Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Ovde nekoliko likova konstantno pljuckaju a realno nisu ni prismrdeli ne modelu već brendu o kom se toliko vodi polemika.

Porede se babe i žabe...da bi jedan inverter radio kako treba potrebni su preduslovi za njeno adekvatno funkcionisanje. Ja sam imao ''edukaciju'' od par sezona kako bih naučio i znao šta u mom domu meni treba i šta želim. Ovde 90% ljudi koji pljuju ovu klimu ili nema predstavu kako celu priču postaviti ili paušalno lupaju bez ikakvog razloga.

Dakle, da ponovim...moj primer.

Stan duplex nova gradnja 8 ili10cm fasada ne sećam se više, prva sezona dole stan komplet završen, gore ništa, klot, siva faza nema patosa, nema izolacije, krov samo daska, kondor i crep, zidovi goli. Na plafonu ogromna rupa koja nije zatvorena. Stigla zima grejanje bilo sa grejalicom...račun stigao 17k dinara! Odlučujem da nešto promenim pa sklapam nekakav poklopac na plafonu od kartona (ulaz u gornji deo stana, potkrovlje), sledeći mesec grejanje 14k.

Nakon te sezone počinje sređivanje potkrovlja u to vreme kupujem tada toliko pljuvanu na ovom forumu VOX IVA12 inverter. Ta sezona nam je prošla sa prosekom od 9k dinara mesečno (pričam o grejanju), u najhladnijim mesecima dogrevano sa TA peći. Od ulaganja je bilo ugrađivanje grejača tacne na VOX-u jer je tacna ledila pošto je klima bila postavljena direktno na fasadi zgrade a na tom delu vetar zimi odvaljuje.

Treća sezona...već mi se kockice sklapaju, sakupljam keš i nakon fijaska sa ''majstorima'' koji su tražili za ruke više nego što je materijal koštao za sređivanje potkrovlja odlučujem sam to da odradim. Inače potkrovlje ima 3.4m visine i oko 40kvm površine.

Dođe vikend...supruga sprema doručak a ja na kompu učim šta ću tog dana da uradim gore....pa tako naučim kako napraviti patos. Za vreme pravljenja rekoh sebi pa što ne postavim između plafona dole i patosa gore izolaciju, tu grunem 10cm vune obavijene paropropusnom folijom.

Sledeće izolacija krova...poučen iz prethodnog stana koji je bio u potkrovlju i očajne izolacije u istom tačno sam znao šta mi je potrebno. 10 cm kamene pa 10cm staklene vune unakrsno i sve to paropropusnom folijom sređeno, dupli sloj gips ploča.
Dalje...zidovi, nisam hteo da malterišem već sam odradio gril od profila, na svaki zid sam stavio po 5cm izolacije, folija i gips ploče. Na spoljne zidove sam stavljao 10 cm izolacije i duple ploče.
Patos popločan 12mm laminatom...

Epilog priče...VOX klima prebačena u potkrovlje još uvek nije uključena od letos, Hissense radi i održava temperaturu od 22 stepena konstantno u stanu 52+40kvm. U potkrovlju kad su vrata zatvorena temperatura ne pada ispod 19 stepeni na 3 stepena spoljne temperature. Zagreje se ceo sprat za desetak minuta...samo strujanjem vazduha. Opet poučen iskustvom ugradnje tj. bezveznom ugradnjom Vox-a, HiNano spoljnu jedinicu postavljam na terasu ispod krova a unutrašnju na suprotni deo zida u odnosu na mesto gde je Vox bio.

Druga strana medalje...leti je apsolutno preko potrebno hlađenje u potkrovlju jer se temperatura brzo podigne. Kad se ustali recimo 20 stepeni na 30 spoljne temperature ista stvar kao i kod grejanja...milina u celom stanu uz malu potrošnju!

Celokupna potrošnja struje u proseku za svaki mesec je oko 6-7k dinara...da li se grejao ili hladio.

Ljudi...ukoliko ne ispoštujete preduslove za korišćenje inverter klime nećete se grejati i uštedeti, nema šanse! Moje klime rade perfektno, nema potrebe za pljuvačinom. A ljudima koji poseduju HiNano poručujem da ne slušaju neverne Tome i slične jer ovo je Srbija a našem narodu je draže da komšiji crkne krava pa makar i lagao o nečemu.

Pozdrav opet svima..javio sam se letos kada sam kupio ovu klimu..pa cu ukratko opisati moju situaciju..stan je oko 40kvm..renoviran prosle godine..odvojen hodnik vratima..drugi sprat..zamenio sam svu pvc stolariju novom pvc visekomornom stolarijom..plafon spustio 10 cm..vune i regips i plus 15 cm okolo spusteno za led i sijalice u celom stanu nemam ni jedne obicne sijalice sve su 5w led..i led trake..napolju 5cm stiropora..balkonski zid i jos jedan u spavacoj sobi dodatno uradjeno 5cm vune i regips sa unutrasnje strane..pod 5mm izolacija i laminat 10cm..grejem se na Hi Sense Nano prvu sezonu..u Beogradu su pre par dana bile nesto nize temp..klima je grejala savrseno..jedino sam primetio da cesce radi defrost kada je podesena na 23°..i kada je visoka vlaznost napolju i temp..oko 0°...kada ne koristim I feel klima podesena na 22 konstantno drzi temp stana od 24-26 stepeni sa blagim izduvavanjem..sa i feel cim predje 24 digne krilca sve dok temp..ne padne na 22..u radu je sve savrseno..ne krcka i ako je toga bilo u pocetku kada sam poceo da se grejem...tiha je..nov sam u ovome ali sam jako zadovoljan klimom..kao sto kazete...mnogo faktora treba zadovoljiti da bi sve to radilo a izolacija je najbitnija..meni je preko noci iskljucena klima jer temp..stana ne pada ni u najhladnijim danima ispod 18c..cekam pravi minus ako ce ga biti uopste..bilo je par dana i mi po stanu maltene setamo u majci...nemam pametnu uticnicu..smejacete se ali meni je prosli racun dosao 3500 din..mogu da slikam ko ne veruje..ovog meseca je bilo hladnijih dana ali ja ne ocekujem racun iznad 4000 din..prosle god..smo se grejali na Bergen neki stari model stan nije bio renoviran dolazilo je zimi max 5000 din..Bergen sam poklonio tastu a nama kupio Hi Sense..Wi Fi..koristim kada nismo kuci..i upalim je 1h..ranije kada dodjemo lepo zagrejano..tako da meni znaci wi fi..eto to je to..ja sam prezadovoljan klimom i imam samo reci hvale za sada..spoljna jedinica je u odnosu na taj stari Bergen inverter ne uporedivo tisa..kod Bergena se dosta jako cula i dosta vibracija je bilo..ova se ne cuje..malo samo kada se klima upali i krece sa max..radom prvih 10 min..posle je necujna..tako da sam ja jedan prezadovoljan kupac..

Ne znam zasto ocrniste ovu klimu ovoliko u zadnje vrijeme, ja sam sve u svemu zadovoljan njom. Ne trosi puno lijepo grije samo da ne bude nekih kvarova...
Jedno pitanje, kako je najbolje ostaviti ugao izduvavanja, kod mene je automatski uvvijek.???
Ako želiš da bolje zagreje niže slojeve onda krilca maksimalno ka podu. Topao vazduh je lak i penje se ka plafonu. Tako da će kod plafona uvek biti toplo, za grejanje donjih slojeva obori krilca. Ako ti stoje vertikalno gubiš značajno toplotu bez potrebe.

Pozdrav svima na forumu, pre svega srećni praznici

Postavio bi jedno pitanje svima,da li su mozda imali sličnu situaciju sa Hisense Eco Smart klimom da li je to neki bag ili problem?
U mom slučaju koristim 3 klime u kući, tj mom spratu od 100m2. Dve unutrasnje jedinice jedna je večilice 18 a druga 7 koje rade na jednoj spoljasnjoj jednicii tj zovu multi sistem, treća klima je zasebna i ona je velicine 9 split sistem.
Šta je moje pitanje, na 18-tici se desava da na daljicnu prebacuje sa Heating podosenog na 21 stepen temperature (ukljuce Ifeel) na Cooling, ta promena se vidi samo na daljinskom jer klima i dalje duva vruce, ne hladi prostoriju. Okacio sam sliku u prilogu kako izgleda to na daljincu.
To se sve vrati u normalu kada kliknem više puta na taster MODE i vratim na grejanje, ovo se desava u zadnje vreme kada su topli dani a inače mi je prva sezona grejanja na Inverte pa sto bi rekli još se učim. Meni ovo ne smeta toliko koliko mojoj ženi :)
Ako je neko imao neku sličnu situaciju ili ima neku sugestiju do čega bi to moglo da bude značilo bi mi da rešim to.
Sa ovim klimama sam zadovoljan greju lepo i sobzirm da nisam stigao ove godine da uradim fasadu na novoizgradjenom delu zadovoljan sam sa toplinom i potrosnjom.
Stoji da plastika krcka i da zeza aplikacija al sobzirom da se prodaju Inverter klime od po par hiljada evrića ove klime super obavljaju posao. :)

Hvala na odgovorima

Prilozi

• klima.jpg
    klima.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 41
Meni se dešavalo da ne mogu da uključim na mod grejanja a da ostale prebacuje sve bez problema. Problem je bio u baterijama koje su oslabila. Zamenom baterija proradilo sve kako treba. U toku rada nisam imao situaciju kao ti. Nemam ni taj model klime. Možda ti pomogne a možda je nešto drugo.

Meni se dešavalo da ne mogu da uključim na mod grejanja a da ostale prebacuje sve bez problema. Problem je bio u baterijama koje su oslabila. Zamenom baterija proradilo sve kako treba. U toku rada nisam imao situaciju kao ti. Nemam ni taj model klime. Možda ti pomogne a možda je nešto drugo.
Danas sam bas promeni baterije, možda je do toga.

Jedno pitanje : Kod forumaša, kod kojih često ide klima u df, da li su cevi posebno ili zajedno izolovane? Takodje, kod ovih što nemaju taj problem, kakva je situacija?

Nikako da svarim rad ove klime, Napolju je sad +1 stepen, klima na 25, temperatura u sobi 22. mislim da sad radi stalno, tj duva. Dok je bilo toplije nalazio sam je u stanju mirovanja.
Sad po prvi put osjetim da duva nesto toplije, ali moram smanjiti brzinu ventilatora.
Soba je velicine 20kvadrata i svjestan sam da nije idealno izolovana. Krilca su oborena na dole, pokusao sam da pustim i da mjesa zrak, onda uspije povecati temp za 1 stepen.
Ako nastimam temperaturu sad na maksimum, da li ona mora duvati maksimalnom toplinom tj toplijim zrakom ili ona odredjuje tu temp na izduvu? Nekao nisam zadovoljan tom temperaturom na izduvu pogotovo ako je ventilator na vecoj brzini. meni je to nekako mlako.

Dok ne izmeris temperaturu na izduvu niko ne moze da ti odgovori.
Subjektivni osecaji toplote su JAKO razliciti, ja idem napolju u duksu na 10 stepeni, devojka nosi jaknu.

Jedno pitanje : Kod forumaša, kod kojih često ide klima u df, da li su cevi posebno ili zajedno izolovane? Takodje, kod ovih što nemaju taj problem, kakva je situacija?
petnaestak dana nije išla ni jednom, realno par dana je bilo pretoplo, a juče za 24 sata samo jednom rano ujutro

Nocas i sad temperatura napolju 0 stepeni. Sinoc spustim na 20 i u sobi je toplo, toplomjer pokazuje 20 u visini pasa(najdalji dio sobe), kao i daljinski, Ventilator smanjen na drugu crticu.
Najveci i problem bio fiksirati termometar, uspio sam ga poravnati na krilca da ih ne dodiruje, mozda pola cm dalje od njihovog kraja, maximalno. Da li je to odgovarajuca daljina, ne znam !?
Pojacao sam na njen maximum 30 i najjace ventilator peta crtica, Posle 10tak minuta pogledam, na izduvu 45 stepeni,
Sve isto samo ventilator na drugoj crtici, temperatura se popela na 50 stepeni,
Ako je ovo u redu sa njom i ako je ovo njen maksimum ja vise necu imati sumnji u nju, Mogu samo jos dati utiske kad padne temperatura vani u minus i moj racun struje na kraju januara,
Mene buni ta njena temperatura na izduvu koju ona odredjuje, po vanjskoj temperaturi, a ne onako kako bi ja htio ili mislim da treba.

Veci fan = efikasnije skidanje toplote = niza temperatura ispuha.
Sa nizim fanom logicno obrnuto
Treba nac neku granicu da nije toliko nizak fan da nmzs rasporedit toplotu a da nije ni prevelik.
Igraj se malo sa postavkama. I jos je koji stepen znaci vise, sonda se obicno unutra malo zagura.
45 fan na najjacem puhanju oko 0 je sasvim ok

Ima ona i na ovoj brzini dovoljno jak izduv (bar mislim, ne znam kako druge klime to rade, ovo mi prva, osjeti se duvanje) za ovu prostoriju. Po prvi put sad osjetim na nula stepeni, subjektivno topliji zrak iz nje i to me plasilo, jer dok je bilo toplije vani, nije bilo tako, bilo mi to mlako.
lakse zagrije prostoriju ako pustim da krilca rade gore dole, nego ako su stalno u donjem polozaju. Dok je bilo toplije, cesto sam je nalazio u stanju mirovanja, sad kad nastimam 25 stepeni, radi stalno ili ja ne mogu upratiti, dok na 22 ide u mirovanje.
Ako oduzmemo gubitke topline, koje imam i kojih sam svjestan, onda ona prostojno radi posao. Dva spoljna zida, ne izolovana, druga dva zida od soba koje se ne griju i ploca iznad, vrata 2x balkonska 80x210. Soba 5x4, visoko potkrovlje sa blagom kosinom.

Poslednja izmena:
Ima ona i na ovoj brzini dovoljno jak izduv (bar mislim, ne znam kako druge klime to rade, ovo mi prva, osjeti se duvanje) za ovu prostoriju. Po prvi put sad osjetim na nula stepeni, subjektivno topliji zrak iz nje i to me plasilo, jer dok je bilo toplije vani, nije bilo tako, bilo mi to mlako.
lakse zagrije prostoriju ako pustim da krilca rade gore dole, nego ako su stalno u donjem polozaju. Dok je bilo toplije, cesto sam je nalazio u stanju mirovanja, sad kad nastimam 25 stepeni, radi stalno ili ja ne mogu upratiti, dok na 22 ide u mirovanje.
Ako oduzmemo gubitke topline, koje imam i kojih sam svjestan, onda ona prostojno radi posao. Dva spoljna zida, ne izolovana, druga dva zida od soba koje se ne griju i ploca iznad, vrata 2x balkonska 80x210. Soba 5x4, visoko potkrovlje sa blagom kosinom.
Druže, očigledno da nisi upoznat sa radom klima uređaja. Ne opterećuj se temperaturom izduva i ostalim stvarima. Pusti klimu na drugu brzinu, slusti krilca dole i zadaj 23 stepena, na tvoju kvadraturu nema svrhe jače postavljati duvanje, krilca spusti kako bi vazduh strujao od patosa do plafona. Ne diraj ništa i opusti se...u suprotnom ćeš samo sebe zamajavati i brinuti.

Pozdrav drustvo. Interesuje me kako vama radi hisense kada temperatura udje u minus, da li cesto ide u defrost? Moj Hisense Fresh Master mi je sve zivce pojeo zadnjih par dana. Kako temperatura udje u minus pocne da radi defrost na 20-30min, kada je oko 0 napolju onda na sat vremena. Problem je sto taj defrost traje pretezno od 10-25min (detaljno mereno). Znaci taman za 30min rada podigne temperaturu sa 21 na 23 i onda temperatura za vreme defrosta od 20min padne opet na 21 i tako u krug. Vecu temperaturu od 23 nema sanse da nabije kad je u minusu napolju jer preko 35min rada ne sastavi.

Pozdrav drustvo. Interesuje me kako vama radi hisense kada temperatura udje u minus, da li cesto ide u defrost? Moj Hisense Fresh Master mi je sve zivce pojeo zadnjih par dana. Kako temperatura udje u minus pocne da radi defrost na 20-30min, kada je oko 0 napolju onda na sat vremena. Problem je sto taj defrost traje pretezno od 10-25min (detaljno mereno). Znaci taman za 30min rada podigne temperaturu sa 21 na 23 i onda temperatura za vreme defrosta od 20min padne opet na 21 i tako u krug. Vecu temperaturu od 23 nema sanse da nabije kad je u minusu napolju jer preko 35min rada ne sastavi.
Moj HiNano nikakvih problema nema. Čak ne primećujem ni defrost ovih dana. Održava 22 stepena konstantno...

Precest je to defrost. Msm da su tu 2 razloga moguca:
1. Klima je preopterecena do maxa, zato se brzo i zaledi.

2. Fali freona.

Koliko kvadrata grijes sa njom i kako su izolovani?

Pa u pitanju je stara kuca zid je debljina 50cm visina plafona je samo 215, ukupna unutrasnja kvadratura je 42 kvadrata. Svuda je izolovano sa stiroporom 5, i unutra gips i izmedju kamena vuna i svuda su pvc prozori 7 komora, ali mi jedna soba od 20 kvadrata uopste nije izolovana ima 3 spoljna zida i pvc. Mislim da je problem tu. Kada zatvorim vrata od sobe ovaj deo bide znatno topliji, a zato tamo kad se udje nakon pola sata je kao da nikad grejano nije.

Čim ti gubiš 2c za 20 min. nema tu grejanja na klimu.. a da nije nešto tipa amber.

Sad razmisljam da li bih dobio nesto kad bih ugradio jednu npr mideu xtreme u tu sobu koja mi odvlaci toplotu da preguram zimu

Kako su ti izolovani pod i plafon?

Pa ta soba je ne izolovana ima oko 18-20 kvadrata. Zid oko 50-60cm debljina cigla stara gradnja. Ima dva pvc prozora sedmokomorna. Pa nesto mislim da tu sobu zatvorim i da grejem sa mideom posto nju imam za oko 50k da kupim i da tamo odrzava npr na 21-22 stepena posto je u pitanju spavaca soba

Pa ta soba je ne izolovana ima oko 18-20 kvadrata. Zid oko 50-60cm debljina cigla stara gradnja. Ima dva pvc prozora sedmokomorna. Pa nesto mislim da tu sobu zatvorim i da grejem sa mideom posto nju imam za oko 50k da kupim i da tamo odrzava npr na 21-22 stepena posto je u pitanju spavaca soba
Ne znam šta bih ti rekao...

Ja upravo pravim neko poređenje. Recimo stara VOX IVA12 je ispod nule išla u defrost često i grejala je 50kvm. Sad je ista klima prebačena na sprat, isti uslovi rada niti jednom nije otišla u defrost do sad. U potkrovlju je 24 stepena oko 30kvm o izolaciji sam pisao ranije...spoljna jedinica je direktno izložena vetru, niti jedan defrost.

Nekako na osnovu ovog mog iskustva rekao bih da su u pitanju gubici u toploti kroz izolaciju.

Kod mene ovih snežnih dana ide u onaj brzi defrost od dva minuta na nekih dva sata
Inače smo potrošili 350kwh na grejanje u decembru (34 dana)

Ja sam tu kucu skoro kupio. Planiram na prolece da radim izolaciju. Kupio sam malopre mideu xtreme koju cu montirati u tu sobu od 20m2 da bi pregurao zimu. U petak ce doci da montiraju pa cu vam javiti kakvo je stanje
Kupio sam i uticnicu za merenje potrosnje to cu sad montirati kad stignem kuci pa cu videti koliko vuce trenutno

Ja sam tu kucu skoro kupio. Planiram na prolece da radim izolaciju. Kupio sam malopre mideu xtreme koju cu montirati u tu sobu od 20m2 da bi pregurao zimu. U petak ce doci da montiraju pa cu vam javiti kakvo je stanje
Kupio sam i uticnicu za merenje potrosnje to cu sad montirati kad stignem kuci pa cu videti koliko vuce trenutno
Pisi na opstoj diskusiji da znaju ljudi kako radi ta klima i napisi koja je oznaka

Jedno pitanje...primetio sam danas..da su majstori prilikom montiranja klime..tj..busenja rupe za cevi..nisu istu rupu zatvorili..i sada je u tom cosku osetno hladan zid i cosak klime..cak sam jutros video da se na cosku klime skupe preko noci dve tri kapljice..verovatno od razlike temperature i hladnog vazduha koji prolazi kroz rupu..da li je najbolje da sutra to napunim pur penom?..rupu su izbusili pod uglom odozgo na dole..tako da ne upada sneg..kisa..ali se hladan vazduh oseti..odvoji sam malo klimu od zida..vidi se na slici..mozda je najbolje cevcicom od pur pene da napinim taj deo..valjda nece smetati nicemu..moram iznutra to da uradim..spolja mi nije pristupacno sada bez visokih merdevina i lepog vremena..IMG_20220111_232429.jpg

Nebi valjalo pur pena radi kad treba dase skine, dali cevi imaju izolaciju i namotana bandaz traka , toje trebalo spolja da stavi rozetnu i malo gipca

Nazad
Vrh Dno