Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Malopre sam bio u gigatronu i gledao tv koji je izlozen, terao sam ih da puste neki fudbal na YT i nisam uspeo da vidim iskreno...odnosno mozda samo u jednom trenutku sam video malo, ali tamo je osvetljenje drugacije i tv je nisko dole, pa sam morao da cucim i pitanje da li sam mogao bolje da vidim. Sad gledam mec, zapravo kad stoji slika sve je kul, kad se mrda levo desno, narocito brze malo, tada se pojave te senke kao...i nestanu...nije da stoje sve vreme...ne znam dal moze da ima neke veze sa procesiranjem slike...ali recimo gledao sam kosarku i nisam uspeo da ih vidim (doduse tu je malo sarenija slika...)

Malopre sam bio u gigatronu i gledao tv koji je izlozen, terao sam ih da puste neki fudbal na YT i nisam uspeo da vidim iskreno...odnosno mozda samo u jednom trenutku sam video malo, ali tamo je osvetljenje drugacije i tv je nisko dole, pa sam morao da cucim i pitanje da li sam mogao bolje da vidim. Sad gledam mec, zapravo kad stoji slika sve je kul, kad se mrda levo desno, narocito brze malo, tada se pojave te senke kao...i nestanu...nije da stoje sve vreme...ne znam dal moze da ima neke veze sa procesiranjem slike...ali recimo gledao sam kosarku i nisam uspeo da ih vidim (doduse tu je malo sarenija slika...)

Napisao ti Cika Kure sta treba da pogasis i da onda proveris sliku,da li imas te senke.procitaj pazljivo njegov poslednji post i pokusaj.izgleda da ti sve radis samo ne ono sto ti clanovi savetuju. Probaj da podesis tv kao sto su neki clanovi napisali pa onda javi da li je uspelo ili ne,ovako mozes u nedogled.

Ma i ja mislim da je do ekrana jer sam sve zivo pokusavao sa podesavanjima....samo je pitanje da li je do ekrana - prosto takav je ili je neki feler. Zato najvise i pokusavam da saznam od ljudi koji imaju tv da li se i njima to pojavljuje

Jace probijanje osvetljenja na jednom delu panela nista cudno varira od primerka do primerka.
majke mu ga, i meni bas zapao ovaj gde se vise vidi :( a insistirao sam da bude fabricki zapakovan a ne onaj koji radi u radnji...i eto ironije, onaj iz izloga bolji :(

Pa to je uvek kocka sa monitorima... Mrtvi pikseli ne ravnomerno pozadinsko osvetljenje, probijanja svetlosti, ima puno faktora shodno tehnologiji panela, klasi poroizvoda
Jel IPS ili VA panel?

@BuNnY_nIsH

Već su ti ljudi odgovorili, tih 65" gledaš sa 2.77m udaljenosti i ne sa strane i pod nekim uglovima nego da ti je glava u zamišljenom preseku dijagonala TV-a.
Za savršenu crnu i bolje uglove gledanja moraćeš da izdvojiš dosta više novca, pogotovo za 65".
Ne gledam nikad iz uglova vec sam samo slikao jer sam tako uspeo da uhvatim kadar. Elem citao sam razne forume i ispada da je to stvarno lutrija i ako imas srece neces imati taj "vertical banding". Vrlo je prisutno i prakticno ne mozes nista da uradis. Navodno desava se da nakon stotinak sati to se smanji, ili ako imas LG on ima opcije pixel refresher pa kao i to pomogne. Evo nisam vise pametan, da ga saljem na reklamaciju, jedva sam ga doneo do kuce i da mi vracaju na foru tako treba...sa druge strane tolka radost i sad mi se g.jedu kad treba gledam sport...
Pa to je uvek kocka sa monitorima... Mrtvi pikseli ne ravnomerno pozadinsko osvetljenje, probijanja svetlosti, ima puno faktora shodno tehnologiji panela, klasi poroizvoda
Jel IPS ili VA panel?
VA prokleti. Nisam ikad imao taj panel da bi znao za jadac, A opet dal' sam tolki maler, ovde na 24 strane se niko nije pozalio na to, a zalili su se na sve i svasta...

To što si opisao meni liči na dirty screen effect (googlaj) i to ima svaki LED/LCD TV osim možda OLED-a. Imam i ja i na LG-u (IPS panel) i na TCL-u. Moja žena to recimo ne vidi. Nekom smeta više, nekom manje. Neki TV to ima više izraženo, neki drugi manje (čak i isti model). Na većim dijagonalama se lakše primeti, a istovremeno je teže napraviti veliki TV bez tog efekta (a da nije preskup).
Ti primećuješ efekat, a verovatno te zaspao i primerak gde je to izraženije...

To što si opisao meni liči na dirty screen effect (googlaj) i to ima svaki LED/LCD TV osim možda OLED-a. Imam i ja i na LG-u (IPS panel) i na TCL-u. Moja žena to recimo ne vidi. Nekom smeta više, nekom manje. Neki TV to ima više izraženo, neki drugi manje (čak i isti model). Na većim dijagonalama se lakše primeti, a istovremeno je teže napraviti veliki TV bez tog efekta (a da nije preskup).
Ti primećuješ efekat, a verovatno te zaspao i primerak gde je to izraženije...
U prevodu da se navikavam i da cutim? :) guglao sam jeste to je bas to...

Probao sam da snimim te senke koje se vide, dakle kad kamera malo mrda manje vise bi trebalo da se vide svuda kao linije senke koje nestanu kad kamera stane. Dakle nije to deo onih lampi pozadi, ovo se pojavi na pola sekunde samo kad se mrda kamera i nestane. Uprincipu mozda mora tako, prilicno me nervira. Inace uzivo se vidi dosta vise...ovde jedva, ali nadam se da mozete da stvorite sliku. Posto ocekujem komentar tipa "ti ne znas sta oces" i "cas kazes sa je ovo cas ono" da se ogradim i izvinim, ali stvarno se srecem prvi put i ni sam ne umem da definisem, nisam malo platio tv, dugo ga planirao i na ivici, teska srca da ga vratim, reklamiram ili sta god... :(

Ja jedino što vidim je neki blag flickering.
'Ajmo ispočetka.
Da li si uradio tačno ono što sm ti napisali (upgradeovao firmware, podesio na movie mod (ne sport ili neki drugi mod koji automatski pali neke nepoželjne opcije), pogasio motion i clarity u opcijama (pogotovo onu flickering ili kako se zove opcija za sportske prenose koja izaziva flickering ekrana a navodno doprinosi fluidnijoj slici), podesio većinu bitnih postvaki prema fajlu koji sam ti posalo?

Na prethodno isto pitanje odgovorio si da si probao sve i svašta u podešavanjima, ali mene to ne interesuje, interesuje me da li si probao baš ovo što sam napisao i to baš po tom redosledu?

Druga stvar, ima u temi, ja sam pisao o tome, na osnovu iskustva na mom televizoru, da u mračnim prostorijama i mračnim scenama na mom TV-u zna da se pojavi black crash efekat, što sam na Manch-inu preporuku rešio tako što sam stavio pozadinsko osvetljenje iza TV, jer tako, usled pozadinskog izvora svetla, oko ne vidi nesavršenosti, a i manje se napreže...

EDIT: @SlowHand lošiji je P715, nije QLED za početak, i ovako skromno osvetljenje od 350 niti mu je još lošije, i tako...

Probao sam sve po uputstvu i nema efekta. Malopre sam bio do gigatrona, poneo na usb-u neki full hd fudbal, pustili u radnji i dečko je u prvoj sekundi rekao aha vidim, ovo je negledljivo...skroz se slozio da nije dobra slika. Jedino sto smo utvrdili je da je to tako kod ovog modela i da nije moj feler. Pitao sam da li mogu da zamenim za neki drugi tv i rekao je da verovatno moze ali da se sto pre resim...i eto sad ne znam sta cu. A ironija, stigla mi produzena garancija danas, posle ukupno par dana....

Kod mene je podešavanje za sliku na bioskop, osvetljenje 65, zasićenost boje 50, dinamična boja uključeno, temperatura boje -3, oštrina 25. Sve ostalo je isključeno. Koja su podešavanja kod ostalih vlasnika c715 me interesuje?

I kod mene je slika na Bioskop
osvetljenje 60
zasicenost boja 50
kontrast 94
dinamicna svetlina Eco
temperatura boje od normalno ka hladnom 1
ostrina 100
Dinamicni kontrast off
lokalni kontrast off
gama osvetljenje +2
zasicenost boja 50
nijansa 50.

To su ta podesavanja slike koje meni najvise odgovaraju.

ne treba nasao sam, nece da spusti verziju... :( Nista cekam neki stabilni update na vecu verziju
Druže ti ne znaš gde udaraš...
Konfuzan si, radiš na svoju ruku, daješ minimalno informacija, a očekuješ konkretnu pomoć i savet (koji ne primeniš dosledno kad ga dobiješ).

Pogledaj temu na forumu xdadevelopers
tu je objašnjeno kako uraditi downgrade firmware kod TCL tv-a (mrzi me sad da ti tražim konkretne postove tema ima 128 strana, pa traži ako ti treba).

Drugo, v653 je stabilna verzija, ne znam šta očekuješ od neke naredne, a pogotovo od neke niže (koje su fakat lošije).

Treće, ne znam da li si uradio reset nakon upgrede firmware, nekad ovaj model TV-a brljavi (najčešće sa zvukom, ali možda i sa tvojim mističnim problemom) ako se to ne uradi.

Da li preporučujete C715/C815 prvenstveno za igre i filmove? Kablovsku nemam, a smart funkcije su mi toliko nebitne da bih voleo da izađe neki model koji ih uopšte nema xD

Gledao sam benchmark recenzije i vidim da oba imaju nizak input lag, ali bih voleo čuti i mišljenja ljudi koji ih svakodnevno koriste u ove svrhe :) Koristio bih ga uz PS5 i PC.

Filmove bih puštao sa kompjutera, tako da mi nije bitno kako rade streaming servisi i slično. U C715 recenziji rekoše da može doći do trzanja kada se gledaju filmovi u 24fps, pa me to brine.

I kako izgledaju 1080p igre i filmovi na ova dva modela? Sedeo bih, šta znam, na nekih 1.5m, verovatno bliže kad igram nešto.

Vrh Dno