Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Proizvodi služe da svojim proizvođačima i njihovim vlasnicima/investitorima podižu profit i ostale parametre na onim grafikonima kojima se hvale. Kvalitet je tu taman koliko mora da ti grafikoni mogu da rastu...

Pa profit zavisi od proizvoda, ne mozes da prodajes djubre 20 godina i da ti to prolazi.

Ali jedno je TREBA .......a drugo je sto neko na osnovu marketinga masovno prodaje losiji proizvod.

Mene nazalost 2005. ubijedise da kupim lg inverter......jer je u to vrijeme lg nosio titulu najprodavanijeg klima uredjaja......trebao sam dobit kvalitet jer sam dao 750€......a dobio smece.
Cijena je ta koja igra glavnu ulogu. Pogledaj kako pokušavaju uništiti Huawei.
Doduše neke kompanije lošom poslovnom politikom same sebe unište. Ovdje mislim na Nokia, HTC...
Tako i sa klima uređajima...
Ako je ove godine Gree *****ao sa nekim svojim modelima, ljudi neće kupovati, niti će ih monteri preporučiti mušteriji...

Sve je ovo ok. Ali zaboravljaju da uvoznici odu lepo u kinu u fabriku i ovi im daju da biraju komponente.ovo je ovoliko,elektronika ova ovoliko ona onoliko i uvoznici sklope koliko koji uređaj da kosta i sa kojim komponentama. Tako radi tesla vivax vox itd... pa i ovi nasi energent itd... ima kinez cenu za kvalitet koji želiš. E sad da li su naši uvoznici alavi....

To da, za Bergen, Teslu i ostale domaće 'brendove'. Kod Gree mogu samo da odaberu neki od gotovih modela na kome će imati masnu zaradu, da mu daju bajkovit pseudonim npr. Fairy, a prodaja uz dobre rabate već ima da ide svojim tokom. Većina korisnika ne zna ni kako inverter treba da radi, pa će biti zadovoljni samom činjenicom da se dupe nije smrzlo. Svi srećni, svi zadovoljni.

Nije, postoje modeli koji su ok, Viola, Amber. Sad bi oni na staroj slavi da uvaljuju muda za bubrege kao sto je Muse, nova revizija gora od stare, spoljna laksa...

Nezgodno je što se ovde na forumu pod kvalitetom na jednom mestu mešaju različiti parametri koji nisu usko vezani, pa je za nekog kvalitet prefinjenost i preciznost u radu, a neko drugi pod kvalitetom podrazumeva prostu dugovečnost uređaja. Kad smo kod ovog drugog, i ove Gree klime bi trebalo da rade dugo u slučaju da se održavaju adekvatno i rade u iole odgovarajućem okruženju, bez prevelikog opterećenja, ekstremnih temperatura i sl. Prefinjenost je na sledećem spratu...

Gree Muse novi vec ispljuvani model, od juce na 24 stepena setovana i odrzavala oko 23-24 ceo dan. Trenutno -7 napolju meri termometar, setovana na 25 stepeni, I FEEL, AUTO FAN, u kuci drugi termometar meri 24 u dnevnoj, matorcima vrucina i hoce da smanje, ali nema smanjivanja ima samo da roka, jer je sada na testu... Racun koliki god bio, neizolovana kuca je u pitanju i gledam da li moze da odrzava cak i visu temperaturu kad je napolju vec ozbiljniji minus... Za sada opravdava ocekivanja, na ovom minusu bi i drva odlazila kao alva, pa cemo za oko mesec dana da podvucemo crtu koliko je struje istrosila. I da dodje 100e za januar pa se isplati kao najhladniji mesec jer sve vreme jedna klima greje preko 40 kvadrata kuce.

Jesi li nasao toj klimi maximum na tom minusu.
Kolko najvise povuce struje i drzi konstantno.
Ja zadam svojoj 30 i pratim sta radi i koliko.

Gree Muse novi vec ispljuvani model, od juce na 24 stepena setovana i odrzavala oko 23-24 ceo dan. Trenutno -7 napolju meri termometar, setovana na 25 stepeni, I FEEL, AUTO FAN, u kuci drugi termometar meri 24 u dnevnoj, matorcima vrucina i hoce da smanje, ali nema smanjivanja ima samo da roka, jer je sada na testu... Racun koliki god bio, neizolovana kuca je u pitanju i gledam da li moze da odrzava cak i visu temperaturu kad je napolju vec ozbiljniji minus... Za sada opravdava ocekivanja, na ovom minusu bi i drva odlazila kao alva, pa cemo za oko mesec dana da podvucemo crtu koliko je struje istrosila. I da dodje 100e za januar pa se isplati kao najhladniji mesec jer sve vreme jedna klima greje preko 40 kvadrata kuce.
Al zato duva na cetvrtoj brzini non stop

@rovaccccc Nisam probao na 30, nema sanse, matorci i ovo jedva podnose, vruce im je... Ne znam koliko trosi, niti se zamajavam sa meracima, videcemo za mesec dana racun koliki ce biti.

@filip555 Nije na cetvrtoj stalno definitivno, evo upravo klima jedva ispusta mlak vazduh, odrzava 24 stepena za sad i pojaca malo, pa spusti ovako mlako i tako u krug ceo dan... Za neizolovanu kucu i za ovoliki prostor koji greje, koliko god da dodje isplati se kad samo uzmes u obzir da se ne zezas sa drvima, kuca kao banja bukvalno. Sirova snaga treba za ovo i meni je to bio presudni faktor kad sam je pazario, jer za jacu i skuplju nisam planirao tada vise novca

Nisam ni mislio da se grije na 30
Niko to ne radi :)

Mnoge klime npr na -10 ili -15 ne mogu potegnut struje koliko pise u spec.
Sa minusima ta snaga zna opadat.

Da bi pomogao nekom ko bi mozda kupio sebi takvu klimu trebalo bi testirati koliko moze kad je sto niza temp vani.

Jednostavno zadat 30 i vidjet koliko moze potegnut ali ne minut dva,nego duze.

Inace nece naucit koliko je klima jaka.

..Nije na cetvrtoj stalno definitivno, evo upravo klima jedva ispusta mlak vazduh, odrzava 24 stepena za sad i pojaca malo, pa spusti ovako mlako i tako u krug ceo dan...
Znači magija... U neizolovanih 40kvm muse "jedva mlakim vazduhom" održava i po potrebi "pojača malo".
Eto kako gree može da prodaje i polufabrikate..

Poslednja izmena:
@rovaccccc Nisam probao na 30, nema sanse, matorci i ovo jedva podnose, vruce im je... Ne znam koliko trosi, niti se zamajavam sa meracima, videcemo za mesec dana racun koliki ce biti.

@filip555 Nije na 4 sigurno, evo upravo klima jedva ispusta mlak vazduh, odrzava 24 stepena za sad i pojaca malo, pa spusti ovako mlako i tako u krug ceo dan... Za neizolovanu kucu i za ovoliki prostor koji greje, koliko god da dodje isplati se kad samo uzmes u obzir da se ne zezas sa drvima, kuca kao banja bukvalno. Sirova snaga treba za ovo i meni je to bio presudni faktor kad sam je pazario, jer za jacu i skuplju nisam planirao tada vise novca

Nisam ni mislio da se grije na 30
Niko to ne radi :)

Mnoge klime npr na -10 ili -15 ne mogu potegnut struje koliko pise u spec.
Sa minusima ta snaga zna opadat.

Da bi pomogao nekom ko bi mozda kupio sebi takvu klimu trebalo bi testirati koliko moze kad je sto niza temp vani.

Jednostavno zadat 30 i vidjet koliko moze potegnut ali ne minut dva,nego duze.

Inace nece naucit koliko je klima jaka.
Zna da povuce 1800w, u glavnom ide do 1500w pa smanjuje, peta brzina, temp na max

Od kada je taj model u prodaji, ja se ne secam da smo imali -15C spoljne temperature...

A zar klime nemaju zastitu od pregrevanja freona u unutrasnjem izmenjivacu prilikom grejanja?
tipa ovako nesto:
Heating overload
a. If T tube52, the unit will return to its original operation state.
b. If T tube55, frequency rise is not allowed.
c. If T tube58, the compressor will run at reduced frequency.
d. If T tube62, the compressor will stop and the indoor fan will blow residue heat and then stop.

edit, ovo je iz service manula za jednu 410A klimu, Muse o kome se polemise je valjda R32.. Ali siduran sam da i on ima ove vrednosti, samo mozda na drugim temperaturama

I sta ako je klima efikasna (spoljni izmenjivac, ventili, kompresor, bla bla truc) i na -10 ili -15 sa max inputom posle par minuta nabiju 55+C u izmenjivac i krenu da obaraju frekvenciju kompresora (a time i potrosnju), je l to pokazatelj da je klima kilava?

Poslednja izmena:
Klima koja na -15 przi iz unutarnje nije kilava.Ali nema puno takvih klima.To su skupi modeli i o njima nije rijec.

Primjera radi.

Ako klima duva 600m3h,to je blizu maximuma kod ovih manjih klima......-15 vani klima ako na izduvu ima za 15 stepeni vise nego na usisu ispod plafona.....ona tad grije snagom oko 3 kw toplote....npr ispod plafona kupi 25 c a izduvava naprijed 40 c

Klima koja moze izbaciti 2kw toplote na -15......ona tad u fan 600 m3h duva samo 10 stepeni toplije nego sto gore usisava.

Znači magija... U neizolovanih 40kvm muse "jedva mlakim vazduhom" održava i po potrebi "pojača malo".
Da mi je neko pricao, ne bih mu verovao, napolju -10 trenutno po termometru, na tv-u kaze -11 i Google i jos par prognoza se slazu sa tim, u dnevnoj 24 sve vreme, setovana klima na 25, u hodniku i meri 25. Spustam na 22 pred spavanje...Stvarno magija 😉

(Polu)fabrikat, Gree, Bergen, Muse, NO NAME, Kinez, fus, kako god, zavrsava posao trenutno, matorci se bune jer im je 22 optimalno i neka se baskare malo ovih dana, zasluzili su to odavno. Sutra zdravlje vec temperatura ide u lagani plus.

Kratak rezime - Neverovatno koliko narocito na temama vezanim za klime ima najpre "strucnjaka" i kontrasa sa jedne strane i jos veci broj ljudi kojima je bukvalno drago kada neko muci muku sa svojom klimom, serviserima, reklamacijama, pa jedva cekaju da napljuju dodatno, prosto uzivaju u tome kada covek naidje na los uredjaj... Isto tako se oseca zavist ako neka klima radi ok, odmah je magija, odmah koliko trosi, kako ne modulira dobro, kinesko smece...

Kad je lose pljujemo jer se covek presao, daj da napljujemo jos koliko moze, kad je ok, daj da pljujemo jer mora da ima neku manu, da bre, pa trosi struju ako nista drugo....videcemo kad stigne racun, doci ce tebi to na naplatu, samo cekaj 🤫

"Da komsiji crkne krava" evergreen princip u Srbistanu i dok se sladimo time, tu smo gde smo, beton liga bukvalno...

Evo jedan mali testic za tebe, napolju je samo -9C. Ako bude -15C, a i nize, valjda cu biti u mogucnosti da ti uslikam ili snimim. Napajanje je izvedeno sa spoljne jedinice (mozes videti na slici 5) i ustekan je na terasi, pa moram iz spavace u hodnik, pa u drugu sobu, pa na terasu.. pa je malo teze da ti uslikam merac i temp.. No smislicemo vec nesto (uzecu neki wifi-ovo ono) ;-)

Na termometru imas vreme. Na kratko sam u nekom trenutku prebacio klimu na autofan i rashladio je ~50C i ponovo ubrzo vratio na low fan...

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg unutrasnja.jpg

da se razumemo, boli mene ona stvar i za gree i za mideu i mitsu i fuji i bilo koji brend. Samo sto mnogo, ali mnogo, bas mnogo umarate sa tim vasim piskaranjima. Klima je iz 2016. (vidi na nalepnici na poslednjoj slici) placena ~<450eur.

Nadam se da ce biti prilike da na -20C slikam/snimim sta je tada moguce.

Da mi je neko pricao, ne bih mu verovao, napolju -10 trenutno po termometru, na tv-u kaze -11 i Google i jos par prognoza se slazu sa tim, u dnevnoj 24 sve vreme, setovana klima na 25, u hodniku i meri 25. Spustam na 22 pred spavanje...Stvarno magija 😉
...
Ok, samo ti objasni kako je fizički moguće, da klima "jedva mlakim vazduhom" pokriva gubitke od 10kW?
Za mene je to magija...

da se razumemo, boli mene ona stvar i za gree i za mideu i mitsu i fuji i bilo koji brend. Samo sto mnogo, ali mnogo, bas mnogo umarate sa tim vasim piskaranjima. Klima je iz 2016. (vidi na nalepnici na poslednjoj slici) placena ~<450eur.
Pa imam i ja u stanu Violu iz 2018 god mislim daje bila okruglo 500ev, i radi kao zmaj

Izgleda da ipak daljinski malo popravlja stanje, dono iz stana violin daljinski i sasvim drugacije radi
fan 1 zadata 25c, izduv oko 37, potrosnja gore dole oko 600W , fan2 neuptrebljiv isto , fan3 zadata 25c izduv 39/45c potrosnja 900/1700w fino modulira i reaguje za 1c Musin daljinas zakove na jedno i toje,

Prilozi

• 600.jpg
    600.jpg
    123.3 KB · Pregleda: 64
  • viber_slika_2022-01-12_23-30-46-011.jpg
    viber_slika_2022-01-12_23-30-46-011.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 50
  • viber_slika_2022-01-12_23-30-45-934.jpg
    viber_slika_2022-01-12_23-30-45-934.jpg
    104.5 KB · Pregleda: 43
  • viber_slika_2022-01-14_00-06-46-432.jpg
    viber_slika_2022-01-14_00-06-46-432.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 63
Klima koja na -15 przi iz unutarnje nije kilava.Ali nema puno takvih klima.To su skupi modeli i o njima nije rijec.
Zašto teraš čoveka da stavlja klilmu na 30 stepeni kada muse ne spada u skupe modele. I sta je uopste poenta toga ako trebaju da se kuvaju da bi ti video da li moze ta klima na -15 da gura 30 stepeni unutra, sta je poenta opet pitam?! Ako dostize njemu zadovoljavajucu temperaturu u neizolovanom objektu cemu forsiranje nisko budzetne klime i gledanje čega?! Stvarno te ne razumem, šta želiš da dokažeš ovim?

Ja imam 2 gree lomo regulara,onaj stari valjda sa vecom vanjskom jedinicom. Pocetkom februara prosle godine ubacene u novi stan,jedna je u dnevnoj koja je maltene spojena sa kuhinjom i to je oko 30 kvadrata.Druga je u prilicno malom hodniku od oko 5 kvadrata i iz njega se ulazi u spavacu,djecju i kupatilo.Zajedno sa hodnikom ima oko 30 kvadrata.
Ispod i iznad su stanovi,izolacija 8 cm stiropor,dosta prozora ,vrata,sa tri strane stan su vanjski zidovi,istok,jug duzinom stana i zapad.Dobra stolarija,nov stan od renomiranog izvodjaca iz mog grada.
Sve sam ovo uzimao u obzir kada sam birao klime i procitao tada sve forume,iskustva i ostalo.
Ja sam prezadovoljan za sada,klime griju kao od sale,tek sada na vecim minusima preko noci se ne ugase same i konstantno rade,cim sunce grane ponovo se gase i pale jer im je previse i tih 400 -500wati ili na koliko vec spustaju modulaciju.
Nemam mjerace potrosnje,prosli mjesec je racun za struju bio 95 maraka,vidicemo ovaj.Nadam se racunu do 150 km,i fantazija.Klime se ne gase nikad,masina za sudje ,za ves,susilica, svaki dan rade minimum jednom.Bojler,frizider,sijalice.....Mislim da su klime u novembru potrosile oko 50 maraka a temperatura u stanu citavom je konstantno takva da se moze kratkih rukava hodati.
Vanjske jedinice ne cujem nikada,na unutrasnjoj se cuje samo strujanje vazduha.
Klima u hodniku se stvarno cesto pali i gasi,vrata od soba su otvorena,malom u djecijoj sobi to i odgovara i samo tako hoce da spava sam u sobi.Kada jednog dana bude zatvarao vrata mislim da ce u njegovu sobu morati neko grijanje,ili paliti kotao za centralno,koji je ugradjen u stanu ali iz iskustva iz proslog stana znam koliko vise trosi(3-4 puta )
Izvinite na opsirnom pisanju,sad sam uhvatio vremena da napisem moje iskustvo,mozda nekome pomogne

(Polu)fabrikat, Gree, Bergen, Muse, NO NAME, Kinez, fus, kako god, zavrsava posao trenutno, matorci se bune jer im je 22 optimalno i neka se baskare malo ovih dana, zasluzili su to odavno. Sutra zdravlje vec temperatura ide u lagani plus.

Kratak rezime - Neverovatno koliko narocito na temama vezanim za klime ima najpre "strucnjaka" i kontrasa sa jedne strane i jos veci broj ljudi kojima je bukvalno drago kada neko muci muku sa svojom klimom, serviserima, reklamacijama, pa jedva cekaju da napljuju dodatno, prosto uzivaju u tome kada covek naidje na los uredjaj... Isto tako se oseca zavist ako neka klima radi ok, odmah je magija, odmah koliko trosi, kako ne modulira dobro, kinesko smece...

Kad je lose pljujemo jer se covek presao, daj da napljujemo jos koliko moze, kad je ok, daj da pljujemo jer mora da ima neku manu, da bre, pa trosi struju ako nista drugo....videcemo kad stigne racun, doci ce tebi to na naplatu, samo cekaj 🤫

"Da komsiji crkne krava" evergreen princip u Srbistanu i dok se sladimo time, tu smo gde smo, beton liga bukvalno...
Imam istu klimu i realno nije bas ok jer greje na prvoj brzini, ali nedovoljno kada je minus, druga i treca brzina ne greju, na auto rade prva, cetvrta i peta brzina i to je prejako tamo gde se boravi. Trenutno je nocu drzim na 24 stepena fan 5… preko dana istavim na fan 1 i za sata je ok, bide u proatoriji oko 21 sto je ok jer se uvek nesto kuva itd

Imam istu klimu i realno nije bas ok jer greje na prvoj brzini, ali nedovoljno kada je minus, druga i treca brzina ne greju, na auto rade prva, cetvrta i peta brzina i to je prejako tamo gde se boravi. Trenutno je nocu drzim na 24 stepena fan 5… preko dana istavim na fan 1 i za sata je ok, bide u proatoriji oko 21 sto je ok jer se uvek nesto kuva itd
Jesi li probao preko wifi -ja da je povezes i onda izaberes druge brzine ako daljinac ne reaguje?! I da li si ti dobio taj nov daljinac kao pojedini...

@filip555 Nije na cetvrtoj stalno definitivno, evo upravo klima jedva ispusta mlak vazduh, odrzava 24 stepena za sad i pojaca malo, pa spusti ovako mlako i tako u krug ceo dan... Za neizolovanu kucu i za ovoliki prostor koji greje, koliko god da dodje isplati se kad samo uzmes u obzir da se ne zezas sa drvima, kuca kao banja bukvalno. Sirova snaga treba za ovo i meni je to bio presudni faktor kad sam je pazario, jer za jacu i skuplju nisam planirao tada vise novca

Meraci nisu zamajavanje, nego pravo prirucno sredstvo kojime mozes potkrepiti svoje tvrdnje koje neumorno iznosis, a koje prkose...pa zakonima prirode, zdravom razumu...

Bukvalno. Od brdo ljudi sam cuo - A sto nisi uzeo Gree, sabija...
Drugar koji je asistent product managera u jednoj maloprodaji mi jos kad rece uzmi Muse, kida, bas se prodaje...
Da ljudi znaju sta kupuju, kako to treba da radi i da uloze trunku truda i novca da vide da li sto stvarno radi kako treba, vrlo brzo bi manje slusali hvalospeva, a vise realnih prica da su ljudi dobili koliko su i platili (u najboljem slucaju)

Ali jedno je TREBA .......a drugo je sto neko na osnovu marketinga masovno prodaje losiji proizvod.

Mene nazalost 2005. ubijedise da kupim lg inverter......jer je u to vrijeme lg nosio titulu najprodavanijeg klima uredjaja......trebao sam dobit kvalitet jer sam dao 750€......a dobio smece.
Šta ne valja kod LGa? Bila je jedna od opcija i kod mene ali sam uzeo Gree zbog nižeg praga spoljne temperature (-22).

Ja sam zadovoljan sa LG

Nazad
Vrh Dno