Šta je novo?

Veš mašine

To tako može biti i na bilo kojem monofaznom utikacu

Može, ali malo teže. Na duploj, ako su kontakti nešto bliže ili dalje, automatski utiče na onu drugu gde dolazi do njihovog pomeranja. Valjalo bi baciti pogled kroz masku da li su kontakti u pravim položajima pre same ugradnje kako ne bi zapinjalo ili, još gore, kao meni. I ako je predviđeno da mašine budu stalno priključene, jedan prekidač na kip bi valjao ako ga nema.

Ako ide dupli šuko kao na slici, da se obrati pažnja kako ulaze stope od utikača. Nama je takav jedan ubio VHS i 3 TV-a tako što se prilikom ubadanja gore gornji kontakti (faza i nula) nešto razdvoje a donji približe jedan drugom. Ovaj označen crvenom je bio i dodatno nakošen ulevo. I onda umesto da stopa uđe između ona prolazi sa desne strane i jedva da pravi kontakt. Nažalost, nula je bila vezana za taj kontakt.
Šanse su male da se i drugima desi ali valja pripaziti. I da ga pohvalim, domaći je proizvod. ;)

Pogledajte prilog 320365
meni se ovo desilo, nikakva steta nije nastala, ali od tad obavezno pazim!

Verovatno će raditi bez problema ako je sušilica sa toplotnom pumpom, dupli šuko obavezno, ne neke kung-fu razdelnike. Koji modeli konkretno? Proveri specifikaciju potrošnje.

Prvo, hvala svima na konstruktivnim sugestijama! :)

Jeste, sušara je sa TP. Modeli su LG:
- veš: F4J3TN5WE (nisam mogao naći klasičan kW info)
- sušara: RC80U2AV4Q (176 kW)

Da li očekivati relativno bezbrižno korišćenje ili ipak iz predostrožnosti koristiti samo po jedan uređaj?
Ne znam koliko je realan scenario da se koriste oba uređaja istovremeno. :)

Za jednu fazu je ok da budu masina i toplotna pumpa susilica jer ona nije veliki potrosac.
Medjutim ako ima grejace a ova vidim da je hybrid ne bi se zezao :)

Ako ide dupli šuko kao na slici, da se obrati pažnja kako ulaze stope od utikača. Nama je takav jedan ubio VHS i 3 TV-a tako što se prilikom ubadanja gore gornji kontakti (faza i nula) nešto razdvoje a donji približe jedan drugom. Ovaj označen crvenom je bio i dodatno nakošen ulevo. I onda umesto da stopa uđe između ona prolazi sa desne strane i jedva da pravi kontakt. Nažalost, nula je bila vezana za taj kontakt.
Šanse su male da se i drugima desi ali valja pripaziti. I da ga pohvalim, domaći je proizvod. ;)

Pogledajte prilog 320365
Malo upadam u koverzaciju, ali veliki potrošači, kao veš mašinu, nikad ne stavljati na dupli šuko.

Malo upadam u koverzaciju, ali veliki potrošači, kao veš mašinu, nikad ne stavljati na dupli šuko.
Od ljudi koji zastupaju ovu tezu baš si mene našao da poklopiš.:confused:
Mala šala, ali zbilja nisam ja pobornik toga. Kod mene, znajući kakve su mi instalacije, izbio bi kurcšlus ako bih samo probao tako nešto. Potencirao sam da su duple utičnice inače problematične (bar moje), ne da li treba ili ne treba stavljati mašine na nju. Ako je kvalitetna utičnica sa zaštitom mogu biti priključene obe mašine, ali ja ih ne bih istovremeno držao uključenim niti bih se usudio. Ko zna u kakvom su stanju instalacije a i koliko vuku mašine, umesto 16 bi trebalo tražiti 20A a možda i više... Možemo teoretisati koliko hoćemo, ako nemamo uvid u konkretnu situaciju nećemo ništa pouzdano znati. Moj stav je da može dobra dupla utičnica ako ga mrzi da gura/čupa utikače ali DA NE RADE ISTOVREMENO.

Kod veš mašine samo grejač pravi opterećenje, a on ozbiljnije radi kad se koriste programi za 90 i 60 °C. U svakom slučaju uz sušilicu sa toplotnom pumpom to opterećenje nikad ne prelazi 16A. Znači uz propisno izvedenu instalaciju to radi bez problema.
Izvodi od 20 A i više nisu ni predviđeni za standardne utičnice.

Kod veš mašine samo grejač pravi opterećenje, a on ozbiljnije radi kad se koriste programi za 90 i 60 °C. U svakom slučaju uz sušilicu sa toplotnom pumpom to opterećenje nikad ne prelazi 16A. Znači uz propisno izvedenu instalaciju to radi bez problema.
Izvodi od 20 A i više nisu ni predviđeni za standardne utičnice.
Moja veš mašina je max 2.3kW, a sušilica 1.8kW. Obe su 10A.

Standardne sušilice sa tp koje sam ja gledao su uglavnom deklarisane na 700-800W.

Ova je stavljena:

2P+E 16A Asfora Schneider

Gledaće se da ne rade istovremeno. Hvala svima na sugestijama. :)

Za ove mašine konkretno mislim da mogu bez problema da rade na zajedničkom izvodu od 16A. Moja mašina za veš deklarisana je na 2200-2400 W kad radi i grejač, mašina za sušenje 750-850 W. Znači u najgorem slučaju istovremeno mogu da povuku 14A.
Da, kada je tako, onda verovatno može na jedan od 16A.
Nikad nisam nešto gledao to, na mojim uređajima piše 2.1-2.4kW za veš mašinu i 1.10kW za sušaru (Total rated load in kW).
Da biste se orjentisali koliko šta ša troši, 1000 w povuče struju od 5A.
Moja veš mašina je max 2.3kW, a sušilica 1.8kW. Obe su 10A.
Standardne sušilice sa tp koje sam ja gledao su uglavnom deklarisane na 700-800W.

Na bočnim stranama mašina piše: veš mašina 2100W, sušara 1000W.

Ako se nekad ukaže potreba za istovremenim korišćenjem da se ne rizikuje ili?

Ako je instalacija uradjena kako treba problema nećeš imati. Dovodni kabli iz table mora biti 2,5 kvadrata, spojevi čvrsti.

Da li postoji neka preporuka za kombinovanu mašinu do 50k ili je to malo para za tako nešto?

LG Fully automatic washing machine made in China?!
Gledao neke alate u Woby Hausu, piše proizvođač Womax Nemačka i zemlja porekla PRC. Kad mi je jedan majstor rekao da se sve danas manje-više pravi u Kini mislio sam da neke kao LG nikad neće pasti Kinezima u ruke, vidi sad...

Možda nije baš pravi podforum, ali imam u tasbini problem sa veš mašinom Gorenje W7203, pusti se pranje i počne da blinka 11 puta. Šta to može biti? Programator? Promenjeni su grejač i pumpa za odvod vode.

Zbog cega su menjani pumpa i grejac? Zbog ove greske ili zbog problema sa grejacem i pumpom?

Zbog cega su menjani pumpa i grejac? Zbog ove greske ili zbog problema sa grejacem i pumpom?
Grejač jer nije grejao vodu od kad se pojavila greška, ili bar tako deluje, a pumpa je valjda vrisnula. Grejač je bio ispravan, kasnije sam proverio sa živim žicama. Nisam imao moj unimer kod sebe, neplanski je bilo da proveravam to.

Samsung WW81T301MWW LE u G******** 32.999 na "akciji". Kakva su iskustva sa Samsung mašinama i da li ima bolja za te pare?

Energetski razred: F < LOL gde si to iskopao ?

Nova nomenklatura je od ove godine tako da ne bude ja hoću mašinu A+++++++++++++++++++++++++++++++

A da necete možda A++++++++++++++++++++

Tako da se sad meri na 1000h, a ne na godišnjem nivou.

Ja uzeh neku Gorenje i ne bih preporučio nikom da je uzme u tom cenovnom rangu jer se centrifuga čuje kao da je stara deset, a ne samo dve godine koliko je stara. Mislim da se i u početku čula ali ne toliko mada i nisam obraćao pažnju na to. Ako ima mašina sa inverter motorom za te pare onda je to preporuka.

Vrh Dno