Šta je novo?

Remake starih igara

DjoleMC

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2005
Poena
765
Imate li omiljene stare igre za koje je uradjen kvalitetan remake?

Ja sam nasao za Knight Lore sa spectruma
http://retrospec.sgn.net/game-links.php?link=kl

video sam da je pokrenut projekat za Golden Axe, ali nikad nije zavrsena.

Stavljajte ovde linkove, ako znate neki dobar remake. Sa 8-bitnih masina, 286, 386, amige...

Valjda nisam promasio forum :)

Alley Cat Remeow

Alley Cat Remeow je remake stare DOS CGA igre Alley Cat .

Igra je besplatna

Preuzimanje

Quake (poboljšana verzija)

Baš skoro je objavljena poboljšana verzija Quake-a na Steamu.

Evo poređenja sa originalnom verzijom:

Steam nudi mogućnost pokretanja i poboljšane i klasične verzije, tako da oni koji nisu ljubitelji poboljšanja mogu i dalje da uživaju u starom dobrom Quakeu.

Kada sam poslednji put gledao, poboljšana verzija nije bila dostupna na Linuksu. Ali ima bar 2-3 meseca od tada.

Steam strana

Quake 2 za Dž.

Quake 2 RTX je pre godinu (možda dve) objavljen besplatano na Steam-u i na GOG-u. Ovo je verzija koja koristi Nvidia RTX tehnologiju, ali je igrljiva i na grafikama bez RTX podrške. Oba sajta zahtevaju besplatnu registraciju.

Ako nemate RTX osposobljenu grafiku (kao što većina nema), preporučio bih da probate allternativne (i poboljšane) implementacije Quake II endžina kao što su Yamagi Quake II ili vkQuake2. Yamagi Quake II podržava 64-bitne platforme i moderniji OpenGL 3.2, a vkQuake2 pored toga donosi i podršku za Vulkan API.

Ako se odlučite za ovaj metod, pročitajte upustvo za izabrani alternativni endžin, preuzmite RTX verziju i prekopirajte odgovarajuće podatke u folder gde ste otpakovali yquake/vkquake.

Za dodatna poboljšanja ne-RTX verzije, bacite pogled na Quake II XP mod. Ovaj mod je multi-platformski pa će raditi i na Linuks mašinama. To, inače, pod najboljim opcijama kvaliteta, izgleda ovako (prvih par minuta je video intro, posle toga se vidi promena u kvaliteta):

Poslednja izmena:
Kad već pričamo o omiljenim igrama ne mogu da zanemarim ni Half Life. Dok je Valve izbacio port HL na Source endžin, ova verzija koristi originalne teksture pa nažalost postoji jako malo poboljšanja u odnosu na original. Možda čak ima i nekih nedostataka.

Najbliže remake-u je reimplementacija Half Life na novijoj verziji Source endžina od strane nezavisnog tima "Crowbar Collective". Verovatno ste čuli za njega, zove se "Black Mesa". Postojala je i nedovršena besplatna verzija koja se još uvek može naći ponegde na netu.

To izgleda ovako:

Ovo zadovoljstvo se plaća i može se kupiti na Steam-u:

Stara nedovršena besplatna verzija se može preuzeti odavde:

Iako je i ta verzija prilično igrljiva. Ali fale određeni delovi. Pre svega, fali Xen (za one koji ne znaju, ovo je poslednji deo igre).

Uf Quake 2, kakve uspomene budi 😀

Hvala za ovo, pojma nisam imao da to sad postoji, moracu da skinem :)

Uf Quake 2, kakve uspomene budi 😀

Hvala za ovo, pojma nisam imao da to sad postoji, moracu da skinem :)

Ako si voleo Q2, obavezno. ;)(y)

Pomenuo sam Half Life Source. Koga interesuje, evo je jedna recenzija:

A sad sam našao i mod koji popravlja neke od bagova u HL:S: Half Life: Source Remastered.

Kad sam već kod dopuna gornjeg teksta, evo ga i trejler za prvobitnu verziju Black Mese iz 2012. (koju je još uvek moguće besplatno preuzeti):

Pomenuo sam Alley Cat remake. Ko nije igrao original, to je izgledalo ovako:

Ili u crno-beloj varijanti pod Herculesom (dižem ruku 😐).

Quake se bre igra na Voodoo chipsetu i original Pentium-u, sve ostalo je blasfemija :cool::devilish:

Originalni Quake nije imao nikakvu podršku za Voodoo. Ni DOS, ni Windows 95 verzija. :)

Kad pre je quake postao stara igra, juče smo je igrali na AMD 5x86 🤣🤣

Od '96-te je prošlo koliko godina? :p 2-3? :D

Poslednja izmena:
Sad me teraš da vadim retro remake-ove iz budželara. :p

Ovo ga jedan remake Head over Heels:

penitentiary01.png

Može se skinuti odavde:

Nisam pratio detaljno Zx Spectrum temu, ali u prvih nekoliko postova nisam video da je iko pominjao Head over Heels. :) Eto...

Originalni Quake nije imao nikakvu podršku za Voodoo. Ni DOS, ni Windows 95 verzija. :)

A šta je onda GL_Quake patch koji je izašao 6 meseci nakon originalne igre i koji je proslavio Voodoo 1 kartu koja je izašla u to neko slično vreme ? :D Quake je pravljen sa namerom da koristi Pentium CPU i novi grafički hardware u to vreme.

Nisam ovo igrao, liči na Knight Lore, jel ima neke veze sa njom ili je samo slična grafika?
Liči na Knight Lore, ali je daleko bolja, u stvari najbolja 3d izometrijska igra iz tog 8-bitnog doba.
Endžin je originalan, ideja i realizacija sjajni.
Spectrum i Amstrad verzije su odlične, postoji i na C64 ali je sporija i ima neke redukovane delove.
Inače rimejk je radio naš drugar iz Slovenije Tomaž Kac, poznat pomnogim važnim stvarima koje je uradio za Spectrum ali i za C64, kao recimo rimejk Spectrumovog hita Atic Atac, pre par godina.

Mene samo strah da cu se razocarati kad krenem da igram. Drzace me sat vremena max i to je to, previse su nas razmazile nove igre :)

A šta je onda GL_Quake patch koji je izašao 6 meseci nakon originalne igre i koji je proslavio Voodoo 1 kartu koja je izašla u to neko slično vreme ? :D Quake je pravljen sa namerom da koristi Pentium CPU i novi grafički hardware u to vreme.

Koliko se sećam postojali su pečevi i za druge grafike, kao što su S3 ili Matrix. Ali to je više što većina grafika u to vreme nisu podržavale OpenGL. I taj minigl koji je postojao za Voodoo je bio jedva dovoljan da pokrene Quake. :)

Pravo Quake iskustvo je pod DOS-om. (y):ninja:

nače rimejk je radio naš drugar iz Slovenije Tomaž Kac, poznat pomnogim važnim stvarima koje je uradio za Spectrum ali i za C64, kao recimo rimejk Spectrumovog hita Atic Atac, pre par godina.
E, to nisam znao. :) Sjajan je rimejk. 4 od 5 zvezdica.

Evo još dva remake retro igara za Đoleta (posle ću se vrnem u 90-te :p):

The_Great_Giana_Sisters_Coverart.png

Original: The Great Giana Sisters za C64 (1987)

Remake: Giana Sisters: Twisted Dreams (2012)

Ovo je vrlo uspešan moderni komercijalni rimejk iz 2012. Dostupan je i na GOG-u i Steamu. Mac i Linux verzije su obećavane, ali nisu videle svetlo dana. Ali radi pod WINE-om.

A postoji i nekomercijalni remake:
Remake 2: Giana's Return (1998-2016)

Ovaj klon se razvija od 1998 godine. Postoji gomila portova na razne platforme.

Može se skinuti odavde:

Poslednja izmena:
Koliko se sećam postojali su pečevi i za druge grafike, kao što su S3 ili Matrix. Ali to je više što većina grafika u to vreme nisu podržavale OpenGL. I taj minigl koji je postojao za Voodoo je bio jedva dovoljan da pokrene Quake. :)

Pravo Quake iskustvo je pod DOS-om. (y):ninja:

Loše ti je sećanje, S3 i Matrox (ne Matrix lol) karte su imale patcheve za neke druge naslove, patch za Quake je postojao za Rendition Verite grafičke u vidu vQuake (radio i pod DOS-om čak) kao i za PowerVR ali je igra sijala pod 3DFX Voodoo kartama koje su ujedno i sinonim za kvalitetno 3D igranje. Kada pomeneš Quake prva asocijacija je Voodoo, kada pomeneš Voodoo prva asocijacija je Quake.
Quake pod DOS-om je najčešće igrao samo onaj ko nije mogao da priušti sebi jaču mašinu pa je terao sve u 320x240 na PCI grafičkoj od 1MB, čest izbor S3 Trio64V+ :cool:

Uglavnom poenta je da ako igraš nešto igraj ga na original hardware-u iz odredjenog perioda kad god imaš priliku. Čar i draž retro gaminga su u autentičnosti koja daje taj pravi nostalgia kick, te remastere retro igara bih sve zakonom zabranio (reboot je nešto sasvim drugo) :cool: Sa druge strane ko već nije u prilici da priušti sebi autentičnu stvar tu je uvek emulator neki.

Quake za DOS je imao podršku za VESA 2.0 i rezolucije do 1280x1024. :)

Što se tiče autentičnosti... Autentičnost zavisi od iskustva.

Recimo:
Drugar je imao C64 osamdesetih. Njegovo jedino sećanje je ručno kucanje basic programa u računar. Igre ništa. Software ništa.
Drugi drugar je kupio C64 kasnih 90tih. Gledali smo ga čudno. Ali on je tu mašinicu koristio do ranih 2000-ih i bolelo ga uvo ko šta misli. Izgleda da ga je korisito i za "ozbiljan po'so" pošto je imao i štampač.
Treći drugar je ranih devedestih imao Amigu i pičio Civilization na njoj. Posle tog iskustva, taj C64 nekoliko godina kasnije je delovao kao iz kamenog doba.

Autentičnost je precenjena. Cene u poslednje vreme rešetaju zahvaljujući preprodavcima na Ebayu i po domaćim oglasima. To se neće skorije ili uopšte promeniti. U tom slučaju, retro kolekcionarstvo postaje hobi dostupan samo onima koji imaju para ili ogranizacijama (NVO, muzeji i slično) koje su u stanju da finansiraju nabavku kroz donacije. Za pojedince emulacija postaje jedino isplativo rešenje.

No, da ne bi sad kvarili čoveku temu, neću dalje zalaziti u materiju. Dižem zastavicu.

Nešto sam tražio po starim temama u "retro sekciji" i naišao sam na sledeći besplatan remake koji je pomenut u nekoj od tema.

Chuckie Egg: The Next Batch
chuckie.f.chuckie2.jpg

Preuzimanje:

Naravno, original je:

Quake za DOS je imao podršku za VESA 2.0 i rezolucije do 1280x1024. :)

Što se tiče autentičnosti... Autentičnost zavisi od iskustva.

Recimo:
Drugar je imao C64 osamdesetih. Njegovo jedino sećanje je ručno kucanje basic programa u računar. Igre ništa. Software ništa.
Drugi drugar je kupio C64 kasnih 90tih. Gledali smo ga čudno. Ali on je tu mašinicu koristio do ranih 2000-ih i bolelo ga uvo ko šta misli. Izgleda da ga je korisito i za "ozbiljan po'so" pošto je imao i štampač.
Treći drugar je ranih devedestih imao Amigu i pičio Civilization na njoj. Posle tog iskustva, taj C64 nekoliko godina kasnije je delovao kao iz kamenog doba.

Autentičnost je precenjena. Cene u poslednje vreme rešetaju zahvaljujući preprodavcima na Ebayu i po domaćim oglasima. To se neće skorije ili uopšte promeniti. U tom slučaju, retro kolekcionarstvo postaje hobi dostupan samo onima koji imaju para ili ogranizacijama (NVO, muzeji i slično) koje su u stanju da finansiraju nabavku kroz donacije. Za pojedince emulacija postaje jedino isplativo rešenje.

No, da ne bi sad kvarili čoveku temu, neću dalje zalaziti u materiju. Dižem zastavicu.

Ne kontam kakve veze ima rezolucija sada sa celom pričom ?? :D Pomenuo sam ko je najčešće i kako igrao Quake pod DOS-om, i to važi za period od '96 do '98 (sve posle '98 ne spada baš pod retro). Ni jedna grafička sem Voodoo u tom periodu nije terala Quake u punom sjaju, stvari su tek počele da se menjaju sa NVidia Riva 128 i ATI Rage PRO koje su uspele da izadju na crtu 3DFX-u. Sve u svemu kada je retro 3D PC igranje u pitanju Voodoo je tu #1 kao najpopularniji i ljudima najdraži pa je logično i najtraženiji medju retro hardware-om.

Kažeš da je autentičnost precenjena a sam retro gaming se upravo bazira na autentičnom iskustvu koje prati nostalgija. Ljude upravo vuče ta autentična crta da daju novac i nabavljaju original hardware jer im je to pravi kick. Mnogi gejmeri medju kojima sam i ja nemaju apsolutno nikakvu emociju kada upale emulator ili vide remaster neki na modernom hardware-u ali dobro nismo svi isti, nekome je dovoljno samo da vidi retro igru na sve LCD monitoru :cool: Autentičnost danas košta kao što košta i dobra droga na ulici da bi se valjano uradio, biti kolekcionar je uvek tražilo znatna novčana sredstva. Cene formira samo i isključivo potražnja na tržištu, svakojakih retarda koji lupaju iste uvek će biti ali zato postoji reality check ili ti sold listings na tom istom eBay-u.
Retro gaming priča traje već poprilično dugo, od neke 2008 ili 2009, ko od tada nije nabavio većinu toga što je želeo moraće sada poprilično da se otvori ako hoće dobru zabavu i kvalitetan fiks...a cene će samo rasti sve više i više.

Mislim da cena hardvera jos uvek nije previsoka kada su u pitanju racunari koji su bili siroko dostupni tipa Spectrum 48k, C64, Atari ST, A500, A1200… Sve to je jeftinije nego kad se pojavilo. S druge strane cene igara su bukvalno mnogo skuplje u odnosu na cenu po kojoj su prodavane kad su izasle.

Naravno cene su dosta vece nego pre 10 godina...

Da li je rimejk retro ili nije, manje je bitno.
Ako neko uživa u obradi neke stare igre, onda je taj rimejk ispunio svrhu, bez obzira da li ćemo se mi koji pamtimo kako je to bilo u originalu, zgražavati ili ne.
Retro je širok pojam i to sigurno nisu deset zapovesti uklesane u kamenu.
Svako ga doživljava na svoj način i zbog toga kruti stavovi nemaju nikakvog smisla.
Za mene lično retro je najmanje 50% nostalgije, plus look&feel starih igara i hardvera.
Složio bih se sa bocke-om da je autentičnost precenjena, bar kada je u pitanju stari hardver.
Taj hardver je u ono vreme bio najbolje što se moglo, da je moglo bolje mi bi imali gigabajte memorije i višejezgarne procesore već tada, pa bi nam danas to bilo retro.
Ono što pravi razliku je softver tj igre, koje su bile prepune dobrih ideja, za razliku od današnjih.
Danas mnogi i ne znaju za njih, tako da neki dobar rimejk itekako ima svrhu, možda i kao ulaznica u istinske retro vode.
Ipak, za mene je suština retro priče upravo nostalgija tj. sećanje na jedno vreme koje je prošlo i koje se neće vratiti, a mi ga eto na ovaj način donekle održavamo svežim u svom sećanju.
Bez nostalgije, ne bi potrošio ni stoti deo svog vremena, na ovu zanimaciju, tako da mogu da razumem mlađe, kojima sve ovo deluje arhaično i ne pada mi na pamet da ih ubeđujem u bilo šta, imaju i oni pravo na svoje uspomene.
Ja recimo, već duže vreme nalazim da mi čitanje retro literature, predstavlja veliko zadovoljstvo.
Ako imam originalnu knjigu super, ako ne i pdf sken je sasvim ok, bitna je suština, a ne forma.
Kako da prenesem nekome ko ne pamti to vreme, osećaj euforije ili ushićenja, kada sam dobio svoj ZX81 i krenuo da kucam listinge iz ranih časopisa.
Ljudi moji, celu noć nisam spavao od uzbuđenja, jedva sam čekao jutro da sednem za računar i napišem svoj prvi BASIC program.
Danas kad bi pokazao nekom tu crno belu grafiku 64x48, bez zvuka i 1Kb memorije, teško da bih ga ubedio da je to nekad bila mašina iz snova.
A šta je sa vremenom koje ne pamtim, recimo računarske sedamdesete u Americi ili početak osamdesetih u Evropi.
Sve što mogu je da recimo pokrenem Acorn Atom jezgro na fpga mašini i samo za trenutak se vratim na početak 1980-e, kada Sinkler nije predstavio ni svoj ZX80, a u svetu je Apple II, bio najčuveniji kućni računar.
Mogu samo da zamislim kako se osećao vlasnik neke od tih spravica tada i šta bi on rekao da je za njega retro. ;)
Oduži se ovo, izvinte za off, malko me ponela emocija, kažu da ni to ne valja u današnje vreme...

@Universe

Sve ok samo ja ni u jednom trenutku nisam pričao o rimejku igara već o remasteru što je nešto sasvim drugo i što je relativno popularno danas i predstavlja čist cash-grab. Protiv rimejka nemam ništa, čak šta više mislim da su i poželjni danas pored malog broja kvalitetnih naslova. Sa druge strane svako očigledno ima svoj nostalgia kick tj. ono šta ga radi, šta mu je dovoljno da vidi i čuje ispred sebe, dodirne, omiriše itd.
Mislim baš naprotiv da je bitnija forma na prvom mestu jer ona predstavlja ujedno i samu suštinu u ovoj retro priči no opet kažem svako ima svoju neku predstavu u glavi.
Ja sam na primer izbacio C64 Homebrew kompilaciju jer volim kasete, volim sam taj čin učitavanja igara sa njih, premotavanje, štelovanje glave itd. jer izaziva uzbudjenje kod mene i vraća me u prošlost i ujedno predstavlja autentični doživljaj kao i pre 30+ godina. Sve je realno i opipljivo, ništa nije fake. Mogu u svakom trenutku da sve to igram i preko VICE emulatora ali ne radi me ni malo, nema ushićenja nema lučenja endorfina u mozgu, nema ni trunke emocije. Mogu QUAKE da igram na modernom računaru i neće proizvesti ništa kod mene, tek kada sednem za original Pentium sa Voodoo kartom stvari bivaju kako treba. Znam da ima masa ljudi koja deli moje mišljenje jer bi u protivnom svi visili na emulatorima. Sva ta zabava košta, realan doživljaj košta....ja lično ne volim da živim u "iluziji" da se tako izrazim. Emulaciju igara koristim samo onda kada nemam kud i kada je nešto teško dostupno, u mom slučaju arkadne jamma igre.

Evo jedno pitanje: Da posedujete novac sa kojim možete sebi da priuštite sve ono što vas zanima da li bi i dalje mislili da je autentičnost precenjena ?

Mislim da cena hardvera jos uvek nije previsoka kada su u pitanju racunari koji su bili siroko dostupni tipa Spectrum 48k, C64, Atari ST, A500, A1200… Sve to je jeftinije nego kad se pojavilo. S druge strane cene igara su bukvalno mnogo skuplje u odnosu na cenu po kojoj su prodavane kad su izasle.

Naravno cene su dosta vece nego pre 10 godina...

Zavisi šta podrazumevaš pod tim previsoka. Nekome je i 10€ mnogo a nekome je kikiriki. Cene su nekim stvarima skočile bukvalno duplo u poslednje 3 god. ali to je zato jer je potražnja velika a dostupnost retro hardvera/igara svake godine je sve manja. Primera radi neke igre si ranije mogao da vidiš da svakom ćošku a danas se pojavi tek po koji primerak i naravno on košta ali ne zato jer se nekome pristojnom prodavcu digla patka već zato što je cena na tržištu skočila. Niko neće da daje svoje stvari u bescenje, to mogu samo oni koji su neinformisani ili su puni ko brodovi pa ih ne dotiče.
Priča se godinama unazad kako će taj retro balon da pukne a on zapravo samo raste li raste i ne nazire mu se kraj.

To što ti zoveš realan doživljaj i jeste mesto gde se razilazimo, jer on nikad neće i ne može biti potpun kao nekad, bez obzira koliko se trudili.
Nedostaje mu glavni sastojak - duh onog vremena, a to ne možemo vratiti, osim kroz iluziju, koju kažeš da ne voliš.
Ko je hteo i bio uporan, mogao je da dođe do pozamašne kolekcije i bez nekih ogromih para, samo ne znam koliko života treba da živiš da to sve koristiš real time, na dnevnoj bazi.
Druga stvar su prioriteti, koji se vremenom menjaju, a tu su i praktični razlozi, jer je za korišćenje gomile starih mašina sa šumom kablova i periferija, potreban i pozamašan prostor i mnogo slobodnog vremena.
Ja zato volim da pravim kompromise sa modernom tehnologijom ako mi olakšava život sa retro računarima.
Nekad mi je za Amigu ili C64 sa diskovima i štampačem, trebao poveliki sto i soba sa dosta prostora, sada sve to imam u dve spravice veličine pakle cigara.
Ako se samo malo potrudiš, na dobrom monitoru, audio vizuelni doživljaj je 99.9%, a udobnost u radu milion posto bolja.
Volim ja i da učitavam Spectrum i C64 kasete, ali to mi je i onda bio izvor frustracija, a ne uživanje koga treba da se sa nostalgijom sećam.
Jedan pirat, drugi, treći, svaki sa svojim kasetama i azimutom... jedva sam dočekao da kupim 1541 za C64 i svanulo mi je.
Da je moglo da se priključi i nešto modernije još tada ne bih oklevao ni časa.
Načina na koji ćeš učitati igre ima gomila, to ni onda nije bila eskluziva samo jednog medija, sada pogotovo.
Za mene, softver je ključ, bez njega svi ti naši stari računari bi bili samo tupi eho iz prošlosti.
Nagledao sam se predivnih starih modela, koji nemaju softvera ni na prste ruku da nabrojiš.
Sve lepo i retro, ali bez duše, spremno samo za muzej.
I ovo malo kolekcije što sam sačuvao, stoji mi u ormanu i skuplja prašinu 350 dana u godini, ne zato što ne želim ili ne volim, nego što ne stižem.
Što reče Dejan, možda jednog dana u penziji, a možda i nikad.
Evo opet čaršav, a i počeo sam da se ponavljam... eh ta senilnost i demencija... ;)

Ne mogu da se složim jer kada mašina stara 30+ godina stoji ispred tebe doživljaj je bukvalno isti kao i tada u to neko vreme jedino ono što pravi razliku jesu tvoja sećanja i taj nazovi duh vremena ali to po meni nema veze sa samim doživljajem igranja. Meni su retro igre/software i hardware u neraskidivoj simbiozi, dišu i obitavaju u jednom telu, u jednom "organizmu", ne mogu da ih razdvajam, onaj ko može svaka mu čast, verovatno ima jednu nazovi brigu manje i to je fakat istina ali tu prestaje sva smisao retro gaming-a.
Neko reče da u RG ne postoje neka definisana pravila i norme a baš naprotiv mislim da postoje i treba da postoje jer to je i poenta....RG je maltene pokret, ideologija....kako god da ga nazoveš....ima svoju svrhu i cilj pa samim tim i nije za svakoga. Casual igrače tu uopšte ne ubrajam.
A ovo što se tiče stvari koje čuče po ormanima i sl. to isto ne razumem sem ako ne planiraš da te stvari koristiš nekada, otudjiš detetu ili nekome bliskom, zaveštaš u muzej. Sutra da ti se nešto desi neko od tvojih će to prodati za siću ili baciti u obližnji kontejner što sam video gomilu puta. Uzmi prodaj ili pokloni nekome...te stvari će usrećiti nekoga. Bedak mi je kada čujem da nešto skuplja prašinu.
A tek ne razumem one hoarder-e koji primera radi imaju po 10+ jednih istih računara/konzola u kolekciji i nedaj bože da bi otudjili slučajno neku stvar. Ajd da imaš 2 primerka nečega, čuvaš ono kao rezervu da ti se nadje ali 10+ komada ?! :eek::cautious::censored:

Ajd da imaš 2 primerka nečega, čuvaš ono kao rezervu da ti se nadje ali 10+ komada ?!
Ima nas raznih. Ja volim da sakupljam konzole u raznim bojama, jer mi je to interesantno. Ista konzola, u raznim varijantama. Uglavnom stoje izložene u vitrinama, osim kada uzmem da ih poigram. Volim da odigram igru na originalnom hardveru, ali imam i par emulator konzola (Anbernic, Odroid, PowKiddy).

Vrh Dno