сада тешко да променим.

Фаберове Ecco Pigment користим за ресто. Када треба да напишем нешто чиме ћу после често да се служим, неке мало сређеније белешке итд. Најчешће користим 0.7 или 0.8, ретко када тање. То што би требало да потраје пишем на милиметарском папиру. Ствар навике, али то је за неку другу тему. :)

Пенкалом се нисам служио има двадесет година. Малко ћу да простудирам шта ми тачно треба на основу текстова које си горе окачио па ћу појурити нешто на Алију. Баш ме је заголицало.

Pentel EnerGel 0.7 su mi trenutno omiljene hemijske za svakodnevno pisanje.

Хвала пуно на препоруци. Виђао сам ове оловке али их никада нисам пробао. Јавићу како је прошло.
 
Zanimljiva tema.
Vec dugo vremena koristim mozda i najpoznatiji roler na svetu - Pilot G-2 (0.7mm). Nema mu ravnog, ali jeste skup , sad je vec 300 din. Provericu Pentel da li je dostojna alternativa.

Imam i nasledjeno nalivpero (vise njih) pa sam probao nedavno da kupim bocicu mastila i da koristim, cisto da ne kupujem jednokratne plasticne predmete kad vec imam nesto "reusable".
Nalivpero je naravno bila sasuseno, pa sam potapao u alkohol nekoliko dana i uspesno ocistio. Medjutim, verovatno je i mehanizam deformisan, tako da dolazi do pustanja mastila.

Sve u svemu, kupicu neko jeftinije nalivpero da se igram, nisam odustao od ideje jer je predobar osecaj pisanja, ove sadasnje jednokratne promo hemijske olovke koje svi koristimo su u 90% slucajeva samo za prosledjivanje u kantu.
 
Ovo su neka zapažanja koja sam stekao nakon dugogodišnjeg redovnog korišćenja penkali, olovaka i drugog pribora za pisanje pa rekoh da podelim sa vama :)

  • sama penkala/olovka, vaš način držanja penkale i papir čine jednu celinu, te stoga nečiji utisak o penkali ne mora biti isti kao i vaš
  • jedan od najpoznatijih foruma specijalizovanih za penkale je https://www.fountainpennetwork.com/forum/
  • ako vam se svidela određena penkala najbolje je da pogledate neki review (video ili tekst)
  • skuplja penkala/olovka bi trebalo da bolje piše od jeftinijih, ali nažalost to nije uvek slučaj. Forumi su prepuni frustracija korisnika koji su puno platili penkalu a dobili nešto što loše piše
  • savet je da skuplju penkalu kupujete u prodavnici koja ima svog „majstora-tjunera“ koji je u stanju da vrši doterivanje penkale (najčešće se doteruje pero) i da tako izbegnete frustracije ako penkala u startu ne piše dobro. Sajt (https://www.nibs.com/) prodaje penkale koje prethodno isproverava i dodatno tjunira shodno vašim navikama
  • ukoliko prvi put koristite neku patronu koja nije standardna (standard international) dobro proučite sa koje strane se montira u penkalu da ne silite džaba (npr. Pilotovi kertridži)
  • preporučuje sa pranje penkale pre nego što je prvi put koristite. Dovljno je da uronite deo sa perom. Najbolje je pranje u hladnoj vodi. Alkohol se nikako ne preporučuje, zato što može da razgradi određenu vrstu polimera i tako uništi penkalu. Isto tako, pranje u toploj/vreloj vodi se ne preporučuje jer može da ošteti gumene delove ili da skine silikonski premaz. Možete dodati i malo tečnog sapuna da dodatno ukloni ulje zaostalo nakon obrade
  • pera određenih penkala se mogu skinuti i zamenuti. Neki proizvođači nude da kupite samo pero (uglavnom zapadne kompanije) dok kod nekih možete kupiti skuplju i jeftiniju penkalu pa skinuti pero sa jeftinije i staviti na skuplju u slučaju oštećenja pera (npr. Pilot). Ponekad neki modeli penkala dolaze sa relativno širim perima (npr. broad, medium i fine) dok drugi modeli istog proizvođača dolaze sa finijim perima (extra i ultra extra fine).
  • nemojte preterano stezati olovku/penkalu svojim prstima – ja lično imam taj problem. Na engleskom se zvoe “death grip“ i može da uzrokuje bol u ruci
  • takođe nemojte suviše pritiskati penkalu u odnosu na papir. Dobro podešena penkala može lepo da piše i pod dejstvom samo sopstvene težine – dakle, skoro nikakav dodatni pritisak nije potreban
  • proizvođači penkale opremaju sa različitim širinama i veličinama pera. Nema nekog univerzalnog pravila kako biste 100% mogli da poredite veličine među različitim proizvođačima. Recimo, japansko pero širine M (medium) obično pravi liniju iste širine kao i zapadni F (fine) ali nije 100 % pravilo. Čak se i širina linije može razlikovati kod istog proizvođača – npr. da F i M prave širinu od 0,5 mm. Na netu postoje skenirane širine linija za većinu penkala pa možete da uporedite.
  • cela priča oko penkala postaje još komplikovanija kada se ubaci i sam papir. Neki papiri imaju dobru moć upijanja, sprečavaju razlivanje i probijanje mastila (npr. PPC fotokopir papir koji ima kod nas da se nabavi) a drugi ne. Za one koji ne vole razlivanje i široku liniju, preporučujem da uzimaju (f)ine i (e)xtra(f)ine penkale. Papiri koji su specijalizovani za penkale se zovu “fountain pen friendly paper” (https://www.gentlemanstationer.com/blog/2021/3/10/hierarchies-of-fountain-pen-friendly-paper)
  • sledeći faktor u izboru veličine/širine pera same penkale je i vaš rukopis. Ko ima sitniji rukopis obavezno da bira F i EF pera kako ne bi imali problema sa pisanjem malih slova - recimo kod slova "e" se dešava da se linije spoje
  • pera penkala obično nisu savitljiva i nisu napravljena da se stiskaju/savijaju. Međutim, postoje i pera koja imaju mogućnost savijanja i samim tim promenljivu širinu linije. Označavaju se kao Soft – kao primer pogledajte Pilot Falcon Soft Extra Fine video. Obično su zlatna pera savitljivija od čeličnih, ali ni to nije 100 % pravilo.
  • veoma je bitan sam osećaj prilikom pisanja penkalom/olovkom. Penkale su jedistvene po tome što im se pera mogu budžiti – OVO NIKAKO NE PREPORUČUJEM POČETNICIMA DA RADE NA SVOJOJ OMILJENOJ PENKALI. Najbolje kupiti neku jeftinu za tipa 100 din i vežbati se na njoj. Osećaj prilikom pisanja npr. sa Lamy Safari je kao da pišete po staklu. Neki ljudi to vole, a nekima se ne sviđa. Ako se dobro sećam, određeni Sailor modeli proizvode zvuk prilikom pisanja tj "pevaju". Treća varijanta je da je osećaj pri pisanju penkalom isti kao da pišete drvenom olovkom – ovaj osećaj ja lično obožavam.
  • obratite pažnju na dimenzije i masu same olovke/penkale. Meni recimo odgovaraju penkale duže od 125 mm i mase manje od 14 g, no to već ide sa iskustvom. Sajt (https://www.jetpens.com/) ima lepo sortirane podatke o priboru za pisanje koji prodaju. Oni koji imaju veliku šaku neka posebno obrate na dimenzije penkala sa poklopcem (eng. posted) ili bez (eng. unposted)
  • za one koji imaju masne ruke ili se dosta znoje – birajte pribor kod kojeg je deo za držanje (eng. grip section) napravljen od recimo gume ili je hrapav ili perforiran. Takođe postoje i određene vrste polimera koji se lepe za prste. Obratite pažnju i na oblik samog grip section-a
  • neko voli da prilikom pisanja stavi poklopac penkale na kraj penkale, a neko ne. To već dolazi sa iskustvom. Kada stavite poklopac trebalo bi da je penkala bolje stabilisana i da manje osećate vibracije. Sa druge strane poklopac može da poremeti balans penkale.
  • odabir mastila takođe ima ogroman uticaj na osećaj i kvalitet linije. Neka mastila su suvlja, a opet neka imaju manji efekat razlivanja.
  • hobi sa penkalama može lako da se pretvori u frustraciju, tako da za početak birajte penkale koje su se dobro pokazale :)
To bi bilo to. Verovatno da ima nekih grešaka, pisao sam na brizinu. Ako imate pitanja u vezi penkala, slobodno me ovde pitajte, to mi je hobi, rado ću vam odgovoriti.
 
Poslednja izmena:
U doba kad sam išao u niže razrede osnovne, u mojoj školi učenici su morali da koriste penkala - hemijske olovke su bile zabranjene . Koristilo se penkalo upravo da bi deca naučila da pišu bez pritiskanja.
Pozdrav
 
@ Gazu

Moja zainteresovanost za pribor za pisanje je počela kada sam boravio u Japanu gde sam pored istraživanja, iz hobija učio i japanski jezik i pismo. Tada sam skontao da ako nešto napišem olovkom da mi mnogo duže ostane u sećanju nego ako se trudim da ga razumem ili probam da naučim napamet. Tamo sam kupovao razne rolere, drvene olovke i patentice, papire međutim ni na kraj pameti mi nije bilo da probam penkale, ne znam zbog čega. Između ostalog, radim i na fakultetu i čitam dosta stručne literature. Da bih savladao određenu tematiku , dovoljno je da prepričam knjigu ili naučni rad pisanjem po papiru. Pre sam za pisanje koristio drvenu olovku, sada uglavnom penkalu.

Upravo si naveo problem o kom govorim - da se prodaju penkale koje ne rade kako treba. Meni iskreno ne ide u glavu da prodaješ nešto što ne radi. I to nije samo slučaj sa penkalama, često se javlja kod drugih proizvoda. Da li su ti u knjižari dali da probaš penkalu sa mastilom? To mi nikada nije palo na pamet :D Ja sam isto kupovao jeftine penkale za đake i super pišu, jedino što je širina linije prevelika za moj ukus.

Da li imate iskustva sa vraćanjem robe na Aliju i Ebay? Da li je vraćanje prošlo bez problema? Mnogi prodavci pribora za pisanje daju 100 % satisfaction guaranteed pa bi trebalo da možete da vratite penkalu ako nešto zeza.

@ Ramirez

Ja takođe koristim Ecco Pigment 0.2 i baš lepo radi. Za skiciranje obično potegnem drvenu olovku.

@ Mladj

Mislim da i ja imam negde Pilota G-2, moraću ponovo da ga probam. Budi jako obazriv sa potapanjem penkale u alkohol, jer kod nekih materijala hoće da dođe do nagrizanja i propadanja penkale. Najbolje je voda + malo tečnog sapuna i ostavi par sati da stoji. Kao što rekoh, Jinhao 80 je super varijanta da probaš da li ti penkale leže ili ne. Ima i jeftinijih alternativa, ali ne pišu tako dobro.

@ Rafiki

Isto sam i ja radio kad sam bio u osnovnoj školi. Sećam se da mi je pisanje penkalom na pismenom radu bilo baš čudnoi da mi je zapravo najveći problem bio taj što ne može da se briše gumicom :D
 
Poslednja izmena:
Penkala ili penkalo?

Koja je cena olovke a koliko su ulošci i gde kupuješ ?

To stvarno ne znam, sekretarica kupuje na stotine odjednom, uzme po 30-40 pakovanja. Imamo i 0.5 i 0.7, dobre su i jedne i druge, ali 0.7 više volim. Ne kupujemo uloške, samo olovke, pa ne menjamo kad se potroše ulošci koji dolaze sa olovkama.
 
Koja je cena olovke a koliko su ulošci i gde kupuješ ?
169 динара за оловку и 110 за уложак. Поручио сам јутрос код Папирног света, сутра би требало да стигну.

Ако их има где за мање новца и мене би занимало. :)
 
Bravo za pokretača teme.
Ja koristim kaligrafska nalivpera koja sam kupio za male novce u Kini i koja mi rade fenomenalno, čak imam i set samih pera u različitim veličinama (širina linije) koja menjam na nalivperu bez problema, ne bih preporučio alkohol za čišćenje već mlaku vodu i ako je baš zapeklo ostaviti da odstoji jer je samo pero od metala a sve ostalo je plastika.
Evo nadjoh primere zamene samih pera da bi ste videli delove nalivpera: .
Danas se nalivpera prodaju uglavnom sa konverterom a kad su kertridži u pitanju postoji više vrsta odnosno više prečnika i često je problem pronaći "pravi" te ne bacajte prazne kertridže lako se napune špricem, ja koristim kako su nazvali upijač mastila koji košta tipa 1e u Kini. Evo kako radi "upijač" pa kad je muka špric odradi posao:
 
Bravo za pokretača teme.
Ja koristim kaligrafska nalivpera koja sam kupio za male novce u Kini i koja mi rade fenomenalno, čak imam i set samih pera u različitim veličinama (širina linije) koja menjam na nalivperu bez problema, ne bih preporučio alkohol za čišćenje već mlaku vodu i ako je baš zapeklo ostaviti da odstoji jer je samo pero od metala a sve ostalo je plastika.
Evo nadjoh primere zamene samih pera da bi ste videli delove nalivpera: .
Danas se nalivpera prodaju uglavnom sa konverterom a kad su kertridži u pitanju postoji više vrsta odnosno više prečnika i često je problem pronaći "pravi" te ne bacajte prazne kertridže lako se napune špricem, ja koristim kako su nazvali upijač mastila koji košta tipa 1e u Kini. Evo kako radi "upijač" pa kad je muka špric odradi posao:

Interesantno! Da li imas da preporucis nesto od tih kaligrafskih penkala manjih sirina na Aliexpressu? Planirao sam da se upustim i u te vode :)
 
Interesantno! Da li imas da preporucis nesto od tih kaligrafskih penkala manjih sirina na Aliexpressu? Planirao sam da se upustim i u te vode :)
Kaligrafska pera su uglavnom od 0,7mm pa nadalje, mogu da se nadju i pera 0,5mm, to su sve Jinhao pera i mogu biti modeli 599, 990 i dr. Ja koristim 599 i čak i na običnom 80 gramskom papiru slova budu korektna, ne razliva. To korektna je daleko od kaligrafije. Koristim češki tuš za crtanje i nema problema sa protokom zbog gustine (gušći je od mastila). Evo linka gde imaš i naliv pero 0,38mm ali na njemu ne možeš da kombinuješ pera (da menjaš veličine): Pera i dovoljna su 2 naliv pera (od 0,7mm pa nadalje) u veličinama koje te najviše interesuju i set samih pera da se igraš. Možeš da uzmeš i kertridže (5 kom) da stoje u rezervi ako otkaže vakum (apsorber) pa dok ne nabaviš novi puniš kertridže Ako misliš da pokušavaš i sa pisanim slovima imaš sintetičke četkice (3 kom.) sa rezervoarom da dok radiš ne bi bockao svaki čas u bočicu sa tušem, povremeno blagim pritiskom na rezervoar natapaš četkicu: Četkice.
Za manje od 5 USD 2 naliv pera, set pera, kertridži i set četkica uz mirnu ruku i koncentraciju stičeš nova znanja :D.
Malo i da se našalim, prvi septembar je prošao a još nisi spremio sve za školu.
 
Evo ćaletove Parkerice, kupljene u Londonu 1968. 🥰

20220925_202150.jpg
 
Sa jednom istom takvom, koju sam oteo bratu krajem osamdesetih godina, prosao sam celi fax a kasnije korstio svakodnevno dvadesetak godina na poslu. Nisam umeo da pisem drugom olovkom. Izgubila je srebrnu boju i postala zuta po sredini.
Sada, da ih negde ugledam, kupio bih najmanje 5 komada.
 
Odlicna tema !
Ja sam nedavno gledao neko naliv pero prijateljici za poklon, Gledao sam na Delfi sajtu cene za naliv pero bas i nisu jeftine, nasao sam neki set marke Parker Hemijska i Naliv pero po ceni od 7.000rsd gledao sam tako od te cene 7.000 do 10.000, ovaj mi je set takodje zapao za oko. interesantno da sam naisao na stavku da li je osoba levak ili desnjak, u pitanju je zenska osoba koja se bavi zurnalistikom ne znam koja bi vasa preporuka bila...

Hvala.
 
Preporuka za hemijsku olovku sa alia i uloske za parkericu?
 
Ovako se pre nekih 40 god išlo u školu :D.
Umesto faberove patent olovke bila je i ona čuvena plava staedthler patent olovka 2mm, nije trebala teretana. Ovo je da se malo podsetite i na one četvorobojne olovke a i na parkericu u to vreme retku koja se aktivirala pokretanjem celog gornjeg dela.
olovke.jpg
 
@dokolica

Hvala puno na detaljnom odgovoru i na linkovima. Dao si mi super ideju i za te sinteticke cetkice, to cu obavezno da probam. Sto se tice sale, izmedju ostalog, radim i na fakultetu tako da kod nas godina pocinje u oktobru, jos nije kasno :D :D :D


@Mitko

Jel moras uskoro da pazaris poklon ili moze da se nesto naruci preko Alija/Ebay-a, pa da sacekas malo? Cene penkala kod nas u radnji su po meni visoke. Ja od kako sam provalio Aliexpress i slicno samo kod njih kupujem.
 
Nije mi hitno, mogu da sacekam nije mi problem. Da li je kvalitet tih sa Alija priblizan ovim markiranim kao sto su Parker ako su to i uopste markirane stvari.
 
Za sebe bih i experimentisao preko Alija,
ali za poklon nekome nikada.

Poklonu se u zube ne gleda, ali u cenu i te kako !
Na žalost tako je.

Sad pronađoh:


 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno