Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Jesi zaradio? Jel mozes priustiti sebi? Uzivaj brate, treba nekad i za dusu.

Koliko brzo developeri prebacuju aplikacije da budu ARM native? Treba da menjam sluzbeni laptop pa se dvoumim izmedju Lenovo ThinkPad i9-11950H ili novi Mac, ali ne bi uzimao Intel based, samo Apple silikon pa me interesuje ako neko radi development, da li mu nesto nedostaje sto nije jos prebaceno da radi native?

Koliko brzo developeri prebacuju aplikacije da budu ARM native? Treba da menjam sluzbeni laptop pa se dvoumim izmedju Lenovo ThinkPad i9-11950H ili novi Mac, ali ne bi uzimao Intel based, samo Apple silikon pa me interesuje ako neko radi development, da li mu nesto nedostaje sto nije jos prebaceno da radi native?
Kako koji, uglavnom dosta brzo. Ma nemoj razmišljati.

Evo dobro sajta, ne znam čime se baviš pa i od toga zavisi ali nećeš zažaliti.

Ne znam, sto vise citam, mislim da je 13" m1 bio bolji izbor. Najvise zbog baterije i velicine. Ali sad je kasno :D

edit: trazim razlog da budem nesrecan posto sam spucao tolike pare 😂

Pa jedino to, baterija i izgled/tezina. sve ostalo je na 14" strani, dobro si uradio. Jos nisam nasao test za bateriju, niko da uradi poredjene u nekom realnom radu (jedino imamo video time i browsing time podatke, gde pise da M1 ima oko 65% duze trajanje baterije "wireless browsing", sto je malo cudno da je toliko).

Evo ovaj lik je dao neke utiske, nije napisao konkretno, ali je malo razocaran baterijom sa.

Poslednja izmena:
Kazu da baterija orvih nedelju dana radi losije, posle se popravi....videcemo :)

Evo ovaj lik je dao neke utiske, nije napisao konkretno, ali je malo razocaran baterijom sa.

Normalno je da će baterija trajati kraće ako je uzeo M1 Max na 14" modelu. Ne može veća baterija nadomestiti primetno jači CPU i 4 puta jači GPU. Da ne govorimo o 120Hz ekranu.

Sad odgledah ovaj video, uporedjivao je iste konfiguracije 14" i 16".
Sto se tice performansi, stvarno su identicne, ali se 14ka mnogo vise greje i cuju se kuleri, a kada se na 14 ispraznila baterija na 16 je bilo jos 36%, sto je i ocekivano.

Mozda je 16ka ipak bolja opcija, ukoliko ti nije neophodna portabilnost. E sad opet ovo stres testovi, pitanje je da li cu ikad doci u situaciju da toliko opteretim procesor.
Takodje mozda bi bilo bolje da sam uzeo varijantu 8cores umesto 10. Bice i taj test uskoro. Bar sam uzeo sa najmanjim brojem gpu cores (14)

Pa izvuce oko 5h, u situaciji gde MBP 13’’ izvlaci 8h, tako neki odnos u realnom radu, za developere. A 16’’ izmedju. Dok ce video play time (zbog video encodera, adaptive refresh rate-a) biti priblizan. I super brzo kompajliranje itd… ;).

Evo i Benchmark dobio nove Macbookove na testiranje...bas me zanima sta ce reci...mada mislim da nece biti mnogo negativnih stvari. :D

Dal je neko iskopao neki benchmark koji se ne svodi na to "It performs better than intel based MacPro in DaVinci Resolve!"? Ja sam totalno u čudu, iskreno. Sem par nekih ljudi koji su odradili testove za programiranje i za muzičku produkciju, ostali se svi svode na Geekbench i DaVinci Resolve... Ja ne znam kako i očekuju da imaju preglede kada svi rade identične testove, i ponavljaju se kao papagaji. Ja sam iskopao jedan zanimljiv video, pa ako nekog interesuje neka pogleda...

Jos je cudnije sto ne moze da se nadje uporedni test baterije za nove modele naspram M1 Air i Pro iz 2020. Svi samo spomenu podatke sa Apple prezentacije i to je to.
Ista stvar i sa testovima temperature i buke.

^ Ima par testova gde uporede. Bolja je baterija na m1 pro 13" u odnosu na oba ovogodisnja modela. Sto je i ocekivano obzirom da ima manje jezgara.

Ja mislim da sam se zeznuo sto sam uzeo verziju 10cpu cores umesto 8. Verovatno bi mi nesto duze trajala baterija i manje grejanja, a ne bih izgubi na performansama.

Baterija se lako mijenja i još uvijek ne postoji softverska blokada drugih baterija što je odlična stvar.
Jako moćan SoC koji je po meni ograničen neizmjenjivim RAM-om i SSD-om. Da se RAM i SSD mogu zamijeniti i da su tu još UTP i bar dva USB Type-A porta bio bi mi odličan izbor za "teren" uz Win11/Ubuntu Server za ARM. Osakaćen ekran bih nekako prežalio. Čudi me da su vratili HDMI port.
Nadam se da su popravili hlađenje u odnosu na MBP sa M1. Kod kolega sa posla koji ga koriste se nekad može doručak spremiti koliko se ugriju iako ne rade ništa zahtjevno u tom trenutku.

Nadam se da su popravili hlađenje u odnosu na MBP sa M1. Kod kolega sa posla koji ga koriste se nekad može doručak spremiti koliko se ugriju iako ne rade ništa zahtjevno u tom trenutku.

Nešto tu nije u redu ili sa tvojom izjavom ili sa načinom na koji kolege koriste m1 mbp. Ne sećam se da sam jednom osetio mlak a kamoli toliko ugrejan mbp m1, a koristim ga svakodnevno 10ak sati, veći deo ove godine. Uvek maksimalno iskorišćen ram i porpilično iskorišćen procesor i ništa, hladna mašina.

I meni to cudno...do sada nisam cuo da se pregrevaju, narocito Pro model, koji ima ventilator.

Moj drugar isto, kaze lagano računar ko led.
Medjutim poslednjih 2 nedelje kaze greje se ko lud, I vidi spotlight drzi procesor na 100%. Ispostavilo se da imaju bug da se to desava kad je simulator otvoren. Konkretno bug je u XCodu.

Ali inace kaze baterija drzi po ceo dan, računar hladan.

Nekoliko stranica unazad sam i ja napisao kako mi izgleda workflow u toku dana, puno stvari otvoreno, radim sa vise klijenata istovremeno, ram ode u jak swap svaki dan, ali nikad nisam niti cuo ventilator, niti osetio palmrest da se greje.
Ova tema je izgleda plodno tlo za padobrance sa kojekakvim polovicnim izjavama : )

Nekoliko stranica unazad sam i ja napisao kako mi izgleda workflow u toku dana, puno stvari otvoreno, radim sa vise klijenata istovremeno, ram ode u jak swap svaki dan, ali nikad nisam niti cuo ventilator, niti osetio palmrest da se greje.
Ova tema je izgleda plodno tlo za padobrance sa kojekakvim polovicnim izjavama : )

Polovična izjava nije jer još uvijek imam cijelu, a ne polovičnu ruku koja je osjetila svu toplotu više komada MBP M1 koje koriste kolege. :)
Izgleda da se to dešava samo kad koriste USB hub.

E to je druga stvar...to sam i ja cuo, kada se koristi hub, zna da se zagreje...svakako, bilo bi dobro da apple resi i to.

Stigao Air M1 8/256.
Novi Pro modeli su overkil za mene, a ne svidja mi se nova generacija Air (koja treba da izadje sledece godine, na osnovu leakova). Jedino bih volio da imam 120Hz, ali to izgleda nece dobiti Air sledece godine a Pro je overkil a i cena. Takodje i Air ce imati vecu cenu.
Inace, vidim ja da ce mi trebati vreme da se prebacim na ovaj Appleov ekosistem, da se priviknem. Prvo da vidim oko Apple ID, tj. Apple Care+.

Polovična izjava nije jer još uvijek imam cijelu, a ne polovičnu ruku koja je osjetila svu toplotu više komada MBP M1 koje koriste kolege. :)
Izgleda da se to dešava samo kad koriste USB hub.
Upravo si sad potvrdio da ti je izjava bila i polovicna i neprecizna :) Prvo kazes da se nadas da ce apple unaprediti hladjenje na novim procesorima u odnosu na m1, jer si video kod kolega da se nenormalno greje, a onda sada kazes da se to desava samo sa odredjenim hubovima.
Onda apple ne treba da unapredjuje hladjenje, zar ne?

^ Ima par testova gde uporede. Bolja je baterija na m1 pro 13" u odnosu na oba ovogodisnja modela. Sto je i ocekivano obzirom da ima manje jezgara.
Ajde okaci ako nije problem linkove ka tim testovima. Nijedan ozbiljan test nisam nasao osim da samo konstatuju to sto si i ti rekao. Zanima me da vidim tacne brojeve.

Upravo si sad potvrdio da ti je izjava bila i polovicna i neprecizna :) Prvo kazes da se nadas da ce apple unaprediti hladjenje na novim procesorima u odnosu na m1, jer si video kod kolega da se nenormalno greje, a onda sada kazes da se to desava samo sa odredjenim hubovima.
Onda apple ne treba da unapredjuje hladjenje, zar ne?

Detalj za USB hun nisam znao do večeras (ako je kolega dobro primjetio kad mu postane vreo). U svakom slučaju treba poboljšati hlađenje i još nešto popraviti jer ja ne vidim nijedan valjan razlog zbog kojeg bi USB hub zagrijao laptop do te mjere da mogu podgrijati jelo na njemu.
Toliko od mene i mog iskustva sa M1 i izvinajvam se ako sam nekog uvrijedio pisanjem u ovoj temi. :)

Dal je neko iskopao neki benchmark koji se ne svodi na to "It performs better than intel based MacPro in DaVinci Resolve!"? Ja sam totalno u čudu, iskreno. Sem par nekih ljudi koji su odradili testove za programiranje i za muzičku produkciju, ostali se svi svode na Geekbench i DaVinci Resolve... Ja ne znam kako i očekuju da imaju preglede kada svi rade identične testove, i ponavljaju se kao papagaji. Ja sam iskopao jedan zanimljiv video, pa ako nekog interesuje neka pogleda...

Ja naleteh na još par render benchmark-a

Youtube M1 Max 32C - Blender Na ovom kanalu ima još nekoliko poređenja u blenderu i u većini slučajeva je Mac bolji od Win laptopa
Youtube M1 Pro 16C - Redshift

Redshift benchmark - Rezultati sa starim M1

Link koji si ti okačio mi baš neverovatno deluje. Jedino ako nije neka novija verzija redshifta ili scena nije preterano kompleksna pa je manja razlika.

Edit: I ogromna prednost kod Mac-a i gpu render enginea je ova unified memorija.
Do sad ako je nekome trebalo više od 24GB, morao je da ide na Quadro ili šta god je sad moderno kod nvidie

Poslednja izmena:
Napravio Apple ID, USA region. Kupio odmah Apple Care+ godisnje 69$ Raiffeisen Visa karticom (full package od 199$ nisam uspeo). Jesam zeznuo nesto ili to je to? Jedino sam mozda mogao da sacekam 60 dana pa pred kraj isteka tog perioda da aktiviram ili nebitno?

Pozdrav!

Prošle sedmice sam kupio Macbook Air 8/256GB i imam isto pitanje kao kolega sa foruma za aktivaciju AppleCare-a.
Da li je moguće kupiti sa Apple iD nalogom iz BiH ili moram prebaciti na USA ili Canada?
U čemu je razlika između AppleCare i AppleCare+?
Izvinjavam se zbog pitanja, sigurno je već bilo negdje objašnjenje.
Hvala Vam unaprijed!
Pozdrav!

Vrh Dno