Šta je novo?

Hardver Pomoć za sklapanje konfiguracije (Ryzen 7 5800X, GIGABYTE B550M)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Shadowed

Zapažen
Učlanjen(a)
18.07.2022
Poena
11
Pozdrav.
Plan je da posle dužeg vremena kupim novi kompjuter. Napravio sam neki spisak ali pošto mi je znanje oko hardvera uopšteno, dobro bi mi došao savet ukoliko nešto od komponenti nije međusobno kompatibilno ili postoji neki drugi problem kao i par preporuka (detalji kasnije).
Dakle:
CPU: AMD Ryzen 7 5800x
Ploča: Gigabyte B550M DS3H
RAM: Kingston KF432C16RBK2/64 DDR4 (2x32GB kit) 3200MHz Fury Renegade Black
Sistemski "disk": Samsung 500GB M.2 NVMe MZ-V8V500BW 980 Series SSD
Grafičku (GTX 1050 Ti), HDD-ove i periferije imam.

Dva pitanja:
1. Kakvo je mišljenje o kombinaciji komponenti i, najbitnije, da li bi moglo biti nekih problema?
2. Preporuka za kućište (funkcionalno, RGB i sl. fenseraj je nebitan), napajanje i CPU cooler.

Hvala unapred.

Asus B550M TUF Plus je jeftin kod Mađara i bolja ploča.
Imaš neki razlog za čak 64GB memorije?
Umesto Samsunga 980 uzmi 970 Evo Plus ili nešto drugo (Kingston KC2500, recimo).Možeš i neki Gen4 SSD.

Koliki ti je budžet za ostalo?

Pogledacu tu plocu kao i SSD. Ne znam na koje Madjare mislis. Ako se to odnosi na kupovinu preko KP od ljudi koji donose robu iz Madjarske, ipak bih radije da kupim u regularnoj prodavnici i imam (koliko-toliko) valjanu garanciju.

64GB ram-a je zato sto mi se ne daju sada pare za 128 koliko ploca podrzava :) Salim se ali samo donekle. Koristim dosta programa koji su zahtevni sto se radne memorije tice pa mi je potrebno. Novi Visual Studio npr. jede memoriju kao da je baziran na Chrome-u a neretko su mi potrebne 2 pa i 3 instance. Ako mi usput zatreba Photoshop, ne zelim da jurim sta trebam da zatvorim da bih mogao da ga pokrenem. Trenutno imam 24GB i tesno je. 64 bi mi resilo problem na nekoliko godina a ostaju mi jos dva slota za upgrade.

Kapiram da bi budzet za kuciste, napajenje i kuler od nekih 120-130e bio razuman.

Što se tiče nvme baci pogled na budžetski Silicon Power UD90 gen4 drajv.

Asus B550M TUF Plus je jeftin kod Mađara i bolja ploča.
Imaš neki razlog za čak 64GB memorije?
Umesto Samsunga 980 uzmi 970 Evo Plus ili nešto drugo (Kingston KC2500, recimo).Možeš i neki Gen4 SSD.

Koliki ti je budžet za ostalo?
Takodje preporuka za ovu plocu ako je nadjete kod nas po dobroj ceni, bolja ploca od ovog Gigabyte modela

+1 za UD90, neverovatno efikasan (power efficient) kao HP onaj gore
Još kad bi se potrudili da napišete celu oznaku modela (jer ih ima desetina) da se kolega (a i mi ostali) lakše snađemo i bacimo pogled...

EdIT: Da li je u pitanju SPxxxGBP44UD9005? Ja taj model kod nas nisam našao (bar brzom pretragom), a kolegin uslov je kupovina u domaćoj radnji...
Xxx je 250, 500, zavisno od veličine...

Još kad bi se potrudili da napišete celu oznaku modela (jer ih ima desetina) da se kolega (a i mi ostali) lakše snađemo i bacimo pogled...
Trebalo bi da bude samo 3 oznake za tri velicine. SP500GBP44UD9005 je za 500GB model, da.
Ja taj model kod nas nisam našao (bar brzom pretragom), a kolegin uslov je kupovina u domaćoj radnji...
Nema kod nas jos u domacim nazalost, ni HP FX900, ni UD90, samo UD90 preko madjara

Poslednja izmena:
Za efikasne, sto manje trose, jedino Corsair MP510, eventualno Corsair MP600 sto ima ok brojke po recenzijama. Moja preporuka je ovaj na slici (500GB) u domacoj firmi za ~5680din. Absolutni best-buy (DDR, dovoljno efikasan, kvalitetan, i najeftiniji M.2 u domacim firmama).

2273341-l0.jpg

Gledao sam juce hladnjake, mislim da uzmem Cooler Master Hyper TX3 EVO
Ne znam kako ce da se izbori sa 5800x, bolje Arctic Freezer 34, 35. (Jel imas neko ogranicenje visine za kuciste il nesto ?)

Deepcool AK620 za 60ak evra preko KP. Ekvivalentni kuleri su kod nas dosta skuplji (baš taj je kod nas duplo više, ludaci). Eventualno Arctic Freezer 34 eSports.
Sumnjam da će moći lepo da ohladi 5800x sa TX3, pogotovo kad ga napne.

B550M TUF ima praktično sve bolje. Bolji zvuk, bolji VRM, hladnjake, LAN, M.2 podršku, I/O, više fan konektora...za 115-120e preko KP. Mada, razumem zaziranje od robe iz HU.
Ta Gigabajt ploča je možda na granici prihvatljivog što se VRM-a tiče (zavisi koliko se uposli procesor). Možda i posluži ali bih gledao da neki ventilatorčić duva u hladnjak, za svaki slučaj. Ili bih išao makar na MSI B550M Pro-VDH ili GB B550 Gaming X, ako već mora domaći prodavac...kod nas su cene fuj.

Nazad
Vrh Dno