Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Nego, pratiš li temperature grafičke prilikom igranja RDR2?? Meni je HOTSPOT temperatura na 5700XT uredno išla između 100-110 stepeni, na 6800 ne prelazi 100. A na nekim igrama kao što su Mass Effect, Shadow of Tomb Raider ili NBA 2K22 ventilatori se tek ponekad pokrenu....
evo sad sam obratio paznju... pa da ti prenesem moje iskustvo sa temperaturama. sve zavisi od scene, nekad je potrosnja 220w, nekad manje, ali recimo da je na 220w situacija ovakva: core 71, junction 89 ili 90. a ako je recimo oko 180w potrosnja onda je core 68, a junction 86 ili tako nesto... vent je na 880 obrtaja. oc podesavanja su 2450mhz za core (slajder na 2500), 2150mhz za memoriju, 1025 mV je vcore. i to je to :)

WOW, ala ti pažljivo pratiš! ;)

Kada sam imao 5700Xt RDR2 ju je mučio između 90-110 stepeni junction temperature konstantno. I imao sam jedno vreme frku da će se desiti svašta, ali nijedan jedini simptom pregrevanja (artefakti, gubljenje tekstura, usporavanja...) nisam primetio. Kada sam je prodao radila je savršeno kao i prvog dana.
Danas je RDR2 jedina igra koju igram i koja može da "oznoji" 6800, ali JUNCTION nikada ne prelazi 100 stgepeni, a znajući da na 5700XT 110 nije bio ni najmanji problem, tek sada ne razmišljam previše o tome. Štaviše, zato se nisam ni trudio da prčkam po podešavanjima ventilatora, jer kad igram RDR2 broj obrtaja ne prelazi 50%, potpuno su tihi, a temperatura je sasvim ugodna za grafičku.
Pogotovo što poslednjih peglam NBA 2K22, malo se vratio da Dovakhiinim po jubilarnom Skajrimu i povremeno opalim po Mass Effect-u i kada uveče vidim u HWinfo da je najviša JUNCTION temperatura grafike bila 65 stepeni pomislim kako su se ventilatori uključili par puta za ceo dan.

Poslednja izmena:
ma sve dok ne trotluje dobro je :D rdr2 je najvise namucio graficku do sad.

btw iskljucio sam tree tessellation i stavio reflections na high, sad je fps super, mahom preko 70. najveci peoblem mi je bio blur sa taa, pa sam isprobao da spustim par stvari na high i ukljucim msaa, medjutim na kraju sam podesio sharpening iz drivera da ne bude previse mutno i sad je bombona. *** dve godine od izlaska igre ne mozemo da je igramo kako treba...

Idemo miki, AMD i Nvidia su kompletno zamenili uloge, cela RDNA 2.0 platforma je AMD-ov Maxwell momenat, gde sad AMD ima najvise ocerupane i osakacene 3GHz nasvirane graficke samo za gaming, a Nvidia "compute heavy", behemote koji se slabo clock-uju.

AMD maestralno odradio 4GB kartu, ali ima samo hardware encode, a nema decode za streaming, Radeon Relive(Shadowplay). Takodje samo 2 izlaza za monitore, i FSR podrska nije pocela da raste DLSS brzinom. P.S. Takodje nema AV1 decode/encode za razliku od 3050-ce.

Al barem ce biti karte da se kupi za razliku od 3050 8GB, tako da xD, kome ne treba nistra iz drugog pasusa, ce dobro doci.

9UO5jDjgwwKmZwHM.jpg
1111.png

Poslednja izmena:
Ajde encode, ali nema AV1 decode je mjauična blesavost nad blesavostima.

Ups, ja pročitao AV1 encode. :D

Obe firme Nvidia i AMD su otisli previse u jednu i drugu krajnost (AMD je odradio Nvidia potez i izbacio svoj Maxwell, a Nvidia je odradila AMD potez i izbacila svoj GCN). Ostaje samo na Intelu da izbaci centrirani proizvod koji je umereno izbalansiran po svim nacelima xD

Ma što se arhitekture tiče, i kod jednih i kod drugih je sve na mestu. Ali ovakvi potezi su džukački. Ukidaju opcije koje je imala prethodna karta iz istog segmenta, pa čak i Polaris karte od pre 5 godina.

Ok, znamo da je dav1d dobar dekoder i na svakom procesoru od Haswell-a radi sjajno (tj. sa AVX2). Ali bez obzira na sve, ne postoji razlog da se opravda ovo. Jedino što mogu da pokušaju da proguraju je da je namerno osakaćena da ne bi bila zanimljiva nikom osim gejmerima :|

Pa pa, B350/X370/A320/X470(neke)/A520 PCI-E 3.0 ploce.

Poslednja izmena:
znaci 400 eur ako ne i vise u prodavnicama :LOL:

TPU ima PCIe 3.0 vs 4.0 test. Kakav jadan potez AMD-a

Ali bar izlazi jeftina Pro karta, W6400 sa 230 USD preporučenom cenom. Osakaćen N24 čip, tj isto kao i RX 6400 (OEM).

Edit:
W6400 ima samo 2 video izlaza?! Stvarno su *******

TPU ima PCIe 3.0 vs 4.0 test. Kakav jadan potez AMD-a

Ali bar izlazi jeftina Pro karta, W6400 sa 230 USD preporučenom cenom. Osakaćen N24 čip, tj isto kao i RX 6400 (OEM).

Edit:
W6400 ima samo 2 video izlaza?! Stvarno su *******
Ali su display portovi. Ulozi malo para u adaptere ili bolje monitore i eto vise monitora. Ako bude cena bliza Quadro T600 nego Quadro T1000, eto novog "validnog" predloga za budget konfiguracije.

Pored svega, ono što je zbilja dotuklo ovaj "proizvod", je 64bit magistrala.

Da je makar 128bit, mogao bi se "preživiti" i PCI-E 3.0.

Kakva grafička. Žali bože silikona. Ovo ni scalperi neće kupiti. Možda i ostane MSRP.

Nažalost, mislim da će se prodavati jer je ponuda raspad sistema i eto ovo je sad "makar nešto".

Naravno da će se prodati, pa što da kupe ljudi izmorene rx580 koje su ko zna šta preživele, kad može novo za iste novce sa sličnim performansama? Govorim u ime nas "integrisanih gejmera" :LOL:

Evo vam info, firma E*E velikoprodaja , valja ASUS AMD Radeon RX 6500 XT 4GB 64bit TUF-RX6500XT-O4G-GAMING za 44.412,89 RSD + PDV. To je nabavna cena za taj model. Što je neviđeni bezobrazluk. Tako da očekujem da budu veće cene u MP.

Ali su display portovi. Ulozi malo para u adaptere ili bolje monitore i eto vise monitora. Ako bude cena bliza Quadro T600 nego Quadro T1000, eto novog "validnog" predloga za budget konfiguracije.
Kupujem profesionalnu grafičku kartu i očekujem da ima bar podjednak broj izlaza koliko o karta koju menja (WX3100/3200) ili koliko su imale gejming karte do juče. Pa najjadnija WX2100 ima tri izlaza i košta ~160€ nova

RX6500XT jedva brža od RX570 4GiB i u PCI-E 4.0 ?! 😨
Ostaje nam jedino RTX 3050 čija cijena sad neće sigurno ispod 500€. Gas' mješal'cu, motaj kablove...

Poslednja izmena od urednika:
RX6500XT jedva brža od RX570 4GiB i u PCI-E 4.0 ?! 😨
Zavisi od igre do igre, i da li su sva podesavanja na ultra low/low. Dokle god su sva podesavanja najniza moguca 6500 XT prestise GTX 1660 (na istim podesavanjima). Jedino sto izgleda stuca opet malo za Valorant/CSGO, kad treba da se prebaci 200+ fps i slicno.

Generalno za ultra-competitive, esports, pro igranje, samo online multiplayer, dok nije potrebno presisati ~170FPS, karta radi odlicno (Jer ionako je trend da su sva podesavanja vec na ultra low nezavisno od graficke/rezolucije u ovom segmentu).

Poslednja izmena:
Da li je stvarno toliko loša!? Razmišljam da konačno zamenim GTX 960, ali nema ništa adekvatno već dugo u tom budžet segmentu.

Da li je stvarno toliko loša!? Razmišljam da konačno zamenim GTX 960, ali nema ništa adekvatno već dugo u tom budžet segmentu.
Loše je da ne može gore. Cena u prodavnicama u Nemačkoj i Austriji je oko 400e.
Što je najgore i da hoćeš da zameniš tu 960 sigurno nemaš ploču sa PCIe Gen 4 slotom za grafičku a bez toga ova karta je još dodatno osakaćena.

Ne znam ni šta je PCIe gen 4, moraću da pitam Gugl. edit: nema gen 4 moja ploča.

Navodno ima Asrock za 270 evra, ako ove cene budu tačne. Polovne starudije 970, 1060, 1070 i sl. su trenutno duplo skuplje nego kad sam gledao poslednji put pre 2 godine. Nešto bolje nisam ni gledao polovno, ko zna u kakvom je stanju.
Screenshot_20220120-122420_Opera Touch.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno