Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

Trenutno u Srbiji niko ne prodaje Franc Jozef dukate, samo otkupljuju.
Tu mislim na ove sertifikovane regularne prodavce investicionog zlata.
Mogu da se kupe poluge, ali ni njih nije baš lako kupiti i cene su prilično visoke, s obzirom na to kolika je cena investicionog zlata u momentu kupovine.

Upravo ovi kojih nema ni za lek.
Franc Jozef, oduvek su bili najpopularniji kod nas, još i pre rata i u vreme bivše Jugoslavije.

Zna li se koji je spred kupovne i prodajne cene kod njih.

Imaš na internetu, a svakako možeš da pozoveš za otkupnu cenu, koja zavisi od mnogo faktora (da li je zlatnik u kutiji, da li je kutija neotvorena, da li imaš sertifikat o poreklu,…ili je solo dukat bez svega ovoga).
Na KP se “mali” Franc Jozef kreće od 235-250€.

Ovde je jedno interesatno pitanje paritet zlatnika i 1 mkvadratnog stana.

Završi se i april, prvi mesec posle dugo vremena da nisam kupio ništa zlata. Čekam i nadam se nekom padu, ali i ako ne bude, u maju sam odvojio novac za još jednu uncu i možda još jednu na leto. Ne zavidim onom ko bi sad krenuo da pravi štek, ali i on će dosta bolje proći par godina od sada nego onaj ko ne bude imao zlata uopšte. Ne nadam se da ćemo ikad opet videti situaciju kao prošle godine gde bih sa 1500 evra u džepu išao da kupim uncu zlata, ali bilo bi lepo da padne bar na 1700. Teško, ako ga stezanje kamatnih stopa i obori prema dolaru, prema evru neće, mi ostajemo sa negativnim stopama do jeseni. Ja sam očekivao da ćemo prebaciti 2000 evra tek naredne godine, ali postaje sve izvesnije da ćemo već ove.

screenshot.png

Zlato baš u lepom padu prema dolaru, ali se mi sa evrima nećemo mnogo usrećiti da se dokupimo. Ako nekog interesuje zašto dolar ovoliko raste prema drugim valutama, neka gugla "dollar milkshake theory".

Inflacija navalila na fiat valute i akcije kao smrt na babu. Za sad još nije crno, ali doći će i to u nekom trenutku. Ko baš neće da štedi u zlatu, za sad privremeno može da se uhvati valuta vezanih za commodities, mislim na petro dolar i gasnu rublju. Evro je u buli, dinar prati jer nam je EU glavni trgovinski partner, ali za utehu, bar nije crno kao jen.

Kripto pada preko vikenda, što znači da bi berze mogle da krenu da padaju kad se otvore, berzanski slomovi se uglavnom dešavaju ponedeljkom. Postoji izvesna šansa da bi to moglo da nam pruži prostor za kupovinu kao tamo 2020. kad su margin calls naterali prodaju svega i svačega. Ako umesto toga berze nastave da polako padaju kao recimo 2000., zlato će polako rasti, zajedno sa dolarom i ostalim sigurnim asset-ima.

@morbius

Kripto je u konstantnom padu vec vise mesec dana, od 10.04 do sada vrednost je pala za cca 25%. Tako da nije to bas kako se prica, sigurno ulaganje.
Da li ocekujes da zlato ode ispod 1700e za oz?

@morbius

Kripto je u konstantnom padu vec vise mesec dana, od 10.04 do sada vrednost je pala za cca 25%. Tako da nije to bas kako se prica, sigurno ulaganje.
Da li ocekujes da zlato ode ispod 1700e za oz?

Čuj, kripto sigurno ulaganje. 🤣 Pa u ovom trenutku ne postoji šprekulativniji asset nego što su to kriptovalute. Nije sad vreme za špekulisanje, vreme je za bežanje u sigurnost.

Ja se ne nadam mnogo da će biti novih dobrih prilika za kupovinu zlata, ali nikad se ne zna, vrebam šansu ako se ukaže.

I prilika se možda ukazuje. Pad akcija na berzi izaziva trčanje u keš, ne vidi se dobro prema evru, mnogo bolje se vidi prema dolaru, ali bolje išta nego ništa. Samo je pitanje vremena kad će dolar da prebaci evro, EU valuta je debelo inflatorna, a ECB čak i ne pokušava da dovede inflaciju u red. Zato vam treba zlato.

Screenshot from 2022-05-10 18-54-12.png

Koja je uopste normalna cena dukata (po gramu) u odnosu na berzansku cenu zlata?
Po ovim cenama koje vidim kod nas, veliki Franc Jozef kosta oko 66 evra po gramu, dok je cena zlata na berzi oko 56 evra/g. To je oko 18% razlike, sto mi, blago receno, deluje suludo. Da li je to neka specificnost za Srbiju, ili je tako i po EU?

To je nešto u Srbiji. Nedavno pričam sa jednim drugarom, kaže mi on da je gledao Franc Jozef dukate, bacim pogled na sajt što mi poslao, kad ono i kupovne i prodajne cene dosta veće nego po EU. Moguće jer Srbija ne dozvoljava prenos investicionog zlata preko granice da se formira neko izolovano tržište. Šverc zlata u Srbiju mi deluje unosno.

Ako mislis na one sajtove na kojima jedna ispod druge pisu prodajna i otkupna cena, ja i ne verujem u to.
Pise na takvim sajtovima ispod cena, da otkupne vaze samo za one koji su kupili od njih, ali ako se malo razmisli, zasto bi onda uopste i stavljali takve specificne cene na tako istaknuto mesto!?
To meni ima smisla samo ako sluzi kao mamac, tj. psiholoska fora koja ima za cilj da uvali preskupe zlatnike ljudima koji misle da i ako im brzo zatrebaju pare, mogu da prodju uz mali trosak, a i ta fora bi svakako bila dobra za maskiranje visoke prodajne cene.

Po kojim cenama ti kupujes zlatnike?

Da, zvuči kao navlakuša. Ja kupujem tek zrnce preko spot cene zlata. Ovde su britanski dukati vrlo likvidni, Grčka je bila praktično britanski protektorat dugo vremena.

Imaš objašnjenje spot cene na prvoj strani diskusije. Spot cenu metala možeš da izguglaš na dan kad želiš da prodaš ili kupiš.

Ne mislim na spot cenu zlata, vec cenu 1 gr britanskog dukata.

Dukat vredi kolika je masa zlata u njemu. Suveren dukat od 7,98 grama ima 7,32 grama zlata u sebi, pomnožiš to sa spot cenom grama zlata. Isto ti je za bilo koji dukat, izuzev onih sa dodatnom kolekcionarskom ili numizmatičkom vrednošću.

Zlato se baš muči da probije ovaj horizontalni support. Bilo bi dobro da padne i pruži nam još jednu poslednju priliku da se dopunimo. Jak dolar trenutno pritiska zlato, kao i sve ostalo, liquidity squeeze bi u nekom trenutku trebalo da solidno obori cene. Ako me pitaš kad, garantovano početkom juna kad sam u Srbiji i ne mogu to da iskoristim. :rolleyes:

Capture.JPG

Srebro se pod ovim pritiskom lomi, kao što sam i očekivao. Ljudi se zaluđuju očekujući da se srebro ponaša kao finansijski metal, srebro je sada industrijski metal i vrednost mu pada kad se očekuje recesija i zbog pada proizvodnje smanjenje tražnje za industrijskim metalima. To ne znači da srebro neće poleteti kad se zlato dobro zaleti, ali za to treba da se prvo dogodi velika promena u raspoloženju investitiora. Ko sad kupuje zlato, kupuje ga u strahu. Cena će poleteti tek kad počnu da ga kupuju u pohlepi.

Zlato baš u lepom padu prema dolaru, ali se mi sa evrima nećemo mnogo usrećiti da se dokupimo. Ako nekog interesuje zašto dolar ovoliko raste prema drugim valutama, neka gugla "dollar milkshake theory".

Inflacija navalila na fiat valute i akcije kao smrt na babu. Za sad još nije crno, ali doći će i to u nekom trenutku. Ko baš neće da štedi u zlatu, za sad privremeno može da se uhvati valuta vezanih za commodities, mislim na petro dolar i gasnu rublju. Evro je u buli, dinar prati jer nam je EU glavni trgovinski partner, ali za utehu, bar nije crno kao jen.
Da i ja sam kao laik primetio da je dolar baš poleteo, bio 98, pa 100, a sad 113 dinara, a evro pao na 117 dinara...

Nego, pod pretpostavkom da se ne "beži" u zlato, šta je manje zlo, šekati dolare ili evre, jer od ovog našeg dinarskog guzobrisa vajde nema?

Rekoh već, za sad dolar ili rublja, ali zlato je ubedljivo najpametnije. Ja držim puno evra, jer u evru i trošim i zarađujem, ali ako Rusija i Kina drže 20% rezervi u zlatu, mislim da je mudro uraditi isto, znaju šta rade.

Rekoh već, za sad dolar ili rublja, ali zlato je ubedljivo najpametnije. Ja držim puno evra, jer u evru i trošim i zarađujem, ali ako Rusija i Kina drže 20% rezervi u zlatu, mislim da je mudro uraditi isto, znaju šta rade.
Papiri ko papiri,bolje je zlato i to isključivo fizičko. Što bi se reklo kupiš i staviš u đzep. Nikakve potvrde i slične gluposti.
U Srbiji ne postoji PDV na zlato,na srebro mislim da postoji.
Postoji više renomiranih kuća koje trguju sa zlatom.
Najaviš se telefonom,ugovoriš termin i kažeš šta kupuješ da bi oni to unapred izneli iz sefa. Primaju isključivo dinare. Dobiješ sertifikat prema serijskom broju /za pločice/ i fiskalni račun i to je to. Naravno,zlato ti je u džepu,a čuvaš ga gde poželiš. Može sef u banci,možeš ga zakopati........
Postoje 3 cenovne kategorije:
1 cena po kojoj prodaju
2 cena po kojoj kupuju proizvod koji je kupljen kod njih
3 cena za proizvod kupljen bilo gde.
Razlika između 1 i 2 je oko 10-12 %.
Trenutno se Franc Jozef mali može kupiti 230-240 e.
Ako imate prijatelja zlatara možete ga njemu prodati oko 220 e

Hvala za informacije iz Srbije, verujem da će mnogima tvoja iskustva biti korisna, ja iz inostranstva ne znam mnogo da im kažem.

Ja sam se danas malo dokupio, prebacujem zaradu iz kripta u metal. Skoro sam stigao do 20% portfolija u zlatu, što sam stavio kao hard limit koji neću preći bez vrlo dobrog razloga. Tako da za mene u skorijoj budućnosti neće biti novog kupovanja zlata, osim ako mu cena pristojno padne ili mi se poveća količina raspoloživog keša. Stagflatorna ekonomija pogoduje zlatu, ali dolazi i recesija, a one su deflatorne po prirodi. Nema garancija koja će sila da odnese prevagu, pogotovo na kraće staze.

Hvala za informacije iz Srbije, verujem da će mnogima tvoja iskustva biti korisna, ja iz inostranstva ne znam mnogo da im kažem.

Ja sam se danas malo dokupio, prebacujem zaradu iz kripta u metal. Skoro sam stigao do 20% portfolija u zlatu, što sam stavio kao hard limit koji neću preći bez vrlo dobrog razloga. Tako da za mene u skorijoj budućnosti neće biti novog kupovanja zlata, osim ako mu cena pristojno padne ili mi se poveća količina raspoloživog keša. Stagflatorna ekonomija pogoduje zlatu, ali dolazi i recesija, a one su deflatorne po prirodi. Nema garancija koja će sila da odnese prevagu, pogotovo na kraće staze.
Ispada kao da dajem repliku na tvoj komentar a zapravo ne umem da postavim samo svoj komentar.
Najvažnije je da ljudi znaju da na zlatu nema neke zarade već se samo čuva vrednost novca.tj zaštita vaše imovine.
Npr. Ako vam treba danas 1 gram zlata za par dobrih cipela i kroz 10 godina će par dobrih cipela koštati gram zlata.
Na ekonomskom fakultetu se davno učilo da ne treba držati "sva jaja u jednoj korpi".
Npr.ako mate 100k evra,kupite stan od 50k evra,zlato za 30k evra i ostatak držite u kešu.
Tako se učilo nekad a ni ja nisam pametan da dam savet kako je danas

Jonesku, mislim da je jedna prica o zlatu u stabilnim vremenima a druga u kriticnim nekim kao sto je rat.
Verovatno je kupovna i prodajna cena dukatica oko 5 % u srabilnim vremenima.

A u kriznim mislim da zlato naglo pada i dosta pada , i da tek posle velikog pada pocinje kupovina , ajde da kazem od profitera. Ona prica da se akcije kupuju kada ulicama tece krv...

Istina je postoje ciklusi i mozda moze neko da nanjusi kada je zlato relativno jeftino pa se kupuje pa kada je relativno skupo prodaje. Uostalom kai sve drugo.
Mozda su stanovi sada preskupi pa ako neko proda za 2000 evra, i ceka, pa za dve godine bude 1500 evra, moze da kupi i ostatak da zadrzi.
Ipak je renta najsigurnija. A sada zbog dolaska rusa i ukrajinaca i renta raste.
Kupis stan, imas nekretninu i dobijas siguran prihod a cena stana moze i da osciluje.
Naravno moje laicko misljenje.

Ispada kao da dajem repliku na tvoj komentar a zapravo ne umem da postavim samo svoj komentar.
Najvažnije je da ljudi znaju da na zlatu nema neke zarade već se samo čuva vrednost novca.tj zaštita vaše imovine.
Npr. Ako vam treba danas 1 gram zlata za par dobrih cipela i kroz 10 godina će par dobrih cipela koštati gram zlata.
Na ekonomskom fakultetu se davno učilo da ne treba držati "sva jaja u jednoj korpi".
Npr.ako mate 100k evra,kupite stan od 50k evra,zlato za 30k evra i ostatak držite u kešu.
Tako se učilo nekad a ni ja nisam pametan da dam savet kako je danas

Nemoj onda da klikneš na Reply, prosto kucaj svoj odgovor u prostoru za to ispod ostalih postova.

Tačno, zlato nikad neće napraviti moon, ali to ne znači da mu je cena uvek konstantna prema cipelama i drugim upotrebljivim dobrima. Postoje periodi kada comodities rastu na račun equities, a mi bi trebalo da ulazimo u jedana takav. Ako je to zaista tako, zlato kao kralj svih commodities bi trebalo dosta lepo da napreduje u godinama pred nama. Naravno, to je najverovatniji scenario, ali ne i jedini. Teoretski bi moguće bilo da imamo tešku krizu u kojoj bi ljudi kupovali samo najneophodnije stvari, što bi izazvalo ogromnu deflaciju i pad vrednosti zlata od jedno 50%.

Al kako god da obrneš, zlato je dokazani safety asset i u ovim vremenima ga trebati preferirati nad bilo kakvim riskantnim ulaganjima. Otkad sam krenuo da kupujem zlato, ono je otišlo 3x u odnosu na Bitcoin, a to je tek početak. Pred krizu se treba pravilno pozicionirati.

Nazad
Vrh Dno