To da, bitno je znati sopstvene potrebe, u suprotnom ne može mašina biti kriva. Koristio sam i 8GB i 16GB Air modele, i to je zapanjujuće koliko dobro 8GB model radi sa tako "malo" memorije. Iskreno mislim da je to i te kako dovoljno za 90% ljudi.Ali opet 8gb i da otvoris vise programa i tabova nego sto bi na win sa 16gb ne ide 😃
Pa pitanje da li placati 20% vise za nesto sto ce mozda biti za 3-4 godine. SSD je brz, radice 8GB lepo narednih godina za sve standardne stvari, to je negde ekvivalent 16GB na windows laptopu. Jedino sto zvuci malo 8GB, ali nema potrebe za vise za 90% korisnika.
Pa ne znam, ja otvorim brdo toga, macOS ima foru sa kompresovanjem, pa radi to, a i swap na SSD vrsi sad posao.Oseti se da 8GB verzija M1 uspori. Drug ima Mac Pro M1 sa 8GB i kad otvori dosta stvari (par IDE-jeva, slack, tonu tabova, itd.) bas se oseti razlika u odnosu na 16GB verziju.
Iskreno, ne bih uzimao masinu sa 8GB ram u 2022 godini osim za najbazicnije potrebe.
Svaka ti čast na onome što si napisao. Ali na ovo moram da dodam još nešto. Mislim da Apple kao marketinška firma moraju u slučaju prodaje mašina sa 8GB rama da isključe bilo kakav "PRO" iz naziva, bio to Max, Mini ili šta god. Znači prodaju Macbook "PRO" od 13 inča sa 8gb rama (kapiram da ga ne prodaju više otkad se pojavila verzija od 14 cola). Ne može "PRO" korisnik ovoliko dugo da čeka. Ovo je fajl od 330MB. Ja sam juče radio na PSD fajlu od 11GB. Pa koliko bi duže trajalo samo otvaranje?Problem je u tome što ljudi iz nekog razloga ne mogu da razumeju da način i upotreba računara varira od osobe do osobe. 95% korisnika de facto nema potrebu za više od 8GB RAM-a. To je činjenica. Većina ljudi nema upaljeno više od 10 tabova i nekog softvera za čet. Prosečan korisnik jedino i koristi browser sa još nešto malo propratnog softvera. Meni je lično muka tog narativa, kao da se ranije nije živelo i radilo sa dva fizička jezgra, kao da se ranije nije živelo bez AMOLED-a i haj rifreš rejta, kao da konzole nisu jedva terale 30 FPS u sub-1080p rezoluciji, a sad odjednom problem što PS4 Pro nije "true 4K" nego checkerboarding, i što PS5 ne uspeva da održi konstantnih 60 FPS u 4K.
Treba biti realan i, po mogućstvu, kol'ko tol'ko skroman. Pomodarstvo nas je sve iskvarilo na sopstvenu štetu.
Svaka ti čast na onome što si napisao. Ali na ovo moram da dodam još nešto. Mislim da Apple kao marketinška firma moraju u slučaju prodaje mašina sa 8GB rama da isključe bilo kakav "PRO" iz naziva, bio to Max, Mini ili šta god. Znači prodaju Macbook "PRO" od 13 inča sa 8gb rama (kapiram da ga ne prodaju više otkad se pojavila verzija od 14 cola). Ne može "PRO" korisnik ovoliko dugo da čeka. Ovo je fajl od 330MB. Ja sam juče radio na PSD fajlu od 11GB. Pa koliko bi duže trajalo samo otvaranje?
Po meni se isplatiti doplatiti tih 20% za 16GiB verziju bez obzira da li vam je za trenutne potrebe dovoljno 8GiB.
istyle nekih 31k dinara za 8gb rama. mada sad kad razmislim kolko sam spucao para na gluposti glat sam mogao da uzmem 16gb verzijuJedino ko kupuje u inostranstvu. Kod nas na KP i zvanično (istyle) je razlika skoro 500€.
Jedino ko kupuje u inostranstvu. Kod nas na KP i zvanično (istyle) je razlika skoro 500€.
To je relevantno samo ako od tvoje firme moze da se nabavi po povoljnijoj ceni ili znas odakle nabavljaju po povoljnijoj seni...Šteta što ne mogu pokazati račun da vidite po kojim cijenama moja firma nabavlja MBP M1 sa 16GiB RAM-a. 🙃
Propustio si poentu. Totalno. Ne treba da se zadovoljimo standardom od pre deset godina već treba da budemo realni i da objektivno sagledamo potrebe, kako svoje tako i tuđe, a ne da jurcamo za robom koja nam je servirana od strane velikih brendova, YT kanala, i slično. Šta misliš, koliko ljudi ima MX Master miš? MX Keys tastature? Ne možeš naleteti na fotografiju ličnog setapa bez njih. Koliko je ljudi na globalnom nivou kupilo MacBook Pro umesto Air modela samo zbog "jačeg" sufiksa? Iako su performanse bukvalno iste?Priče kako je ranije bilo sa dva jezgra su malo smešne, kada i najobičnija aplikacija sada koristi 5 puta više resursa nego pre.
Ajde da budemo zadovoljni katodnom cevi na crt televizoru, jer isto se mogao gledati rts kao i sada.
Raditi na 8GB jednostavno nije seksi. Ko još želi da bude okarakterisan kao bejzik juzer? Ima li gore sudbine?Ja ne znam šta ljudi svakodnevno rade da im treba više od 8gb na M1. Iskreno mislim da 80% ljudi ne bi videlo razliku ni sa 4gb.
Razumem za neku zahtevniju profesionalnu upotrebu, u tom slučaju nekome ralizka između 8 i 16gb može da vredi i 1000 evra, ali za obradu dve fotograije dnevno za instagram, ne vidim potrebu za "latest and greatest".
Sestra koristi M1 air 16/256 i iMac M1 8/256 i za ono malo vremena koliko sam upoređivao, praktično da nema razlike u radu i pored zalike u rezoluciji ekrana i ram-u.
Za njene potrebe (mailovi, pisanje tekstova, excel ili tako neke tabele i po neka fotografija) bi joj završavao posao i neki laptop od 300e, samo da ima malo bolju tastaturu i ekran.
Čak i ove priče o zahtevnijem internetu i aplikacijama ne piju baš vodu.
Kući imam pc sa i5 4590 i 8gb rama i ne sećam se kad sam pomislio da mi treba nešto bolje za par starijih igara koje igram i za internet.
A ram mi češće fali na poslu gde imam 128gb...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari