O jebote, ne vredi, zlato je krenulo u bull market. Trendline prema dolaru je probijen, da i ne pominjem koliko je je otišlo prema evru. Spot cena je pretekla koliko sam ga platio pre samo nedelju dana, sav premium mi se vratio u džep. Ja sam bio planirao da kako izlazim iz kripta polako ulazim u zlato, ali tržište se još jednom veselo popišalo na moje planove. 🥴
Razlog je svakako inflacija, ni ja se nisam nadao da će ovako naglo da udari, cena hleba je ovde skočila dvaput za mesec dana, sve je odjednom poskupelo. Sajevi uglavnom zamišljaju da je inflacija dobra za stock market i da centralne banke visokom inflacijom pokušavaju da ga održe, međutim sajevi ne znaju ništa. Ako je stopa rasta equity marketa niža od stope inflacije, investitori zapravo gube novac, i baciće stocks i potrčati u commodities. Zbog toga inflacija mora biti strogo kontrolisana ili da bar tako izgleda ulagačima. Zbog toga ima toliko laganja, ali ljudi na kraju moraju poverovati svojim očima.
A na sve to, dolar jak ko stena i treasuries se drže! Bond trejderi očigledno još uvek ni malo ne sumnjaju da će FED podići kamatne stope mnogo ranije nego što tvrdi da bi zaustavio inflaciju. Sad se dve strane gledaju pravo u oči, pa ko prvi trepne. Ako centralne banke budu tvrdoglave, neće biti ni malo prijatno gledati kako mi inflacija razbuca ušteđevinu ko Pamela Anderson kilo kokaina.
Kako će sve to da se odrazi na kripto, iskreno, nemam pojma. Jak dolar svakako nije dobar po nas. Pogledaj kako ovaj bull market mrljavi, još tamo od februara, svaki put kad BTC napravi novi ATH, odmah rasprodaja, nikako da krene snažno dalje. Kao commodity, kripto bi trebalo lepo da avanzuje u inflatornom okruženju, ali istorijski gledano, kripto i zlato ne mogu dugo da rastu zajedno, jer su fundamentalno suprotni, jedno je sigurica, a drugo špekulacija. Pošto u ovom trenutku imam 3x više kripta nego zlata, jasno je za koga navijam, ali isto tako nema nikakve sumnje ko će pobediti kad stock market na kraju padne.