Šta je novo?

Laptop Iole dobar, a pristupačan laptop?

Koji laptop kupiti?
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

alfacino

Zapažen
Učlanjen(a)
18.01.2022
Poena
21
Poštovanje, danima, nedeljama, ma mesecima tragam za solidnim laptopom i kako vreme odmiče čini mi se da su cene sve više a izbor sve manji i gori.

Našao sam fantastičan laptop pre neki dan u jednom omanjem lancu, neki Lenovo sa AMD Ryzen 5 5500U procesorom koji je fantastičan, za samo 62.000 dinara.

.. ali prc, navodno je ostao samo jedan na stanju i to "ostavljen" za nekog čoveka. Tu sam se baš ske.. ..razočarao, umalo da uzmem zver. (bar po meni), i to iako je koštao 62.000 i tako već probija moj budžet.

Nakon toga konstantno, znači po bukvalno pola dana češljam sajtove po netu u nadi da ću naći nešto ali nažalost nikakvih rezultata nema i zato se vama obraćam za pomoć.

Dakle, tražim nešto, da kažem do 50, 55 'iljada, pa ajdeee možda 60 ako baš, baš vredi te pare. Prvenstveno za fakultet, ništa preterano onlajn nastava, kucanje u wordu, klasičan surfing, ali, naravno ima ali, i blagi gejming. Kad to kažem mislim Football Manager (znam da je tu procesor važan zato ne bih kršinu da kupim), kao i malo LoLa, eventualno ako može CSGO mada on je najmanje važan.

Dakle u suštini se tu podrazumeva 8GB rama, SSD i tako to.

Znam da ćete odmah reći, imaš odličan polovan za te pare. Znam, imam, ali o tome uopšte ne razmišljam, jednostavno nemam poverenja, jedino ako me ne ubedite u suprotno i odaberete odličan polovni primerak.

Hvala unapred, sa nestrpljenjem očekujem odgovore i sugestije.

Zato što mi je previše da dam toliko para. Radi mi posao i Asus Vivobook Pro 15 OLED K3500PC-OLED-L522W uzeli smo pre mesec i nešto, Spectre je neki san za buduće neko stvarno zlatno doba a ne ovo wannabe. 😄 Ništa lepše ne vidim pored sebe na stolu od te Spectre

Poslednja izmena:
Ja sam žena, nije da mi treba sekretarica na stolu ali jasno mi je da sam u većinskom muškom društvu ovde pa ne mogu da komentarišem šalu kao neukusnu. :)

Nastaviću da čekam odluku 🍿 (i fiskalni).

Izvinjavam koleginici, zbog šale.

Sam post, može da se shvati i ozbiljnije. Prvo što laptop ne može nikada biti lep kao sekretarica. A drugo, što pojavom istih, njihovi korisnici preuzeše na sebe i posao sekretarica.

Meni je takodje potreban predlog za laptop. Godinama nisam imao potrebu da radim na istim, ali u poslednje vreme sve češće moram da se koristim laptopom zbog putovanja van firme.

Kupio bi nov, domaće radnje, cena do 1000E (ukoliko je mnogo bolja opcija malo skuplja mogu se "protegnuti"). Što se programa na kojim radim tiče: AutoCad 50%, Revit 30% vremena, a povremeno Photoshop i malo modelovanja u 3d max. E sad posto neću svakodnevno raditi na njemu ne bi išao sa velikim ekranom (maks15).
Ne znam da li je potrebno još nešto od podataka da bi dali predlog?

15ITL6 stvarno odskače u kategoriji "iole dobrog a pristupačnog"

Rekao bih i do 50K... Govorim o verziji sa Pentium Gold 7505, za koji bih rekao da je minimum za svakoga ko hoće jeftino da prođe a da dobije laptop koji će da radi neprimetno i fluidno za te neke bazične potrebe, kao što su office, surf, multimedija... U kombinaciji sa 8GB RAM-a na 3200Mhz multitaskuje i radi vrlo zadovoljavajuće...

Naravno, za malo više para može solidno bolji Intel ali opet, donji prag mislim da pomenuti Gold zadovoljava...

Uzeo sam HP 250 G8, sa ryzen 7 5700u i 16gb rama, odlicna masina, ali ekran je tesko smece ne mogu da gledam u njega. Koji mid range laptop ima dobar ekran, posto ovaj hocu da prodam i da uzmem nesto normalno?

Uzeo sam HP 250 G8, sa ryzen 7 5700u i 16gb rama, odlicna masina, ali ekran je tesko smece ne mogu da gledam u njega. Koji mid range laptop ima dobar ekran, posto ovaj hocu da prodam i da uzmem nesto normalno?
Na PC laptopovima samo najskuplji modeli imaju bolje ekrane, svi ostali su ograniceni na obican fullhd ips. Dok macbookovi su druga prica, ali i oni takodje kostaju dosta. Mislim da ti budzet mora biti duplo veci.

Znaci dzaba mi i IdeaPad3 ili 5 ili dell Vostro, sve ce biti isto? Prosto mi je tekso da poverujem s obzirom na to koliko djubre je ovaj ekran.
WINTEL monopol je uspeo maksimum da uspori razvoj racunara generalno, zato je ispao veliki bum kada se pojavio apple sa svojim M1.
Trenutno se prepakuju procesori i hardver od pre 10godina u novo ruho i prodaju ga pod novim, jedino je velicina procesa izrade smanjena i to skrto u odnosu na mobilnu industriju.
Taj dell vostro ti ima HD Ready rezoluciju koliko vidim sto je standard od pre 20 godina.
Ipak ja nisam toliko iskusan sa novim laptopovima pa ne bih previse da pametujem, ovo je samo neko moje licno misljenje.

Poslednja izmena od urednika:
Tableti i mobilni uredjaji su nas "razmazili" sa svojim ekranima. Na androidu se vidi sta znaci kada imas pravu trzisnu utakmicu koja podize standarde svake godine. Cak i Apple mora da uvodi neke android funkcije sa par godina zakasnjenja jer i on pokusava da muze sto vise od starih tehnologija, jedino sto je apple uvek morao da se takmici sa wintelom pa je morao da daje vise od njih. U zadnjih godinu dana imamo paradox da su najjaci tableti toliko jaki sa specifikacijama a da nemaju softwer koji ce ih u maksimumu iskoristiti kao sto ima osx i windows. I sada ce neminovno doci do spajanja ta dva sveta.

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav! Treba mi savet za kupovinu laptopa. Od specifikacija treba da zadovoljava:
-procesor Intel i7 ili i5 novije generacije (ili AMD Ryzen 5 ili 7)
-512GB SSD
-minimalno 8GB RAM, ali po mogućstvu više
-brzina procesora preko 2GHz
-minimum 4 jezgra
-cena do 100 000 (možda koja hiljada više)
Kupio bih nov, ne polovan.
Ako neko od forumaša ima predlog za neki konkretan model, bio bih mu zahvalan.:)

Maslim da je trenutno za 100k dinara više nego dobra ponuda: 2.5k IPS 120Hh 16 inča ekran, Ryzen 7 5800h, 16 gb ram, 512 Gb nvme ssd...

Mada mislim da je ova cena samo još danas.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno