Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Posle Sapijensa odmah na Deus.
Sapijens je nešto najbolje što sam dohvatio poslednjih par godina. Parkiran i u Kindlu i u telefonu, trajno 👌
Hvala na preporuci.
Danas sam počeo i pročitao sam otprilike trećinu knjige, i za sada nije sjajno, ali nije ni loše...
Međutim pošto mi je dostupno samo hrvatsko izdanje primetio sam nešto što sam mislio da je zabranjeno, a to je da prevodilac ne prevodi knjigu onako kako je napisana i često tokom knjige za određena poređenja koristi lokalne motive...

Npr. autor piše da je u nekom momentu pripadnika vrste homo bilo oko 4,5miliona na celoj planeti, a prevodilac dodaje paralelu da je to otprilike koliko stanovnika ima Hrvatska.
Onda na drugom mestu autor piše kako je najveći kognitivni skok sapijens načinio kada je stekao sposobnost apstraktnog mišljenja, pa se više jedinki koje nisu blisko i rodbinski povezene moglo udružiti oko zajedničke ideje i cilja, i tu prevodilac povlači patalelu tipa, parafraziram kao kad srbi idu da ratuju za srpstvo bla truć...
I takvih gluposti ima podosta.

Teško da je autor u orginalu povlačio paralele sa hrv i srb...

Mislio sam da je to zabranjeno prilikom prevođenja...

Neki od primera:

IMG_20220620_214734.jpg

IMG_20220620_214658.jpg

U originalu Sapijensa autor Juval Noa Harari na više mesta nas navodi kao primer (ne znam kako je u hrvatskom prevodu).
Two Serbs who have never met might risk their lives to save one another because both believe in the existence of the Serbian nation, the Serbian homeland and the Serbian flag.
Postoji i taj deo kada se analizira raspad Sovjetskog saveza i šta bi bilo da je Rusija tada reagovala onako kako je Srbija reagovala na raspad Jugoslavije.

Imam srpski hard copy, a čitao i slušao samo original. Baš me zanima kako je u našem prevodu.

@N3n0 i @kibicer hvala...
Ako je stvarno tako, upućujem izvinjenje hrvatskom prevodiocu (mada mislim da su sva poređena sa Hrvatskom ubačena od strane prevodioca i da ih nema u orginalu, verovatno kao želja prevodioca da se napravi protivteža autorovom pominjanju Srba), ali mi svakako nije jasan autor koji pretežnom delu čitalaca svog uradka u knjizi prezentuje pojmove za poređenje koji njima ništa ne znače (tipa šta znači prosečnom Ameru da nešto ima broj stanovnika kao Hrvatska (za koju nije ni čuo), a za Srbiju misli da je u Sibiru, a za Sibir da je na Južnom polu), umesto da iskoristi neke njima poznatije pojmove za poređenje...

EDIT: Sad sam provrio u orginalu, Srbija (tj. Srbi) se stvarno pominju na dva mesta u knjizi (prvi kognitivna saradnja oko fiktivnog cilja, nacija, zemlja i zastava, a drugi put kao, uz Rumuniju, jedina zemlja istočne Evrope koja se nije uzdržala da vojno ne brani komunizam nakon njegovog sloma). Naravno Hrvatska i Hrvati se nigde ne pominju u bilo kakvom kontekstu.

EDIT2: Stvarno sam do sada mislio da je ovo zabranjeno prilikom prevođenja, verovatno i jeste, ali autoru je bitno da je prodao autorska prava, a to što se hrvatski prevodilac malo zaneo, manje je bitno.

Poslednja izmena od urednika:
U roku od 3 dana pročitah Zvezde su moje odredište od Alfreda Bestera.
Jedan pitak i lep SF, govori o običnom čoveku bez ikakvih ambicija koji radi kao mašinista na svemirskom brodu. Nakon napada i uništenja broda prolazi kroz višemesečno preživljavanje u olupini uništenog broda u ostavi za alat veličine kovčega gde dobija ludački poriv za osvetom i preživljavanjem nakon ostavljanja na cedilu od strane broda koji je čuo njegov poziv za pomoć.
Knjigu možete uzeti u Čarobnoj knjižari :)
Ja sam je za dan sabio.
Vrlo zanimljivo, SF iz 1952, a tako aktuelno "zvuči". Bukvalno kao da je inspirisao The Expanse.
Ono što je meni super, što sam video očigledne reference na
Grof Monte Kristo, Frankeštajn, Zločin i Kazna

Ja sam je za dan sabio.
Vrlo zanimljivo, SF iz 1952, a tako aktuelno "zvuči". Bukvalno kao da je inspirisao The Expanse.
Ono što je meni super, što sam video očigledne reference na
Grof Monte Kristo, Frankeštajn, Zločin i Kazna
Ja na moru sa malim detetom nisam mogao brze, mada nisam neki ultra brzi citac :D
Jedna zanimljivost je da je legendarni SF horor Event Horizon trebao da inicjano bude nazvan bas kao i ova knjiga, The Stars are my destination. Tako sam se i setio da procitam ovu knjigu :D

Ja kad vidim vas osecam se kao ultra mega spori citac, ja knjigu od 600 strana citam oko 20 dana

Ja kad vidim vas osecam se kao ultra mega spori citac, ja knjigu od 600 strana citam oko 20 dana
to je i moja brzina citanja, ali su u knjizi zvezde su moje odrediste bas razvukli tekst i nabili povece margine pa knjiga od 270 strana realno bi imala oko 180-200 :D sto nije strasno, pogotovo sto je bas pitka i laka za citanje.

I ja čitam tako nekako. Knjiga od 600 strana za 20-25 dana. Posao, pa teretana, svakodnevne obaveze. Nismo spori čitači, daleko od toga.

Ma, brzo čitanje je bezveze, ja se trudim da to izbegnem inače. Nije nešto za pohvalu realno.
Inače čitam više "ozbiljnije" knjige, koje se trudim da polako i skoncentrisano čitam.
Inače, sve što sam tako na brzinu progutao, zadržalo se u pamćenju obrnuto proporcionalno brzini čitanja.
Skoro pa bačeno vreme.

Ja ne pamtim ništa duže od X dana čitao polako ili brzo :D Tj i tih par dana ne znam da me pitaš imena glavnih likova da ti navedem već samo ono kad vidim ime imam asocijaciju ko je taj :D :D

Uf mene knjiga kada kupi od samog početka pročitam je za dan.

A neke znam da razvlačim i po par meseci, neke čak i godinama.

Npr poslednji deo Hiperiona razvlačim već godinu i po dana.

Kosingas prvi deo pročitao za dan, drugi za dan i po.

I ja čitam tako nekako. Knjiga od 600 strana za 20-25 dana. Posao, pa teretana, svakodnevne obaveze. Nismo spori čitači, daleko od toga.
Ha, ha, ja spram broja postova u ovoj temi i knjiga koje si pročitao i deliš utiske o tome, imam osećaj da ti sprašiš dve knjige nedeljno... ;)

Da nema neko "Poslednju knjigu" od Živkovića u nekom ebook formatu?

Imate li neku preporuku za space horor? Nešto nalik na Dead Space igru?
Može i neki serijala ali samo da nema 10-15 knjiga

Imate li neku preporuku za space horor? Nešto nalik na Dead Space igru?
Može i neki serijala ali samo da nema 10-15 knjiga
Alan Dean Foster - Tuđinac (Alien) majka i otac svih space horora...
Naravno film je mnogo poznatiji (Osmi putnik u nas preveden)...

EDIT: Sad sam se setio jednog dobrog, G. R. R. Martin - Nightflyers, imaš je u sklopu njegovih novela i kraćih priča Dreamsongs...
EDIT2: Inače kad smo kod Martina, njegova kratka pripovetka "I sedam puta nikada ne ubi čoveka" mi je štivo koje mi je urezano u sećanje godinama... Čudi me kako već nije eksploatisana ta ideja u drugim masmedijima jer ima strahovit potencijal... Ono Warhammer sreće Endera na sterioidima...
Kreće ovako:
"Clipboard01.jpg
EDIT3: Inače nije svemirska tematika, ali knjiga koju sam čitao sa najvećom nelagodom je Lavkraft - Planine ludila. To je tako napisano da ti se gadi dok čitaš (što je svakako i bio cilj).

Poslednja izmena od urednika:
Sad još tetovaža 😁
Kakva tetovaža?

EDIT: Sad sam se setio jednog dobrog, G. R. R. Martin - Nightflyers, imaš je u sklopu njegovih novela i kraćih priča Dreamsongs...
Čitao Nightflyers, od tih njegovih kratkih priča najjači utisak mi je ostavila The Exit to San Breta.
Volim takve priče, knjige, generalno taj žanr.

Aliena sam čitao davno, davno, to bih mogao da obnovim ali bih i posle toga da imam šta da čitam a da bude u istom maniru.

Pa Kosingas :p Tako nešto :D

Smrtovanje sam čitao godinu dana. Nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da

svi glavni junaci umiru

mnogo mi je teško palo. Nama je i ovako život težak i još mi fali da u me u Epskoj fantastici

ubiju

Kada sam uspeo da prezubim, sve je ostalo bilo lakše.

Jel Kosingas ima tri dela? Barem ovo sa Markom pošto vidim da ima i Kosingas 4?

EDIT2: Inače kad smo kod Martina, njegova kratka pripovetka "I sedam puta nikada ne ubi čoveka" mi je štivo koje mi je urezano u sećanje godinama... Čudi me kako već nije eksploatisana ta ideja u drugim masmedijima jer ima strahovit potencijal... Ono Warhammer sreće Endera na sterioidima...
Kreće ovako:
"Pogledajte prilog 347761
EDIT3: Inače nije svemirska tematika, ali knjiga koju sam čitao sa najvećom nelagodom je Lavkraft - Planine ludila. To je tako napisano da ti se gadi dok čitaš (što je svakako i bio cilj).
Deluje mi iz trejlera za seriju po knjizi Nightflyers da je zapravo ova knjiga bila inspiracija za Event Horizon horor film.
Ako imas elektronsko izdanje, mozes li da mi ga posaljes, tacnije I Nightflyers i ostale kratke price od Martina :)

Jel Kosingas ima tri dela? Barem ovo sa Markom pošto vidim da ima i Kosingas 4?

Ima ih za sada šest. Smrtovaje je treća i tu mi je bio problem da prezubim. Raspored ide ovako:

• Red Zmaja
  • Bezdanj
  • Smrtovanje - originalna trilogija

• Neispričane priče (naknadno povezane sa Smrtovanjem u nekim delovima)
  • Kroz oganj i vodu
  • Onaj što nauči mrak da sija

• Buđenje Svarogovo 1. deo
  • Buđenje Svarogovo 2. deo - koji tek treba da izađe

Nazad
Vrh Dno