Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moze li neki komentar za ovaj model, prvenstveno mi treba za grejanje ?
Kolika kvadratura, izolacija?
To je poslaba klima, jedno 25 dobro izoliranih kvadrata moze pokrit.
Poprilicno je tiha i fino radi ali ja je ne bih bas uzeo sebi za ozbiljnijeg grijanja. Pogotovo ne po toj cijeni ne vrijedi tih para.

Posto sam se uselio u svoj stan, opremio ga i sada je dosla na red da se kupi klima uredjaj. Potrebna mi je inverter klima prvenstveno za hladjenje i za dogrevanje u prelaznim periodima. Izolacija je 15 cm kamene vune, stan mi je ususkan sa svih strana. Povrsina koju bi klima hladila i zagrevala je 27 kvadrata. Molio bi za pomoc jer prvi put kupujem klimu. Ne bi da dajem i neke basnoslovne sume...do 65.000 dinara maksimum. Hvala unapred
Da nismo komšije 😊 Milovana Glišića?

Posto sam se uselio u svoj stan, opremio ga i sada je dosla na red da se kupi klima uredjaj. Potrebna mi je inverter klima prvenstveno za hladjenje i za dogrevanje u prelaznim periodima. Izolacija je 15 cm kamene vune, stan mi je ususkan sa svih strana. Povrsina koju bi klima hladila i zagrevala je 27 kvadrata. Molio bi za pomoc jer prvi put kupujem klimu. Ne bi da dajem i neke basnoslovne sume...do 65.000 dinara maksimum. Hvala unapred
Gree Lomo.

Kolika kvadratura, izolacija?
To je poslaba klima, jedno 25 dobro izoliranih kvadrata moze pokrit.
Poprilicno je tiha i fino radi ali ja je ne bih bas uzeo sebi za ozbiljnijeg grijanja. Pogotovo ne po toj cijeni ne vrijedi tih para.
Pa nemam vise od toga, to je jedan hodnik, mala spavaca i kupatilo. Imam izolaciju, ali drvene prozore sa vakuum staklima, ne najbolje ali ni najgore.
Drugi deo kuce mi je inverter 18 vox, za dnevnu i kuhinju koje su spojene, provereno grejala na -20.
Racunam da ce zavrsiti posao, sigurno je bolja nego vox ili vivax, a to mi je max budzet.
Ako ne daj boze nesto zakaze, imam kotao na koji sam se do sada grejao :)

Ni za živu glavu.. Skoro svi se žale na modulaciju i da ne ide ispod 800/600W, pa posle se gasi i ne radi kako treba. Pregreva. I pričam iz ličnog iskustva sa Lomo Regular.. Kvadratura cca 25m2.
Lomo best buy/lomo economical radi na 200njak wati najnize. Drugacija je (i nesto slabija) klima od lomo regulara.

@darkoj89
Moze onda proci. Pogledaj ako gdje mozes naci Lomo Best Buy, slicne su po snazi i radu a trebao bi bit jeftiniji od Pulara.

Za tvoje potrebe najbolja kupovina bi bila Fujitsu LMCA12.Kapacitet grejanja: 4000 W/Kapacitet hlađenja: 3400 W.Ono što je još važno kapacitet odvlaživanja vazduha kod ove klime je 1.8l/h što je negde maksimalna vrednost kod klima 12Btu.Cena je 65k.Klima ima dobru modulaciju i algoritam rada uz Japanski kvalitet.

Imam hodnik dužine cca dva metra i širine jedan metar. Iz tog hodnika se ulazi u tri spavaće sobe koje su 11, 9 i 8 kvadrata. Mislio sam da stavim devetku u hodnik i da klima uređaj bude tačno preko puta ulaza u dve veće sobe dok bi treća soba u tom slučaju imala najnepovoljniji položaj od bukvalno 90 stepeni u odnosu na klimu. Do nje bi se dopiralo jedino kad bi vrata od ostale dve sobe bila zatvorena, ali je ta soba trenutno vešeraj tako da je najmanje važna.

Hlađenje leti i dogrevanje zimi kada prerano izgase grejanje uveče.

Da li bi devetka bila dovoljna i koju Mitsubishi klimu bi preporučili a da je najbolja?
Molim predlog i za mene

Mislim da je teško kvalitetno grejati te prostorije iz hodnika zato što bi klima ugrejala taj hodnik i smanjila modulaciju.Hlađenje bi možda bilo izvodljivo ali je opet pod znakom pitanja.Možda neko ima iskustvo sa takvim pozicioniranjem klime u hodnik pa može da ti da savet.

Treba mi klima za hladjenje jedne sobe koja je malo manja od 15m2, pretpostavljam da za tako mali prostor mogu da uzmem bilo koju? Grejanje eventualno samo u prelaznom periodu dok ne upalim centralno. Imate li predlog koja je tiha u radu.

U Kuli imam Elbraco i Winwin, pa eto ako moze iz njihovih ponuda...

Mislim da je teško kvalitetno grejati te prostorije iz hodnika zato što bi klima ugrejala taj hodnik i smanjila modulaciju.Hlađenje bi možda bilo izvodljivo ali je opet pod znakom pitanja.Možda neko ima iskustvo sa takvim pozicioniranjem klime u hodnik pa može da ti da savet.
Nisam sad u stanu pa ne mogu da napravim fotku. Ovo je hodnik, desno su dve glavne sobe, pravo soba za garderobu i vešeraj, Mislio sam da stavim klimu iznad ulaza u kupatilo (vrata levo)

Prilozi

• Screenshot_20220501_182457_com.simplemobiletools.gallery.jpg
    Screenshot_20220501_182457_com.simplemobiletools.gallery.jpg
    42.1 KB · Pregleda: 85
Lepo se vidi mesto gde bi montirao klimu.Qiza je dao predlog da to bude neka klima koja ima te opcije gde je senzor za temperaturu u daljinskom upravljaču.Daljinski mora da bude u vidnom polju unutrašnje jedinice i gde staviš daljinski klima radi prema tim informacijama.Da li je neko na forumu tako nešto uradio kao što ti želiš ne znam.Dosta specifična situacija sačekaj još neki predlog koliko bi to bilo moguće dogrevati i hladiti te prostorije iz hodnika.U tvom slučaju tu ide nekoliko klima manje snage tipa 7Btu.Ali kažem ako neko ima iskustva sa situacijom kao kod tebe i još to radi ok onda eventualno može i jedna klima 12Btu.

Ja ti predlažem da to uradiš samo ako moraš (nemaš para) jer moraju stalno da budu otvorena vrata da bi to radilo. Radiće, ali za malo više para možeš da dobiješ pravo rešenje sa više klima, ako je tehnički izvodljivo.

Treba mi klima za hladjenje jedne sobe koja je malo manja od 15m2, pretpostavljam da za tako mali prostor mogu da uzmem bilo koju? Grejanje eventualno samo u prelaznom periodu dok ne upalim centralno. Imate li predlog koja je tiha u radu.

U Kuli imam Elbraco i Winwin, pa eto ako moze iz njihovih ponuda...
A sta ako ne postoji servis u blizem okruzenju, a navedene prodavnice najskuplju cenu? Valjda treba da se nadje najjeftiniji zeljeni model sa mogucnoscu lokalne ugradnje ili prve sledece najpovoljnije u blizini...

Dobar dan
zanima me misljenje ili preporuka fujitsu klime za prostor od 16m2 4x4 spavaca soba u pitanju je kuca starija gradnja
pod je izolovan pa laminat dva unutrasnja zida dva spoljasnja sa izolacijom plafon 2,5m visine nije posebno izolovan ali je debljine pola m trska blato daske i sta je to islo ne znam tacno
prozor 170cm x 160cm novi pvc staklo 4 godisnja doba sa nekim filmom prelepljeno

primarno mi je hladjenje a mozda i grejanje ako plin preterano poskupi jer se sad grejem na njega

evo modela koje ja razmatram

ASYG12LLCE AOYG12LLCE 54000din

ASYG12KPCA / AOYG12KPCA 58000din

AOYG09LMCA / ASYG09LMCE 60000din

ASHG12LMCA / AOHG12LMCA 65000din

ili mozda neku drugu
svaki predlog je dobro dosao

Za tu prostoriju bi odgovarala AOYG09LMCA / ASYG09LMCE.Klima je dovoljno tiha i na Low brzini pošto je u pitanju spavaća soba a Quiet je skoro nečujna.

jos jedno pitanje jedina lokacija za klimu je tacno iznad kreveta
teoretski gledano kad duva ona nece duvati skroz dole a i klimu gasim kad spavam
ali ne znam kako ce biti ako bude koristena za grejanje

Kod hlađenja može krilo da se postavi u skroz gornju poziciju tako da neće strujanje hladnog vazduha udarati u krevet.Na najmanjoj brzini to jest Quiet i kada je krilo u maksimalnom gornjem položaju hladni vazduh iz klime pređe negde oko 3 metra pre nego što počne da pada na dole na low brzini je još dalje.Kod grejanja treba podesiti krilo koliko može na dole a da opet ne struji topli vazduh direktno u krevet.Klima može da ostane uključena na hlađenju posebno kad je toplo.A isto tako i zimi lepo održava zadatu temperaturu.Videćeš koliko je tiha i u režimu grejana i na hleđenju.

Kod hlađenja može krilo da se postavi u skroz gornju poziciju tako da neće strujanje hladnog vazduha udarati u krevet.Na najmanjoj brzini to jest Quiet i kada je krilo u maksimalnom gornjem položaju hladni vazduh iz klime pređe negde oko 3 metra pre nego što počne da pada na dole na low brzini je još dalje.Kod grejanja treba podesiti krilo koliko može na dole a da opet ne struji topli vazduh direktno u krevet.Klima može da ostane uključena na hlađenju posebno kad je toplo.A isto tako i zimi lepo održava zadatu temperaturu.Videćeš koliko je tiha i u režimu grejana i na hleđenju.
a da li moze naprimer kod grejanja da se manuelno pomeri da duva malo u stranu da li ima ta mogucnost na levo i desno da se zaokrene
iako je grejanje da postavim na dno kreveta

Pa da , to se kaze - inverter ima dobru kulturu rada - ali ima ljudi koji ne vole tako.
Treba ipak birati klime sa otprilike 300 w najnize modulacije ne ispod toga pa i neka radi kao on / off bas me briga samo da ne duva hladnjikavo.
Je l može ovo nekako da se isključi? baš me nervira, mislim da definitivno i hladi sobu sa tom modulacijom

Može da se usmeri levo ili desno ima usmerivače ispred turbine ali ne može da usmeri kolilo tebi treba.Ti bi hteo da spustiš krilo na dole a da vazduh usmeriš levo ili desno toliko da uopšte ne udara vazduh u krevet to ne može.Zašto klima mora da bude baš iznad kreveta ako ima dobre pozicije može i duža instalacija nije problem tehničke prirode jedino što je malo skuplja instalacija.

Je l može ovo nekako da se isključi? baš me nervira, mislim da definitivno i hladi sobu sa tom modulacijom
Ako je dobra klima onda ne hladi već održava temperaturu. To je poenta inverter klime, da kada naduva topao vazduh onda održava temperaturu manje toplim vazduhom. Kupi on/off klikmu i duvaće samo super toplo i gasiće se kad dostigne temperaturu.
Koju klimu imaš?

Može da se usmeri levo ili desno ima usmerivače ispred turbine ali ne može da usmeri kolilo tebi treba.Ti bi hteo da spustiš krilo na dole a da vazduh usmeriš levo ili desno toliko da uopšte ne udara vazduh u krevet to ne može.Zašto klima mora da bude baš iznad kreveta ako ima dobre pozicije može i duža instalacija nije problem tehničke prirode jedino što je malo skuplja instalacija.
sutra cu napraviti plan pa postavljam sliku

Molim predlog i za mene
Kod mene je u hodniku. Direktno puše u spavaću sobu. Krilca sam maksimalno okrenuo prema dnevnom boravku, ali ove lamele na klimi nisu dobre. Tako da slabo regulišu strujanje zraka lijevo - desno.
Više bih volio da je klima nasuprot dnevnog boravka, ali šta je tu je...
Uglavnom uspijeva zagrijati sve. Vrata od spavaće držim samo desetak centimetra otvorena, dok su vrata od dnevnog potpuno otvorena.
Ako možeš naštimati da ti je klima negdje na sredini tako da ubacuje ravnomjerno zrak u obe prostorije - bilo bi dobro. Nije to neka velika kvadratura soba kod tebe i ako je dobra klima bez problema će grijati.
Ja sam na ovaj način uspio izbjeći kupovinu dvije klime. Do sada je uspijevala zagrijati sve, mada je nisam testirao na ekstremno niskim temperaturama.

Prilozi

• IMG_20220502_231749.jpg
    IMG_20220502_231749.jpg
    122.5 KB · Pregleda: 59
Ima li mesta iznad prozora?Koliko ima cm od prozora do plafona ili iznad vrata isto izmeri ali bilo bi ok iznad prozora ako ima mesta.

Nazad
Vrh Dno