Šta je novo?

Fioka za laptop HDD

srb_hawk

Poznat
Učlanjen(a)
12.02.2021
Poena
45
Zdravo svima. Ovih dana planiram da umesto DVD čitača na laptopu ubacim fioku sa HDD-om . Interesuje me koliko je bitan izgled same fioke, da li će se disk pregrevati u njoj, da li bi trebalo birati modele sa većim otvorima u podnožju ( kao na prvoj slici ) ili to nema veze ? Pročitah negde preporuku da se disk obmota trakom da ima rastojanja od podnožja fioke da ne bi došlo do većeg zagrevanja diska 🤔.

61UgdygDMrL._AC_SY450_.jpg
image5f7c4fe075f90.png

Bitno je da debljina fioke odgovara laptopu. I u samom laptopu disk stoji zatvoren pa mu ništa ne fali.

koliko i na originalnom mestu, možda i manje jer je bliže izvoru svežeg vazduha. ne lepi nikakve trake, kako će izolovanje generatora toplote da smanji zagrevanje, džizus... štostiče kedija, ako se kod nas posle svih ruku i dažbina prodaje za 6-7 EUR, mo'š misliti koliko košta izrada te je sledno tome i očekivanje kvaliteta i pouzdanosti. da tu smeštaš downloads, muziku, filmove, etc. kako ne bi drndao sistemski SSD, je OK, za nešto mission critical, preskoči.

Znači ove fioke sa otvorima u podnožju nemaju nekog preteranog smisla. Opredeliću se onda za najjeftiniju varijantu, HDD svakako neće služiti za mission critical fajlove i programe. I neću ga lepiti trakom, to sam negde u recenzijama na Amazonu pročitao kao savet pa sam mislio da je neka caka u pitanju . Hvala na savetima.

Rade ok te fioke, uzimao ih na Aliexpress-u, budu po 2,5e.

Znači ove fioke sa otvorima u podnožju nemaju nekog preteranog smisla. Opredeliću se onda za najjeftiniju varijantu, HDD svakako neće služiti za mission critical fajlove i programe. I neću ga lepiti trakom, to sam negde u recenzijama na Amazonu pročitao kao savet pa sam mislio da je neka caka u pitanju . Hvala na savetima.
Stavi slobodno u raid0 ali prvo provjeri da li ti ta grana pruza istu transverzalu kao i hdd.

Stavi slobodno u raid0 ali prvo provjeri da li ti ta grana pruza istu transverzalu kao i hdd.
Nesam školovala 😁

Kad sam ubacio HDD proverio sam samo brzine u CrystalDiskMark, za sad sve radi kako treba iako je u pitanju disk star preko 6 godina ( prvo sam morao da ga prepišem sa nulama u Linuxu, Windows uopšte nije hteo da ga očita ).

Извадио сам из неког старог неисправног лаптопа хард диск 500гб (wd5000bpvt-75hxzt3) и двд.
Сад бих да од њих направим екстерне уређаје, те ми требају нека кућишта.
Које најјефтиније изабрати, може и са Алија ако је повољније.
ХДД бих користио као екстерни ако будем куповао нови лаптоп, сада ок ради у рачунару.
ДВД исто тако као екстерну оптику јер је данашњи лаптопови немају. За њега ми треба каблић да га спојим са рачунаром који није баш јефтин.

Не знам под којим именом да их тражим.

1. Eksterno kuciste za HDD
2. SATA na USB adapter

Za hdd:
Za DVD:

Хвала.
За хард диск бих узео неку кутију, због заштите. Да ли усб 2.0 или 3.0.

Да ли је и за оптику потребна кутија?

Obavezno 3.0. Imaš kutije za priključkom i bez (samo za čuvanje) pa šta ti više odgovara:

Нашао сам и овако нешто

€ 4,23 21%OFF | UTHAI T22 2.5" SATA to USB3.0 HDD Enclosure Mobile Hard Drive Cases for SSD External Storage HDD Box With USB3.0/2.0 Cable ABS

Има више типова Micro и Micro B, у чему је разлика? Пластика или метал, шта је боље.

За ДВД, само је скупа поштарина.
€ 4,08 26%OFF | 12.7MM USB 3.0 SATA Optical Drive Case Kit External Mobile Enclosure DVD/CD-ROM Case for Notebook Laptop without Drive Retailsal

Nazad
Vrh Dno