Šta je novo?

Hardver Upgrade komponenti

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

shut_down

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600X & DeepCool AG620
Matična ploča
MSI B450M PRO-VDH
RAM
Patriot 3200MHZ Viper Steel 2x16GB
GPU
Palit RTX 3060 Dual
Storage
Kingston A2000 500GB, Patriot Blast 128GB, Samsung HD204US 2TB
PSU
CORSAIR RM650
Kućište
MSI MAG Forge 100R
Monitor
Dell SE2723DS & ViewSonic VX2260wm
Miš & tastatura
Razer Deathadder V2 Hyperspeed & Logitech MX Keys S
Mobilni telefon
Samsung S21 FE
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Trenutno imam sledeće komponente:

Matična: B450M PRO-VDH
CPU: Ryzen 5 2400G
RAM: 16GB Transcend 2400MHz

Nameravam da pazarim sledeće, pa bih bio zahvalan za neke savete / komentare:

CPU: Ryzen 5 5600x (uz flash biosa bi radio na mojoj ploči)
Kuler: Arctic Freezer eSports Duo / Deepcool AK620
GPU: RX 6600, RX 6600 XT, RTX 3050 ili RTX 3060. Nešto u cenovnom rangu do 500€
Kućište: budžet 70-80€ (Thermaltake H100/H200, Thermaltake V200, Cooler Master MasterBox MB520) - ovde sam otvoren za predloge kućišta u tom cenovnom rangu sa ok protokom vazduha.

Računar koristim prvenstveno za web development, ali uz to Photoshop, Premiere, After Effects i neki lakši gaming gde bih bio zadovoljan i sa 60ak FPS-a na 1080p - eventualno 2K ako bih menjao monitor u nekoj budućnosti.

Sve osim kulera (njega bih sa KP) i eventualno kućišta (uz lično preuzimanje u BG-u) bih uzimao preko firme uz odbitak PDV-a (ove okvirne cene koje sam pomenuo bi bile bez tog odbitka).

Najbolji bi ti bio upgrade ram memorije na 3200 ili 3600 mhz cl16
RX 6600 imas za oko 300 eur na kp, rx 6600 xt 350-400e, mnogo bolja kupovina od 3060 koja je 400eur+ na kp.
Svakako bih uzimao po trenutnim cenama uz odbitak PDV-a, tako da bi mi bilo slično kao na KP.

Cene grafika padaju, običan RX 6600 je preko tek iznad 250$.
Ja bi sa grafikom sačekao još mesec dana minimum, dok se slične cene "preliju" na naše tržište.

Edit: Takođe bi sa obzirom na navedenu upotrebu kompjutera savetovao da što pre kupiš 2k monitor.
Best buy bi bio AOC sa IPS panelom.

Cene grafika padaju, običan RX 6600 je preko tek iznad 250$.
Ja bi sa grafikom sačekao još mesec dana minimum, dok se slične cene "preliju" na naše tržište.

Edit: Takođe bi sa obzirom na navedenu upotrebu kompjutera savetovao da što pre kupiš 2k monitor.
Best buy bi bio AOC sa IPS panelom.

Hvala za preporuku, za sada koristim 2x Dell U2412M i zadovoljavaju trenutne potrebe.

Što se grafiče tiče, mogao bih da sačekam. Vidim i sada čak jednu PowerColor za 39000 na ITsvetu.

A da li će Freezer duo biti dovoljan za R5600x?

Ja sam mislio da je i više nego dovoljan, ali danas gledao neki Duletov video na AXE YT kanalu i on kaže da je taj kuler minimum minimuma za taj procesor (međutim da se ogradim možda je bio i single freezer 34 nije se dobro videlo).
Naravno iskoristio je priliku da izreklamuea neki Noctua kuler za 15-20k dinara, ali je na kraju liku na tom njegovom hardveru utegao klokove i temperature na do 60 stepeni u igrama, a išle su do 90, čak i preko 100...

Zato što po defaultu ploče šibaju jake napone na Ryzenu. Kada se odradi PBO tu je dosta bolja situacija. Ja imam 5600X, ali nisam merodavan, jer imam custom EK loop i onda tu nema problema sa temp kako god okreneš.

A da li će Freezer duo biti dovoljan za R5600x?

Ja sam mislio da je i više nego dovoljan, ali danas gledao neki Duletov video na AXE YT kanalu i on kaže da je taj kuler minimum minimuma za taj procesor (međutim da se ogradim možda je bio i single freezer 34 nije se dobro videlo).
Naravno iskoristio je priliku da izreklamuea neki Noctua kuler za 15-20k dinara, ali je na kraju liku na tom njegovom hardveru utegao klokove i temperature na do 60 stepeni u igrama, a išle su do 90, čak i preko 100...

Baš sam sada pogledao video, sa dva ventilatora je bio test. Ali pošto je uz to i reklama za Noctua, tražim mišljenje još nekog "doktora". :)

Imam slične dileme kao starter teme, pa da bude na jednom mestu...;)
Trenutna konfiguracija:
MB: MSI B450A-PRO
CPU: Ryzen 5 2600
RAM: 2x8Gb Kingston 3200MH CL17, Hx432C18FB2/8
SSD: Samsung 970 (SATA)
Grafa: Nvidia 3060

Leto je, pa su dileme da li nešto nadogradjivati, ili obnavljati, a para - nema previše...:ROFLMAO:
Jasno mi je da mi je SSD usko grlo, i da bi trebalo na neki M2 ići, 970 evo plus ili sl..
Mislim da je i memorija sporija, da bi bilo bolje da se neka CL16, možda 2x16Gb.
E sad, sta da se radi, da li da se ostavlja ploča i cpu? Ploča je pci 3.0, da li je manja "iskorištenost" grafe, s obzirom da je ona 4.0?
I, uopšeteno gledano, kolika je razlika pci 3.0 vs pci 4.0 u realnom vremenu?
Ako bih menjao memoriju, na sajtu pise da može 3466Mhz max. Da li onda ići na proverenih 3200MHz, a da je baš brza?
MB i proc i memorija su stari oko 3,5god, grafa uzeta prošle godine...

Šta predlažete?

Hm, poslao sam im mejl.

1658738101789.png

Samo što sam u međuvremenu gledao neko poređenje RX 6600 i RTX 3060 u Premiere-u, oko 30% je brza kao Nvidia.
Gledam šta ima bolji odnos cena/perfornamse.

Imam slične dileme kao starter teme, pa da bude na jednom mestu...;)
Trenutna konfiguracija:
MB: MSI B450A-PRO
CPU: Ryzen 5 2600
RAM: 2x8Gb Kingston 3200MH CL17, Hx432C18FB2/8
SSD: Samsung 970 (SATA)
Grafa: Nvidia 3060

Leto je, pa su dileme da li nešto nadogradjivati, ili obnavljati, a para - nema previše...:ROFLMAO:
Jasno mi je da mi je SSD usko grlo, i da bi trebalo na neki M2 ići, 970 evo plus ili sl..
Mislim da je i memorija sporija, da bi bilo bolje da se neka CL16, možda 2x16Gb.
E sad, sta da se radi, da li da se ostavlja ploča i cpu? Ploča je pci 3.0, da li je manja "iskorištenost" grafe, s obzirom da je ona 4.0?
I, uopšeteno gledano, kolika je razlika pci 3.0 vs pci 4.0 u realnom vremenu?
Ako bih menjao memoriju, na sajtu pise da može 3466Mhz max. Da li onda ići na proverenih 3200MHz, a da je baš brza?
MB i proc i memorija su stari oko 3,5god, grafa uzeta prošle godine...

Šta predlažete?
Realno, nema potrebe da menjaš išta drugo sem procesora. Ostalo radi posao.

Memorija može da prođe, nećeš videti razliku između CL16 i 17 a verovatno možeš i ručno da namestiš tajminge na CL16 bez problema...
SSD je ok, nećeš videti neku razliku u učitavanju stvari bez štoperice...jedino ako ti baš toliko smetaju kablovi ili ti treba još storagea.
Sa 3060 nećeš primetiti razliku između PCIe 3 i 4.

Dakle, možeš da staviš nešto poput 5600x ili 5700x na tu ploču (apdejtuj BIOS, ako već nisi) i štekaš pare za nešto drugo. Zamena ostatka je manje-više bacanje para, po meni.

Memorija može da prođe, nećeš videti razliku između CL16 i 17 a verovatno možeš i ručno da namestiš tajminge na CL16 bez problema...
SSD je ok, nećeš videti neku razliku u učitavanju stvari bez štoperice...jedino ako ti baš toliko smetaju kablovi ili ti treba još storagea.

Dakle, možeš da staviš nešto poput 5600x ili 5700x na tu ploču (apdejtuj BIOS, ako već nisi) i štekaš pare za nešto drugo. Zamena ostatka je manje-više bacanje para, po meni.

Ja potvrđujem za SSD, prešao sam sa Patriot Blast-a na Kingston A2000. U realnom radu nisam uočio neki skok u brzini.

Hvala na odgovoru!

Uh, sada vidim da sam pogrešio...
SSD disk je 870EVO, SATA, pa sam mislio da predjem na M.2

Dodajem i pitanje u vezi napajanja. Trenutno imam Chieftec Eco Green 500W.

U konfiguraciju pored navedenog ulaze hardovi: 2TB Samsung green 5400, 128GB SSD, Kingston a2000 500GB. Ostalo bi bilo par ventilatora na kućištu.

Istražujem nešto, trenutno napajanje bi bilo knap izgleda. Pa me zanima neki predlog za Best buy za novu konfiguraciju.

Možda Antec NE600G (Neo Eco Gold Zen) za 80€ u Atomu, ako ti ne smeta što nije modularno. Verovatno bi i 500W verzija bila dovoljna ali eto, da imaš malo lufta...
Ako bi neko modularno, koštaće te više...

Mađari imaju bolji izbor, kao po običaju...

Da li je pristojna pasta koja dolazi uz AK620? Naručujem iz Mađarske, pa da vidim da li odmah poručim i neku drugu.

Hvala svima.

Uzeto:
Ryzen 5 5600x
RTX 3060
MSI MAG Forge 100
Corsair RM650

Čekam još da stigne Deep Cool AK620, stock cooler definitivno nije upotrebljiv za 5600x (osim ukoliko ne vrišti 😱).

Koliko je bila 3060

Nazad
Vrh Dno