Šta je novo?

Kućna multimedija Najjeftiniji OLED ili neka druga tehnologija 55" - do 140k din

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

old_bookmaker

- Darth Vader's accountant -
Učlanjen(a)
19.08.2015
Poena
335
U temi o LG televizorima sam pisao (link) da mi je "stari" LG 55UJ620V je otišao u "večna lovišta". Imam potvrdu iz servisa i odobrenu zamenu (može i povraćaj novca) uz moju doplatu (ne mora ali mislim da će trebati) za nov TV. Računam da je tako lakše, tj. da ću moći odmah otići u prodavnicu i izneti nov TV.

Ograničavajući faktor su "Tehnomanijine prodavnice". Najviše sam se interesovao za neki novi LG, po mogućstvu OLED, a najjeftinija varijanta koja mi se uklapa u budžet je upravo ovaj LG:

E sad, pitanje na koje ja ne nalazim "odgovor" je da li je najjeftini OLED bolji od nekog najskupljeg TV-a srednje-više klase u istom-sličnom cenovnom rangu. Npr. neki Nano Cell za 120k din (ne mora uopšte tu da dođe u obzir LG, to navodim kao primer).

Mislio sam za ovaj 65Q80 koji je kolega gore okacio. Za 65OledC1 kontam da treba minimum 200k

Neki okvirni budzet je 150k, sadrzaji su uglavnom hd tv kanali, 4K sportski kanali, SBB kablov tv, i verovatno bi se trazio po neki film (4K, HDR ili koja je vec sada najbolja rezolucija ?!?).
Video igre me ne interesuju, klincima ce biti prebacena PS4 konzola na LG 42..., tv nece raditi kao monitor.
Udaljenost tv od mesta sa kojeg se uglavnom gleda programski sadrzaj je 2.7m.
E sad ide ono cuveno pitanje, sta izabrati:
  • LG OLED55C12LA
  • SONY XR65X90JCEP
Dilema da li zbog kvaliteta, treba izabrati manju dijagonalu?

@giga545

Ja sam bio u slicnoj dilemi kao ti, presao sam sa 55" TV-a, istu dijagonalu nisam zeleo, pa je bio izbor izmedju boljeg 65" ili losijeg 75". Odlucio se za X90J 65" umesto LG Nanocell i Samsung Q modela u tom budzetu.

Evo poredjenja na Rtings za X90J i C1, u sustini je C1 poprilicno bolji TV:

Koliko je po tebi velika promena sa 55 na 65?Sa koje udaljenosti gledas tv?
U sustini, ti si napravio skok sa 55 na 65, dok ja trebam da predjem sa 42 na 55 ili 65.Tako da ce u svakom slucaju postojati osetna razlika.
Nekako vise naginjem 55 C1, jer po svim testovima "nema dalje" kada su u pitanju tv.Sad ide i frka sa vremenom jer LG daje 5 god garanciju do 31.12.2021 dok je kod Sony bolja opcija jer 5 god garancija traje do 31.03.2022

Ne znam kakvi su Philips OLED-i, ali ima 65 OLED705 za 153k, deluje kao dobra kupovina (naročito ako HDMI 2.1 nije presudan faktor).
Ja sam se bio nameracio na 48oled806,al cu izgleda izvisiti,jer cena pocela da divlja. I dok sam citao silne testove i analize,mnogi zapazio sam mnoge komentare da je OLED705 u odnosu na oled806 isto dobra kupovina,tako da... verujem da je dobar... Mada HDMI 2.1 sad mozda i nije presudan,ali ako kupujes TV na 5-10godina mozda ne bi bilo lose imati ga

Meni je trenutno svaki OLED van mogućnosti, a i zadovoljan sam sa sadašnjim TCL-om, ali bih definitivno išao na Philips modele da mogu. Ambilight mi deluje kao super stvar, a i android mi dosta znači.

Ima i 55OLED806/12 za 159k, ali 705 deluje kao bolja kupovina, ipak je to 65-ica. Koliko vidim, razlike su uglavnom u nedostatku HDMI 2.1, kao i AI procesiranja slike i zvuka.

jer cena pocela da divlja
Ja ću morati da "platim tu cenu", a nije mali skok u pitanju kad je LG C1 u pitanju.

U petak (24.12.) kada sam išao za BG sam mogao da ga kupim za 159k din, a sada ga nema nigde ispod 170k din (sem nekih online šopova koje bih zaobišao). Sutra se valjda moja saga o rešavanju razduženja završava (tako su mi makar javili, a još uvek ne znaju kako će to da urade 😀).

Da su mi tada rekli da mi vraćaju novac sa računa, kupio bih odmah TV na licu mesta (sada im se završila "akcija" za LG i cene su nagurali na 180k din što mi se ni malo ne sviđa ako budu odobrili zamenu uz moju doplatu). Već sam počeo da razmšljam ponovo o Sony-u i to ovom modelu (mada ga nisam poredio sa 90j, moraću to naknadno da uradim):

Par drugara sto vole da cackaju nisu bas zadovoljni Sonijem i njegovim operativnim sistemom.Ustvari,ponovo kazem da je najbitnije sta ti zelis od TVa. Za C1 citam da ih webos bombarduje reklamama po ceo dan... bem li ga. A 806 sa 1000 na gotovo 1400 preko... preko noci 🙁

WebOS sam najmanje koristio na prošlom TV-u, u toj verziji (čini mi se 3.5) nije bilo reklama.

YT me sam puštao sa telefona i to je savršeno radilo (podesim rezoluciju ako je potrebno) ali i to sve manje sam koristio jer ubiše sa reklamama (moraću onu pretplatu u Indiji da kupim 😂).

Konačno dobih odgovor - finansijsko razduženje (kad će ne zna se 😆).

Sutra idem u nabavku, verovatno put BG-a ponovo jer u KG radnjama nema ničega.

Dilema, zbog cene pre svega, a i svega prethodnog izrečenog:

LG C1 55 OLED vs Sony XR 65 X90J​

Cena je identična (skoro, u par hiljada se razlikuje).

@old_bookmaker пошто сам и ја као и доста људи на форуму имали сличну дилему, најбоље што могу да ти помогнем је да понесеш са собом флем на који ћеш убацити оно што ти гледаш највише, да ли 4к Филм, спорт, нешто где има доста покрета, у већини радњи бар у свакој у коју сам ја ушао ТВ није повезан на нет па ти је ово једини начин да видиш како шта изгледа конкретно, ја сам се одлучио на крају за XH90 Sony 65" и пре задовољан сам јер ми је дијагонала имала кључну улогу, а да направим од куће пећину да бих гледао Oled нисам имао воље...

Hvala! Sutra ima da "poginem" u BG-u (verujem da su astronomske gužve, a ne mogu da krenem pre 14 h zbog posla). Problem je i transport. 😳

55" staje komotno kada oborim sedišta, nema mnogo lufta da stane veća kutija. Zamolio sam prodavca da mi izmeri kutiju kako bih znao mogu li to da preteram do KG-a (trebalo bi da mi javi do kraja rada večeras). 😀

@Чичарито Ako si sačuvao kutiju, bio bih ti zahvalan da mi napišeš dimenzije.

156 х 96 cm ,
већина радњи ти неће дати одма ТВ већ шаљу курирском службом и не наплаћују поштарину, бар ове озбиљне

Hvala puno, javio se i prodavac u međuvremenu. Čuvaće mi rezervaciju do sutra ali ima jedan problem, to je poslednji model XR65X90J
i "baš su ga danas izložili" (to sam malopre saznao i nisam baš oduševljen, potražiću u meniju koliko je radio, ako dozvole).

Kurirskom službom ne preuzimam ovaj put, pre tri godine jesam i sve je bilo OK, sad su mi rekli da je bolje da to sam prevezem (u više prodavnica su mi rekli da su imali puno žalbi po tom pitanju) inače bih to naručio online i ne bih se mlatio s putovanjem do BG i nazad. Dakle TV moraju da mi predaju u ruke inače nema ništa od kupovine. 😆

LG C1 ima više od 10 komada, valjda se neće rasprodati sve do sutra (ima ga na raznim mestima).

Ne znam kakvi su Philips OLED-i, ali ima 65 OLED705 za 153k, deluje kao dobra kupovina (naročito ako HDMI 2.1 nije presudan faktor).
Meni je crkao novi taj or5e oqr dana. Pisao sam u drugoj temi. Nemojte uzimati, nisam jedini. Izgleda da je neka feler serija, barem mi je tako rekao serviser.
A izgleda du se se izbezobrazili svi, pa sad tv košta 200.000 a kad sam ja uzimao 160.000. ne znam gde si našao za 153.000?

Ja čekam svoje novce nazad i uzimam sony ili lg. Lep je ambijent light ali tv treba da radi. Tv zaoravo ima 2.1 hdmi i to 2 od 4 komada

Na bazaru je 163.000 nije 153.000 i ima samo 705 ili ja nešto loše gledam?

Prilozi

• Screenshot_2021-12-29-22-11-35-464_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-29-22-11-35-464_com.android.chrome.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 26
Da, ovo mi je prvi OLED. 🙂

Za divno čudo, oko 18h nije bilo gužve na Gazeli (u pravcu ka KG-u). Stigoh kući upravo, sad čekam da malo odstoji na sobnoj temp., pa krećem da ga povezujem.

Posle stresnog sklapanja i manje više stresnog povezivanja (verovatno prouzrokovano prethodnim stresom, shvatio sam da imam i višak kablova 😂) mogu da kažem "VREDI SVAKU PARU". Sony PS 5 nisam uključivao, a slika na HBO i SK 4K (SBB) je takva da sam sedeo pet minuta bez teksta i pitao se zašto ranije nisam uzeo OLED TV. 🙂

Nikakva dodatna podešavanja nisam radio, nemam ni vremena sada, a ne znam ni da li ima potrebe. Biće vremena sad za praznike da se i to "čačka".

Sutra preko dana će se pokazati kakva je slika s obzirom na svetlu dnevnu sobu (dao sam skicu u prethodnim porukama), mada će pravi test za to biti prvi pravi sunčani dan.

Sve u svemu prezadovoljan sam ali i svi ukućani.

Koji ti je prošli tv pa ga porediš sa oledom? Ja vidim razliku samo na crnoj dok na ostalim bojama ne vidim ili mi se negde čak malo više svidjaju samsung boje od qled iz 2019 od 55 inča.

Nazad
Vrh Dno