Šta je novo?

Prečistač vazduha

Nema senzor temperature i vlažnosti za razliku od 3h, a dodatno manji je filter i manji protok vazduha od pro (pro h).

Kakvo mišljenje imate o modelu Hisense AP580H?
Da dopunim sebe, filter za ovaj model u ovlašćenom servisu košta preko 10.000 dinara.
Voleo bih da prečišćivač vazduha poseduje i opciju jonizatora i UV lampu.
Dvoumim se između Alpha K2 Duo i Sencor 8400wh.
Niko od prodavaca ne navodi da li se tokom jonozacije generiše ozon.
Kakva su vaša iskustva sa prečistačima vazduha sa jonizatorom?

Sve smo to prošli više puta kroz temu. Ja bih lično izbegao svaku varijantu sa jonizatorom, nakon informisanja u vezi toga. Najbitniji je dobar filter i da je uređaj adekvatan prostoriji, udoban i tih.

Da dopunim sebe, filter za ovaj model u ovlašćenom servisu košta preko 10.000 dinara.
Voleo bih da prečišćivač vazduha poseduje i opciju jonizatora i UV lampu.
Dvoumim se između Alpha K2 Duo i Sencor 8400wh.
Niko od prodavaca ne navodi da li se tokom jonozacije generiše ozon.
Kakva su vaša iskustva sa prečistačima vazduha sa jonizatorom?
Jonizatori ne generis ozon.
Ozonizator ili ozon generator prave O3.
Ozon moze biti opasan u većoj koncentraciji. Ozon je poznato jedno od javkih i efikasnih sredstava za dezinfekciju i sterilizaciju.
Imam ozon generator i koristim ga ponekad za "ciscenje" auta, podruma i slicno.

Jonizatori ne generis ozon.
Ozonizator ili ozon generator prave O3.
Ozon moze biti opasan u većoj koncentraciji. Ozon je poznato jedno od javkih i efikasnih sredstava za dezinfekciju i sterilizaciju.
Imam ozon generator i koristim ga ponekad za "ciscenje" auta, podruma i slicno.
Problem sa kojim sam se susreo je da svaki jonizator pravi ozon u nekoj meri, kao nusprodukt.

Tok mog razmišljanja ja bio sledeći:
1) Koliki je benefit jonizatora: nije baš direktno dokazano da postoji.
2) Koliki je problem potencijalni ozon svaki dan u stanu: popriličan

Uopšte nisam imao dilemu da se ne češem gde ne svrbi.

a koji je sustinski nedostatak 3C u odnosu na skuplje? velicina.....
Pored ovoga što je @daxyco naveo,

Slažem se sa @el_patron : bolje je kupiti dva manja (3C), ali to može biti (a ne mora) dupli trošak zbog zamene filtera. Naravno, to zavisi od toga koliko se često uključuje, tj koliko je uključen prečišćivač.

I ja sam se dvoumio da li je bolje da uzmem 3C ili neki bolji (veći) model. Uglavnom mi treba za jednu prostoriju. Uređaj nije težak, pa ga lako prenosim (zbog toga mu je veličina prednost, hehe). Da sam uzeo veći uređaj - opet ne bi mogao da prečisti ceo stan od 53 kvm. Ali je prednost kod većeg uređaja što može za kraće vreme da prečisti vazduh u istoj prostoriji nego 3C.

Problem sa kojim sam se susreo je da svaki jonizator pravi ozon u nekoj meri, kao nusprodukt.

Tok mog razmišljanja ja bio sledeći:
1) Koliki je benefit jonizatora: nije baš direktno dokazano da postoji.
2) Koliki je problem potencijalni ozon svaki dan u stanu: popriličan

Uopšte nisam imao dilemu da se ne češem gde ne svrbi.
Ozon je specifican po mirisi. Ne znam koliko ozona moze da napravi jonizator. Mozda isto kao i laserski stampac :)
Ali sve te masine sto prave ozon kao nus produkt verovatno prave beznacajnu kolcini, sem ako nemas npr 30 laserskih stamapaca u sobi i non stop stampas :)
Ozon generator koji pravi ozon, dovoljno da radi 3s, i karakteristican miris ozona koji podseca na hlor takoreci moze ispuni celu sobu.
Hteo sam reci da je ozon tesko ne namirisati ako je iole veca koncentracija u opticaju, koja je opet dalko od neke "pretece".
Koliko sam i citao O3 ima kratki vek trajanja u normalni uslovima. Moleku se brzo raspada.

Ja napisah moje mišljenje, jer je benefit u nejasnoj magli, a šteta koju pravi je izvesna, samo je pitanje kolika je.

Za nas je ozon otrovan i bolje da ga nema i u najmanjim količinama. Ja ne znam jel to malo, puno, koliko zapravo, ne znaš ni ti, nagađamo. Neka hvala, daleko mu lepa kuća.

Razlika je što se sada koristi daleko nekvalitetniji ugalj. Uglavnom sve odlazi na mokri lignit koji je zabranjen za korišćenje u tu svrhu u normalnijim zemljama. Smederevo je samo bonus.

Pri tome raubovanje utiče da termoelektrane gube efikasnost i da zagađuju više.

EU sastanči zbog zagađenja koje širimo na njihove granice. Samo da mi se pravimo ludi na na to.

I svako ko je stariji od tri decenije se seća vazduha koji se nekada udisao. I tad se dešavalo da padne smog usred atmosferskog pritiska, ali to bi potrajalo dan, dva. Sad traje po celu zimu, osim tih par dana kada Košava bude iznad svog proseka.

Sve ostalo je zlonamerno botovanje za zlo koje nas je snašlo.
Sećam se ja kakav je vazduh bio al se sećam i koliko je bilo saobraćaja. Kod mene u naselju se u poslednje 3 godine povećao broj vozila za 50%. Za poslednje 3 godine! a da ne pričam za poslednjih 30. Broj vozila je povećan jedno 10 puta. Samo to ti nosi ne znam koliko zagađenja (pošto se kod nas iz kola odmah vade katalizatori i DPF, ne daj bože da se auto popravi, al je bitno da se vozi mečka od 2500 kubika)

A poređenje Beograda i Berlina, nije sad neka astronomska razlika
1635841981211.png

• Interesting
Reagovanja: PPC
Ja napisah moje mišljenje, jer je benefit u nejasnoj magli, a šteta koju pravi je izvesna, samo je pitanje kolika je.

Za nas je ozon otrovan i bolje da ga nema i u najmanjim količinama. Ja ne znam jel to malo, puno, koliko zapravo, ne znaš ni ti, nagađamo. Neka hvala, daleko mu lepa kuća.
Slazem se. Defintivno bolje izbegavati nepotreban svakodevni ozon ako vec moze da se biraju aparati koji ne stvaraju isti.
Sa druge strane, ozon kao cistac je dobra stvar, samo koristiti "pametno".

Ozon ne cisti apsolutno nista. Kako je otrovan za nas otrovan je i za mikroorganizme i moze da ima blagi benefit protiv budji mada apsolutno je nece resiti jer da bi inhibirao razvoj budji mora da bude stalno prisutan a ako je stalno prisutan onda truje i tebe dakle iz supljeg u prazno. Ni jonizator nista zaista ne cisti u smislu da nesto uklanja iz vazduha kao sto to filter cini. Jonizator samo lepi prasinu za povrsine i time je privremeno dislocira iz vazduha. Cim elektricni naboj oslabi ta ista prasina se vraca sa prvim strujanjem vazduha.

Svaki jonizator proizvodi i ozon, koliko ozona, to je pitanje. Odredjene tehnologije tipa plasmaclustera su to zaista svele na neki minimum ali i dalje je tu.

@einstein
Hvala na podrsci zdravorazumskom statistikom. Sad se sakri negde jer ce krenuti baraz da si bot, vucicevac ili sta vec.

Ne znam kako to gledate, ali meni je duplo itekako velika razlika.
Mislim, da ti kolega ima duplo veću platu, a radite isti posao sigurno ti ne bi bilo svejedno. To jasno pokazuje i rang zemlje.

Van toga što je ovo prosek i kao takav loš za donošenje zaključaka. Akutno izlaganje većoj dozi štetnog dejstva nekada ima veći uticaj neko hronično izlaganje manjoj dozi. U Srbiji imamo oba.
P.S. I ovo je sve na pretpostavci da su isti uslovi merenja (broj mernih tačaka, broj merenja tokom dana, vreme merenja...).
- Podseti me na onaj vic gde jedni jedni jedu kupus, drugi meso, a u proseku svi jedu sarmu 😁

Povecan broj automobila ima uticaj u Beogradu na zagadjenjne, bese zatvaranje prosle godine, Nis pust, setao sam psa nigde auto celog dana pa je opet smrdelo od lozenja kao i kada ima automobila.
Kada pada sneg/kisa uz duvanje vetra smrad se dosta smanji, vec godinama zime su blagde bez padavina, vetrova ali mora da se lozi, gradovi koji su u kotlinama zbog nedostatka vetra imaju problem.
Godinama jedno nsaelje gde se 90% greje na drva i jeftin uglaj nenormalno smrdi , dok drugo naselje gde se greju na pelet, gas i drva ali preovladavuja prva dva je mnogo cistije.

Ozon ne cisti apsolutno nista. Kako je otrovan za nas otrovan je i za mikroorganizme i moze da ima blagi benefit protiv budji mada apsolutno je nece resiti jer da bi inhibirao razvoj budji mora da bude stalno prisutan a ako je stalno prisutan onda truje i tebe dakle iz supljeg u prazno. Ni jonizator nista zaista ne cisti u smislu da nesto uklanja iz vazduha kao sto to filter cini. Jonizator samo lepi prasinu za povrsine i time je privremeno dislocira iz vazduha. Cim elektricni naboj oslabi ta ista prasina se vraca sa prvim strujanjem vazduha.

Svaki jonizator proizvodi i ozon, koliko ozona, to je pitanje. Odredjene tehnologije tipa plasmaclustera su to zaista svele na neki minimum ali i dalje je tu.

@einstein
Hvala na podrsci zdravorazumskom statistikom. Sad se sakri negde jer ce krenuti baraz da si bot, vucicevac ili sta vec.
U toj tvrdnji da ozon ne cisti nista i da je tacna verovatno bi ga odavno izbacili iz upotrebe za sterilizaciju i dezinfekciju npr. u medicini. Koje sredstvo za sterilizaciju i dezinfekciju nije u manjoj ili vecoj meri stetno po coveka da ne kazem zive organizme.
I kako to mislis mora biti stalno prisutan, ja sam mislio da to jednom uradis i resis se problema zauvek. Jednom usisas kucu, jednom operes auto, jednom operes gace. Sto bi opet prali gace iz supljeg u prazno.
Ozon svkako nije cudo koje ce da "pocisti" prasinu i mrvice cipsa, ali jedno od sredstava koje u odnosu na ulozeno i brzinu, na primeru usmrdjenog automobila svkako daje neke rezultate, koje gle cuda ne traju vecno nego mora da se ponavlja.

Ne znam kako to gledate, ali meni je duplo itekako velika razlika.
Mislim, da ti kolega ima duplo veću platu, a radite isti posao sigurno ti ne bi bilo svejedno. To jasno pokazuje i rang zemlje.

Van toga što je ovo prosek i kao takav loš za donošenje zaključaka. Akutno izlaganje većoj dozi štetnog dejstva nekada ima veći uticaj neko hronično izlaganje manjoj dozi. U Srbiji imamo oba.
P.S. I ovo je sve na pretpostavci da su isti uslovi merenja (broj mernih tačaka, broj merenja tokom dana, vreme merenja...).
- Podseti me na onaj vic gde jedni jedni jedu kupus, drugi meso, a u proseku svi jedu sarmu 😁
Da ti imas 5000e platu a kolega 10000e ne bi ti bilo toliko bitno jer i sa 5k zivis vrlo ugodno. Isti princip.

Postoji odredjena granica do koje se vazduh u 21. veku smatra dobrim tj. zadovoljavajucim. Beograd, u proseku, to ne prelazi tj zadrzava se izmedju dobrog i zadovoljavajuceg. Berlin je pak jedan od najcistijih velikih gradova na svetu cemu ne doprinosi samo regulativa vec i sablon vremenskih uslova na tom podrucju. Nemacka je takodje jedna od najjacih ekonomija na svetu gde ima para za kvalitetna goriva za sve moguce upotrebe dok moj komsija celo leto skuplja lakiranu i farbanu stolariju pa to lozi zimi. Nemacka je takodje znacajno veca od Srbije pa moze svoju industriju i da rasporedi drugacije. Dosta faktora je u igri.

Nije u Beogradu idealno ali na mnogim mestima nije idealno tj. vrlo retko da je u bilo kom velikom gradu super. Poenta je da panici mesta nema i da je situacija koliko toliko ok. Svakako postoje kriticni dani kada treba nosti masku napolju i koristiti preciscivace ali to nije 365 dana u godini, naprotiv, ti dani su generalno retki. Problem su mediji sto tih dana dizu paniku i pale ljude "aaaaa pomrecemo".

U toj tvrdnji da ozon ne cisti nista i da je tacna verovatno bi ga odavno izbacili iz upotrebe za sterilizaciju i dezinfekciju npr. u medicini.
Ne znam kakve veze ima sterilizacija ozonom, kontrolisanim postupcima, sa preciscavanjem vazduha u stambenim jedinicama.
I kako to mislis mora biti stalno prisutan, ja sam mislio da to jednom uradis i resis se problema zauvek. Jednom usisas kucu, jednom operes auto, jednom operes gace. Sto bi opet prali gace iz supljeg u prazno.
Mislim da mora biti stalno prisutan jer ako imas recimo kondenzaciju u stanu i zbog iste razvoj budji nista neces postici da "ozoniras" jednom u nedelju dana jer se ta budj razvija 24/7 dakle i ozoniziranje mora da bude prisutno 24/7 da bi inhibiralo rast budji a u tom slucaju je toksicno i za tebe.
Ozon svkako nije cudo koje ce da "pocisti" prasinu i mrvice cipsa, ali jedno od sredstava koje u odnosu na ulozeno i brzinu, na primeru usmrdjenog automobila svkako daje neke rezultate, koje gle cuda ne traju vecno nego mora da se ponavlja.
Moj auto nikad nije "usmrdjen", ne vozim domace zivotinje i pijacnu robu, redovno odrzavam licnu higijenu a okacim i jelkicu pa sve mirise. Nije mi poznat problem pa ne bi dalje ni da komentarisem. Ako tebi pomaze, samo udri.

Ne znam kakve veze ima sterilizacija ozonom, kontrolisanim postupcima, sa preciscavanjem vazduha u stambenim jedinicama.

Mislim da mora biti stalno prisutan jer ako imas recimo kondenzaciju u stanu i zbog iste razvoj budji nista neces postici da "ozoniras" jednom u nedelju dana jer se ta budj razvija 24/7 dakle i ozoniziranje mora da bude prisutno 24/7 da bi inhibiralo rast budji a u tom slucaju je toksicno i za tebe.

Moj auto nikad nije "usmrdjen", ne vozim domace zivotinje i pijacnu robu, redovno odrzavam licnu higijenu a okacim i jelkicu pa sve mirise. Nije mi poznat problem pa ne bi dalje ni da komentarisem. Ako tebi pomaze, samo udri.
Valjda i zivi mikroorganizimi mogu biti uzrok za ciscenje u stambenim jedinicama. I npr. naveo si i budj.
Kao i sa svim ostali apratima po kuci, i ozongeneratorom mozes da rukujes kontrolisano, ili da sam pravis svoja uputstva za rukovanje pa sta napravis.
Kako mozes da se ubijes ozonom tako mozes da se ubijes i punjacem za telefon, doduse mozda je lakse sa ozonom :)

Moj stan nikad nije u kondezaciji, ne cuvam domace zivotinje i pijacnu robu, redovno odrzavam licnu higijenu a okacim i sunku pa sve mirise. Nije mi poznat problem pa ne bi dalje ni da komentarisem.
To ti je isto kao sto si ti rekoa za auto. Ako ti nemas neki problem prepostavljam da mozes da prepostavis da neko ima. I da je mozda neko i probao da resi problem, a da pri tome nije Steva Zigon iz Prica iz radionice, i da vozi domace zivotinje i pijacnu robu, a da nema nameru da rastavi auto na sastavne delove i cisti cetkicom za zube.

Ozonizatori nisu igračke. Nemojte slučajno biti u prostoriji kada radi. On razara na dnk nivou.

I dobrano izluftirajte prostoriju kada završi sa radom i nemojte par sati potom boraviti u istoj.

Ozonizatori nisu igračke. Nemojte slučajno biti u prostoriji kada radi. On razara na dnk nivou.

I dobrano izluftirajte prostoriju kada završi sa radom i nemojte par sati potom boraviti u istoj.
Da svkako ko god da se lati ozongeneratora neka dobro iscita prvo.
Slazem se nije igracak i moze biti opasno, cak i da ubije.
Opet se ponavljam ali za auto sam mu nasao najbolju primenu za sad :)
Nesto najpribliznije sto moze da vam vrati "miris" novog auta.

NIKAD NE BUDITE U PROSTORIJI U KOJOJ RADI OZON GENERATOR

Prilozi

• ozon.jpg
    ozon.jpg
    100.6 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Valjda i zivi mikroorganizimi mogu biti uzrok za ciscenje u stambenim jedinicama. I npr. naveo si i budj.
Kao i sa svim ostali apratima po kuci, i ozongeneratorom mozes da rukujes kontrolisano, ili da sam pravis svoja uputstva za rukovanje pa sta napravis.
Kako mozes da se ubijes ozonom tako mozes da se ubijes i punjacem za telefon, doduse mozda je lakse sa ozonom :)

Moj stan nikad nije u kondezaciji, ne cuvam domace zivotinje i pijacnu robu, redovno odrzavam licnu higijenu a okacim i sunku pa sve mirise. Nije mi poznat problem pa ne bi dalje ni da komentarisem.
To ti je isto kao sto si ti rekoa za auto. Ako ti nemas neki problem prepostavljam da mozes da prepostavis da neko ima. I da je mozda neko i probao da resi problem, a da pri tome nije Steva Zigon iz Prica iz radionice, i da vozi domace zivotinje i pijacnu robu, a da nema nameru da rastavi auto na sastavne delove i cisti cetkicom za zube.
Pod "kontrolisanim procesom" smatra se proces sa namenom u ogranicenoj kolicini/prostoru/vremenu sa definisanim ciljem. Recimo u hermeticki zatvoren sud sa medicinskom opremom podici koncentraciju ozona na 4h da se izvrsi sterilizacija. Nakon toga propustiti ozon kroz katalizator i vratiti ga u O2 pre ispustanja u atmosferu. Tako izgleda kontrolisan proces medicinske sterilizacije ozonom.

Kada radis sa potencijalno opasnim sredstvima kljuc uspeha je da "pravis svoja uputstva za rukovanje pa sta napravis." /sarcasm

"A gaseous ozone generator was investigated for decontamination of rooms used to house patients colonized with MRSA. The results demonstrated that the device tested would be inadequate for the decontamination of a hospital room." - CDC

Dakle, kao sto bagerom ne kopas rupe ispred kuce kad sadis filadendron tako i asovom ne kopas ugalj na Kolubari iako su obe situacije teoretski validne.

Takodje, ozon koji ti generises u svojim kolima da resis "usmrdjen" auto posle izluftiras jelte u etar. Nakon toga taj ozon doprinosi formiranju fotohemijskog smoga kao sto sav prizemni ozon cini. Vrlo lepo od tebe, bas mi je drago da si resio svoj smrad tako sto si generisao sekundarni polutant. Vidi ubaci i parce automobilske gume u kotao za centralno, znas kako gori dobro. Posle kukate veliko zagadjenje...

Poslednja izmena:
Da ti imas 5000e platu a kolega 10000e ne bi ti bilo toliko bitno jer i sa 5k zivis vrlo ugodno. Isti princip.

Postoji odredjena granica do koje se vazduh u 21. veku smatra dobrim tj. zadovoljavajucim. Beograd, u proseku, to ne prelazi tj zadrzava se izmedju dobrog i zadovoljavajuceg. Berlin je pak jedan od najcistijih velikih gradova na svetu cemu ne doprinosi samo regulativa vec i sablon vremenskih uslova na tom podrucju. Nemacka je takodje jedna od najjacih ekonomija na svetu gde ima para za kvalitetna goriva za sve moguce upotrebe dok moj komsija celo leto skuplja lakiranu i farbanu stolariju pa to lozi zimi. Nemacka je takodje znacajno veca od Srbije pa moze svoju industriju i da rasporedi drugacije. Dosta faktora je u igri.

Nije u Beogradu idealno ali na mnogim mestima nije idealno tj. vrlo retko da je u bilo kom velikom gradu super. Poenta je da panici mesta nema i da je situacija koliko toliko ok. Svakako postoje kriticni dani kada treba nosti masku napolju i koristiti preciscivace ali to nije 365 dana u godini, naprotiv, ti dani su generalno retki. Problem su mediji sto tih dana dizu paniku i pale ljude "aaaaa pomrecemo".
Nadam se da se šališ, jer nema tog čoveka koji bi radio za duplo manju platu isti posao, a da se posao ne sastoji od nerada, pa da ne talasa. U Nemačkoj sam, i nijedan kolege ne bi radio za 5 hiljada ako ostali za isti posao imaju 10. Nijedan!
Razlika u vazduhu nije mala. Mogu da potvrdim iz ličnog iskustva, kao i od kolega da vazduh kod nas pravi veliki problem. Kvalitet vazduha i po okačenoj slici, čak ni prosečan, nije u istoj klasi, a razlike u nekim mesecima su ogromne. Kumulativno dejstvo ne treba zanemariti. I krvni pritisak se toleriše do 140/90 po poslednjim smernicama, pa to ne znači da je on dobar niti da je isti rizik kao kod osoba sa 120/80.

Što se tiče Nemačke, skroz pogrešno gledaš. Ovde je registracija i osiguranje prilično skuplje za dizel nego benzin, u određene gradove ne možeš da uđeš kolima ako nemaju zadovoljavajuću emisionu klasu. Čuvaju prirodu, ne možeš da roštiljaš gde hoćeš niti sečeš gde i šta hoćeš. To se poštuje.

Ne paničim, ali sam realan. Kada zategnu u Srbiji pravila za industriju na prvom mestu, da imaju filtere kao u Nemačkoj i ostalim razvijenim/čistim zemljama, tržište goriva, kao i automobila (viša euro klasa), a onda i redovne i nasumične kontrole sa rigoroznim kaznama, tada će nam biti bolje. Reći da je sada dobro i gurati dalje dok ne dođemo do tačke kada je oporavak dugotrajan i/ili nemoguć je jako loša taktika.

Poentu za platu si potpuno promasio. Imas 3 ferarija a tvoj komsija ima 6, da li je njegov zivot zaista duplo bolji od tvog? Sta mozes sa 6 ferarija sto ne mozes sa 3? Ajde bre, ko deca ste... "e ja bas ne bi radio", lol.

U medicinu se razumes koliko i u ekologiju, niko na svetu ne racuna 140/90 kao normalan pritisak, normalan je do 120/80. Sve preko je povisen dok je 140/90 po svim kriterijumima visok pritisak.

Razlika u vazduhu nije velika. Tvoje licno iskustvo kao i iskustvo tvojih kolega je apsolutno nebitno. Po regulativi vazduh je dobar do 50 AQI ali cak do 100 AQI ne izaziva bitne smetnje samim tim je prihvatljiv. U Beogradu prosek ti je "moderate" tj. 50-100, sto bi reko popularan meme "not great, not terrible" i to je realnost stvari. Generalno nije strasno svakako ne koliko ste vi umislili. Nisu ljudi tako stakleni da ne trpimo apsolutno nista i neces ziveti 150 godina makar proveo zivot u hiperbaricnoj komori sa 30 preciscivaca.

Lažeš PPC, masno lažeš. Sve što radiš na ovoj temi je da propagiraš zvaničnu zločinačku propagandu. Prosto je neverovatno da idete do najsitnijih detalja i da pažnju u širenju svoje mafijaško zločinačke propagande posvećujete čak i tehničkim forumima. Nisi prvi koji to radi. Na kraju uvek izgubite živce i završite svoju karijeru ovde. Nije lako toliko lagati, pucanje je neminovno.

Sećam se ja kakav je vazduh bio al se sećam i koliko je bilo saobraćaja. Kod mene u naselju se u poslednje 3 godine povećao broj vozila za 50%. Za poslednje 3 godine! a da ne pričam za poslednjih 30. Broj vozila je povećan jedno 10 puta. Samo to ti nosi ne znam koliko zagađenja (pošto se kod nas iz kola odmah vade katalizatori i DPF, ne daj bože da se auto popravi, al je bitno da se vozi mečka od 2500 kubika)

A poređenje Beograda i Berlina, nije sad neka astronomska razlika
Pogledajte prilog 322840
kako objašnjavaš enormno veliko zagađenje u vreme lockdowna kada maltene nije bilo saobraćaja u beogradu? a i grejna sezona je prošla...

Poentu za platu si potpuno promasio. Imas 3 ferarija a tvoj komsija ima 6, da li je njegov zivot zaista duplo bolji od tvog? Sta mozes sa 6 ferarija sto ne mozes sa 3? Ajde bre, ko deca ste... "e ja bas ne bi radio", lol.

U medicinu se razumes koliko i u ekologiju, niko na svetu ne racuna 140/90 kao normalan pritisak, normalan je do 120/80. Sve preko je povisen dok je 140/90 po svim kriterijumima visok pritisak.

Razlika u vazduhu nije velika. Tvoje licno iskustvo kao i iskustvo tvojih kolega je apsolutno nebitno. Po regulativi vazduh je dobar do 50 AQI ali cak do 100 AQI ne izaziva bitne smetnje samim tim je prihvatljiv. U Beogradu prosek ti je "moderate" tj. 50-100, sto bi reko popularan meme "not great, not terrible" i to je realnost stvari. Generalno nije strasno svakako ne koliko ste vi umislili. Nisu ljudi tako stakleni da ne trpimo apsolutno nista i neces ziveti 150 godina makar proveo zivot u hiperbaricnoj komori sa 30 preciscivaca.
Vala ako si mi rekao da se ne razumem u svoju struku :LOL:

Merio sam kvalitet vazduha, video kako se sve to radi i učio o tome. Znam tačno kako utiče taj loš vazduh, koliko posledice ostavlja i ta količina koju ti nazivaš malom, šta kažu i moje kolege, a i profesori alergolozi.
Za pritisak bi morao bolje da čitaš. Jasno sam napisao da se toleriše, ne da je normalan (iako i to može biti kod pojedinih osoba i ne, nije po svim kriterijumima visok). Smernice za hipertenziju su pomerene pre nekoliko godina na 140/90 što možeš i sam da proveriš.

Tvoje poređenje sa kolima je u najmanju ruku netačno, makar što se zagađenja i zdravlja tiče.
Više ti je poređenje da prosečno imaš grupu koja diže 30kg dnevno i grupu koja diže 60kg dnevno. Ako to rade svakog dana, naravno da je grupa sa 60kg pod većim rizikom. Još kad onda pogledaš da je to prosek, a da druga grupa nekih dana ne diže ništa, a onda digne u danu 180kg. Šta misliš, ako regulativa kaže da je normalan do X vrednosti, zašto tek od X+Y izaziva bolesti. Zašto odmah nije stavljena regulativa na X+Y. I jel taj X isto utiče na osobe sa i bez predispozicija, kao i koja količina utiče na osobu bez predispoziija da dobije iste...
- I da, život osobi sa 6 ferarija je sigurno bolji od onog ko ima 3. Ta kola nisu uzrok, već jasna indikacija razlike u bogatstvu/staležu između njih dvojice.

Pročitaj kako se rade studije te vrste, pa ćeš videti da situacija Berlin-Beograd nije ista i da čak i kada je sve u "granicama normale" nije isto ako si u jednoj ili drugoj krajnosti. Pogledaj trend rasta alergija i drugih respiratornih bolesti, pogledaj šta se klasifikuje kao, kako ti kažeš "bitna smetnja", a šta se vidi kroz duži period i trendove rasta bolesti...

P.S. Nije bitna samo dužina života, već i kvalitet. I lečenje kreće kada se ugrožava kvalitet života...

Lažeš PPC, masno lažeš. Sve što radiš na ovoj temi je da propagiraš zvaničnu zločinačku propagandu. Prosto je neverovatno da idete do najsitnijih detalja i da pažnju u širenju svoje mafijaško zločinačke propagande posvećujete čak i tehničkim forumima. Nisi prvi koji to radi. Na kraju uvek izgubite živce i završite svoju karijeru ovde. Nije lako toliko lagati, pucanje je neminovno.
Sta reci a ne zaplakati. :) Zar ne mislis ako je vec "bot marketing" toliko jak da se i druga strana ne sluzi istim metodama? Mislis da nisi zrtva "anti bot marketinga" sa tim gnevom? Pa ne zna se ko vise pljuje "one druge", dal Pink, dal N1. Ja nisam clan nicega vec profesionalac u ekoloskim disciplinama i odatle formiram svoje stavove.
kako objašnjavaš enormno veliko zagađenje u vreme lockdowna kada maltene nije bilo saobraćaja u beogradu? a i grejna sezona je prošla...
Screenshot 2021-11-03 114319.png
Na koje "enormno zagadjenje" tacno mislis kad je najgori bio mart sa ocenom "moderate" dok je april jako blizu oceni "healthy" a maj vec uveliko "healthy"? Jel mislis na par dana kada je prasina iz Sahare, koja je kasnije stigla cak i do Meksika, presla preko nas? https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-53182384
Za pritisak bi morao bolje da čitaš. Jasno sam napisao da se toleriše, ne da je normalan (iako i to može biti kod pojedinih osoba i ne, nije po svim kriterijumima visok). Smernice za hipertenziju su pomerene pre nekoliko godina na 140/90 što možeš i sam da proveriš.
Koliko vidis tendencija kriterijuma za hipertenziju je poostravanje, ne labavljenje. Hipertenzija je pomerena sa 140/90 na 130/80. Ako nesto tvrdis nije lose ostaviti i neku referencu a ne samo "rekao mi kum profesor".
Tvoje poređenje sa kolima je u najmanju ruku netačno, makar što se zagađenja i zdravlja tiče.
Više ti je poređenje da prosečno imaš grupu koja diže 30kg dnevno i grupu koja diže 60kg dnevno. Ako to rade svakog dana, naravno da je grupa sa 60kg pod većim rizikom. Još kad onda pogledaš da je to prosek, a da druga grupa nekih dana ne diže ništa, a onda digne u danu 180kg.
Super si napravio poredjenje sa kilazom koju svaka zdrava i sposobna osoba moze da podigne. Upravo je to poenta, postoje granice koje svi mi podnosimo bez problema. Dani kada je to "180kg" svakako jesu i za preciscivac i za N95 maske napolju ali su oni i dalje retki na sta ukazuje i prosek. Tada treba odreagovati sa preventivnim merama ali dizati paniku kako cemo pomreti svi zato sto je vazduh u proseku od "healthy" do "moderate" je apsolutna glupost.

Poslednja izmena:
Da li znaš kad je bio lockdown. To je bio mart april. Pola marta nije bilo lockdown-a. Da li znaš šta je enormno zagađenje. Da si živeo u Smederevu kao ja, znao bi.
Samo da prokomentarišem uopšte smer teme sad, smirite malo strasti. MIslim da niko ne kaže da je sve sjajno, i naravno da treba raditi na poboljšanju, al to više treba da se podigne svest ljudi nego što država ima da uradi mnogo stvari. Pa samo da krenem od bacanja đubreta, u mojoj zgradi se desilo da ljudi bacaju đubre sa terase i pokušavaju da pogode kantu za đubre malu sa kesetinom đubreta koja treba da se baci u kontejner koji je udaljen 20m od zgrade. Jedna od 20 kuća koje su u blizini mog naselja sagoreva ne znam šta, smrdi sve na plastičnu paljevinu kileomtar unaokolo kad je visok pritisak. šta tu država može da uradi. Ja ne znam da li postoje neke kazne ako sagorevaš đubre u svojoj kući i kome da prijavim to.

• Like
Reagovanja: PPC
za zaboravne ajnštajne...pričao si o saobraćaju i automobilima...

"Uvođenjem vanrednog stanja i redukovanjem saobraćaja ispostavilo se da nije došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta vazduha. Zapravo, od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa u Beogradu je prema dostupnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine već šesti dan se beleži prekoračenje dnevnih dozvoljenih vrednosti za PM10 čestice".

Postoji i nešto što se zove vreme, ako se sećam tad je nešto bio nedelju dana visok pritisak. Ako je to tačno to što ti pričaš, šta se onda desilo, isključili termo elektranu, ili šta. Mislim ne znam kako onda odjednom nestane zagađenje. A takođe, ako se nije nigde išlo, znači da su ljudi više ložili, i kao što sam dao primer iz svoje okoline, to je vrlo često katastrofa koju ne znam da li može bilo ko da spreči osim tih samih ljudi.

Kao što rekoh malopre, Naravno da treba da se radi na smanjenju zagađenja, pa ja imam problema sa plućima od malih nogu zbog železare u Smederevu, ali to je bilo pre 35 godina, zato mi je smešno da neko priča da se sad povećalo zagađenje (osim saobraćaja koji se enormno povećao u odnosu na tad). Tad je recimo železara u smederevu radila punom snagom i prljala punom snagom (tata mi je bio jedan od rukovodilaca tamo pa zna kakve su se sve stvari dešavale)

Zagadjenje vazduha u u Beogradu i Srbiji je posledica mnogih faktora. Najmanji uzročnik tog zagadjenja su automobili koji u gradovima učestvuju sa samo oko 6% zagadjenja.

U prilog tome ide i to da je zagadjena skolo cela Srbija i da je incidenca oboljevanja od raka medju stanovništvom obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije.

Najveći zagadjivači su elektrane, Obrenovac, Kostolac, Lazarevac takodje. Potom Železara Smederevo, svako ko poznaje taj kraj će potvrditi koliko je vazduh bio čistiji dok je istom upravljala američka firma i dok su se koristli filteri.

Ti zagadjivači, plus Pančevo, u potpunosti okružuju Beograd i svi imaju dozvolu da nas ubijaju. Njihov profit je važniji od života svih nas. Pa ti posle botuj, ni 100 kućnih prečišćivača ti neće pomoći, i tebe će ubiti.

Nakon toga, gradske toplane koje koriste najgora i najprljavija, čak i zabranjena goriva nas dokusuruju.

Automobili i pojedinačna ložišta su samo šlag na torti naše nesreće.

Za sve ovo gore gradjani ne mogu biti krivi, već isključivo mafijaške vlasti koji prave "dogovor" i dozvoljavaju svim tim zagadjivačima da ubijaju sve nas.

Vrh Dno