Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma nema u ovome tacnog pokazatelja, situacija u svijetu pad stock marketa vuce i crypto za sobom. U ovakvoj situaciji kriptovalute najbrze propadaju, kao sto su rasle dok je bio uptrend.
Najbolje je biti u stablecoinima dok se situacija bar malo ne primiri, kako sada izgleda vuce ovo na jos jedan potop.

Nisam pisao jer nemam sta pametno da pisem, bas je nezgodna situacija. Sto se ukrajine tice, UK povlaci sve iz ambasade u Kijevu upravo. Cena nije odreagovala na ru vest npr. Stvarno nemam predstavu sta ce se desiti s cenom, sada je sve moguce.
Saj, gledajuci chart mene ova situacija podseca na mart 2020 kao i dec.2018 ako uradimo zoom out tek nakon nekoliko nedelja/meseci vidimo da je usledio oporavak i rast BTC-a. Tesko je biti pozitivan kada nam 3 meseca cena kontinuirano pada. Mozda sam ja previse pozitivan i ne gledam stvari iz pravog ugla ali evo i danas sam kupovao SOL na $88
I moj portfolio je dosta stradao, malo sam to peglao sa par short pozicija ali i ja imam danas manje novca nego sto sam ga imao pocetkom novembra.
Ono sto me i dalje drzi pozitivnim u celoj ovoj situaciji jeste da nam nedostaje 5 impulsivni talas po elliot wave-u i koliko god to mozda cudno zvucalo verujem da smo u 4 talasu korekcije koja je pocela 14.04.2021 godine i koja je sad u finalnoj fazi.
Verovatno koristiš RSI 14 (30-70) na 1d, tako pokazuje oversold.
Međutim, na 1w pokazuje da može još prilično dole.
1 week RSI je trenutno na 36.3 e sad pogledaj prethodni bull run 2017 pa nadji gde je bio ovako nisko RSI u prethodnom bull-u. Nema.
Gledajuci dalje chart weekly RSI na ovako niskom nivou nismo videli kroz najveci deo bear marketa cele 2018 godine a sve do Nov-Dec 2018 kada je i bila finalna kapitulacija. To upravo i sad govorim da smo mi trenutno u finalnoj kapitulaciji i da price o 20k BTC-u danas nemaju veze sa realnoscu. I ja sam covek i mogu da pogresim ne mora da znaci da sam 100% u pravu ali to mi je pozicija danas.
Da zakljucim RSI ne mora da znaci nista, on uvek moze da ide jos dole to je samo 1 od indikatora koji se koristi u uparivanju sa ostalim.

Mreža je zapravo tako dizajnirana da se kopanje isplati pri bilo kojoj ceni. Ako cena značajno padne, doći će do smanjenja hash stope u najgorem slučaju. Svi kojima se ne isplati kopanje će jednostavno da zaustave mašine. Oni koji nastave će dobijati veći udeo novih bitkoina, što će da ih drži na granici isplativosti.

Tako da, biće sve ok sa mrežom.

Velike kompanije koje se bave majningom BTC sada drugacije razmisljaju. Shvatile su da im se isplati da i dalje majnuju BTC i da na naki nacin kreditiraju troskove iz nekih drugih izvora. Tako barem pokazuju neke analize koje sam skoro gledao (decembar 2021).

Verovatno bi moralo malo duze da potraje da recimo BTC bude ispod 35k pre nego hashrate malo opadne. Nece se masine odmah gasiti.

Sto se tice npr ETH-a, juce smo imali ATH hashrate-a koji je u jednom momentu probio 1 PH/s.
Takodje nisam jos uvek primetio da je bilo kojoj PoW mrezi poceo da pada hashrate.

Highest Avg Difficulty of 12,640.041 TH was recorded on Sunday, January 23, 2022

Edit;
BTW, dok sam čitao šta je juče napisano (15 minuta), krenuo još jedan sunovrat BTC potonuo za još 1 ili 1.5K, bio nešto ispod 35K kad sam zadnji puta pogledao.

Saylor i ne samo on nego svi oni teski multi milijarderi imaju investicione cikluse od minimum nekoliko godina do nekoliko decenija sto je velika razlika u odnosu na nas obicne ljude kojima novac treba vec sledece nedelje.
Btc jeste u superciklusu od svog nastanka, i nemoj uopste da sumnjas da ce kroz par godina svi se diviti tom istom Sayloru, Musku, Paul Tudor Jones i slicnima.
Onaj ko danas moze da si priusti da kupi BTC na 35k ima taj rizik da se cena spusti na 30k ili nize ako udjemo u bear market, ali kao sto postoji bear market tako postoji i bull market i cena BTC ce sigurno prebaciti 100k nekada u buducnosti, vrlo izvesno da ce to biti ove 2022 godine, ali videcemo.
Ne ulazim u njegov poslovni model, poenta je da ne treba traziti dno na osnovu njegove ulazne cene.

Ja sam i dalje pozitivan i optimistican po pitanju oporavka cene ali ovo ne moze a da te bar malkice ne poljulja. Moja teorija je doduse da ce se oporavak desiti kada se i energetska kriza zavrsi tj. kad otopli. Kapiram da smo blizu dna ali vise ne bih smeo ni u sta da se kladim. Ja sam i dalje u plusu pa se ne nerviram ali ne bih voleo da sam u kozi ljudi koji su kasnije kupili :(

Bitcoin Crypto GIF

Probi 34K...

Slatke muke...kad kupiti??????
Da li cu imati kohones da cekam 30k ili 25k ili 20k. Poslednji novo ne verujem da ce psiha izdrzati :)
:D

Ne treba se nadati brzom oporavku i paraboli kada je generalno ekonomska situacija losa.
Ko ima, DCA u skladu sa sopstvenim ocekivanjima i planovima, ko nema nek cuti i ceka.
Ja cu eth kupovati ako ode ispod 2k od svake plate,eventualno i adu ako ode jos dole (0.8 i manje). Mislim da je eth relativno sigurnih x3,x4 uz manji rizik nego li kod drugih altova.

bez brige momci, društvo sa telegram grupe kupuje kao ludo. Odbićemo se od 33k kao sa tramboline.

Prilozi

• 9CF0A363-FF83-4653-B4FD-219E2AD66001.jpeg
    9CF0A363-FF83-4653-B4FD-219E2AD66001.jpeg
    148.8 KB · Pregleda: 237
Ici ce mozda, ali za jedno 5 god. a mozda ni tada.🤣
Ček samo da se stvore uslovi.. kako to može da ide i za manje.
Neka bude npr. eth na ispod 1000$ dve-tri nedelje i u konstantnom padu.. pa kada krenu da se pune oglasi, pa lageri u radnjama, a i gamer-i kojima treba takva karta nisu baš česti... Ide to onda i za manje.

Ovo može biti dobra prilika za pretrčavanja, neki pali više, neki manje, postaviti reper na datum/cenu ulaska u neki coin pa pogledati procenturu pada u odnosu na možda perspektivniji coin.

Ako mogu mudraci koji prognoziraju dalji pad cene da objasne kako će mreža da nastavi da radi, ako cena mininga ode ispod granice isplativosti?
Prvo, jako, ali bas jako puno njih koji kopaju ne placaju struju, ili imaju povlascene tarife itd. Drugo, mnogo njih je zaradilo dovoljno da moze da pokriva razliku u struji i da gomila novcice dok se to jednom ne vrati i naplate se. Velike kompanije koje kopaju najvise bas briga za pad, jer znaju da ce kad tad da se naplate. Eto, misljenje jednog od mudraca koji BTC ove ili najkasnije sledece godine vidi na manje od 20k

Ovo će biti jedan od onih dana gde ćemo se odbiti 20% ili pasti za dodatnih 20%

Srećno

Da budem iskren, neko moje laicko razmisljanje je bilo da ce pad biti slican onome od proslog leta, ali dodje do tog nivoa i evo upravo probi jos ka dole, sad sam bez prognoze i gledam u pasulj sta ce on da predvidi :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno