Šta je novo?

HDD otkazuje - mogući problem sa PSU??

vasilij05

Slavan
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poena
320
Pozdrav ljudi,

Situacija je sledeća... HDD Sentienel mi u zadnje vreme prijavljuje da se "zdravlje" mog HDD drastično pogoršava - sada je na 12%. E sada, prateći uputstva HDD Sentienel-a skontao sam da problem sa "lošim sektorima" može da nastane i kao posledica napajanja i da proverim kablove, priključke i sl.

To mi je odmah zazvučalo logično jer sam pre neke 2 godine upgrade-ovao komp i menjao sam gotovo sve osim PSU koji me je do tada dobro služio (Antec EarthWatts EA-500 od 500W). Druga stvar koja me je navela da pomislim da zaista može biti problem u napajanju je što mi se računar uglavnom (ne često) zakuca dok igram igricu (World of Tanks). Kapiram da je tada najveće opterećenje na PSU jer i GPU i CPU tada rade punom parom, pa može da se desi da povuku više struje i tako ostave HDD "u mraku".

Da ne tupim dalje, interesuje me da li možete da mi preporučite neki alat kako bi ustanovio da li je problem u snazi PSU ili je zaista HDD na izdisaju? Koristio sam online kalkulatore i veliki je raspon rezultata. OuterVision PSC daje ~450w, Seasonic WC daje >650W, Newegg PSC daje 600-699W.

Moja konfiguracija je sledeća:

PSU Antec EarthWatts500 (EA-500)
CPU Type HexaCore AMD Ryzen 5 2600X, 4066 MHz (40.75 x 100)
Motherboard Name Gigabyte B450M DS3H (1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 1 M.2, 4 DDR4 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset AMD B450, AMD Taishan, AMD K17 IMC
System Memory 16328 MB
DIMM3: Kingston HyperX KHX3200C16D4/8GX 8 GB DDR4-3000 DDR4 SDRAM
DIMM4: Kingston HyperX KHX3200C16D4/8GX 8 GB DDR4-3000 DDR4 SDRAM
Video Adapter Radeon RX 580 Series (8 GB)
Disk Drive Samsung M3 Portable USB Device (USB 3.0)
Disk Drive SanDisk SSD PLUS 240GB (240 GB, SATA-III)
Disk Drive ST2000DM001-1CH164 (2 TB, 7200 RPM, SATA-III)

Prilozi

• IMG_20191204_164930.jpg
    IMG_20191204_164930.jpg
    227.9 KB · Pregleda: 7
Samo fizički alat. Multimetar pa da pratiš u opterećenju da li opada 5v napon ispod minimalnih vrednosti. Možeš i preko HWInfo-a da pratiš softverski grane (sa logging opcijom dok igraš, da nateraš komp za zapuca), ali nije precizno kao sa multimetrom što zna da znači kada su procenti u pitanju da li će nešto raditi ili ne.

Da, ali kao što rekoh ne dešava se često. Možda 2x mesečno. E sad, da držim multimetar mesec dana mi malo heavy.

Pritom multimetar nema logovanje, već može da se desi da taj pad traje delić sekunde dok ja igram igricu i naravno da neću uspeti da uhvatim baš taj momenat. 🤷‍♂️

Pa možda i ima... Ali sada da kupujem taj multimetar ispašće me skuplje nego da kupim novi PSU :)

Zato i pitam ovde na forumu. Možda je neko imao slična iskustva, pa da vidim u kom pravcu da idem.

Imao sam ja, pa ti zato kažem da nema mnogo rešenja da bi utvrdio da ti neka grana napajanja pravi problem. Softverski koje može i ne mora da bude tačno i hardverski (multimetrom) pa hvataš problem. Ili kupovina napajanja napamet, svakako i da nije do njega, ne bi bilo loše uzeti drugo jer koliko vidim sve si promenio, a njega ništa. :)

Inače, te kalkulatore ne shvataj ozbiljno. Tvoj komp u full load-u troši tipa 300w maks. 600w npr. uzimaš zbog lufta i zbog bolje iskorišćenosti napajanja, da ne radi pod gasom uvek, već na pola snage što kažu.

Inače, te kalkulatore ne shvataj ozbiljno. Tvoj komp u full load-u troši tipa 300w maks. 600w npr. uzimaš zbog lufta i zbog bolje iskorišćenosti napajanja, da ne radi pod gasom uvek, već na pola snage što kažu.
Pa to... Koliko se sećam GPU u full load-u troši nekih ~150W, CPU ~100W i za ostalo ne znam... Ali kapiram da su ovo najveći potrošači i da bi preostalih 250W trebalo da pokrije MB, RAM, SSD i HD. Ali eto, nisam pametan... Ovi kalkulatori kažu da treba PSU od 700W? :sneaky:

BTW ne znam da li i to može da bude bitno, pošto je starije napajanje i ima samo 2 SATA konektora na jednoj grani, SSD i HDD sam povezao na jednu granu.

Pored toga nisam imao 8pinski konektor za GPU, pa sam kupio konvertor 2xMOLEX -> PCI-e 8pin.

Menjaj napajanje pod odma'. Ove molex zezancije kada se prebacuju u 8pin znaju da se tope i gore. Nije pametno rizikovati komp od više stotina eura zbog 50e napajanja. To eventualno može za male potrošače, a RX 580 nije iz te sorte.

Nazad
Vrh Dno