Šta je novo?

Amazon Fire TV

Dosao sam u posjed firestick 4k max, moje prvo iskustvo s firestickovima. Jedna stvar me muci a to su zeleni artefakti (mislim da se mogu ovako nazvati) u dnu ekrana s vremena na vrijeme. Svakih 5 min se pojavi na jednu sekundu mozda.

Citao sam malo google, direktno spojio stick u hdmi i bilo ok jedan dan. Slijedece paljenje sticka opet isto. Nakon toga uradio restart i opet bilo okej do slijedeceg paljenja. Mijenjanje hdmi ulaza takodjer pomogne do slijedeceg koristenja. Na svim app od netflixa preko tivimate do kodija, isto stanje. Gdje grijesim?

Pitanje malo van teme mozda i sorry zbog tog: vezano za vpn na sticku, ako npr iskljucim vpn (koristim nordvpn) za jednu app, da li i dalje imam potrebnu "zastitu" na svim drugim tj. na sticku? Takodjer prvi put se susrecem i sa vpn-om.

Tnx za eventualne odgovore..

Nisam siguran da igde grešiš, moguće da je do sticka. Jesi li odradio sve one apdejtove što je tražio? Možda neki factory reset da probaš, malo da čačkaš podešavanja rezolucije/osvežavanja, ili u krajnjem slučaju da ubodeš u drugi TV/monitor.

Evo na primer kako je neko sa reddita rešio problem, na ova podešavanja sam mislio. Ne mora da znači da će konkretno ovo da ti upali ali igraj se malo možda nešto uradiš.

I think I figured this out

On the Fire Stick, go under Settings -> Display & Sounds -> Display

Video Resolution - change to from Auto to 2160p 60Hz

Color Depth - change from 8 bits to up to 12 bits

Dynamic Range Settings - change from Always HDR to Adaptive HDR

The sample video I posted no longer has the problem when watching on the Fire Stick

Poslednja izmena:
Hvala, probacu s ovim za pocetak, pa se kasnije igrati s postavkama..

Sto se tice Nord VPN imas podesavanja u njemu gde mozes da podesis da ti Nord radi samo za odredjenu APP. Bude ti uvek ukljucen ali samo za jednu app dok ostale idu normalno

Kako mislis originalni, ovaj sto je dosao uz stick? Ako je to onda je odgovor da..

Gargamel, hvala. Pisao sam u medjuvremenu i podrsci na nordvpn, isto su rekli i kao isti je efekat vpn-a u tom slucaju. Ustvari, ako sam najbolje shvatio. Jel sam ja u onom split tunnelingu iskljucio vpn za aplikaciju za koju ga ne zelim ili samo za tu ukljucio. Omg xD

Na putu sam trenutno, nemam pri ruci ni nord ni firestick ali koliko se secam bila je opcija "trusted app" tj aplikacije kojima verujes, u taj odeljak stavljas app za koje ne zelis da ti radi VPN. Ponavljam, pisem napamet ali tako je nesto bilo.

Na SurfShark VPN-u se samo selektuju aplikacije za koje hoćeš da ti radi vpn i to je to.
U mom slučaju EON TV i iris smart.

Probao sam Browsec VPN na firesticku i radi odlično. Cena 2e mesečno. Koristim SBB nalog iz Srbije i Eon radi odlično. Nord isto odličan ali skuplji.

Surfshark je 52.83 € za 27 meseci što je manje od 2€ mesečno.
Verovatno ima i jeftinije...

image10.png

Poslednja izmena:
Na putu sam trenutno, nemam pri ruci ni nord ni firestick ali koliko se secam bila je opcija "trusted app" tj aplikacije kojima verujes, u taj odeljak stavljas app za koje ne zelis da ti radi VPN. Ponavljam, pisem napamet ali tako je nesto bilo.

Da, to je to. Shvatili smo se.. Hvala ti

Izvinjavam se za dupli post ali sad videh da nikako za Srbiju ne moze da se naruci nijedan Amazon produkt. Pa ako ima neko ko ce narucivati ovih dana ako nije problem da mi se javi u DM. Hvala.
Danas sam gledao fire stickove na nemačkom amazonu i većinu šalju za Srbiju. Izgleda da se promenila politika po tom pitanju.

Ne verujem, verovatno si naleteo na international verzije, one se šalju ali obično i nešto skuplje i nisu na popustima.

Ne šalju, stoji komentar ispod da šalju samo u Nemačku i Austriju. Može da se doda u korpu i stoji cena poštarine, ali ne prolazi Checkout.
Screenshot_20220102-090215_Opera Touch.jpg

Poslednja izmena:
Eto, sada niko nije protiv nikoga, nastavite normalno.

Aj sad preporucite neki dobar launcher, na Amazonovom mi se ne pojavljuju ikone za neke app, instalirao sam neki launcher svidja mi se, lep je ali kad izadjem iz neke aplikacije na home ekran, nema niti jedne ikone/appikacije, samo pozadina, pojave se tek kad stisnem home na daljincu. Sve više mi se svidja "obican" 4K od ovog MAX.

Imas na netu mali milion tutorijala za customizaciju pocetnog ekrana na FS 4k a ima i za MAX takodje.
Na primer , ukucaj u google '' techDoctorUK'' ima sve za fire tv stik, u sitna crevca

Samo da se upišem... Stigao 4k max. Prvo sam mislio da uzmem lajt, pa 4k, pa se na kraju odlučio za max jer je razlika u ceni mala.
Prvi utisci su da radi vrlo lepo, fluidno. Interfejs mi se, kao što sam i mislio ne sviđa, moraće neki drugi launčer da dođe umesto ovog adv-prebogatog orginala. Voleo bih da može EON daljinski da se poveže, ali to nisam uspeo.

Iz nekog razloga ne moze da se upari sa eon daljinskim ni jedan firestick. Nisam probao cube ali verovatno i on

Samo da se upišem... Stigao 4k max. Prvo sam mislio da uzmem lajt, pa 4k, pa se na kraju odlučio za max jer je razlika u ceni mala.
Prvi utisci su da radi vrlo lepo, fluidno. Interfejs mi se, kao što sam i mislio ne sviđa, moraće neki drugi launčer da dođe umesto ovog adv-prebogatog orginala. Voleo bih da može EON daljinski da se poveže, ali to nisam uspeo.
To mu je jedina mana za eon daljinski, sto se mene tice

^i mene ovo interesuje.

Promenio launčer, i sad to deluje mnogo preglednije i bez silnih reklama.

Fire TV app - daljinski na mobilnom može da posluži kao neko rešenje za virtualnu tastaturu, takođe i menjanje kanala na EONu pomoću brojeva... nije idealno ali radi posao.

Nazad
Vrh Dno