Šta je novo?

Hardver Savet za maticnu i ram uz i3 12100f

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Stiletto

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2008
Poena
320
Pozdrav ljudi, imam kanturinu od procesora koji me bottleneckuje i koji planiram da zamenim od rane 2017god iako mi je gaming hobi koji dosta upraznjavam i volim, vec duze vreme vecinu novijih igara ne mogu da igram uvek se odlucim da ne ulozim u komp (iako to zelim) jer mi uvek treba za nesto sto je meni licno veci prioritet. Slucajno sam video danas da i3 12100f kod nas ne kosta vise mnogo, znam da je to budzet procesor ali naspram mog je ne zver nego..

Untitled.jpg

Mene zanima od ekipe ovde koja se vec razume, ako je voljna da podeli svoje znanje i savetuje mi koju maticnu bih bilo pozeljno da uzmem da ne razmisljam, proslo je vreme kad sam imao zivaca da se zezam sa kompovima tolko da eto ja jos uvek teram win 7 jer me nenormalno mrzi da sve programe itd ponovo podesim a ko sto sam reko pricam od 2017 kako cu menjati komp pa eto KAO tad cu i sistem i to se odugovlacilo pa nadam se "samo" do 2022... znaci bukvalno imam 6god staru instalaciju sistema a nekada sam uzivao u cackanju biosa, OCovanju i zatezanju svega, tweakovanju sistema itd.. ne znam omatorio sam nemam zivaca vise.

Za maticnu preferirao bih asus jer ga ceo zivot furam, kapiram gigabyte i msi je isto ok.

Ne znam da li se to danas podrazumeva na novijim plocama ali bilo bi lepo da ima kako god se zove novi sistem za kacenje SSD da nije sata kabl, znam da ima nesto m.2 nvme il slicno pojma nemam koji je bolji od ta dva il je to sve jedan isti al kolko znam neki od tih je drasticno brzi od sata verzije pa eto da u buducnosti imam to kao izbor bilo bi lepo ako ne mora debelo da se plati

Sto se tice rama ono sto nisam siguran kod intela jer nikad nisam imao intel, ako se secam dobro 2666mhz je max sto intel cpu podrzavaju na ddr4 platformi bar pre par generacija bese tako, da li onda uzeti tipa ram na 3200mhz pa ga downclockovati da se zategne latencija il to vise nista nema veze?

Inace nebih preterano uzimao u obzir prednost potencijalne nadogradnje na i5, i7 daleko bilo, pogotovo ako ce cena maticne dosta da skoci, pak ako cena nebi nesto drasticno skocila uredu je da imam u vidu upgrade na neki i5 mada sumnjam da ce se to desiti.

Znam da cu morati i hladjenje za CPU da menjam jer kod nas nema da se nabavi adapter za novije sokete, ali ako sam dobro razumeo takav kvalitet hladjenja sada kosta oko 25-30e tako da nebih plakao da penzionisem stari dobri evo 212

Ovo je ostatak masine koja me u principu idalje sjajno sluzi sem tog prokletog procesora, nemam u planu da ostatak menjam u skorije vreme, zeleo bih samo da me cpu vise ne bottleneckuje.

• VGA: MSI GTX 1060 Gaming X 6GB CC @ 2000MHz
  • CPU: AMD FX-8350BE @ 4.2GHz
  • MBA: ASUS M5A99X EVO R2.0
  • RAM: Kingston Hyper X Fury 2x8GB @ 1866MHz
  • SSD: Samsung EVO 840 120GB
  • SSD: Crucial MX500 500GB
  • HDD: WD 1TB 64MB 7200RPM
  • PSU: ANTEC VPF 550W
  • CPU FAN: Cooler Master EVO 212

Zahvaljujem unapred na sugestijama

Poslednja izmena:
Ako baš mora Asus, B660M Prime-A (poslužiće i za 12400). Ako bi nešto bolje za skok na 12600K ili neki iz 13. generacije, B660M TUF-E. Ako bi nešto još bolje, B660M TUF Plus. Sve zavisi koliko bi para da izdvojiš...

12100 podržava 3200 MHz RAM, to ti i preporučujem, neki 3200 kit na CL15-16.

Fabrički kuler će da posluži za 12100, ako imaš nešto bolje, još bolje. Pokušaj da nađeš po oglasima i na KP LGA1700 mount za Evo 212, da ne kupuješ drugi kuler.

Hvala na preporuci, apsolutno ne mora da bude asus, samo da je "proverena" ploca, a pare, pa zavisi kolko bi odskakala ploca koja bi zadovoljavala posao vs ploca koja bi bila cherry on top za ovaj slucaj. Potencijalni upgrade CPU ne verujem da bi uopste radio, ali ako bih to bi gotovo sigurno bio 12400f, mada kazem recimo ako bi zbog toga dodatno trebao da iskesiram 50e na maticnu radje nebih, dok ako je razlika recimo 25e to bi mi bilo ok

U principu samo da mogu da utaknem procesor da radi na kolko mu je vec "max" preodredjeni boost, da nema trottlovanja i muke sa nedovoljno faza i pregrejavanjem vrms, mada predpostavljam a mozda gresim da posto je ipak i3 u pitanju to tesko da ce se desiti, al sta znam ne pratim desavanja vec dugo ipak je sadasnji i3 ko nekada i7 kojima je svakako trebalo vise faza i proper maticna sa hladnjacima itd.
Isto za ram da moze da se bez muke namesti da radi na deklarisanih u ovom slucaju 3200 i ja sam miran.

Sto se tice hladjenja tek malocas sam video da kod nas 12100f prodaju box varijantu kapiram da ce da posluzi za pocetak mada radje bi ako treba uzeo nesto sto ce ga drzi na proper temp odma nego da posle moram da menjam.

EDIT: Sto se tice evo 212 nigde nema da se nadje mount kit za v1 jer ocigledno da CM kod nas ne zanima da ti proda kit za 5e kad mogu da te iscimaju da kupis novi hladnjak, ali ako sam shvatio sada takav kvalitet hladjenja ko sto je prva verzija hyper evo 212 se nabavi za 20-30e bez problema, pogotovo sto mene moj sluzi jedno 8-9 godina sa originalnim fanom, verovatno mu nije preostalo mnogo zivota sobzirom da je tih 8-9god radio po 10+h svaki dan

EDIT 2:
Uh druze sad tek vidim da ove jace maticne sto si preporucio kostaju skoro 200e nemam sumnje da rade posao ali zar nema nesto shodnije ceni ovog procesora da radi proper job ipak pricamo o i3 procesoru, ne mora da bude ASUS :D

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da napomenem da madjare izbegavam, losa iskustva licno i vremenom sam mnogo vise poceo da cenim domacu garanciju i to ne razmisljanje sta ako i kada nesto nije ok sa komponentom iz madjarske jer sam muke namucio sa njima i zivce sebi pojeo

Gledajuci cene maticnih za ovaj procesor cene su stravicne, predpostavljam da nisam ocekivao da za procesor od 115e prve non budzet ploce kostaju 180 evra, Da li moze bolji build da se napravi sa i5 10400f i non budzet maticnom posto vidim da njihov izbor i cene su dosta bolje?

Te ploče su jeftinije kod Mađara...

Onda Gigabyte B660M DS3H ili Asus Prime B660M-A. 130e, plus-minus 5e...

Teraj na stock kuleru i skupljaj kintu za bolji sa LGA1700 mountom.

Idi bolje na 12100 umesto 10400, jači je i ima bolje opcije za apgrejd.

Razmisljam ove budzetne ploce nebih, nikad nisam koristio takve ploce, ne brine mene tu samo sta mogu da iznesu nego celokupan kvalitet i kolko cega imaju, bukvalno se zakida na stvarima koje uzimas zdravo za gotovo, ova B660M TUF Plus deluje kao vise nego dobra ploca za moje standarde a kod madjara nije tako skupa (130e, dok je kod nas 192e).

Da li si mozda upoznat da li njihove garancije idalje ide po principu ako treba reklamacija javljas se ko ti je prodao ili su malo improve to kroz godine? imao sam muke sa tim cimanjem i reklamiranjem ranije sa najbolje ocenjenim likovima na KP, zavlacenja po par meseci te ovo te ono ma nema sta nije bilo.

B660M TUF Plus je 145e kod Mađara.
Ne rukovodi se cenama po oglasima jer ih ne ažuriraju, uvek ih kontaktiraj i pitaj za trenutnu cenu. Ili potraži na ipon.hu, pošto gro njih nabavlja odatle...

Za garanciju ti je isto kao i ranije...

Mislim da i3 12100f
B660M TUF Plus posto cena u odnosu na B660M TUF-E veoma mala razlika a ni nema je kod nas.
Corsair Vengeance LPX kit x2 8gb na 3.2k

Jos samo da odaberem neko pristojno tiho hladjenje da se nebih kasnije cimao sa kacenjem itd meni isti djavo ocu sad il posle sto se para tice, koja su neka optimalna hladjenja za ovakav procesor gledano da ce biti na max boost a ukoliko se secam tada vuce do 90w, kapiram da ga je lako hladiti, barem lako posle fx8350 kog treba da drzis do 60c dok ovaj sme kapiram barem 80 ako ne i vise, sto je tolko lakse ohladiti.

i hladnjak bi bio evo 212 v2 posto novi dolaze sa lga 1700 mount kitom, zalosno je da cena kulera ista ko pre 9god i da za to vreme neko nije napravio povoljnije i bolje resenje al sta ces..

i hladnjak bi bio evo 212 v2 posto novi dolaze sa lga 1700 mount kitom, zalosno je da cena kulera ista ko pre 9god i da za to vreme neko nije napravio povoljnije i bolje resenje al sta ces..

Sama baza i dizajn su odlični. U poslednje vreme dodata je crna boja i RGB. Po meni skroz nepotrebno. Ako već planiraš i3 12100f i eventualno kasniju nadogradnju ASUS TUF je doličan izbor. Samo u tom sliučaju. Koja je zapravo stvarna razlika između ASUS TUF GAMING B660M-E D4 i ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4, osim plastike i konektora za zvuk ? Razlika u ceni između ploča je 12€. Koliko sam video na prvi pogled garancija je Basic, što meni lično i ne smeta, ako se uzme u obzir razlika u ceni od skoro 50€. Drugi jeftiniji a korektan izbor je Gigabyte B660M DS3H. Ma da lično ne bih išao na Gigabyte. Njihove revizije me užasno nerviraju, a razlika u ceni nije velika. Što se tiče rama, proveri cene i kod nas. Mnogo puta se dešava da su bolje. Jedino neke firme vole da skraćuju garanciju, tako da ti preporučujem radnju na "A".

Ram sam kod nas prvo i gledao i dva stapica od 8gb su 80e po meni povoljno tako da gde ne moram sa madjarima... Za maticnu cekam odgovore od madjara da vidim kolko stvarno traze za nju posto vecina oglasa pise 130e al kolega kaze da su ustvari ~145e. Sto se gigabyte tice ni ja nesto nisam fan mada nikad nisam ni imao nista sem asusa.
Za evo 212 v2 proveravam sa madjarima jer mi je za to totalno nebitno da li je iz madjarske, navodno im je 30e al jedini koji je do sad odgovorio da li je verzija sa lga1700 kitom ukljucenim on mi opali cenu od 54e... naplatio je covek kit koji originlano vredi 5e samo 25e, videcu sta ce drugi da kazu

Ne znam što si zapeo za Evo 212...bio je dobar pre 5+ godina, sada ima hrpice boljih kulera za iste pare ili jednako dobrih za manje pare.
Imaš za 2500-3500 LC Power LC-CC-120 u više verzija, imaš kod Mađara Acrtic Freezer 34 eSports za nekih 30€, odličan kuler. Isto kod Mađara ID-Cooling kulere, jeftini i dobri (mada mislim da bi morao da dokupiš LGA 1700 kit). Itd...

Šta god da kupiš, prvo se raspitaj da li ima LGA 1700 mount. U međuvremenu koristi stock kuer, poslužiće.

@mitar1982
Javili su se oni meni kad sam ranije pokusavao da nadjem kit i kad sam im odgovorio iskulirali me. Inace nisam skiguran da li uopste ima kit za v1 posto svi mesaju 212 212 black 212 v2 212rgb , a i vidim da madjari prodaju kit za v2 13e, uzevsi u obzir da je moj fan star 9god i da bi ga trebalo menjati ne znam ni kolko mi se isplati cak i da ima za v1...

@jurodivi

Nisam zapeo za evo 212, gledao sam kulere za cpu kod nas nisam primetio neki sem lc cc 120 koji nemaju lga1700 bar na zvanicnom sajtu ne pise da podrzavaju. artic freezer i35 cini mi se da sam gledao da takodje nema, a taj 34 cini mi se da je pisalo amd, mozda gresim pogledacu opet. Nema potrebe da cekam sa stock coolerom jer nemam zivaca posle da skidam i kacim novi uzecu sve od jednom ko sto sam vec reko.

Inace evo kako npr trim muti
Tokom kupovine bilo koje komponente (ili ostalo) dobijate nasu (domacu) garanciju pisanog formata. Fiskalni racun ne dobijate, posto se vodimo kao veleprodaja.
I da, bavimo se prodajom iskljucivo nove robe.
Pozdrav,
TRiM

Ja sam skoro sklopio konfu drugarici sa Gigabyte B660M DS3H i i3-12100. Ploču sam odabrao zbog VGA priključka, ali svejedno mislim da nema potrebe plaćati više za ploču uz i3, osim ako ti ne treba konkretno više USB-a, SPIF ili šta god. Ima hladnjak na naponskoj jedinici (na jednoj strani) i ima m2 hladnjak. Samsung 980 SSD radi na oko 35°C, taj SSD se inače ne greje puno ali svakako bolje da ima hladnjak nego da nema. Stok kuler je prihvatljiv. RAM mislim da je oko 10k 2x8GB 3,2 GHz, brže memorije su skuplje a ne prave neku primetnu razliku.

Arctic Freezer i35 za ~3800din u jednoj domacoj dolasi sa 1700 kacenjem , i Arctic Freezer 34 za ~3600din u drugoj domacoj isto dolazi sa 1700 kacenjem. Kod Madjara najeftiniji koji dolazi sa kacenjem je Deepcool AK400 za~3800din + postarina.

Najeftiniji sto mozes da prodjes je oko ~2800din uzimajuci LGA1700 kit odvojeno kod madjara, i onda koji god je najeftiniji kuler kod Madjara isto koji pase na taj kit (Kao na primer Deepcool Gammax 400, ili ID-Cooling SE-224)

Poslednja izmena:
Mogu da dodam par stvari o kojima valja milsliti kad se sklapa ova kombinacija:
  • Potrudi se da ispostujes spisak podrzanih RAM memorija za plocu koju odaberes jer ces imati manje problema :)
  • Odaberi plocu sa dobrim hladjenjem naponske jedinice, jer ces moci da onda stavis limit za CPU na 125W sto ce ti dati dodatno ubrzanje :)

Arctic Freezer i35 za ~3800din u jednoj domacoj dolasi sa 1700 kacenjem , i Arctic Freezer 34 za ~3600din u drugoj domacoj isto dolazi sa 1700 kacenjem. Kod Madjara najeftiniji koji dolazi sa kacenjem je Deepcool AK400 za~3800din + postarina.

Najeftiniji sto mozes da prodjes je oko ~2800din uzimajuci LGA1700 kit odvojeno kod madjara, i onda koji god je najeftiniji kuler kod Madjara isto koji pase na taj kit (Kao na primer Deepcool Gammax 400, ili ID-Cooling SE-224)
Bacicu oko na taj i35, sto se tice evo zapravo nisam siguran da li moze da se koristi mount kit za lga1700 na v1
Kupi 12100 sa integrušom bez F
Ne razumem zasto?
Mogu da dodam par stvari o kojima valja milsliti kad se sklapa ova kombinacija:
  • Potrudi se da ispostujes spisak podrzanih RAM memorija za plocu koju odaberes jer ces imati manje problema :)
  • Odaberi plocu sa dobrim hladjenjem naponske jedinice, jer ces moci da onda stavis limit za CPU na 125W sto ce ti dati dodatno ubrzanje :)
Hvala na savetima, zato sam i mislio da se ipak otvorim vise za kvalitetnu maticnu jer sam davno imao te probleme sa pregrejavanjem naponske, trotlovanjem itd muke zive, ne mislim da ce za i3 tolko da znaci eventualno kasnije za upgrade, vecina ovih maticnih je budzet verzija iako im cene nisu i ne manjkaju samo u naponska jedinici.
Za ram cu da proverim mada ovo je veoma komercijalan ram, tesko da nije na listi al bas cu sad da pogledam

Bolje da ne kupiš kuler, jer ionako malo troši 12100 nego da uzmeš bez integruše. Ta integruša osim što može da ti koristi kod crkavanja ili prodaje grafičke, ima prilično dobru akseleraciju video enkodinga, bilo da hoćeš neki video da praviš, bilo da hoćeš da strimuješ/snimiš. I ima AV1 dekoder, tako da možeš namestiti da browser koristi integrušu i gledaš 8K video ako hoćeš na YT i slično.

Poslednja izmena:
Evo predloga za ASUS MB posto vidim da naginjes toj marki. Kod nas ima da se uzme za 15-16k
Asus PRIME B660M-A D4
Ili mozda AsRock B660M Phantom Gaming 4 koja izadje oko 15k.

Bolje da ne kupiš kuler, jer ionako malo troši 12100 nego da uzmeš bez integruše. Ta integruša osim što može da ti koristi kod crkavanja ili prodaje grafičke, ima prilično dobru akseleraciju video enkodinga, bilo da hoćeš neki video da praviš, bilo da hoćeš da strimuješ/snimiš. I ima AV1 dekoder, tako da možeš namestiti da browser koristi integrušu i gledaš i 8K video ako hoćeš na YT i slično.

Pozz, ako ti nije teško, da li možeš da mi objasniš kako. Ja u glavnom igram igrice, i imam Chorome sa sa jedno 20 tabova :)
Evo predloga za ASUS MB posto vidim da naginjes toj marki. Kod nas ima da se uzme za 15-16k
Asus PRIME B660M-A D4
Ili mozda AsRock B660M Phantom Gaming 4 koja izadje oko 15k.

Mađari :)

Pozz, ako ti nije teško, da li možeš da mi objasniš kako. Ja u glavnom igram igrice, i imam Chorome sa sa jedno 20 tabova :)

Reče da neće mađare, pa rekoh ovo su mu fine budžet ploče. Ja sam uzeo za 95e lepu b560m ploču kad sam sklapao komp za i5-11400f.
Ali evo tog lika nema više na KP pa moram da vidim kako bi rešavao garanciju....

Da integruša radi decoding?
Otvoriš Windows Settings>System>Display>Graphics Settings>Browse i izabereš aplikaciju i pita te koju grafičku da koristi.
Ako ti integruša nije aktivna pored diskretne, ideš u UEFI i uključiš Multi Monitor u opcijama za iGPU (možda se zove drugačije na nekim pločama).

Najeftiniji sto mozes da prodjes je oko ~2800din uzimajuci LGA1700 kit odvojeno kod madjara
Proverio sam nazalost nije moguce koristiti lga1700 mounting kit na v1 koji ja imam, tako da prodacu ga uz stari cpu, njemu svakako treba solidan kuler, tako da kapiram lakse ce i da ode u kombo.
Freezer i35 onda..

Sto se madjara tice razmisljao sam i prisecao se muka koje sam sa njima imao mesecima i kolko zivaca sam izgubio i kolko mi tako nesto stvarno ne treba u zivotu, istina cenovna razlika za ploce je ogromna, i nerviram se sto uopste razmatram nase trziste jer znam da u tom slucaju preplacujem ali onda razmislim kolko mi inace nije problem da kanem pare na neke gluposti i nikad ne razmislim o tome a ovde za nesto sto ce drasticno da mi promeni PC i sluzi godinama sam se steknuo. Tako da pokusavam da nadjem non budzet maticnu, znam da se to sad u odnosu na pre dva dana krsi ali ja sam imao tu neku ideju da kstena maticna moze da se nadje za dosta manje para, realno ove ploce ne da ne vrede te pare koji nasi traze nego.. al pokusacu da nadjem nesto pa nek ide novac, ako ne ***..

Nazad
Vrh Dno