Šta je novo?

Sony AVR za tv

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

kratka istorija, prodao z5500, hteo da kupim soundbar, dosao do zakljucka da mi se zvuk nikako ne svidja sa soundbara (iliti z5500 mi je u svemu bolji od Sony HTS350 soundbara koji sam imao prilike da probam). Krenem da googlam sta uraditi za 300tinak evra a da dobijem the zvuk.

Ono sto sam uspeo da zakljucim u glavi, je da Sony recimo str-dh550 ili str-dn850, i recimo Klipsch RB10/14/15 i neki aktivni woofer, za slicne pare ce dati mnogo vise nego soundbar ili moj bivsi, puno voljeni, z5500. I plus uvek mogu pojedinacne delove da nadogradjujem boljim. Da li sam tu u pravu?

Druga stvar, z5500 sam prodao najvise zato sto ga je muka namestiti, zvuk kasni, nekad radi DTS, netflix i tv moram palim i gasim 10 puta da bi proradilo itd itd. I tu dolazimo do meni jako bitne stvari, hocu da kada namestim jednom, vise ne pipam. Znaci kad se pali tv, pali se avr i sve ostalo i kontrolise preko daljinca od TV. Posto imam Sony XE80, hteo bih da uzmem Sony avr, zbog bravia sync, arc i cec. Kako su se pokazali Sony avr koje sam naveo gore? To je najjeftinije sto sam nasao a da podrzava arc i braviasync.

I trece, ako imate neku drugu ideju, predlog, sta uzeti a da posle mogu da nadogradjujem, a da radi onako kako sam naveo (jedan daljinac, arc itd)?

Klipsch sam naveo i njih bih najradije uzeo jer mi se uklapaju vizuelno i relativno su jedini zvucnici koji mi se svidjaju, a jednom sam cuo neke (mada su kostali jedno 7 puta vise od ovih rb10) i ostali su mi u glavi kao nesto najbolje sto sam cuo.

Zahvalan za svaki predlog i savet, posto ce ovo biti prvo moje putovanje u iole ozbilnije audio vode (u odnosu na 2.1 i 5.1 komp zvucnike).

I da dodam bitnu stvar, sistem ce biti primarno koriscen za filmove i serije a takodje bi bio plan da u 2.1 modu koristim za muziku.

Poslednja izmena:
Uzeo Sony Str-dn850 danas, stize u utorak. Nadam se da je dobar izbor. Mada vidim da se ovde grudvam sam sa sobom.

U svakom slucaju, posto imam 3 woofera u podrumu, iz mladalackih dana, dva za auto, Magnat 12" 4ohm i Alpinu R12 (4+4ohm) i jedan krs 6" pioneer kucni, svi naravno pasivni, jel mogu nekako jedan od njih da spojim na neki od izlaza koje necu koristiti, bar privremeno, za 2.1 setup?

Tvoj risiver ima izlaze za aktivni sub, ne znam gde misliš da spojiš pasivni sub.

Ocito u utikac, hvala na pomoci.

Stiglo danas, I zvučnici i Avr. Ćerka je jako ponosna na izbor 🤣

20211228_190815.jpg

Radi avr onako kako sam zamislio, ako nekog interesuje, sam se pali kad I tv, jedan daljinski koristim za sve, koliko vidim lepo se konta sa tv što se tiče audio formata.

Jedino kad pustim flac na tv sa kućnog servera, avr ispise pcm, ne znam jel to normalno?

Što se tiče zvuka, ovo je jedno 5 puta bolje od z5500 I jedno bar 2 puta od z2300 I par soundbarova koje sam imao prilike da probam.

Juče sam kupio neki magnat woofer 8" na KP, stiže sutra, pa kontam da će to onako lepo dodati udarac zvuku. Mada sam toliko fasciniran srednjim i visokim da sam i dalje malo u šoku. I takodje iznenađujuće lep bas imaju ovi Klipsch za tako mali zvučnik.

Готов си... чекај да прође неко време па ти падне на памет да ли нешто друго може још боље да звучи... :)

Pa dobro, to tako ide, to je valjda jedna od čari modularnih stvari.

Ovo je za mene novo, samim tim zanimljivo, što vodi velikom broju novih stvari za naučiti i pročitati, a u ovom slučaju i čuti/osetiti.

Sreca je da sam odustao od soundbara, ovako je zanimljivije a i daleko kvalitetnije.

Sad treba naći centralni i zadnje da se uklopi sa ovim.

Kontam da centralni treba da bude kvalitetan jer za filmove on nosi veliki teret?

Што бољи центар то боље. Потражи исти бренд, још боље исту серију за остале звучнике.

Nedostatak prostora, a bolje od zvučnika sa tv-a.

Da, soundbar i jesu nadogradnja TV zvucnika ali on je imao z5500...

Narocito je glupo davati neke vece pare za soundbar a umeju da budu vrlo skupi.

@s16
posto su bili zvucnici?
mnogo su lepi.

24k rsd u playeru na akciji. Bas sam zadovoljan njima. Spustio sam lf pass na 100hz, baš daju lepu definiciju.

Što se tiče soundbara, ne znam sta reci. Dosta se forsiraju i reklamiraju se kao da mogu da zamene ozbiljne sisteme. A i cenom na prvu daju taj utisak. Realnost deluje sasvim suprotna...

Nakacio danas I woofer koji je jutros stigao, I on me je prijatno iznenadio, pogotovo ako uzmemo u obzir da sam ga uzeo za 5000 na KP. Čist lep udarac, deluje da baš ima snage, pošto sam bas bio skeptičan za 8" woofer posle 10tke od z5500. U poredjenju sa z2300 je tvrdji i definisaniji.
Screenshot_20211229-150852_KupujemProdajem.jpg

Zbog sad već limitiranog budžeta, naručio sam neki Jamo srednji, a za zadnje cu iskoristiti neke Koda 988s koje se iskreno ne sećam ni što sam uzeo pre par godina. Ali se sećam da su skroz ok. radili tada. Pakujem danas sve pa javljam utiske. Nažalost nemam mesta za 7.1 tako da će biti 5.1 za sada za filmove za muziku stereo da cepaju klipsch i to je to.

Montirani centralni i zadnji, sutra mi jos stize i sonijev mikrofon za autokalibraciju, da probamo i to cudo i to je to :ROFLMAO:

I moram samo da prefarbam centralni u crno, ako do proleca ne uzmem nesto kvalitetnije, mada se i ovo jako lepo cuje.

Jedno pitanjce, svi zvucnici su 8 oma sem centralnog koji je 6, jel to nece praviti problem?

Prilozi

• viber_image_2021-12-30_17-32-25-405.jpg
    viber_image_2021-12-30_17-32-25-405.jpg
    221.2 KB · Pregleda: 160
Неће, ако пише та твој авр подржава нпр 4-16 ома.
Лоша поставка звучника. Клипш треба бити усправан и на својим сталцима. Централни си могао и на полици, мало домакнут од зида и искошен према глави слушаоца.

Onda je ok jer piše 6-16 oma.

Nažalost zvučnici bi imali možda pola sata života kada bi to uradio. Dva psa i trogodišnje dete ne idu uz zvučnike koji su na dohvat ruke.

Centralni sam napravio pad tako da me gadja u glavu, a klipsch cu uspraviti nego su mi razmaci izmedju polica 30cm a oni su 32cm tako da moram to da sredim, ili eventualno da ih stavim bliže tv pa na neke nosače ali mislim da cu time više izgubiti. Klipsch uputstvo kaže da su ok da budu položeni i da preporučeni razmak između dva bude 3.5m+.

Odgledao danas Interstellar (DTS) i Dune (DD+) I bukvalno sam oduševljen.

Растојање зависи од просторије, где се најбоље постигне звучна слика. Како је ситуација незгодна, најбоље да набавиш зидне носаче који их могу мало удаљити од зида. Уживај у звуку! :)

te police nisu dobre za zvucnike.

kod mene bi to sve popadalo dole ukljucujuci i onu saksiju.
Sve je to previse rezonantno.

• Like
Reagovanja: PPC
Montirani centralni i zadnji, sutra mi jos stize i sonijev mikrofon za autokalibraciju, da probamo i to cudo i to je to :ROFLMAO:

I moram samo da prefarbam centralni u crno, ako do proleca ne uzmem nesto kvalitetnije, mada se i ovo jako lepo cuje.

Jedno pitanjce, svi zvucnici su 8 oma sem centralnog koji je 6, jel to nece praviti problem?
Stavi zvucnike uz tv, ne na police. Mislim nista ne dobijas sto si ih "rasirio", to je po 30cm razlike, apsolutno nista. dok nije bar 3 metra izmedju njih ne dobijas tu stereo sirinu, na isto mu dodje dal na policama dal pored tv a na tim policama i poledjini to rezonuje opasno. AVR mozes komotno da dignes gde je sada levi zvucnik.

Svakako fin setup, nek sluzi. Sony AVR su vrlo dobri u svim aspektima.

^^ Hvala! Iskreno njime sam baaaas zadovoljan, bar sto se tice GUI i nekih detalja. Plus mi je odlicno sto bukvalno u okviru TV brzog menija imam Bravia Sync njegov deo, sa svim osnovnim bitnim stvarima. Bas su super to odradili.

Pa onda ce tako i biti, jel imate predlog za neke zidne nosace? Posto zvucnici imaju "izduv" pozadi, primetna je razliku u zvuku ako su nabijeni uz zid ili odaljeni, tj ovako nakrivljeni da ima malo manje od 10cm od zida i izduva.

I meni je to bila ideja za avr, ali nazalost dubina je 30cm, onda je zbog kablova izbacen i viri nekih 7-8 cm i bas ruzno izgleda. Trazim trenutno resenje za to. Jedna od ideja je da ga ubacim u komodu dole, pored servera, nece se videti mada mi je lep, a ionako ga kontrolisem preko hdmi sa daljincem od tv. Dole ima 4 venta koja izbacuju vruc vazduh jer mi je dole i server i ruteri i svasta jos nesto, tako da kontam da ce i njemu biti ok tu.

ja bi isao na podne a ne zidne nosace, ovako nesto

Screen.png

Screenshot 2.pngj:1IMAG4698.jpg.1e1b4da16141ed0f727c8470027c45dc.jpg
sad vidim da se to tebi nece uklopiti...
kakve opcije imaju ti zvucnici za montazu na zid?

Da, definitivno moram da idem na zidne nosače.

Odradio sam autokalibraciju, s tim što je ona mnogo pojačala woofer a smanjila centralni, zadnje bih rekao da je super odradila i nešto reče za phase da je odrađeno ali nisam stigao da pročitam.

Moram sam posle samo woofer na - 3 a centralni na +2.
20211231_112334.jpg

Drugari, jedno pitanje. Pošto sam bolestan, sedim kuci i čačkam stvari.

Ovi moji prednji zvučnici (Klipsch R15M) imaju opseg koji počinje od 62hz, jel to znaci da treba da pomerim low pass na niže ili da ga ostavim kako je avr sam namestio na 110hz?

Ima li tu sta je bolje ili koja je preporuka?

Ако ниси вичан да сам мериш микрофоном фреквенције и подешаваш опсег, остави како је авр наместио.

Low pass (sub cutoff) se postavlja u odnosu na najmanje zvučnike koje poseduješ (prečnik membrane).
Uglavnom su to rear sateliti , i vrednost je od 110-150 Hz.

Mada, tvoj subjektvni ukus može da bude presudan, dakle može i niže.
Pusti sledeću pesmu (po mogućstvu sa ploče, CD-a, ili FLAC file) i podesi sam

Постоје два подешавања, LPF of LFE и crossover за све или појединачне звучничке канале.
LFE (low effect channel) је онај .1 или суб канал у целој причи. Он је увек 20-120Hz и подешавање LPF (low pass filter) за LFE треба увек бити 120. Никако другачије!
Crossover је место сечења нижих фреквенција од оних које звучници могу да одсвирају и слање истих на суб или више њих. Постоји подешавање да се за све канале стави иста тачка сечења нпр 80Hz али је то погрешно чак и кад би се користили идентични звучници на свим каналима. Просторије нису идеалне, услови где се сваки звучник за себе налази нису идентични. Никако без мерења на своју руку постављати crossover на основу записа са звучника. Или измерити мерним калибрисаним микрофоном одзим звучника у просторији и подешавата или пустити авр да сам калибрише како сам измери својим микрофоном.

Sad sam malo kompletniji. Stigao i Klipsch r25 srednji. Ostaje ideja da za napred uzmem r51 a da onda ove r15ice prebacim pozadi, mada iskreno sam bas zadovoljan i ovako sad. Ovaj srednji mu je bas dao po glasu, lep skok u odnosu na Jamo koji sam imao.

Jel moze neka preporuka za sub do 200tinak evra (polovan / kp). Za tiše slušanje i filmove mi je ovaj magnat ok, ali kad malo pojačam muziku, nešto mi on beži od ostatka zvuka. Autokalibracija ga pojača na tipa +3, ja ga smanjim na - 5 a i tad mi nesto čudan. Na +3 je odvratan.

Prilozi

• 20220505_195450.jpg
    20220505_195450.jpg
    407.6 KB · Pregleda: 57
Где ти стоји суб? Можда слика...

Ja sam porucio ovog JBL-A,stize mi sledece nedelje,mislim da je korektna kupovina za 100e (KP)

Prilozi

• Capture jbl.JPG
    Capture jbl.JPG
    63.6 KB · Pregleda: 47
@gvlada stoji u skoro u ćošku. Tu kad stavim ovaj od z2300, on ima taj bas koji mi je "lepši" i mekši. Tako nesto bih voleo. Tu mi je stajao i od z5500 i bilo je skroz ok.

@sinda to je isto 8" ili? Mislio sam da gadjam neki 10 ili više inča zbog te mekoće koju volim.

Prilozi

• 20220506_090049.jpg
    20220506_090049.jpg
    235.7 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno