Šta je novo?

Prečistač vazduha

Pazario veceras 3H
12AE8913-19A7-4FB5-8615-2C3302D0BECF.jpeg

Prilozi

• 10647536-ECD7-42DE-BD2B-18B663B83D6F.jpeg
    10647536-ECD7-42DE-BD2B-18B663B83D6F.jpeg
    173.3 KB · Pregleda: 47
  • 27D957F7-664E-4B27-9986-4356F91010F4.jpeg
    27D957F7-664E-4B27-9986-4356F91010F4.jpeg
    175.2 KB · Pregleda: 48
  • ED02AB54-4120-49A6-8C0E-8552AB3722F6.png
    ED02AB54-4120-49A6-8C0E-8552AB3722F6.png
    414.8 KB · Pregleda: 51
Neka je sa srecom, ali po mogustvu da imas sto manje potrebe da ga rokas na max. I nadam se da si ga uhvatio po nizoj ceni za koju moze da se nadje ovih dana.

Jeste jaci, ali senzori za 3C i 3H su identicni kao sto kaze i specifikacija. 3H samo nabudzen malo feature-ima i brze preciscava. Tako da svako po svojim afinitetima, ali po meni svaka razlika veca od 4k za 3H model je neosnovana, cak je i ovo plafon sto se mene tice. Jer sve sto moze 3H moze i 3C, trebace mu nesto duze vreme da ocisti i to je to. E, sad kome narocito digitalni termometar i merac vlaznosti all in one, onda naravno zna se koji je izbor...Priznajem subjetivan sam, jer sam navikao na 3C vise u svakom pogledu, zvuk, dizajn, al bitno samo da sljakaju, jer vise od ovoga ne mozemo.

Dodatno sam kaparisao aloa veru par saksija, na netu mozete da nadjete sjaset clanaka na ovu temu:

"Ono što je posebno fascinantno jeste to da vas ova biljka bukvalno upozorava ukoliko u vašem domu prisustvo određenih hemikalija dosegne štetan nivo. Aloa vera u takvim sitacijama menja svoj izgled, tj. na njenom lišću se pojavljuju braon tačke. Pojedina istraživanja su pokazala da je moć detoksikacije jedne aloe vere merljivo sa ukupnom moći devet drugih biljaka, koje takođe imaju funkciju prečišćavanja vazduha, poput npr. biljki iz porodice ljiljana, ili drvo smokve...."

Tako da biljka u domu nikako ne moze da steti ko ima uslove naravno da je odrzava i brine se o tome.

• Like
Reagovanja: s5p
Ma gledam vec neko vreme gde ima na popustu. Veceras se setam u Big-u i uzmem po full ceni na firmu pa nek se odbije pdv…

Oko 30e je skuplji 3H. Dobija se termostat, merac vlaznosti vazduha, bolji ventilator i protok vazduha.

U performansama mislim da nema sanse da se oseti razlika. Zavisi i za koji prostor se uzima. Meni je trebao za 42 kvadrata, a Pro i Pro H su mi glomazni, pa sam uzeo 3H, za sada je odlican. Prostor se greje/hladi klimom tako da strujanje vazduha vec postoji.

Oko 30e je skuplji 3H. Dobija se termostat, merac vlaznosti vazduha, bolji ventilator i protok vazduha.

U performansama mislim da nema sanse da se oseti razlika. Zavisi i za koji prostor se uzima. Meni je trebao za 42 kvadrata, a Pro i Pro H su mi glomazni, pa sam uzeo 3H, za sada je odlican. Prostor se greje/hladi klimom tako da strujanje vazduha vec postoji.
Nešto jača je cenovna razlika, ali si u pravu i slažem se. Trenutno oko 4k koje sam ranije pominjao. Zato sam prethodno naglasio da je po meni veća cenovna razlika od ovoga neopravdana ako neko naiđe na taj slučaj, kao i da ljudi mogu upravo sada da nađu 3H za manje novca. Jer "tržišna cena" 3H je oko 19-20k, toliko je i u samom Mi Store-u, a tamo čovek neće dobiti nikakav dodatni benefit ako ga sada pazari, jedino da upeca neku "Happy Hour" ili kakvu drugu akciju. Važi i za ostale prodavnice.

Ja sam jesenas 3C pazario za nešto ispod 12k i 3C održava tu neku cenu od 12-13k, a pre neki dan 3H za tačno 16k. Ovo bilo ko može da nađe sada, tipa u BC Group možete malo i da spustite cenu za 3C kao što sam ja odradio pa me i izašlo ispod 12. Nemam nameru, niti ikakvu korist da ih reklamiram, samo prenosim svoje iskustvo.

Potpuno se slažem da nema neke velike razlike jer tipa da je kod 3H bolji senzor čestica ili bolji filter to su već ozbiljne razlike, ali zapravo nisu, isti su kod oba modela.

Preporuka samog proizvođača je da za oko 30 kvadrata ide 3C, za oko 40 3H. Fino je što postoji senzor za temperaturu kod 3H koji sam baš pratio i poklapaju se za sada brojevi sa konvencionalnim termometrom u stanu. Vlažnost vazduha isto može da bude korisna brojka, jer generalno ljudi pogotovo sa CG ili prosečnim inverterima za grejanje koji ne ubacuju vazduh spolja (što smo ranije pominjali) ne mare za to, a isušeni vazduh je takođe štetan, pa su i ovde forumaši predlagali ono što bilo ko može da odradi. Ja recimo imam problem sa sinusima ceo život i znam šta znači isušeni vazduh i koliko mi smeta.

Tako da se osnovna razlika svede na tih 60-ak kubika vazduha koji bi 3H prema specifikaciji trebalo da pročisti brže nego 3C za 1h i idealnim(verovatno laboratorijskim) uslovima. Sad, svako po svojim prohtevima i koliko novca planira za tako nešto. Ja sam 3H uzeo u fazonu pošto je već snižen, baš da dobijem tih par benefita i uporedim rad, a još jedan 3C bi sigurno završio posao za ono što meni treba.

Sada je u stanu stereo varijanta, jedna prostorija 3H, druga 3C, oba povezana na app. Kinezi evidentno štancaju po istom šablonu, ono osnovno je naravno isto jer to je "mozak operacije", a ove sitne razlike targetiraju veće tržište i bitno je da se pokrije svačiji džep, kao sa telefonima i drugom tehnikom.

Na kraju samo još da dodam - nemam aspirator u stanu još uvek, ali sinoć pri prženju oba Ćomija reagovaše na dim, nabiše oko 160-180 i brzo očistiše iako su bili dalje jedan od drugog. Verenica je zaključila da za razliku od toga kada smo imali jednog Ćomija, nakon čišćenja se nijedna prostorija nije osećala na to što se pržilo, kao ni odeća ili bar minimalno, tako da su naravno dva Ćomija u paraleli ipak ozbiljni timski igrači 😉

Poslednja izmena:

ja i dalje koristim 2S, valjda tako beše, i ne vidim neku potrebu da ga menjam...koja je zapravo njegova zamena od ovih modela sa oznakom 3?

Nisam ni ja menjao 2S, njega sam ostavio majci kada sam se preselio pa sam sada uzeo za sebe 3H. Ovde gde sam presao je dosta bolji vazduh, ali sam nakon nekog vremena video da je i ovde potreban.

Sto se zamene tice, svi su oni dosta slicni. Koriste iste filtere, dobro ciste vazduh. 3H kao i 2S ima termostat i merac vlaznosti, 3C nema.

2S je prema specifikaciji najsličniji 3C, razmatrao sam ga inicijalno pre kupovine, ali je razlika u ceni poprilična, tj. bar sada je 2S preko 20k, a 3C oko 12k kao što smo rekli. Svako prema svojim potrebama, meni je "the best buy" od svih modela, pa i ovih Pro ipak 3C model kada se pogleda odnos cena/performanse, a svi zainteresovani imaju detaljno poređenje ovih i ostalih Ćomi modela recimo i ovde po maltene svim mogućim parametrima:

Tako da su "nijanse" u pitanju i sjaset zezanja sa modelima. Koji god, bolje sa nego bez ove kutije svakako, pogotovo ako živiš u gradu...

Zastrašuje činjenica da se ništa ne radi po pitanju čišćenja vazduha na državnom nivou, a ako ovako nastavimo, ne ginu nam ni boce sa kiseonikom za neko vreme - crnjak, ali realan ako se ne poradi na uzroku, a ovo što kupujemo Ćomije samo krpimo posledice naravno i ko ima mogućnosti što dalje od grada, brda, planine, wifi i rokaj...

Zastrašuje činjenica da se ništa ne radi po pitanju čišćenja vazduha na državnom nivou, a ako ovako nastavimo, ne ginu nam ni boce sa kiseonikom za neko vreme
Ako bi "sutra" zabranili korišćenje lignita i sličnog smeća za loženje, bukvalno bi izbili nemiri... A ako bi povećali cene registracije za vozila, posebno za ona koja ne ispunjavaju Euro5 ili 6 i zabranili njihov uvoz, bilo bi verovatno još većih negodovanja.

Ovako imamo primer čoveka koji loži lignit ili šta stigne, vozi auto star 20 godina , i onda se buni kako je vazduh loš.
Za početak i sami ljudi mogu nešto da urade, ali je malo ko lično zainteresovan kada dođe do toga, jer je lakše da je kriv neko drugi.

Da napomenem da sam samo dao neki (možda malo rogobatni) primer, bez želje da ikoga prozivam, pa molim da se niko ne oseti prozvanim. Hvala.

Ako bi "sutra" zabranili korišćenje lignita i sličnog smeća za loženje, bukvalno bi izbili nemiri... A ako bi povećali cene registracije za vozila, posebno za ona koja ne ispunjavaju Euro5 ili 6 i zabranili njihov uvoz, bilo bi verovatno još većih negodovanja.

Ovako imamo primer čoveka koji loži lignit ili šta stigne, vozi auto star 20 godina , i onda se buni kako je vazduh loš.
Za početak i sami ljudi mogu nešto da urade, ali je malo ko lično zainteresovan kada dođe do toga, jer je lakše da je kriv neko drugi.

Da napomenem da sam samo dao neki (možda malo rogobatni) primer, bez želje da ikoga prozivam, pa molim da se niko ne oseti prozvanim. Hvala.
Bas sam na drzavu ukazao jer je to na nivou cele zemlje, a kada bi postavili pravila i kazne, ocas posla bi se umnogome sredilo stanje. Nama trenutno trebaju jaaake kazne, jer sa ovim mentalitetom je to jedini nacin. Vidjao sam do pre par godina prizor u Nisu recimo, kako setam ulicom, a zena izadje na terasu sa 5. sprata i baci kesu djubreta u park ispred zgrade!?!!?!? U po bela dana, jer je mrzi da sidje. Ovo ne moze da se popravi edukacijom nikako, tu treba debela kazna. A, edukacija isto tako kada bi drzava nesto uradila da krene od skole i kuce najpre. E, onda se menja mentalitet, ali smo mi daleko od toga.

Kinezi su videli da ce da se poguse pa drzava rebne kazne i pravila i odmah ko bubice. Oni su pokapirali da ce korona da ih ubije kolko god da ih ima, pa su disciplinovani samo tako, maske nose svi redom i ovi sto su ovde, "domaci, nasi, naturalizovani Kinezi", a nasi tutubani za masku nisu ni culi...

Slazem se ja u potpunosti, ako rebnes po dzepu, narod se pobuni, a tebi treba narod da te drzi u fotelji i zato kazem: "hajdemo u planine, jer tamo izgleda nema zime..." ;)

Inace imam 35 godina i dalje vozim biciklu :cool:

Kako izgleda boja "vodene pare" koju izbacuje dimnjak niške toplane koja je "kompletno prebačena na prirodni gas" i ne zagađuje dodatno okolinu što dovodi do brojke od 400 koju je prošle nedelje merio 3C prečišćivač...IMG_20220122_092831.jpg

Poslednja izmena:
Zdravo svima :)
Kupio sam Mi Air Purifier Pro H pre oko pola godine i zadovoljan sam za sada.
Zanima me da li je neko uspeo da ga uveže u Alexa Smart Home tako da mogu da se kontrolišu funkcije glasom?

Jel bese imamo kolegu iz Zeptera na forumu? Jel istina da je Zepter ion air rebrendirani i bez malo duplo jeftiniji RabbitAir preciscivac?

Prilozi

• FB_IMG_1643283130129.jpg
    FB_IMG_1643283130129.jpg
    31.4 KB · Pregleda: 73
  • FB_IMG_1643283125793.jpg
    FB_IMG_1643283125793.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 68
  • FB_IMG_1643283218759.jpg
    FB_IMG_1643283218759.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 83
Pa valjda taj logo košta nešto da se uštampa...

Zdravo svima :)
Kupio sam Mi Air Purifier Pro H pre oko pola godine i zadovoljan sam za sada.
Zanima me da li je neko uspeo da ga uveže u Alexa Smart Home tako da mogu da se kontrolišu funkcije glasom?
imaš problem da ga uvežeš ili pitaš kako se to radi :)

u alexa aplikaciji moraš da linkuješ xiaomi account da bi ti se pojavio u spisku uređaja koje možeš da kontrolišeš...pronađeš mi home u listi, tražiće ti podatke za xiaomi nalog, kad to upišeš pojaviće se u alexa devices prečistač ( ili ako imaš još nešto od xiaomi smart uređaja)...

Sve sto je Zepter je takva prevara da je to nerealno. Ne mislim na to sto proizvod pruza, vec na cenu.

imaš problem da ga uvežeš ili pitaš kako se to radi :)

u alexa aplikaciji moraš da linkuješ xiaomi account da bi ti se pojavio u spisku uređaja koje možeš da kontrolišeš...pronađeš mi home u listi, tražiće ti podatke za xiaomi nalog, kad to upišeš pojaviće se u alexa devices prečistač ( ili ako imaš još nešto od xiaomi smart uređaja)...
Uvezao sve najnormalnije još pre nekog vremena i jednostavno se ne pojavljuje u alexa devices prečišćivač...

Imam oko godinu ipo dana 3H i kako ga trenutno nije bilo na stanju, uzmem za brata na poklon model 3C. Iskreno, vidi se tih 30e razlike u korist 3H odmah, bar se meni tako čini.
Onaj LED display na 3C tako bode oči sa onim zrnastim prikazom da bih ga ja najradije držao ugašenim :D
Onda sam senzor reaguje mnogo sporije nego kod 3H (upalili svijeću odmah do uređaja, bukvalno posle 30-40 sekundi registruje dim i krene da povećava vrijednost, dok je kod 3H to mnooogo brže)

Vjerovatno onda 3H i dosta brže filtrira vazduh, šta znam ako na to dodamo da je kod 3H fabrički i efikasniji filter nego kod 3C možda i nije zgorega razmisliti o 3H...

• Like
Reagovanja: s5p
Uvezao sve najnormalnije još pre nekog vremena i jednostavno se ne pojavljuje u alexa devices prečišćivač...
to ti je xiaomi softver, kako kad i kako gde...kod mene se pojavljivao i nestajao, a onda sam i prestao da koristim alexu ali pretpostavljam da su problemi ostali...ili ode offline, ili ga alexa ne vidi, a onda neko vreme radi ok, i tako...sa google assistant je meni bila nešto bolja komunikacija, ali i tu nije često sve kako treba...

Sve sto je Zepter je takva prevara da je to nerealno. Ne mislim na to sto proizvod pruza, vec na cenu.
Aj što je prevera, već što ima budala koji se još i hvale da su kupili njihove proizvode i to po masnim cenama. Da se razumemo, proizvodi nisu loši, ali ne vrede ni približno onoliko koliko traže za njih. Ali ovde već 30 godina postoji neki mit o toj robnoj marki.
Saniranjem Vinče smo dobili osetno bolji vazduh. Pre dve godine sam merio neke abnormalne vrednosti na 3H kada otvorim prozor ili vrata. Sada dogura do maksimalno 100. Nema više mirisa topljene plastike ili spaljenog đubreta, već se malo oseti sad u sgrejnoj sezoni miris drva ili uglja. ***, napredak je evidentan bar negde. Svakako to može još niže.

Poslednja izmena:
Nazalost nije to istina,pogotovo ako si u Kaludjerici ili Vinci, leti samo greskom moze da se desi da ne smrdi,a zimi ako ne osetis ugalj onda su ti skroz otisli receptori. Sta znaci saniranje Vince, ne znam kako je to sanirano,osim podmetanjem pozara.

Prevara je ono gore na slikama, loša kopija najboljeg uredjaja na svetu i to je sve što se može reći na ovu temu.

Nazalost nije to istina,pogotovo ako si u Kaludjerici ili Vinci, leti samo greskom moze da se desi da ne smrdi,a zimi ako ne osetis ugalj onda su ti skroz otisli receptori. Sta znaci saniranje Vince, ne znam kako je to sanirano,osim podmetanjem pozara.
Zatrpana je. Kaluđerčani se greju na čvrsto gorivo, tako da to nema veze sa Vinčom. Uz to, geografski položaj je takav da strujanja vazduha nema.
Prevara je ono gore na slikama, loša kopija najboljeg uredjaja na svetu i to je sve što se može reći na ovu temu.
Samohvaljenje i plaćeni sertifikati nisu dokaz ničega. Cena je tek vrhunska sramota. Profesionalni uređaji vodećih svetskih proizvođača za tretiranje vazduha se mogu naći po nižoj ceni.

Kako se to zatrpava brdo puno djubreta? Zadnji put sam sam bio na deponiji(pre 10ak godina), to je bilo brdo zastrasujuce,da ne pominjem smrad koji ulazi u trenerku, i koja mi je posle 6 meseci mirisala na taj slatkast miris.

Zatrpava se tako što se ono što je ostalo posle požara prekrije zemljom i to je urađeno. Deponija više ne gori. Problem će ostati podzemne vode, s obzirom da će sve u sliv Dunava. Dakle, stara deponija više neće ugrožavati kvalitet vazduha, ali zagađenje tla će biti trajno.
S obzirom da živim na par km od deponije promena se vidi od letos kada su bili poslednji požari.

Imam oko godinu ipo dana 3H i kako ga trenutno nije bilo na stanju, uzmem za brata na poklon model 3C. Iskreno, vidi se tih 30e razlike u korist 3H odmah, bar se meni tako čini.
Onaj LED display na 3C tako bode oči sa onim zrnastim prikazom da bih ga ja najradije držao ugašenim :D
Onda sam senzor reaguje mnogo sporije nego kod 3H (upalili svijeću odmah do uređaja, bukvalno posle 30-40 sekundi registruje dim i krene da povećava vrijednost, dok je kod 3H to mnooogo brže)

Vjerovatno onda 3H i dosta brže filtrira vazduh, šta znam ako na to dodamo da je kod 3H fabrički i efikasniji filter nego kod 3C možda i nije zgorega razmisliti o 3H...
Imam oba kao i još neki ljudi ovde. I pisao sam ranije, ako je razlika 4k kao što je bila kada sam skoro uzeo 3H onda po meni vredi. Displej je stvar ukusa, recimo ja ne mogu da se naviknem na displej kod 3H i kad zapišti pri uključivanju i isključivanju štrecne se čovek koji na to nije navikao... 3C je mnogo tiši po tom pitanju i ovo je samo stvar navike naravno. To su smešne stvari, ali sad ovde ulazimo u sitna crevca, kad smo već krenuli sa tim

Prednost je definitivno veća snaga prečišćavanja koja se oseća i senzori temperature i vlažnosti kod 3H.

Glavni minus 3H (ako cena nije presudni faktor) je po meni totalna nebuloza gde su postavili priključak za napajanje, na samom dnu uređaja.
U prilogu su slike kako to izgleda kod oba modela i meni je ovo velika mana jer mi je 3H nezgodan za prenošenje i svaki put se cimam da li neću slučajno da zgazim kabl i zeznem stvar baš tu gde je priključak za napajanje. Tako da ko gleda baš detalje, neka pogleda i slike, pa neka razmisli. Ali, ko gleda estetiku će naravno pre uzeti 3H, a meni je na prvom mestu praktičnost i briga me što je 3C povezan kao u Matrixu 😜.

Oba sam povezao na Mi Home app, ali recimo kada se upari i verenica telefonom preko app sa jednim od njih meni nestane taj isti iz app i moram da uparujem ponovo, što je definitivno bug. Dobro je što možeš da share-uješ ceo stan recimo, jer su kod nas ovi Ćomiji u dve različite sobe, ali onaj kome share-uješ nema sve opcije na raspolaganju poput podešavanja vremena za startovanje i gašenje u tačno određeno vreme ko želi da programira ovo putem app.

Sve je stvar ukusa i potreba, tako da eto čisto još par stvari iz iskustva u korišćenju oba modela ako se neko dvoumi pa možda od ovog nešto pomogne da prelomi 😉

Prilozi

• IMG_20220129_190810.jpg
    IMG_20220129_190810.jpg
    140.3 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20220129_190829.jpg
    IMG_20220129_190829.jpg
    136 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Meni je prednost sto je kabl dole, ne vidi se kabl 😁

Pa da, sad sam to htio da kažem, baš mi je nebuloza po sredini da je :D

Oba sam povezao na Mi Home app, ali recimo kada se upari i verenica telefonom preko app sa jednim od njih meni nestane taj isti iz app i moram da uparujem ponovo, što je definitivno bug. Dobro je što možeš da share-uješ ceo stan recimo, jer su kod nas ovi Ćomiji u dve različite sobe, ali onaj kome share-uješ nema sve opcije na raspolaganju poput podešavanja vremena za startovanje i gašenje u tačno određeno vreme ko želi da programira ovo putem app.
Taj problem i ja imam. Ni jedan od Mi pametnih uređaja koji koristimo ne može biti istovremeno instaliran na više telefona.
Verovatno nemaš Google Assistant ili Amazon Alexa pa nisi pokušavao da povežeš?

Taj problem i ja imam. Ni jedan od Mi pametnih uređaja koji koristimo ne može biti istovremeno instaliran na više telefona.
Verovatno nemaš Google Assistant ili Amazon Alexa pa nisi pokušavao da povežeš?
To im je očigledan bug, a generalno je dosta zezuto uparivanje preko BLE procesa naročito na Androidu, pa i ne čudi što može samo jedan korisnik u jednom trenutku neometano da koristi uređaj, dobro je da makar i to može + share koji za sada šljaka.

Imam Google Assistant naravno, ali iskreno nisam podesio još uvek ovo, probaću pa javljam ovde da li to radi. Ok, to je baš ako želiš Smart Home varijantu, za moje potrebe je dovoljno što može da se podesi kada svaki dan da se uređaji uključe ujutru jer ko može da spava pored ovih Ćomija, taj spava kao top 😉.

@ivanbass1 @BitrAtE Rekoh u prethodnom postu, kome je estetika krucijalna svakako ide na 3H varijantu (pored naravno već više puta pominjanih unapređenja), 3C mi je jednostavno praktičniji i lakši, ali eto mi moramo da koristimo stereo varijantu ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem i od dosade, već zato što se trujemo svakodnevno u gradu...

P.S. "Old school" tipovi će uvek pre uzeti 3C ako ništa drugo ono makar zbog displeja 😉

Nazad
Vrh Dno