Šta je novo?

IT sličice 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
280524364_1052192225710869_4354210686499666375_n.jpg

Evo upravo sam povećao password za još par slova, brojeva i znakova.

11 slova sa kombinacijom mala velika slova je znači dovoljno. Po ovoj tabeli 5 meseci. Gde ćeš više. Recimo LupendaratI. Uvek sam se u stvari pitao da li ima neke važnosti ako se stave kombinacija ćirilica latinica ili samo ćirilica. (ЛупеndaratИ).
Evo sam sebi da odgovorim po nekom random password-u kalkulatoru sa vrha Google pretrage:

001.png002.png

Poslednja izmena:
A koji pass to provaljuje, gde? ZIP/RAR ili Google nalog ili šta već. Pošto većina net servisa imaju i druge vidove zaštita.

Pa za Benchmark forum valjda. To je reper za sve. :)

Većina iole bitnih servisa će blokirati nalog nakon nekoliko pogrešnih unosa. Tako da teško da teško da pass tu ikada može biti provaljen.
Čak i ovi što ne blokiraju, koliko brzo će brutal force da pogodi pass zavisi valja i od response time ovog servera na kojem se pokušava ući. Ako mu treba 1-2 sekunda da odgovori na pokušaj unošenja lozinke, pa, trebaće malo više vremena od ovih najmanjih.

Lozinke se inače kradu drugim metodama. Vrlo retko se provaljuju brutal force.

^^ Pa to, kako i sa cetiri broja eto, on treba da da izvrti max 9 hiljada kombinacija pa i nek nabode nakon 100 to i dalje ne moze nikako biti instant. Naravno ako govorimo o probijanju instagrama/facebooka/gmail tako nekakvih online servisa.

Pa da. Ako biramo iz samo 128 znakova ASCII koda neka random 4 znaka, ima preko 256 miliona permutacija. Ne kažem da procesor ne može brzo da ih izlista, ali response onog ko odgovara na upit o tačnosti lozinke, ako je usporen na samo 1 sec, trebaće milioni sekundi. Godina ima preko 31 milion sekundi.

Još ako haker ne zna koliko znakva je pass zaista dugačak...

Brute force password cracking se ne radi naspram online servisa/baze jer postoji mnogo mehanizama koji će ovu vrstu napada detektovati i zaustaviti ili makar usporiti (timeout, broj neuspelih pokušaja, loš network response, throttling, anti DDoS itd.).
Poenta je da se ukrade baza i u lokalu (offline) pokušava brute force, koristeći sav raspoloživ hardver (multi GPU/CPU), gde nisu u funkciji pomenuti mehanizmi. Tada se tek računaju pomenuti periodi za probijanje passworda.

Da, to, potrebna je krađa baze. Drugačije ne može.

I tu ste u sustini slabi koliko i najslabija karika u bazi, kad provali jednu sifru iz hasha ukradene baze skracuje se posao za dosta.

Zato baš i pišem da ljudi ne shvate pogrešno, jer ovo ne važi na netu pa makar nemalo nikakve dodatne zaštite.

1652455511657.jpg

1652683363968.jpg

Kada je moj kum dobio prvi službeni telefon pitao ih je: Dobro, kada mogu ja ovo da isključim?
Na moru u CG na plaži se javljao na njega. To je bilo 2007 godine.

281919806_5593293140682273_6797458380021172875_n.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno