Šta je novo?

Meshlicious PCIE 4.0 i RX 580

m1k1

Cenjen
Učlanjen(a)
07.07.2019
Poena
165
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & BE QUIET! Dark Rock 5
Matična ploča
ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMH32GX5M2B6000Z30K
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon™ RX 9060 XT 16GB GDDR6 OC Edition
Storage
2xSAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280
PSU
CORSAIR RM750x 750W PCIe5
Kućište
CORSAIR FRAME 4000D Black + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 120mm PWM high-speed + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Monitor
DELL U2724D
Miš & tastatura
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro (Gateron G Pro Brown)
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Teal 128GB
Pametni uređaji
Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav ljudi, imam problem.

Imam kućište Meshlicious PCIE 4.0, RX 580 i Asus B550i Gaming.

Problem je sledeći:

Kada ubodem grafičku direktno na matičnu ploču i podesim u BIOSu da mi x16 slot bude na GEN 3 zbog RX 580 ono ostane tako sve dok ne izbacim kabl iz napajanja. Čim izbacim kabl iz napajanja on opet nece da boot i svetli VGA lampica. Kao da izgubi ta podešavanja ili šta već… Da li neko zna kako da rešim ovaj problem? Nikako ne mogu da boot…

Hvala.

to bi znacilo kao da izgubi podesavanja koja bi trebala da ostanu zapamcena pomocu cmos baterije?
sve ostalo u biosu ostane kako treba samo to prebaci sa gen 3 na auto pretpostavljam?

mozda da ne cupas kabl iz napajanja :)
salim se

to kad ide preko risera pa moras da namestis ili moras da prebacis bez obzira kako bodes gpu u plocu?
kako uspes da boot kad vratis kabl? resetujes cmos ili neki metod?

zar je bitno ako ubodes pcie 3.0 gpu u pcie 4.0 slot kako je namesteno u biosu? valjda je backward compatible?

Ne podešavaj pci express na 3.0.
To je apsolutno nepotrebno i zbog toga imaš pomenute probleme.

UPDATE: Izvadio sam sve komponente van kucista i hoce da boot i kada izvucem kabl, cak i kada namestim na GEN 4 i tada hoce…

Uopste mi nije jasno?

Da nije neki kratak spoj kada su komponente u kucistu? Da nije zbog ovog riser kabla koji je dosta savijen i pritisnut?

moguce da riser zeza

dodiruje nesto u kucistu, neki sraf koji srafi riser za kuciste?

Dap, malopre sam primetio. Bukvalno je metal na metal… Sutra cu da napravim gumice za srafove pa cemo videti kako ce da reaguje.

Odvrnuo sve srafove, vratio ih, vratio sve komponente unutar kucista i radi… Stvarno ne znam šta se dešava… Možda je sraf za riser bio previše zategnut fabrički… ko zna gde je problem bio ali sada radi. Glupost neka verovanto.

Nazad
Vrh Dno