Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Nek napiše čisto da kompletiramo trilogiju. Iako nema šanse jednom knjigom da zaokruži priču na iole zadovoljavajuć način kao što to nema šanse ni GRRM da uradi sa 2 knjige.
Od te trojice objektivno bivših pisaca najžalije mi za Scott Lynch-a...

Što se tiče te generacije US & UK fantasy pisaca koja je debitovala u periodu 2006-2008. kako vreme odmiče sve sam više stava da jedini koji nešto vrede su Adrian Tchaikovsky i Daniel Abraham. A ostali su ili "one-hit wander" ili "one trick pony".

Poslednja izmena:
Ja sam na tvoju preporuku čitao AT.
Prva knjiga iz serijala Deca vremena je sjajna, druga i ne baš. I on cedi drenovinu iz jedne dobre ideje kao i mnogi drugi.
Mada za razliku od Rotfusa zna da piše...

Aberkrombi, ništa?!?

Edit: Nisam znao da se i Linč povukao... Šteta, prve dve, donekle i treća knjige Gospodstvenih nitkova su bile baš dobre...

Pa Lynch se zvanično nije povukao ali gde mu je sledeća knjiga koju je kao pre par godina predao "draft"? :D U prethodnih 15 godina je objavio jednu knjigu, i nju pre 9 godina... On je praktično bivši kako god se zvanično vodio. Dangubi po Twitter-u...
A Čajkovski... pa pisao je on još po nešto osim toga što si čitao probaj nešto drugo.
Npr "One Day All This Will Be Yours", kratko ali slatko :D

Ja sam pre 10-ak dana završio "Guns of the Dawn" koja se prilično razlikuje od ostalih stvari koje je pisao, i žanrovski (ovo je ustvari historical fiction sa tek tek malo da se zove da ima magije) i stilski.
Ja sam ti preporučio tad samo tu jednu konkretnu knjigu, a ti si na svoju ruku čitao nastavak :D :D Ja ga nisam čitao.

Abercrombie se vremenom pokazao da spada u te plašljive koji će celu karijeru da pišu u kao istom univerzumu & na isti (grimdark) kalup.

Poslednja izmena:
Није проблем код Аберкромбија што су му све приче у истом свету, већ што је изгубио онај вицкасти хумор и што су му сви ликови постали досадно једнолични. Оригинални „Први закон” је имао ту неку оригиналност у ликовима и стилу писања. Све књиге после су некако безличне, могао их је написати било ко. Једноставно им фали то што је Аберкромбија учинило познатим/вољеним. Тако да је мени он највеће разочарење.
Разочарао ме је и Сандерсон, јер је после феноменалног оригиналног серијала „Ред магле”, други писао као за децу школског узраста. Није проблем што прави хиљаду и једну варијацију на оригиналну идеју, већ што је направио више комедију (каубојци и магија) него епску причу.

Него да не кудим само. Читах и „Тигана” од Гавријела Кеја (Guy Gavriel Kay). Симпатична бајковита прича о освети. Била би знатно боља да нема пар сцена са педофилијом и инцестом (те се поставља питање за које је узраст књига).
„Легенда” од Дејвида Гемела (David Gemmell) је изузетно добра књига. Од почетка делује да иде неким утабаним стазам и да се тачно зна како ће се радња одвијати/завршити, а опет сам стил писања држи до краја. Видим да је и он развукао Дренајску сагу на 11 књига, али де пробаћу нешто друго његово (Троју или Македонског лава).

Да ли је неко читао нешто од Џона Гвејна (John Gwynne)? Кренуо сам Malice (на енглеском - нема превод), али сам у једном тренутну почео пречесто да тражим превод, те одустах. А деловала је обећавајуће...

Legenda ima dobru priču (malo sereotipnu, ali ajde), sjajnog i vrlo životnog glavnog junaka, nekad heroja sada čoveka u godinama, ali je, ruku na srce, jako loše napisana knjiga, početnički, rekao bih...ali da ima tu energiju, ima...

Za Aberkrombija se ne slažem ni sa tobom ni sa @shamanNS , po meni stil pripovedanja i humor ga ne napušta, likovi su i dalje živopisni (npr. u serijalu Skrhano more ti su likovi manje ubedljivi i manje voljeni, ali i dalje živopisni).
Npr. Heroji su šire gledano baš dobra antiratna knjiga, jer je lepo opisano šta je rat - marširaš kroz sneg, kaljugu i gov.a do bojnog polja gde ćeš verovatno poginuti, a ne znaš ni za čije babe zdravlje.
To da piše stalno u istom svetu, na slične teme, meni nije neki kontraargument ili negativna stvar, sve dok mi je zabavno, a jeste...

Čakaću da se kod nas objavi i treća knjiga u serijalu Doba ludosti, pa ću i tu trilogiju da "izbindžujem".

EDIT:
Kad već pišemo, da li je čitao neko od Lorensa nešto iz serijala Rat crvene kraljice, vredi li vremena?

da li je čitao neko od Lorensa nešto iz serijala Rat crvene kraljice, vredi li vremena?
Вреди времена. Књига је више спрдња на тему епских романа/хероја. Отпилике као што је „Аутостоперски водич кроз галаксију” спрдња на тему научне фантастике. Прва књига ми је била забавна, друга не толико, а трећу нисам стигао (наишле интересантније ствари). Али вреди, макар да се разбије монотонија осталих епских књига.

Kad već pišemo, da li je čitao neko od Lorensa nešto iz serijala Rat crvene kraljice, vredi li vremena?
Pročitao trilogiju, na granici čitljivosti što se mene tiče. Ima ok delova, ali daleko su mu bolje ostale knjige (čitao posle The Broken Empire i The Book of the Ancestor trilogije).
Davno bilo, pa se ne sećam detalja previše, ali znam da sam na silu dovršio tu prvu trilogiju. Može biti naravno i da je subjektivno, pošto mi i inače ne leže preterano knjige pisane u prvom licu.

Što se trenutnog čitanja tiče, nakon obnavljanja komplet Malazana na engleskom, prešao za promenu na Robin Hob. Prvo pročitao Farseer trilogiju, pa Tawny Man trilogiju. Svet je vrlo zanimljiv, samo mi opet nije legao stil u prvom licu, kao ni izuzetno glup glavni lik. Pregurao sam obe, ne mogu reći da sam uživao toliko, ali recimo da vredi pročitati.
Sad čitam Liveship Traders trilogiju, i daleko mi je bolja od prethodne dve.

Planiram najverovatnije The Fitz and the Fool trilogiju. Planirao sam nju pre Liveship Traders-a, ali mi je trebala pauza od Fitz-a. :)

Vidim da Rain Wild Chronicles i nije na nekom glasu, ali pročitaću i to posle, ne volim da ostavim nedovršen svet.

Мени Робин Хоб није легла и баш сам на силу прочитао серијал Видовњаци (Farseer). Тачније прва књига је прилично интересантна. Али после тога креће са силовањем главног лика и невероватном опчињеношћу краљу, коме је све дозвољено и зарад кога треба све и сваког жртвовати. Разумем да она долази из земље где је Бог па краљ/краљица, али ја нисам одраста у таквом окружењу и та поданичка опчињеност краљу ми је била напорна за читање.

Planiram najverovatnije The Fitz and the Fool trilogiju. Planirao sam nju pre Liveship Traders-a, ali mi je trebala pauza od Fitz-a. :)
E pa ispalo je to pametno pošto i treba pročitati prvo Liveship Traders jer se likovi pojavljuju ponovo i u toj trećoj Fitz trilogiji.
Kao trebalo bi i Rain Wild Chronicles pročitati pre čitanja te trilogije ali ja nisam i ne primetih baš da sam puno nešto bitno propustio da razumem dok sam čitao ovu poslednju trilogiju.

Joj, Tigana... Poštujem Keja zbog svega što je učinio za Silmarillion ali Tiganu sam jedva, jedva ali jedva završio.
Kupio nedavno trilogiju Prvi Zakon od Aberkrombia, videćemo.
Inače, ne ispuštam iz ruku poslednji deo Točka. Biće mi žao kad završim.

E pa ispalo je to pametno pošto i treba pročitati prvo Liveship Traders jer se likovi pojavljuju ponovo i u toj trećoj Fitz trilogiji.
Kao trebalo bi i Rain Wild Chronicles pročitati pre čitanja te trilogije ali ja nisam i ne primetih baš da sam puno nešto bitno propustio da razumem dok sam čitao ovu poslednju trilogiju.
Pojavljuju se likovi i u drugoj trilogiji iz Traders-a, ali nije mi nešto falilo da propratim radnju. Jedino što sam si spojlovao neke stvari iz Traders-a čitajući pre vremena Tawny Man-a, al nije strašno.

Što se Tigane tiče, meni je draga (ovako brzinski ne mogu da se setim ijedne bolje samostalne knjige EF), ali definitivno stoji da je Sarantinski mozaik realno bolje napisan (mada i nije baš isti žanr), i da je u pitanju nešto posebno.

Ja sam ako se ne varam (mrzi me sad da na telefonu proveravam read dates na Goodreads-u) prvo čitao 2 Fitz & Fool trilogije pa tek onda Liveship i ne sećam se da sam nešto sebi spojlovao. Mada realno ne sećam se ni 90% radnje svih tih knjiga 🤣🤣🤣 Evo sad sam samo imao flešbek da me je u Liveship Traders extremno iritirala Malta...

Gaimen/Prachett-Good Omens

Davno je čitah pa obnovih gradivo pred gledanje serije.

Aziraphale i Crowley me podsetiše malo na:

MV5BNDcyODE0NWUtY2MwYy00ZjYzLTliMTUtYzBjOWZlZTA2NTQwXkEyXkFqcGdeQXVyMzIwMTIwODc@._V1_.jpg

Serija je super, knjiga stoji na listi cekanja.
Jel bi mogao neko da okaci Bookerly font sa novijih Kindle modela, imam samo staru verziju, zaboravio da bekapujem ispravljenu?

Goran Skrobonja-Klopka i druge priče

Solidno, ima dobrih priča ima i onih ne toliko dobrih.
Lako štivo za čitanje generalno.

Spojleri. Ne veliki jer sam se trudio da ih ima malo.

Putovanje započeto dana 20.05.2021. je završeno dana 27.08.2022. godine.
Veličanstveno putovanje od skoro 4 i po miliona reči i na hiljade i hiljade likova.
Veličanstveno putovanje od 14 delova.
Veličanstveno putovanje koje je veliki Robert Džordan pisao i posvetio mu ceo život.
Veličanstveno putovanje pod nazivom Točak vremena koje me je 3 puta rasplakalo- čaj sa Verin, Egvenina "valhalska smrt" i poslednja stranica.
Putovanje toliko dobro da sam na poslednjoj stranici osećao radost ali i veliki tugu, kao da gubim deo sebe. Toliko sam opčinjen ovim svetom da bih bez problema sutra mogao opet da čitam sve ispočetka i znam da bih uživao još više jer bih pohvatao i povezao sve kockice. Vraćaću se ovom svetu vrlo, vrlo često. Čak razmišljam i o ozbiljnoj tetovaži posvećenu Točku i vidim je na ruci već.
Ne znam da li je negde uopšte u književnosti (osim Ane Karenjine) opisan tako duboko ženski lik kao lik Egvene al'Ver.
Njen lik je perfektan i fantastičan u svakom smislu.
Egvena al'Ver i Metrim Kauton su mi najdraži.
Svi delovi su sjajni ali prva 4 i poslednja 3 su remek dela epske fantastike, dragulji epske fantastike.
A kraj Točka vremena je takav da se čitaocu mešaju osećanja tuge i radosti jer je kraj tako ljudski, tako životan, tako dobar ali i tako dubok i tako filozofski jer kako reče Rand "NAPOKON SHVATI DA MRAČNI NIJE NEPRIJATELJ. NIKADA NIJE NI BIO".
Kraj nije kraj, već novi početak.
Tolkin će uvek i zauvek biti srce i duša epske fantastike ali Točak vremena su oči i kičma.

mod: SPOILER tagovi su obavezni

Poslednja izmena od urednika:
istanbulsko_kopile-elif_safak_v.jpg

O dobro jutroooo, kontraš. 😆
Neću jer sam odmah na samom početku nagovestio spojlere i to su blagi spojleri jer je cilj da se privuku novi čitaoci Točku.

Zna se forumska kultura i šta se radi/ne radi u diskusijama. Privlačenje novih čitaoca može da se izvede i bez spojlovanja velikih događaja i šta se desilo sa nekim od likova.

Staviš lepo u spojler ono što je spojler pa ko i pored toga želi da pročita i to ima izbor.

p. s. Serijal sam pročitao tako da ne pišem zbog sebe (= meni ništa nisi spojlovao... ali svakako ako nastaviš sa takvim ponašanjem nešto drugo jednog dana verovatno hoćeš?).

Počeo Oštricu od Aberkrombija, malo smara sa ćopavim Gloktom al ajd preživeću 😀.
Pre mesec dana ponovim čitanje Knjiga bez naslova, Nepoznati pisac, malo istražim i saznam da ima ceo serijal o Burbon Kidu, tako da mi je danas stigla The Eye of the Moon, Oštrica na čekanju 😃

Prilozi

• IMG-32262b5e30600485b80ef279cd1dfbc2-V.jpg
    IMG-32262b5e30600485b80ef279cd1dfbc2-V.jpg
    230.3 KB · Pregleda: 15
Počeo Oštricu od Aberkrombija, malo smara sa ćopavim Gloktom al ajd preživeću 😀.
Meni je Glokta bio extra lik, ali onaj turnir i ono mačevanje i prirema za isti jedva sam pregurao.

Pročitao Bojan Ljubenović-Da je Bolje Ne Bi Valjalo

Oduševila me knjiga, uzeo sam da je čitam i nisam je ispustio iz ruku dok je nisam pročitao.
Ne znam kad sam poslednji put tako progutao neku knjigu za manje od pola dana praktično.
Preporuka (y)

Vrh Dno