Šta je novo?

Pet tracker

csernikmarton

Cenjen
Učlanjen(a)
10.09.2014
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ćao,

Imate li iskustvo i preporuke za neke uređaje za konstantno praćenje pasa? (Mislim na to da bi taj uređan bio stalno na ogrlici a ne da bi mi trebao za neki lov ili tako to povremeno.)
Prvo što mi je palo na pamet jeste bio Airtag, ali živim u većem selu sa 7-8 hiljada stanovnika gde verujem da nema ni previše modernih iPhone-ova okolo, a nemam ni ja, pa nema baš mnogo smisla uzeti to.
Posle sam gledao i Tile i Samsungov tracker, ali manje-više slične probleme imaju i oni, nekompatibilnost sa svim telefonima, itd.
Znači generalno što bi u teoriji radio je neki GPS tracker a izbor nije baš neki kod nas, koliko vidim. Našao sam ovaj uređaj kao nešto što nije preveliko, ali ono kad vidim da je standby do 100 sati, to u praksi znači možda 3 dana max, pa da non-stop skinem uređaj da punim, baš će da smara brzo.
Sledeći korak, ako bih našao neki GPS uređaj koji odgovara, svakako treba i SIM u njega. Koju varijantu preporučujete? Prepaid verovatno, ali bi bilo poželjno da ne treba svaki mesec dopunjavati kredit da se ne bi istekla kartica, pa možda Globaltel?

Hvala unapred za odgovore!
Pozdrav

Neko vreme sam se bavio tim trackerima jer sam pravio svoj uredjaj za bajs. Prvi problem na koji se nailazi je sto nisu svi uredjaji GPS vec su neki GSM iako ih ne zovu tako.
Osim toga, ima dosta kineskih scam uredjaja koji ne rade nista. Kod ozbiljnih uredjaja je ocigledno, ali kod tih kompaktnih je bas sareno.
Ono sto mogu da preporucim je sinotrack. Stvarno su GPS i rade odlicno. Imaju SMS komunikaciju i preko aplikacije preko interneta. Navodno je njihov online servis dozivotan. Vecina auto gps uredjaj ima 1god licencu i posle toga ga menjas. Ja nisam nasao nacinda se ta licenca produzi.

Ovo je primer tog sinotracka

Ne kazem konretno ovaj jer ima nekoliko opcija. Ima sa baterijom i bez baterije i obe varijante imaju 2g, 3g i 4g.
Ja sam za grad izabrao 3g jer brzina nije neophodna, a 3g je mnogo bolje pokriven. Mozda bi cak i 2g gprs internet bio vise nego dovoljan.

Aplikacija se azurira na 30 sekundi ako sam dobro primetio, mada mene vise zanima standby gde bih ga ja probudio sms komandom u slucaju da mi neko mazne bajs.
Preko sms je moguce aktivirati sve i cak dobiti tacan google map link sa pinom.

Na aliexpress imas sinotrack offical store i sinotrack factory store. Isti izbor, iste cene.

Pomenuo si bateriju.
E tu ti nema pomoci. Kompaktni uredjaji imaju male baterije, ovaj dolazi sa 1000mAh i standby je slican kao na tom tvom primeru. 3 dana aktivno, 5 dana hibrid i 7 dana standby. Nisam testirao dovoljno detaljno da bih ti rekao koliko je tacno. Nije manje od toga sigurno.

Sto se kartice tice, meni ovo izgleda kao najbolji izbor

Nema mogucnost poziva, ali je super jeftino za tu malu kolicinu podataka.
Globaltel je jeftin, plus ako koristis reciklomat ispada super, ali im je usluga *****. Meni se u centru BG gubio signal kada udjem u radnju, nisam mogao poziv da ostvarim. Apsolutno je bilo neupotrebljivo

Ipak se događa da pobegnu ili budu ukradeni a neki psi su stvarno skupoceni. Muški psi umeju baš da polude kada osete ženku za parenje a to može i nekoliko kilometara daleko. Velike i jake je teško zaustaviti .Komšijin belgiski vučjak je razvalio žičani boks. preskočio 2 metra ogradu i nestao na nekoliko dana a vratio se sav izranjavljen, jedva ga spasli. Moj džukac Snupi je nestao kada mu je bilo par godina. Jednog dana je nekako iskopao ispod žičane ograde i video sam ga kako juri preko poljane za nekom kučkom lutalicom. Iako se uvek vraćao na poziv ovoga puta nije ni hajao. Vratio se posle dve godine, uškopljen. Očigledno je bio uhvaćen pa posle pušten. Odmah sam ga čipovao. Sada izlazi samo ispred kapije i ne dalje.

Ovaj naš je najmirniji pas na ovom svetu, mešanac labradora, 7-8 godina star sad već. Normalno ne bi on otišao nigde (kastriran je, pa neće baš ni za ženkama...), čak kad nismo ni ogradu imali jedno nedelju dana, pas i tad uvek stao gde treba da bude ograda, nije izašao na ulicu nijednom. Ali, izgleda kako postaje stariji, razno nevreme, grmljavina, i tako to ga sve više izluđuje, pa u jednom trenutku nešto mu se desi u glavi, preskoči ogradu i pobegne. Sad se to već desilo drugi put u proteklih mesec dana. Prvi put ga je supruga našla nedaleko od nas, juče se sam vratio kući posle nekih 12 sati lutanja. Možda je bio blizu negde pa se sakrio, ili je možda samo imao sreće što je prepoznao okolinu dok je lutao (idemo relativno često u šetnju), ko će ga znati, ali iskreno voleo bih da ga pratim zbog ovoga, ipak je deo porodice, pa u tom smislu zaista jeste skupocen.

Ne znam zasto je moj post obrisan kada je u skladu sa ostalim porukama u ovoj temi?

Pitacu opet zbog prakticne strane...

Kako si mislio psa da pratis sa trakerom?
Ako ti pas pobegne i ti ga lociras on te nece cekati na tom mestu.

Ako ga neko ukrade svakako ce da skine uredjaj za pracenje.
mada sada znamo da je labrador, a njega nece niko krasti, veca je sanse da pobegne.

Po meni tu samo air tag ima smisla, sve drugo je neupotrebljivo zbog baterije.

Ti trekeri imaju mogućnost da ti na zahtev pošalju trenutnu lokaciju tj. koordinate (Google Maps link), pa onda znam kuda da idem da tražim psa. Naravno da me neće čekati na tom mestu, ali barem znam otprilike gde da ga tražim plus naravno kad stignem tamo, ponovo pošaljem zahtev.

u pravu si, nije mi prosao c/p za taj link
Sad sam i ja malo pregledao šta operateri nude:
  • mts, A1 i Globaltel: dopuna važi 90 dana
  • Yettel: dopuna važi 60 dana, znači ovaj već otpada
Minimalna online dopuna:
  • mts i A1: 200 dinara
  • Globaltel: 500 dinara, otpada
Cene poruka:
  • mts prepaid: 5,90 din
  • mts prepaid internet kartica: 4,90 din
  • A1 prepaid: malo je konfuzno, ima samo tih mesečnih planova?
  • A1 prepaid internet kartica: 8,00 din
Po svemu sudeći stvarno je mts prepaid internet najbolja varijanta za ovu potrebu.

Nece pas da udje u voz za Rusiju. Ako pobegne, otisao je za nekim drugim psom ili ga je nesto privuklo, kad tad ce se malo skrasiti i tamo ce ga naci. Gde god da ode, kada vidi vlasnika, verovatno ce da mu pridje.
Ako ga neko urkade, dovoljno je da vidis tu jednu stanicu gde su mu skinuli ogrlicu, ako je ne skinu usput ili prilikom kradje.

Airtag je u srbiji verovatno prilicno neupotrebljiv. Nisam apple korisnik pa ne garantujem, ali sumnjam da imamo bas toliki broj odgovarajucih korisnika, cak i u gradu, a kamoli kada zadjes negde

Naprotiv, mislim da je airtag najkorisniji za to sto njemu treba, ali mislim da za to on mora biti korisnik ajfona.

Nema sanse da se neko stalno brine o napunjenosti kreditom prepaid karticu i napunjenosti baterije, pre ili kasnije jedno od ta dva nece biti u funkciji... a psa ce imati godinama.

U ovom slucaju GPS nema apsolutno ni jednu prednost u odnosu na airtag koji je prosto savrsen za ovu namenu, jedini problem je ako nije apple korisnik.

Ali cak i da jeste, lopov mora biti apple korisnik takodje. Airtag koristi druge IP u okolini. Koliko komada mislis da ih ima u selu od 7500 ljudi?
Airtag je apsolutno fenomenalna stvar, ali na trzistu za koje je namenjen.

Ali cak i da jeste, lopov mora biti apple korisnik takodje. Airtag koristi druge IP u okolini. Koliko komada mislis da ih ima u selu od 7500 ljudi?
Airtag je apsolutno fenomenalna stvar, ali na trzistu za koje je namenjen.
Dovoljan je samo jedan ajfon da se locira, a verovatno ih ima mnogo više od toga na 7500 ljudi...a i da nema ni jednog prvom prilikom kada naiđe dobiće lokaciju.

Ništa bolje neće biti sa GPS, čak šta više biće lošije i nepouzdanije.

Ne znam da li postoje drugi uređaji kao airtag ali on je superioran u ovome.

Možda zemenski za AirTag , TilePro [Amazon link] ?

Vidim ima jedan na KP za 4.500din
Meni se čini da Tile radi jedino sa telefonima (Android i iOS) koji imaju Tile aplikaciju instaliranu, tj. samo telefoni sa instaliranom aplikacijom mogu da daju informaciju o blizini trekera. Ja sam poprilično siguran da bih ovim imao još manje šanse nego sa Airtag :)

Naprotiv, mislim da je airtag najkorisniji za to sto njemu treba, ali mislim da za to on mora biti korisnik ajfona.

Nema sanse da se neko stalno brine o napunjenosti kreditom prepaid karticu i napunjenosti baterije, pre ili kasnije jedno od ta dva nece biti u funkciji... a psa ce imati godinama.

U ovom slucaju GPS nema apsolutno ni jednu prednost u odnosu na airtag koji je prosto savrsen za ovu namenu, jedini problem je ako nije apple korisnik.
Dovoljan je samo jedan ajfon da se locira, a verovatno ih ima mnogo više od toga na 7500 ljudi...a i da nema ni jednog prvom prilikom kada naiđe dobiće lokaciju.

Ništa bolje neće biti sa GPS, čak šta više biće lošije i nepouzdanije.

Ne znam da li postoje drugi uređaji kao airtag ali on je superioran u ovome.
Iskopao sam jedan stari iPhone 6S što sam koristio pre ohoho vremena, mogao bi da služi za ovu namenu, pa ću možda probati i Airtag i GPS uređaj.

Mislim da je gps neupotrebljiv za tvoju namenu na psu, obrisan mi je post gde sam to komentarisao.
To se kaci na stalni izvor napajanja.

ne vidim smisao da u najidealnijem slucaju na svakih 2-3 dana punis bateriju i kacis to ponovo na psa
da bi imao lokaciju koja ce mozda da ti zatreba, a 99% nece.

Pitanje u vezi sa temom, nabavio sam airtagove ali nikako da ga isprobam na psu. Ako je neko koristio, kakvi su utisci i kako se pokazao?

Btw airtag kosta takodje do 50 eura tako da ne vidim svrhu tog tile-a koji je kao jeftinija alternativa, ako je to ideja?

Pitanje u vezi sa temom, nabavio sam airtagove ali nikako da ga isprobam na psu. Ako je neko koristio, kakvi su utisci i kako se pokazao?

Btw airtag kosta takodje do 50 eura tako da ne vidim svrhu tog tile-a koji je kao jeftinija alternativa, ako je to ideja?
Pa upravo se i diskutujeo tome da li je adekvatno. To je poenta teme.
Eto prilike da probaš i da doprineseš svojim utiscima.
Ne bi bilo loše da pustiš malo kera da luta po selu/gradu čisto da vidiš šta će da se desi.

Evo bas citam da apple kaze da air tag ne sluzi za pracenje kucnih ljubimaca, i ako ga dosta ljudi bas za to koristi.

Meni je on jako zanimljiv ali ne znam kako u praksi izgleda trazenje ako nisam apple korisnik.
Android platforma jednostavno nema jednako resenje.

Pa upravo se i diskutujeo tome da li je adekvatno. To je poenta teme.
Eto prilike da probaš i da doprineseš svojim utiscima.
Ne bi bilo loše da pustiš malo kera da luta po selu/gradu čisto da vidiš šta će da se desi.

Pa tu i jeste problem, moj pas je treniran, nikada se ne odvaja predaleko i dolazi momentalno na poziv. Moram da odem u neku bas pustahiju da bih mogao da isprobam, zato jos uvek i nisam, javljam kad bude. Jeste to sigurno adekvatno, samo su u pitanju corner casovi koje treba isprobari.

Ja sam pratio sa iOs i sve to super izgleda, moze i da pisti kada se pomeri predaleko i sve tako to. Jedino nisam imao priliku da isprobam u pravoj situaciji.

Upravo sam malo guglao, ovo izgleda kao dosta realan clanak: Link

Poslednja izmena:
Meni se čini da Tile radi jedino sa telefonima (Android i iOS) koji imaju Tile aplikaciju instaliranu, tj. samo telefoni sa instaliranom aplikacijom mogu da daju informaciju o blizini trekera. Ja sam poprilično siguran da bih ovim imao još manje šanse nego sa Airtag :)
Da, slažem se. Izgleda tako.

The Tile Network can help you track moving objects. Whenever a person running the Tile app passes within Bluetooth range of your Tile, their device will automatically and anonymously update your app with your Tile’s most recent location. You’ll then receive a notification of your Tile’s last known location so you can go back there to find it. Our network continues to grow making it easier than ever to find what really matters.

S druge strane ja razmišljam ovako - u se i u svoje kljuse.
Zgodnije da vas par iz porodice instalirate Tile app, aktivirate blutut i krenete u laganu potragu nego da se uzdaš u gustinu iPhone mreže u naselju i da li oni uopšte imaju blutut aktiviran. Jer kako shvatam i taj AirTag bez blututa - ne vredi.
Ipak mi nismo US tržište i rekao bih da većina još uvek ima Android telefon.

Realno, ni jedan od dva nije za ovu namenu.

Imao dve godine Yettel uredjaj, na početku katastrofa, ali su posle dva updejta ga ispeglali, koristio ga za psa, i kao alarm za kola, ima praćenje u real time sad je sasvim ok, ali otkazao više nisam imao potrebu

Da, slažem se. Izgleda tako.

S druge strane ja razmišljam ovako - u se i u svoje kljuse.
Zgodnije da vas par iz porodice instalirate Tile app, aktivirate blutut i krenete u laganu potragu nego da se uzdaš u gustinu iPhone mreže u naselju i da li oni uopšte imaju blutut aktiviran. Jer kako shvatam i taj AirTag bez blututa - ne vredi.
Ipak mi nismo US tržište i rekao bih da većina još uvek ima Android telefon.

Realno, ni jedan od dva nije za ovu namenu.
Skroz pogresno razmisljas...
u stvari tako kako si opisao radi taj amazon tile,
air tag nije takav i bas zbog toga je specifican i zato rekoh da nema alternativu u android verziji.

ne treba aktivan BT, dovoljno je da prodje bilo koji korisnik sa ajfonom pored njega i znaces lokaciju, bez obzira sto vecina koristi android.
Osim ako ga nisi izgubio negde u nekom retko naseljenom podrucju sansa da dobijes lokaciju je veoma velika.

zavisi od terena, npr u mom scenariju je neupotrebljivo i airtag i taj tile. zivim u selu pored fruske gore, i ako mi pobegne pas, sigurno se nece zaputiti u centar (npr) rume ili novog sada, nego ce otici negde po selu ili u sumu. a tu nema ni jedan iPhone u blizini, niti android sa tom tile aplikacijom. sta mi znaci da instaliram tu aplikaciju na svoj android, pa ako pridjem psu na 10tak metara, koliko hvata BT, videcu ga i sam, ne treba mi nikakav uredjaj za to. jedino smisleno resenje je tracker sa GPS i SIM karticom, uz redovnu dopunu i punjenje uredjaja. nije ni to prakticno ni malo, ali bar radi za razliku od tagova. ako je neko u velikom gradu, onda airtag svakako ima smisla.

U tvom slucaju ako ne nadjes odmah psa GPS ce ostati bez baterije :)

Osnovno je da razumete kako sta radi.
-GPS je najbolji ali velika mana je sto zahteva stalni izvor napajanja a to je nemoguce napraviti malo sa velikim kapacitetotom baterije, a treba uglaviti i sim karticu.
To ce u idealnoj situaciji da ste tek napunili bateriju (a naravno da niste) moci da izdrzi cela 2 dana, posle toga je off.

-amazon tile, koristi bluetooth sto radi ako ste u krugu 10-15m i ako imate ukljucenu aplikaciju za skeniranje

-Apple air tag koristi UWB i NFC implementiran u apple cip,
sam tag je samo registrovan broj uredjaja koji cuci na mrezi dok se ne zatrazi da posalje lokaciju preko najblizeg ajfon uredjaja.
baterija traje godinu dana.

ne treba aktivan BT, dovoljno je da prodje bilo koji korisnik sa ajfonom pored njega i znaces lokaciju
:unsure: Ako se misli na UWB tehnologiju, onda to počinje od iPhone 11 . Što u Srbiji smanjuje mrežu okolnih iPhone telefona drastično.

sta mi znaci da instaliram tu aplikaciju na svoj android, pa ako pridjem psu na 10tak metara, koliko hvata BT, videcu ga i sam, ne treba mi nikakav uredjaj za to.
120 metara - izvor

Ne razumem kako ti to vidis majke mi...

Air tag ima i taj BT od (samo teorijskih) 120m i UWB i NFC i nacice ga bilo koji ajfon, ako ne bas ajfon11 koji je model star 3 godine.

Amazon tile mozes naci samo ako neko bas njega trazi, a ne trazi ga niko osim tebe.

Nisam apple korisnik ali ovo im je sjajna i jedinstvena stvar koja nema alternativu.

Stigao mi je danas Sinotrack ST-903, ubacio karticu, isprobao GPS. Nije baš najsjajniji rezultat, uređaj je detektovao lokaciju koja je otpr. 80 metara od tačke gde sam bio, al dobro, nisam ni očekivao neku preveliku preciznost.
Uskoro mi stiže i Airtag, pa ćemo videti kako sve ovo funkcioniše.
Pas će dobiti upalu mišića na vratima :D
Javljam utiske.

Nazad
Vrh Dno