EPS bi i trebao da bude najveci zagovornik i krediter za TP ako se gleda iskoriscenost tj da ljudi manje kupuju ugalj i da vise onda ima uglja za TEIz eps-a sam čuo zanimljive predloge koji se naravno neće realizovati, ali ima ljudi koji razmišljaju o tome kako da se prištedi. Recimo, ko potroši 50% manje energije nego u istom mesecu prethodne godine, da mu račun za struju bude 0. Ko smanji potrošnju za 25% da mu se račun prepolovi.
Bile su ideje da EPS daje beskamatne kredite za izolaciju ljudima koji puno troše, a ako se smanji potrošnja za 20% da se vraća nešto manje. O svemu i svačemu se priča, ali teško to kod nas može da se realizuje. Prvo, bilo bi mnogo zloupotreba, a ima i ljudi koji bi rekli, šta će on meni da ograničava koliko ću da trošim, ima bre da se vidi raskoš.
Bavim se trgovinom strujom 9 godina, i nemam ideju koliko će skočiti cena energije, računam bar 30% za domaćinstva, dodatnih 50% za privredu, ali mislim da je i to malo. Videćemo.
Zato sam i otvorio temu jer bas nisam pametan na koju stranu da krenem.Ne koristi se isti ugalj za termoelektrane i za domaćinstva. Samo TENT A i B dnevno potroše 90.000t uglja, ostale elektrane još oko 40-50 hiljada dnevno. To je stvarno enormna potrošnja. Ako ljudi prelaze na tp sa električnih kotlova, to je ok, ali ako prelaze sa grejanja na drva, to samo povećava potrošnju, što je dodatni problem u ovom trenutku. Em daju pare da uradiš novo grejanje, em ti se poveća potrošnja pa moraš da kupiš još skupe energije iz uvoza da to nadoknadiš.
Sta je sa rudarenjem kriptovalute majnovanje kako zovu dal nam je i to opteretilo i koliko sistem elektricne energije? Cuo sam ti rigovi trose struju bas puno.
Za sta god da se odlucis pored te nove ostavi paralelno vezanu i staru na cvrsta goriva i nabavi odredjenu kolicinu drva, lako moguce da ce trebati...Imam staru veliku peć na čvrsto gorivo gde 50% toplote izađe kroz dimnjak.
To da..Za sta god da se odlucis pored te nove ostavi paralelno vezanu i staru na cvrsta goriva i nabavi odredjenu kolicinu drva, lako moguce da ce trebati...
Ulice se ne osvetljuju klasičnim sijalicama, niti su, već gasnim izvorima visokog stepena iskorišćenja.Po meni jedan od velikih rasipanja energije je osvetljenje ulica klasičnim sijalicama
Veliki iluzionista (sviđa mi se izraz) se sa tobom ne bi složio, tačnije ne slaže se on ni sam sa sobom.Članak je standardno preterivanje, sasvim očekivano za N1/Nova. Fiksni i dodatni troškovi su normalna stvar, EPS ustvari pravi problem što uopšte obrazlaže i deli takve stvari umesto da stavi sve pod jednu neophodnu stavku kao što meni lokalna distribucija uzima 350 evra godišnje za liniju + dodatno obračunava prenos po potrošnji i obračunskoj snazi.
FIksne cene(u okviru tarfife) po kwh su daleko niže od proizvodne cene, ili berzanskih cena u okruženju.
Problem je magla koja se javlja u njegovom kraju. Fizika je takva da ako je TP hladnija od okoline a veća koncentracija magle tj vlade.. Mora da dodje do toga da se pali defrost.A koja je to TP u te osobe kad ima tako često defrost ?
Nije tako velika potrošnja ulične rasvete. Znam da je za grad Beograd ukupna potrošnja oko 30MW, što je u odnosu na zimski konzum koji je između 5000 i 6000MW realno malo.Po meni jedan od velikih rasipanja energije je osvetljenje ulica klasičnim sijalicama, tek su prošle godine krenuli da malo vode računa o tome i prelaze na LED
Mislim da je stara sijalica za ulično osvetljenje 250w (mozda i jača) pa računaj.
pa zamisli da se predje na led rasvetu u ustedi 15MW, *** nekad je tih 15 dovoljno da ne iskaci trafo usled preopterecenosti.Nije tako velika potrošnja ulične rasvete. Znam da je za grad Beograd ukupna potrošnja oko 30MW, što je u odnosu na zimski konzum koji je između 5000 i 6000MW realno malo.
@Čika_Kure Do skoro je bilo izuzetno bitno da imamo što nižu cenu struje jer su na taj način proizvodi iz Srbije mogli biti jeftiniji od proizvoda iz EU jer firme su struju plaćale cca 4x manje nego u DE. Sada će to izgubiti na značaju, jer će EU nametnuti CO2 porez na proizvode iz Srbije ako su proizvedeni koristeći prljavu energiju. Onda će i firme imati razloga da kupuju čistu energiju, EPS će imati dodatni prihod pa će i cena za domaćinstva moći da ostane niža. Sve u svemu, teraju nas da odustanemo od uglja, a nama se to nikako, nikako ne isplati.
imam slican sistem.Magle nema na većim minusima a tu je i backup heater sa grejačima, videh sad Fujitsu model od 14kW sad ima i sa 9kW (3x3kW) grejačima, ozbiljan je to sistem.
Što se tiče struje i ovog paušalnog proseravanja faraona o kataklizmi biblijskih razmera prvo da vam dam savet - ne slušajte potecijalnog pacijenta ustanove Laza Lazarević pogotovo ne uživo. Inače će te biti cimer sa njim u pomenutoj ustanovi.
Proizvodnja struje je problem jer se gradi neplanirano i dovode fabrike da odrasli u pelenama zarade za hleb. Daju se nenormalne subvencije, pitanje je i koju cenu struje dobijaju i da li uopšte plaćaju dok domaća privreda propada. Pa sad ajde da povećamo cenu struje 30% domaćinstvima da Nemac "investitor" ne pati. Teško licemerje.
Što se tiče pitanja čime grejati najbolje ulagati u izolaciju i stolariju ko ih nema.
Onda može da se ugrade klime kao najjeftiniji vid grejanja a za backup spremiti neku peć na drva. Naravno TP je odličan izbor ali je skupa investicija mada ko već ima centralno što da ne.
Ja na primer grejem klimama, imam centralno na ugalj i nešto uglja spremno kao rezerva i nije se ložilo od 2017 od kako sam uzeo dodatne klime (imao dve pa još dve sad ukupno 5).
imam 2oje koji imaju peci kombinacija pelet drva..kazu nikada nisu ubacili drva..jer ako pelet skace i drva skacu pa kada se stavi na papir opet uzimaju samo pelet..a bolja iskoriscenost ako je samo na pelet. Videcu. za pocetak ostavljam ovu staru na drva,.Ok plan sem to za pelet, preskup je, bolje nešto na drva uz mogućnost kasnije prerade za pelet.
Za 200m2 bi pomenuti 14kW sistem bio dovoljan sa 9kW backup heater-a. Ako imaš para naravno 16kW, sigurica.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari