Šta je novo?

Hardver CPU kuler do 155mm (usko kućište)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Boza_S6

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2011
Poena
180
  • Imam kućište koje ima oko 158mm prostora za kuler, i par mm prostora da uzmemo za savijanje stranice, 155mm je neki realni maksimum do kojeg bih išao. U toj veličini nije moguće mnogo opcija, posebno kod nas u prodavnicama.
  • Treba da hladi 3800x (možda bude neki 5900x u nekom trenutku, bilo bi lepo i to da pokrijem). Bez OC, osim ovog standardnog AMD boost-a
  • Tih
  • Treba da stanu 4 ram memorije

Trenutno imam neki mali LC power cc 100, temp u leru je 55-60 stepeni

Jedna opcija je Hyper 212 EVO V2 koje je malo niže od obične EVO verzije, tj 155m što je baš taman. Pretpostavljam da će da bude okej.
Ali ima li nešto bolje?

Poslednja izmena:
1. ID-COOLING SE-225-XT black ~4800 din + slanje
2. ALPENFÖHN Dolomit Premium 12cm ARGB ~6220 din + slanje

Dolomit je najbolja opcija (trazi na KP donece ti ga, posto ga ima u madjarskoj prodavnici).

Nažalost teško ćeš naći Fuma 2, nema ga već par meseci kod mađara, kod nas ga nikad nije ni bilo.
Thermalright Peerless Assasin 120 SE je dobra alternativa ali opet teško se nabavlja kod nas.
Ako nađeš nekog ko može da dobavi iz Nemačke onda je relativno lako naći ta dva.

Dolomit Premium i SE-225 su jedine OK opcije, ali su lošiji od gore dva navedena.

1. ID-COOLING SE-225-XT black ~4800 din + slanje
2. ALPENFÖHN Dolomit Premium 12cm ARGB ~6220 din + slanje

Dolomit je najbolja opcija (trazi na KP donece ti ga, posto ga ima u madjarskoj prodavnici).

Razlika u performansama između 224 i 225 je minimalna, a razlika u ceni značajna.

Razmišljam se da uzmem taj 224, za te pare ne može bplje čini mi se

Razlika u performansama između 224 i 225 je minimalna
Nije bas, generalno, zavisi od procesora, overclock-a platforma, kucista itd. + Ogromne razlike izmedju razlicitih reviewe-ra. Generalno ne zelis 224 za 5900x, barem 5 cevi i malo vise mase.

Ne shvati me pogresno, nije nemoguce, niti cak oduzima previse vremena potegnuti SE-224 ako zatreba. Za ~2500 din + slanje, SE-224 preko madjara je odlicna kupovina i masivnije od skoro svakog drugog 4 cevi na trzistu (sa 800g). SE-225 je (~1000G). Dovoljno je, samo bi najverovatnije morao malo curve-optimizujes, podesis napon za 5900x. Dok bi Se-225 trebao da radi out-of-the-box (ali nije 100% sigurno).

Tako da vise je do pristupa xD. Neko ce svejedno da podesi 5900x, pa mu nije bitno malo vise snage/prostora za manevrisanje (+ ko ne zeli da se kocka kakav mu je primerak procesor, i sta radi koja maticna).

A Se-225 je vise za regularnijeg korisnika i nekog ko hoce samo plug&play, i ko voli da se kocka (kvalitet silikona, maticna sta radi na auto).

Tako da, da se ispravim na prvu recenicu, izaberi jedan od ta dva u zavisnosti od svojih potreba/navika/nivoa znanja/nivoa ceprkanja xD

P.S. Nisam ovo primetio ranije, ali jos jedan dokaz koliko ID-Cooling kida i koliko imaju najbolju manufakturu na svetu, i koliko se trude da budu prvi, najinovativniji, i najbolji u svim cenovnim opsezima. Ko drugi za ~20 eur rang ima ~650g heatsink bez ventilatora na 4 cevi, heh Cak ni Arctic Freezer 35 nije toliko masivan. Samo novi Cougar (koje prave ID-Cooling :p).

Poslednja izmena:
Težina nije uvek merilo kvaliteta...tu su broj i prečnik cevi u igri, broj peraja u hladnjaku, razmak između njih, izrada baze, kako su peraja oblikovana, kako su cevi raspoređene, ventilatori, mount...mnogo toga.

Težina nije uvek merilo kvaliteta...tu su broj i prečnik cevi u igri, broj peraja u hladnjaku, razmak između njih, izrada baze, kako su peraja oblikovana, kako su cevi raspoređene,
Da to sam racunao da se podrazumeva, nesto je i vise bitno. I ako uzmemo da je sve to dovoljno dobro/bolje od konkurencije kod ID-Cooling-a, sto znaci da onda na kraju tezina/termalna masa ostane jedina preostala razlika. Sto je su gusca peraja u hladjaku to brzi i ventilatori sa jacim potiskom imaju vise uticaja. Ako nisu gusta peraja, i ako ih nema mnogo onda nemaju i sporiji, ventilator sa manje potiska ce slicno odraditi.

Al takodje, slazem se da nije sve masa pogotovo za ryzen, ryzen ne ume da iskoristi to previse je napredno napravljen i onda sedi prazan i besplosen vazdusni kuler koliko god da je velik.

225-XT primarno za ryzen sto donosi je drugi ventilator, i onda jos jedna cev da se pokrije malo vise.

Nije bas, generalno, zavisi od procesora, overclock-a platforma, kucista itd. + Ogromne razlike izmedju razlicitih reviewe-ra. Generalno ne zelis 224 za 5900x, barem 5 cevi i malo vise mase.

Ne shvati me pogresno, nije nemoguce, niti cak oduzima previse vremena potegnuti SE-224 ako zatreba. Za ~2500 din + slanje, SE-224 preko madjara je odlicna kupovina i masivnije od skoro svakog drugog 4 cevi na trzistu (sa 800g). SE-225 je (~1000G). Dovoljno je, samo bi najverovatnije morao malo curve-optimizujes, podesis napon za 5900x. Dok bi Se-225 trebao da radi out-of-the-box (ali nije 100% sigurno).

Tako da vise je do pristupa xD. Neko ce svejedno da podesi 5900x, pa mu nije bitno malo vise snage/prostora za manevrisanje (+ ko ne zeli da se kocka kakav mu je primerak procesor, i sta radi koja maticna).

A Se-225 je vise za regularnijeg korisnika i nekog ko hoce samo plug&play, i ko voli da se kocka (kvalitet silikona, maticna sta radi na auto).

Tako da, da se ispravim na prvu recenicu, izaberi jedan od ta dva u zavisnosti od svojih potreba/navika/nivoa znanja/nivoa ceprkanja xD

P.S. Nisam ovo primetio ranije, ali jos jedan dokaz koliko ID-Cooling kida i koliko imaju najbolju manufakturu na svetu, i koliko se trude da budu prvi, najinovativniji, i najbolji u svim cenovnim opsezima. Ko drugi za ~20 eur rang ima ~650g heatsink bez ventilatora na 4 cevi, heh Cak ni Arctic Freezer 35 nije toliko masivan. Samo novi Cougar (koje prave ID-Cooling :p).

Hvala na objasnjenju!
Videcu koliko para zelim da dam, pa cu da prelomim.

Stigao mi je pre 2-3 nedelje. Odlicne su temperature u odnosu na prethodni.
Kuleri su mu malo bucni. Ustvari mislim da mi vise smeta frekfencija buke nego jacina. Mogu da ih zamenim, mada mi je mozda i opcija da zamenim kuciste za neko sa boljim protokom pa ce brzina ventilatora da bude manja, a samim tim i buka, koja je skroz okej na nizim obrtajima. Trenutno imam neko malo kuciste sa 2 92mm ventovima, nije dovoljno za 3800x.

Lose sam izmerio dubinu kucista, mada sam merio 5 puta, pa kuler dodiruje stranicu, ali nije problem moze da se zatvori.

Nazad
Vrh Dno