Šta je novo?

Koje grejanje za sledecu zimu?

Cena struje zavisi od perspektive :) ja sam za 1kwh struje dobio racun 950 dinara dok nisam ziveo u stanu.

Cena struje treba da bude takva da EPS ne posluje sa gubitkom, da se ne dotira od strane države. Prvi problem je njihov broj zaposlenih koji je poprilično sulud. Pa imaju preko 5000 zaposlenih sa Kosova koji ne rade od 1999. a dobijaju 65% plate. Niko naravno ne želi da se bavi time. Po rečima od par drugara koji tamo rade, višak je bar 10.000 zaposlenih (mimo ljudi sa Kosova).

Nekoliko grešaka je napravljeno koje su skupo plaćene i još se plaćaju. Na primer, blokovi a3 do A6 i b1 i b2 u TENT su revitalizovani (što je i trebalo da se uradi naravno) ali im je povećana snaga, a to je plaćeno više stotina miliona evra. Najskuplji od tih remonta je košta 100 miliona evra. Danas, ti blokovi ne mogu da dohvate svoju maksimalnu snagu, jer je ugalj previše loš, i barem polovina tog novca nije morala biti potrošena. EPS nije izgradio vetroelektrane kako bi bar malo više zaradio, nego je taj profit ostavljen za strane kompanije. Normalne države su feed-in tarife ostavile za domaće kompanije, ispunjavajući zahteve energetske zajednice, i ostavljajući novac u svojoj državi.

Kada su bile poplave, Tamnava zapad kao najveći kop je bila potpuno potopljena i proizvodnja uglja u Kolubari je praktično prepolovljena. Da bi se stanje bar malo popravilo, neko je doneo odluku da se maksimizuje proizvodnja u ostalim otvorenim kopovima, pa je tada za godinu dana ispražnjeno polje Vreoci, gde je bio najkvalitetniji ugalj iz Kolubare koji je trebalo da bude korišćen da se meša sa lošijim ugljem i da se proizvodnja bar malo popravi. To polje je tada trebalo da traje 10 godina. Ovo što je sada ostalo, i što će se koristiti u naredno vreme (Radljevo) je ugalj užasnog kvaliteta, i verovatno će stalno blokovi morati da troše i mazut da održavaju vatru, što je dodatni trošak.

Što se tiče određivanja cene struje za domaćinstva i privredu, mnogi se pozivaju na naš standard. Slažem se da cene ne treba da budu na nivou tržišnih, iako se mnogi bune zbog toga (trgovci i snabdevači) jer država direktno narušava konkurenciju i onemogućava rad drugim firmama u tom sektoru. Ali treba ipak biti malo realan. Da EPS može da proizvede dovoljno energije za celu Srbiju, uzmete njihove godišnje troškove, podeli se sa količinom proizvedene energije, doda se malo još za investicije i to je to. Međutim, stvari trenutno nisu takve. Od septembra je samo za uvoz struje potrošeno oko 800 miliona evra (po mojoj proceni). Da li mislite da kada kupuju struju, EPS-ovi trgovci kažu, ali naš standard je nizak, dajte to jeftinije? Da li se nafta i mazut plaćaju po nižim cenama jer je to nama skupo? Da li firme koje prodaju opremu za elektrane i rade remonte spuštaju cene zbog prosečne plate u Srbiji?

Stanje sa električnom energijom se neće popraviti bar 2-3 godine, a verovatno i duže. Kostolac B3 tek krajem sledeće godine ulazi u pogon, a ni za njega nema uglja. Radljevo neće ni sledeće godine. Uglja za TENT fali jako puno, pa će se verovatno cele godine struja kupovati žestoko da bi se ugalj uštedeo da bi se malo manje kupovalo tokom zime. Ali manje u odnosu na prethodnu godinu, ne manje u odnosu na trenutnu kupovinu, ovo sada je smešno. Uvozi se ugalj, uvozi se nafta, mazut, prave se zalihe za zimu, a i troši se uporedo.

S druge strane, troši se poprilično neracionalno. Meni je u stanu temperatura zimi bar 26C, nepodnošljivo je. Razlika između dnevne i noćne tarife 4x a na berzama 10%. Cene električne energije treba da budu takve da se destimuliše potrošnja, naročito neracionalna potrošnja. Gledam sebe, od kad smo dobili dete dva bojlera stalno rade, bar 2 mašine sudova i 2 mašine veša peremo dnevno. Račun sa 2500-3000, otišao na 4500-5000. Meni prvom ne odgovara povećanje cene. S druge strane, ebeni internet i mobilni mi koštaju 8000 mesečno, koliko mi vredi jedno a koliko drugo?

Suma sumarum, povećanja će biti, nije održivo da ostane ovako, i iskreno plašim se kako će se to odraziti na cene svih ostalih proizvoda i na kraju naš standard.

Najbitnije od svega je iskorišćenost, koliko koji energent proizvodi toplote / vs utrošak.

Za sada tu struja nema alternative, drugo što verujem da će sve više zemalja preći na nuklearne elektrane jer jednostavno nemamo drugu opciju.. (da ne zalazimo u politiku kako se nafta i gas koristi za politiku trenutno)

Ugalj sve lošiji kvalitet
Drva sve skuplja zbog inflacije, radne snage, goriva...
Pelet usko vezan za cenu drva
Gas x2 ili x3 može da ide kako što vidimo

Jedino struja nema tih x2 i iskorišćenost je mnogo veća.

Takodje nešto razmišljam, ako tp rade sve ok po 10 godina.. Zašto se ne kupuju polovne u većem broju ?

Očigledno je napravljeno da traje..

Sta ima da se pokvari na njima toliko skupo i ne zamnjenjivo, da svi kupuju novo samo?

Ja sam bio ubeđen da je to princip rada inverter klime samo x5 snaga

Odlican artikl - DW

Po novim, još uvek neobjavljenim podacima nemačkog Saveznog zavoda za životnu sredinu te WISE-kalkulacije kompletnog životnog ciklusa, kod nuklearne energije se dolazi do zaključka da ona emituje 3,5 puta više CO2 po kilovat-satu nego na fotonaponska postrojenja za solarnu energiju. U poređenju sa vetrenjačama to je 13 puta više, a u odnosu na hidroenergiju čak 29 puta više.

Sa time se ne slaže Majkl Šnajder, autor World Nuclear Industry Status Reporta (WNISR): „Nove procene pokazuju da je atomska energija četiri puta skuplja od vetra ili Sunca, da gradnja traje pet puta duže. Kad se sve to zajedno kalkuliše, može se reći da gradnja jedne nuklearke traje 20 godina.“

Rasipanje energije je ogromno, po Bgu ko je na toplani zimi ide na preko 25c u stanu, pritom većina stanova nema termo glavu da podesi toplotu kako im odgovara, nego moraju da otvaraju prozore.
Što reče onaj čiča, ovako će biti na zimu:

Moralo je nekad da dođe na naplatu to što se radilo sa EPSom prethodnih 10 godina, i kao i uvek, sirotinja će najviše da najebe. Naročito sirotinja koja se pritom grejala na struju.

Pažljivo samo sa procenom koliko će koštati struja za godinu, dve, pet... Ako EPS bude prodat cena će svakako biti tržišna, a to je trenutno oko 5x više nego aktuelna cena. A svi razmišljaju kao i mi ovde, najjeftinije mi se grejem na struju, pa može i potrošnja skočiti ozbiljno, pa da ne bude ni ovakav uvoz dovoljan, pa da sve ode još više gore. Pa da posle svi umesto klima kupujemo peći na pelet ili na ugalj.

Ako struja ode toliko, proporcionalno će otići i ostali energenti a oni skaču na desetine posto.

Iz eps-a sam čuo zanimljive predloge koji se naravno neće realizovati, ali ima ljudi koji razmišljaju o tome kako da se prištedi. Recimo, ko potroši 50% manje energije nego u istom mesecu prethodne godine, da mu račun za struju bude 0. Ko smanji potrošnju za 25% da mu se račun prepolovi.

Bile su ideje da EPS daje beskamatne kredite za izolaciju ljudima koji puno troše, a ako se smanji potrošnja za 20% da se vraća nešto manje. O svemu i svačemu se priča, ali teško to kod nas može da se realizuje. Prvo, bilo bi mnogo zloupotreba, a ima i ljudi koji bi rekli, šta će on meni da ograničava koliko ću da trošim, ima bre da se vidi raskoš.

Bavim se trgovinom strujom 9 godina, i nemam ideju koliko će skočiti cena energije, računam bar 30% za domaćinstva, dodatnih 50% za privredu, ali mislim da je i to malo. Videćemo.

Iz eps-a sam čuo zanimljive predloge koji se naravno neće realizovati, ali ima ljudi koji razmišljaju o tome kako da se prištedi. Recimo, ko potroši 50% manje energije nego u istom mesecu prethodne godine, da mu račun za struju bude 0. Ko smanji potrošnju za 25% da mu se račun prepolovi.

Bile su ideje da EPS daje beskamatne kredite za izolaciju ljudima koji puno troše, a ako se smanji potrošnja za 20% da se vraća nešto manje. O svemu i svačemu se priča, ali teško to kod nas može da se realizuje. Prvo, bilo bi mnogo zloupotreba, a ima i ljudi koji bi rekli, šta će on meni da ograničava koliko ću da trošim, ima bre da se vidi raskoš.

Bavim se trgovinom strujom 9 godina, i nemam ideju koliko će skočiti cena energije, računam bar 30% za domaćinstva, dodatnih 50% za privredu, ali mislim da je i to malo. Videćemo.
EPS bi i trebao da bude najveci zagovornik i krediter za TP ako se gleda iskoriscenost tj da ljudi manje kupuju ugalj i da vise onda ima uglja za TE

Ne koristi se isti ugalj za termoelektrane i za domaćinstva. Samo TENT A i B dnevno potroše 90.000t uglja, ostale elektrane još oko 40-50 hiljada dnevno. To je stvarno enormna potrošnja. Ako ljudi prelaze na tp sa električnih kotlova, to je ok, ali ako prelaze sa grejanja na drva, to samo povećava potrošnju, što je dodatni problem u ovom trenutku. Em daju pare da uradiš novo grejanje, em ti se poveća potrošnja pa moraš da kupiš još skupe energije iz uvoza da to nadoknadiš.

Sta je sa rudarenjem kriptovalute majnovanje kako zovu dal nam je i to opteretilo i koliko sistem elektricne energije? Cuo sam ti rigovi trose struju bas puno.

Trose ali u ukupnoj potrosnji to ucestvuje veoma malo.

Ne koristi se isti ugalj za termoelektrane i za domaćinstva. Samo TENT A i B dnevno potroše 90.000t uglja, ostale elektrane još oko 40-50 hiljada dnevno. To je stvarno enormna potrošnja. Ako ljudi prelaze na tp sa električnih kotlova, to je ok, ali ako prelaze sa grejanja na drva, to samo povećava potrošnju, što je dodatni problem u ovom trenutku. Em daju pare da uradiš novo grejanje, em ti se poveća potrošnja pa moraš da kupiš još skupe energije iz uvoza da to nadoknadiš.
Zato sam i otvorio temu jer bas nisam pametan na koju stranu da krenem.

Imam staru veliku peć na čvrsto gorivo gde 50% toplote izađe kroz dimnjak.
Sta je sa rudarenjem kriptovalute majnovanje kako zovu dal nam je i to opteretilo i koliko sistem elektricne energije? Cuo sam ti rigovi trose struju bas puno.

Po meni jedan od velikih rasipanja energije je osvetljenje ulica klasičnim sijalicama, tek su prošle godine krenuli da malo vode računa o tome i prelaze na LED

Mislim da je stara sijalica za ulično osvetljenje 250w (mozda i jača) pa računaj.

Imam staru veliku peć na čvrsto gorivo gde 50% toplote izađe kroz dimnjak.
Za sta god da se odlucis pored te nove ostavi paralelno vezanu i staru na cvrsta goriva i nabavi odredjenu kolicinu drva, lako moguce da ce trebati...

Za sta god da se odlucis pored te nove ostavi paralelno vezanu i staru na cvrsta goriva i nabavi odredjenu kolicinu drva, lako moguce da ce trebati...
To da..

Čak sam pričao sa osobom koja ima TP, gde mi je rekao da ako u mom kraju ima često magle, da batalim TP, često upada u defrost. To nisam znao.

A njemu je rečeno prilikom kupovine TP da ima backup varijantu u slučaju nedostatka delova tj kvarova TP.

Ima El kotao koji mu pomaže u tim defrost periodima.

Ostavio bih opciju drva zbig I nestašice struje ako do toga dodje. Kao različit izvor energije.

Lako cu da pokrenem pumpu,od kotla, na akumulator.. Ali TP teško.

Članak je standardno preterivanje, sasvim očekivano za N1/Nova. Fiksni i dodatni troškovi su normalna stvar, EPS ustvari pravi problem što uopšte obrazlaže i deli takve stvari umesto da stavi sve pod jednu neophodnu stavku kao što meni lokalna distribucija uzima 350 evra godišnje za liniju + dodatno obračunava prenos po potrošnji i obračunskoj snazi.

FIksne cene(u okviru tarfife) po kwh su daleko niže od proizvodne cene, ili berzanskih cena u okruženju.
Veliki iluzionista (sviđa mi se izraz) se sa tobom ne bi složio, tačnije ne slaže se on ni sam sa sobom.

Juče brata podatkom da EPS kilovat naplaćuje 79din (dakle ponovo koristi iznos bez dodatnih troškova), pa kaže da je to niže od proizvodne cene, a onda u sledećoj rečenici kaže da je proizvodn cena ispod 30din po kilovatu!?! jer smo mi najpametniji i jedini u Evropi i dalje 100% koristimo prljavu industriju za proizvodnju struje.

Ali nebrigajte drugovi, Iluzionista je rekao da radimo na implementaciji modularnih nuklearnih elektrana, jedino što je priznao da za to nemamo kadar (izgleda da vlasnici pečenjara više nisu u modi), a propustio je i da kaže da je čitav taj koncept modularnih nuklearnih elektrana još u fazi projekata (ima ih nekoliko u Nevadi u teorijsko-istraživačke, a ne komercijalne svrhe) i da će to u najboljem slučaju zaživeti za 20 godina.

Ali neka, ima on vremena... Do tada struja će da poskupljuje jer umesto da se poradi na kadru i resursima EPS, lakše je da se gafovi majstora za prasiće i jagnjiće prevale na teret građana.
Ne znam što ga niko juče ne upita kako je uništen nov rovokopač i ko će tu da odgovara,kad se žalio da sve imamo jedini nam je problem što ne postizavamo da iskopamo dovoljno uglja, zato umesto sami da proizvodimo i izvozimo moramo da dokupljujemo struju.

A koja je to TP u te osobe kad ima tako često defrost ?
Problem je magla koja se javlja u njegovom kraju. Fizika je takva da ako je TP hladnija od okoline a veća koncentracija magle tj vlade.. Mora da dodje do toga da se pali defrost.

Zivi van grada

Po meni jedan od velikih rasipanja energije je osvetljenje ulica klasičnim sijalicama, tek su prošle godine krenuli da malo vode računa o tome i prelaze na LED

Mislim da je stara sijalica za ulično osvetljenje 250w (mozda i jača) pa računaj.
Nije tako velika potrošnja ulične rasvete. Znam da je za grad Beograd ukupna potrošnja oko 30MW, što je u odnosu na zimski konzum koji je između 5000 i 6000MW realno malo.

@Čika_Kure Do skoro je bilo izuzetno bitno da imamo što nižu cenu struje jer su na taj način proizvodi iz Srbije mogli biti jeftiniji od proizvoda iz EU jer firme su struju plaćale cca 4x manje nego u DE. Sada će to izgubiti na značaju, jer će EU nametnuti CO2 porez na proizvode iz Srbije ako su proizvedeni koristeći prljavu energiju. Onda će i firme imati razloga da kupuju čistu energiju, EPS će imati dodatni prihod pa će i cena za domaćinstva moći da ostane niža. Sve u svemu, teraju nas da odustanemo od uglja, a nama se to nikako, nikako ne isplati.

Magle nema na većim minusima a tu je i backup heater sa grejačima, videh sad Fujitsu model od 14kW sad ima i sa 9kW (3x3kW) grejačima, ozbiljan je to sistem.
Što se tiče struje i ovog paušalnog proseravanja faraona o kataklizmi biblijskih razmera prvo da vam dam savet - ne slušajte potecijalnog pacijenta ustanove Laza Lazarević pogotovo ne uživo. Inače će te biti cimer sa njim u pomenutoj ustanovi.
Proizvodnja struje je problem jer se gradi neplanirano i dovode fabrike da odrasli u pelenama zarade za hleb. Daju se nenormalne subvencije, pitanje je i koju cenu struje dobijaju i da li uopšte plaćaju dok domaća privreda propada. Pa sad ajde da povećamo cenu struje 30% domaćinstvima da Nemac "investitor" ne pati. Teško licemerje.
Što se tiče pitanja čime grejati najbolje ulagati u izolaciju i stolariju ko ih nema.
Onda može da se ugrade klime kao najjeftiniji vid grejanja a za backup spremiti neku peć na drva. Naravno TP je odličan izbor ali je skupa investicija mada ko već ima centralno što da ne.
Ja na primer grejem klimama, imam centralno na ugalj i nešto uglja spremno kao rezerva i nije se ložilo od 2017 od kako sam uzeo dodatne klime (imao dve pa još dve sad ukupno 5).

Nije tako velika potrošnja ulične rasvete. Znam da je za grad Beograd ukupna potrošnja oko 30MW, što je u odnosu na zimski konzum koji je između 5000 i 6000MW realno malo.

@Čika_Kure Do skoro je bilo izuzetno bitno da imamo što nižu cenu struje jer su na taj način proizvodi iz Srbije mogli biti jeftiniji od proizvoda iz EU jer firme su struju plaćale cca 4x manje nego u DE. Sada će to izgubiti na značaju, jer će EU nametnuti CO2 porez na proizvode iz Srbije ako su proizvedeni koristeći prljavu energiju. Onda će i firme imati razloga da kupuju čistu energiju, EPS će imati dodatni prihod pa će i cena za domaćinstva moći da ostane niža. Sve u svemu, teraju nas da odustanemo od uglja, a nama se to nikako, nikako ne isplati.
pa zamisli da se predje na led rasvetu u ustedi 15MW, *** nekad je tih 15 dovoljno da ne iskaci trafo usled preopterecenosti.

300W je stara banderska sijalica, imam ih dve na kući, nikako da zamenim jer se slabo koriste.

Magle nema na većim minusima a tu je i backup heater sa grejačima, videh sad Fujitsu model od 14kW sad ima i sa 9kW (3x3kW) grejačima, ozbiljan je to sistem.
Što se tiče struje i ovog paušalnog proseravanja faraona o kataklizmi biblijskih razmera prvo da vam dam savet - ne slušajte potecijalnog pacijenta ustanove Laza Lazarević pogotovo ne uživo. Inače će te biti cimer sa njim u pomenutoj ustanovi.
Proizvodnja struje je problem jer se gradi neplanirano i dovode fabrike da odrasli u pelenama zarade za hleb. Daju se nenormalne subvencije, pitanje je i koju cenu struje dobijaju i da li uopšte plaćaju dok domaća privreda propada. Pa sad ajde da povećamo cenu struje 30% domaćinstvima da Nemac "investitor" ne pati. Teško licemerje.
Što se tiče pitanja čime grejati najbolje ulagati u izolaciju i stolariju ko ih nema.
Onda može da se ugrade klime kao najjeftiniji vid grejanja a za backup spremiti neku peć na drva. Naravno TP je odličan izbor ali je skupa investicija mada ko već ima centralno što da ne.
Ja na primer grejem klimama, imam centralno na ugalj i nešto uglja spremno kao rezerva i nije se ložilo od 2017 od kako sam uzeo dodatne klime (imao dve pa još dve sad ukupno 5).
imam slican sistem.
Radijatori, cevi, kuca sa prizemljem i spratom..oko 200m2 , 2 porodice.
stara pec na ugalj i drva, na nekim mestima imamo podno grejanje (kupatila, kuhinje, predsoblja)
Plan mi je da predjem ove godine na TP a sledece godine zamenim klasicne radijatore sa FanCoil, obicnu pec za pec za pelet kao plan B

Ok plan sem to za pelet, preskup je, bolje nešto na drva uz mogućnost kasnije prerade za pelet.
Za 200m2 bi pomenuti 14kW sistem bio dovoljan sa 9kW backup heater-a. Ako imaš para naravno 16kW, sigurica.

A još imaš i nešto podnog grijanja, ubilo se za TP ako novac dozvoljava.
A za fancoile se dobro raspitati, neko se žali na nužnost, neko na cijenu, ko će ga znati
Buku

Ok plan sem to za pelet, preskup je, bolje nešto na drva uz mogućnost kasnije prerade za pelet.
Za 200m2 bi pomenuti 14kW sistem bio dovoljan sa 9kW backup heater-a. Ako imaš para naravno 16kW, sigurica.
imam 2oje koji imaju peci kombinacija pelet drva..kazu nikada nisu ubacili drva..jer ako pelet skace i drva skacu pa kada se stavi na papir opet uzimaju samo pelet..a bolja iskoriscenost ako je samo na pelet. Videcu. za pocetak ostavljam ovu staru na drva,.

Kakaav backup herater ? sta je to?

Svaka toplotna pumpa ima i klasične grejače snage nekoliko kilovata to zavisi od proizvođača.Ti grejači mogu i da se isključe pa da pumpa daje koliko može na većim minusima.Obično proizvođač podesi da se uključe na nekom minusu primer -5 ili -8.Može i korisnik da podesi prema svojim potrebama.Mislim da se to podešavanje zove Bivalent point ili tako nešto.Zato je moguće projektovati stanove koji se greju toplotnom pumpom baš zbog tih pomoćnih grejača.

Nazad
Vrh Dno