Šta je novo?

Jedan pci-e kabl, spojena oba konektora,moguc problem?

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Pozz drustvo.
Kad igram igre u MSI AB nikad al nikad ne vidim GPU Power da ide na 100% ali GPU Usage ide sto me buni.
Pomislih da nije problem sto sam samo pruzio jedan kabl koji sa druge strane ima 2x8pin i tako je spojeno u grafu .
Grafa je Zotac Amp Extreme 2080 Super (3 fana).
Napajanje CoolerMaster V850.
Da li trebam spojiti jos jedan pci-e kabl ili nema potrebe?
Vidim da u igricama povuce i do 240W,barem prijavljeno sa HWInfo.

Prema specifikacijama vuče do 250W, uvek treba da se računa na naj veću brojku (to ide za sve elemente) čak iako se retko događa. 8 pina PCIe power kablovi su pravljeni za do 150W pa sad izračunaj. Nije da će da se istope ako se malo pređe ali tu je i otpor žice pa ne može da povuče dovoljno struje. Olakšavajuća okolnost da iz PCIe slota može da povuče do 75W tako da si tu već na granici sa jednim kablom pa nebi bilo čudno da ne dobija dovoljno struje za maksimalni učinak. Ako već imaš 2 kabla, ne vidim razlog da ih ne upotrebiš.

@CountMike : kako je na granici s jednim kablom (2 x 8pin)? Slažem se da je u ovom slučaju bolje upotrebiti i drugi pcie kabl.

Pozz drustvo.
Kad igram igre u MSI AB nikad al nikad ne vidim GPU Power da ide na 100% ali GPU Usage ide sto me buni.
Na RTX karticama je za 100% power usage potrebno da GPU bude maksimalno iskorišćen. Kad kažem maksimalno iskorišćen, mislim na tensor jezgra unutar GPU-a. Nije isto 100% GPU zauzeća u igrama koje koriste rasterizaciju, i 100% GPU zauzeća u raytracing naslovima.

Pomislih da nije problem sto sam samo pruzio jedan kabl koji sa druge strane ima 2x8pin i tako je spojeno u grafu .
Grafa je Zotac Amp Extreme 2080 Super (3 fana).
Napajanje CoolerMaster V850.
Da li trebam spojiti jos jedan pci-e kabl ili nema potrebe?
Vidim da u igricama povuce i do 240W,barem prijavljeno sa HWInfo.
Nije to problem. Ali svakako bi trebalo svaki PCE-E konektor na grafičkoj da ima svoj nezavisni PCE-E konektor iz napajanja. Kao što je gospodin Mike gore rekao, uvek se uzima najgori mogući scenario, to jest max TDP tvoje grafičke.

@pcpartpicker koje tacno napajanje imas ? staro Cooler Master V, ili nova V2 ? Levo slika je staro, desna slika je novo.

2014-07-31-product-10.jpg
v650-gold-v2-black-gallery-1-image.png

Poslednja izmena:
Kod mene je staro kec.
Pise da je max TDP 250 W.
To je to kad opteretim sa Furmark.
Ne bih rekao da cu postici neke bolje performanse sa 2 kabla radi sve uredno pa ne bih da rizikujem.
Meni u nekim naslovima pokazuje i do 240W ovisno o sceni.
A opet sta znam sve je moguce.
Mene brine da li sto mi GPU PWR ne prelazi 80% moze biti povezano sa ovim gore?
Opet ja govorim u igricama,vrvt bi pokazalo 100% na grafickim testovima ali probam pa javljam.

Evo rezultata u Furmark.
Povuce ona meni i do 282W alii nije jasno ovo LIM sto izbacuje.
Jednom sam pitao ljude sta je to i nije mi bio jasan odgovor.
Msm da graficka ne dobiva dovoljno struje.
GPU PWR pri Furmarku zna otici i na 102%.

Prilozi

• 20220606_182715.jpg
    20220606_182715.jpg
    222.6 KB · Pregleda: 12
Staro kec ima 18AWG kablove, i nazalost 9A terminale najverovatnije, tako da nije dobro da ide vise 8 pin konektora sa isto kabla. Samo jedan kabl za jedan 8xpin konektor na grafickoj.

Tako stoji na Seasonic zvanicnim stranama za njihova napajanja, tako je Jonnyguru rekao, jos par ljudi.

16AWG kablovi do prvog konektora + 12A terminali = moze sta god hoces sa jednog kabla.

16AWG kablovi do prvog konektora + 9A terminali = moze 2 x 8 pin konektora mala sansa za probleme

18AWG kablovi do prvog konektora + 9A terminali = jedan kabl na jedan konektor iskljucivo.

Sva Tier A gold oznacena napajanja sa tier liste sa linka iznad imaju barem 16AWG kablove. Sledeca Tier B gold oznacena: Chieftec, Cooler Master i Thermaltake gold isto. I dodatno Corsair SF750 SFX zeleno ima 16AWG i 12A terminale.

Nikakve razlike nema u performansama ali eto ostavio sam 2 kabla radi manje stresa.
Mozda ima veze kod jacih karti.
Staro kec ima 18AWG kablove, i nazalost 9A terminale najverovatnije, tako da nije dobro da ide vise 8 pin konektora sa isto kabla. Samo jedan kabl za jedan 8xpin konektor na grafickoj.

Tako stoji na Seasonic zvanicnim stranama za njihova napajanja, tako je Jonnyguru rekao, jos par ljudi.

16AWG kablovi do prvog konektora + 12A terminali = moze sta god hoces sa jednog kabla.

16AWG kablovi do prvog konektora + 9A terminali = moze 2 x 8 pin konektora mala sansa za probleme

18AWG kablovi do prvog konektora + 9A terminali = jedan kabl na jedan konektor iskljucivo.

Sva Tier A gold oznacena napajanja sa tier liste sa linka iznad imaju barem 16AWG kablove. Sledeca Tier B gold oznacena: Chieftec, Cooler Master i Thermaltake gold isto. I dodatno Corsair SF750 SFX zeleno ima 16AWG i 12A terminale.
Hvala puno na pojasnjenju
Nisam zaista imao nikakvih problema ni sa jednim kablom.Ovo gore cista teorija a ovo praksa.
Ali eto poslusao sam tebe i ostale i stavio 2 kabla cisto radi manjeg opterecenja po kablu.

Nikakve razlike nema u performansama ali eto ostavio sam 2 kabla radi manje stresa.
Mozda ima veze kod jacih karti.
Nema razlike u performansama, jer ti od samog starta nemaš apsolutno nikakav problem ni sa grafičkom ni sa napajanjem. Sve što si opisao u prvom postu je normalno. Ali je dobro da si razmestio kablove.

Nema razlike u performansama,
Kod 2080 Super ne bi trebalo, ali kod jacih ima razlike, svi se slazu (Aris, JonnyGuru, ljudi iza Tier list-e). Kao sto spomenuh Na Seasonic sajtu i u Seasonic uputstvu zvanicno stoji da se koristi samo jedan kabl za jedan konektor, da ne bi doslo do throttle-ovanje graficke, i ili drugih rektih (ali mogucih problema).

Nema razlike u performansama, jer ti od samog starta nemaš apsolutno nikakav problem ni sa grafičkom ni sa napajanjem. Sve što si opisao u prvom postu je normalno. Ali je dobro da si razmestio kablove.
Pa ne znam sto mi prijavljuje PWR LIMIT u Afterburner OSD ..mislio sam ds cu to rijesiti sa dodatnim kablom...ali ne.
Ma dugo je radilo sa jednim kablom i siguran sam da je tako moglo ostati.

Jel ovo AWG debljina izolacije ili neka oznaka za kabl koja nema veze s time?
Ako sam te dobro ukapirao manji AWG je bolje.
Kod 2080 Super ne bi trebalo, ali kod jacih ima razlike, svi se slazu (Aris, JonnyGuru, ljudi iza Tier list-e). Kao sto spomenuh Na Seasonic sajtu i u Seasonic uputstvu zvanicno stoji da se koristi samo jedan kabl za jedan konektor, da ne bi doslo do throttle-ovanje graficke, i ili drugih rektih (ali mogucih problema).
Znam.Isto kao sto stoji da se spoje oba EPS konektora a 99% procesora nece treba toliku snagu sem u slucaju extreme klokanja.
Ja komotno mogu ostaviti jedan kabl jer je radioo bez problema ali eto neka bude 2 zbog manjeg opterecenja.

AWG je američki standard za debljinu žice, manji broj je deblja žica.

Ma ja kad sam kupovao napajanje 2016-te godine to je bilo izbor neki..cak i tad sam platio 180 eu.tad napajanje od 850W je bilo prilicno visoka vataža.

Meni i dalje prijavljuje PWR Limit u MSI Afterburner-u sad ne znam zasto.
Moguce zato sto sam setovao custom fan krivulju za brzinu ventilatora al sta znam.
Dogzilla brt nisam znao da si i na onom forumu.
Inace jonnyguru je cesto pratio moje threadove tamo...

Hmm pa imam problem da mi izbacuje to PWR Limit i zasto mi ne ide GPU PWR na 100% u igricama?
Jel to normalno?

Nisam specificno rekao, ali Throttle-ovanje i problemi bi trebalo tek na >~300W grafickama da se javljaju kad je jedan kabl na dve uticnice xD. Nije nemoguce da se desi i sa manji potrosacima, ali redje.

ATX v3.0, 12+4 pin, ovo, ono...
Kako ce da bude kukanja kad izadju 4080, 4090, 4090 Ti, Titan, uf uf, Vega 64 Seasonic Focus problemi, 3080 Ti/3090/6900XT EVGA+Gigabyte + Seasonic prime problemi ce da budu mala maca (ima da bude to isto x100, sta ce sve da se desava sa jeftinim adapterima i jeftinim napajanjima xD

Bice Wild Wild West, throttle-ovanih kartica, transient spike-ovanja, restartovanja, crash-ovanje igara itd xD

Predosecam vec da Nvidia, i/ili par AIB partnera rade sa Be Quiet!, Thermaltake, a i drugima za par saradnji sa kompletno digitalnim napajanjima, i nekim ultra-sofisticiranim sistemom na grafickoj za napredno real-time throttle-ovanje i zabranu koriscenja "neadekvatnih <~250 eur napajanja". Sto je iskreno i vise nego dobrodoslo, jer ce mozda pogurati digitalna napajanja jeftinije.

Jonnyguru i Corsair su odustali od digitalizacije i rano penzionisali sve digitalno osim Ax1600i zbog loseg ROI. Sad je na NVidiji I Asusu najvise kontam da naprave combo sa Be Quiet! Dark Rock Power Pro 12, Thermaltake iRGB Plus i Corsair AX1600i za entuzijaste, da se omasove mala digitalna napajanja. (link ispod koja su na trzistu trenutno:

Jonnyguru nista nije spominjao za digitalnu buducnost Corsair napajanja, ali ako Nvidia da kinte (predstavi plan kako da svima napravi kintu), i pogura, nema razloga da ne bude nova HX serija digitalna, ili neko novo digitalno da iskoci.

Poslednja izmena:
Kako ce da bude kukanja kad izadju 4080, 4090, 4090 Ti, Titan, uf uf,
I treba. Neki ljudi treba da skontaju da na napajanju nikada ne treba štedeti. A pogotovo ne uzimati napajanje koje jako tek toliko da bude in spec. Mislim, kupiti 3080, a onda dati samo 150 eura za gold napajanje od 850W je po meni čist debilizam. Ako se nema para za ultra kvalitetno i jako napajanje, onda ne treba kupovati 3080. Da. 850W je dovoljno, ali za 3080 nebi uzeo ništa slabije od 1500W. Jer hoću da to napajanje tera tu grafičku bez da se oznoji.

I svako ko kaže da je gold napajanje dovoljno, jer gold je "samo efikasnost", ne zna šta priča. Da bi se dobila ta platinum ili titanium efikasnost, potrebne su kvalitetne komponente. Kvalitetne komponente su garancija dugotrajnosti i izdržljivosti, a efikasnost je po meni totalno nebitna stvar. Osim ako niste rudari.

I svako ko kaže da je gold napajanje dovoljno, jer gold je "samo efikasnost", ne zna šta priča. Da bi se dobila ta platinum ili titanium efikasnost, potrebne su kvalitetne komponente. Kvalitetne komponente su garancija dugotrajnosti i izdržljivosti, a efikasnost je po meni totalno nebitna stvar.
Ovo je mit, ima na desetine ako ne i vise gold napajanja koja su kvalitetnija od platinum napajanja. Mnogo je teze i skuplje napraviti veoma efikasno napajanje, nego napraviti kvalitetno. Kvalitet nema ama bas nikakve veze sa efikasnoscu, kad se izadje iz najnizeg tier-a. Efikasnost = da se lepo podnose komponente u napajanju, pandan farbanju automobila, karoseriji.

Jonnyguru i drugi su nekoliko puta vec objasnjavali, zahtev za smanjenje EMI, za bolji Ripple, promeni se kako su povezana kola unutra, 1-2 komponente nebitne za kvalitet, ili pak drugi proizvodjac, i ode napajanje ispod titanium/platinum laganica. A realan kvalitet se ni u jednom trenutku nije promenio (motor automobila).

Efikasnost se ne dobija kvalitetom komponenti, ona se dobija, mounstruoznim gubljenjem vremena da se ispegla i izstestira platforma, cim se nesto promeni na njoj. Sto je skupo za firmu koja pravi :)
Ako se nema para za ultra kvalitetno i jako napajanje, onda ne treba kupovati 3080
750W generalno slazem se, nije najbolja kombinacija (treba max 12400F/5600x procesor), ali Corsair SF750 Platinum specificno je sasvim ok za 3080, ima na stotine, ako ne hiljade ljudi na reddit-u i na forumima, koji teraju to, uz minimalni undervolt (ako imaju jak procesor), ili stock, ako imaju procesor koji malo trosi).

Al to je zato sto je Corsair SF serija over-engineer-ovana do bola :)

Poslednja izmena:
Na drugom kompu mi je Seasonic Prime PX750.
Jel ono puno bolje od V850?

Nova 4090 = 600W, trebaće kablovi kao dalekovod.

U onih 12+4 u novom konektoru, veci problem su ona 4 pina. Ako napajanje ne zna sta ce sa "Sense"-om, dzaba mu i AVG 00 kabl na onih 12 pinova...
Naravno, to ne znaci da sad treba staviti kabl od jedne licne, ali sense ce da diktira pikove, napone i boost.

Sto se vi opterecujete time ja ne znam samo.
Kad vrvt niko od vas je nece moci sebi priustiti.
Imam mnogo drugih problema u zivotu nego da se opterecujem kakvo napajanje ce trebati za grafu od 5 milja eura.

Sto se vi opterecujete time ja ne znam samo.
Kad vrvt niko od vas je nece moci sebi priustiti.
Imam mnogo drugih problema u zivotu nego da se opterecujem kakvo napajanje ce trebati za grafu od 5 milja eura.
Zato sto ce verovatno taj glupi konektor staviti i na 4050, 4060 itd itd, koje nece biti 5000, kao kad se sa molexa preslo na PCIe konektor. Nece biti koriscen u potpunosti,ali ce biti tu. A adaptere mrzim.

Nazad
Vrh Dno