Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gfx
Nebi bilo loše da čujemo iskustva sa drugim klimama u istim uslovima: magla, temperatura oko nule, kvadratura, više prostorija.
Napominjem da je jedna klima za jednu prostoriju a ovo sa više prostorija je da se iskoristi za male pare koliko god se može duboko u jesen i nije preporuka, već suprotno ;)
Za 85 kvadrata bi trebalo dve a tri klime bi bile idealne za grejanje
Slažem se, a možda čak i četiri pošto ako ne računamo hodnik to je 4 sobe.

Odakle ti da je podešen fix fan?
Malo sale na konto "fujitsu fix fana" uvek dobro dodje, pre svega kao podsetnik, ali i upozorenje potencijalnim vlasnicima, da ga fujitsu uopste nema, ali tu vrstu sarkazma ne moze svako da razume. Potrebno je ipak bar malo uznapredovsti iznad nivoa "moze i direk' iz kutije" nacina prikljucivanja klime na instalaciju, da bi se na pravi nacin shvatilo sta je, na koji nacin i zasto bas tako napisano u mojim postovima. ;)

Gfx
Nebi bilo loše da čujemo iskustva sa drugim klimama u istim uslovima: magla, temperatura oko nule, kvadratura, više prostorija.
Sto se mene tice, imas ovde (u staroj temi) ispisano brdo iskustava sa klimama koje ja imam... dve Midee, dve GTech, i kako greju, i kako moduliraju, i kakva je kultura rada, i kakav je subjektivni osecaj pri grejanju, i pogotovo kako se ponasaju u defrost zoni, i vrline i mane... i u slici, i raznim dijagramima, merenjima, proracunima, i sve to sa dosta propratnog teksta. Sve lepo i egzaktno objasnjeno, i to po nekoliko puta, jer kao sto i sada vidis, uvek postoje oni kojima je malo jednom reci, pa im se "svaki cas" mora ponavljati i ponovo obajsnjavati nesto sto im je vec odavno (i po nekoliko puta) receno i objasnjeno. Ipak, posto sam usko vezan za nauku i prosvetu, vec sam navikao da radim sa onima kojima vrlo cesto treba nesto ponavljati, pa mi to i nije tako tesko. Treba svima omoguciti da pravilno shvate, obnove staro i nauce nesto novo, i korigovati ih ukoliko nesto od onoga sto cuju/procitaju ne shvate na "prvu loptu" na pravi nacin, pa cak i onima koji bi metodom "direk' iz kutije" povezivali klima uredjaj na instalaciju. ;)

Poslednja izmena:
Ne znam zašto se toliko opterećuješ fix fan brzinama kod Fujitsu klima kada rade lepo mada je i auto brzina vrlo funkcionalna.Ovako stalno ponavljaš jedno te isto kao neku lošu mantru.To što radiš nije upozorenje potencijalnim vlasnicima nego je više smešno i nije nikako savetodavnog karaktera.

@proleter,

Mozda bi umesto ovih besmislenih spirala koje stalno vrtis, mogao vec jednom da naucis da konkretno odgovaras na pitanja upucena (izmedju ostalog i licno) tebi. Evo recimo, imas ono moje od pre neki dan, takodje je vezano za Fujitsu fix fan brzine, pa da jednom stavimo tacku i na tu temu. Mali podsetnik...
a jel bi ti mogao da objasnis kako rade fix fan brzine na Fujitsu klimama koje ti imas?
ja nemam bas previse iskustava sa njima, imam ih samo 6 u neposrednom okruzemju (na institutu gde radim) i nisu sve isti modeli, pa to mozda i nije dovoljno relevantan uzorak za donosenje adekvatnih zakljucaka.
mozda bi mogao i @proleter da se prikljuci i napise kako radi fix fan brzina na njegovim Fujitsu klimama
Posebno bi mi bilo ineteresantno tvoje objasnjenje kako rade fix fan brzine na KMTA ... ako me razumes. ;)

Poslednja izmena:
Evo iz servisnog uputstva isto je kod svih modela Fujitsu mislim od kad prave split invertere.1.png

Moj fujitsu sa fix fan brzinama ogranicava snagu kompresora.Ne znam da li se jos neki proizvodjac sjetio te za mene fenomenalne stvari.

Ako zadam najnizu fan brzinu kompresor moze max 30-35% snage razvit.

U drugoj moze do oko 40%
U trecoj 50% ...itd

Znaci stavim ga u drugu i on se posle defrosta zaleti do 40% snage,nikad nece otic previse jako gdje sve klime imaju skroz los cop,uvijek radi rasterecen uz odlican cop.

Dobio od gree-a dve klime bez doplate, kada je svoje reklamirao ( gree muse, koje je posle reklamirao kao "specijalne klime za grejanje" ) i od tada to sve datira.
A Fuji mu je posebno trn u oku, jer se najviše preporučuje. Znači, nema fuji nikakav poseban problem, već gfx ima problem sa fuji-em.

Nego profesore ( izvin'te stvarno nismo znali :sneaky: ) kako to fuji može biti neprijatan u spavaćoj sobi , a vezano za fix fan?
Mislim, kada već insistirate da budemo dosledni i odgovoramo na postavljena pitanja..?

Poslednja izmena:
Moj fujitsu sa fix fan brzinama ogranicava snagu kompresora.Ne znam da li se jos neki proizvodjac sjetio te za mene fenomenalne stvari...
Jos kad ti ove napise zadovoljan korisnik, koji ume i ovako da piskara...
rovaccccc:

Mozes li za pocetak reci da li se i u novim modelima fujitsu drzi filozofije da uvijek puse automatski.
Mozes li npr stavit manualno max fan i da uvijek puse tako kako si zadao.
Ili po starom on sam smanjuje iako je manual.
...sve postane potpuno i kristalno jasno, bar po pitanju Fujitsu filozofije kada je FIX FAN brzina u pitanju. Sto bi rekao nas narod "tako to mali Perica (Fujitsu) zamislja da treba da radi... (u ovom slucaju) fix fan" ;)

@bombas,
ako u spavacoj sobi imas klimu koja "ima filozofiju da uvek puse automatski", i sama (po svom nahodjenju) smanjuje, a (po potrebi, logicno) i pojacava brzinu duvanja... jel treba da idem dalje, ili si sposaban da izvedes zakljucak i sam? :cool:

Poslednja izmena:
Proleter objasnio slikom iz service manuala.
Svi znaju sta je to.
Ako klima radi na 200-250w automatski smanji duvanje da nebu bio hladan izduv.
Cim klima se popne na 350-400w onda moze puhat jace.To za 99% korisnika je prednost.

Mozda bi i gree tako radio,ali to ne mozemo saznat jer ne zna ispod 500-600-800w :)

Moj prijatelj je ugradio puno fujitsu i dalje ih nudi jer nema prituzbi na grijanje.Poceo nudit i gree i kaze ne nudi vise,hardver dobar ali kaze puno problema,klima kad stane cekas vjecnost da krene.Toliko o blacenju fujitsu.To im je posao izgleda :)

Ovaj kad vidi mene na forumu izlijece kao iz pastete.Jos nije primijetio da ga izbjegavam.
Nije interesantno slusat ga.

Znam recimo za primer da je jedan moj drugar , prosle jeseni, posle kupovine 2 invertera jednog od proizvodjaca koji ima i zasebnu temu ovde, prosao pravu golgotu kada je reklamirao da su specifikacije podosta lazne. I to ne neke stvari za koje bi trebao neki proracun, nego najprostije stvari koje bilo ko moze da obicnim watmetrom ustanovi. A drugar je poprilicno sposoban inzenjer, zavrsio Etf pre 25 god. Jedva je posle mnooogo cimanja dobio novac nazad, ali uz cudnu i "srdacnu preporuku" ovlascenih da ne bi trebalo da se desi da se o tome diskutuje recimo na netu. Da ne poverujes da je 21. vek ovde - u ovom delu sveta
smile.gif
Samo jedna od priča, a mnogo ih ima.

Neko to reši tako, a neko kilovatima utrošene energije. A ti opet upiši sebi plusić. :LOL:

I Gfx.. to šta sve tebi može biti logično, pa tek normalno, a vezano za klima uređaje, svi dobro znamo.
Fuji, kako što rekoše kolege, smanjuje brzinu turbine ako komoresor radi na maloj snazi, a nikako ne povećava preko zadate. Što bi ti trebao znati, pošto si rekao da imaš više fuji klima u okruženju?
I stvarno, nema potrebe da idemo dalje.
Imaš razne indijanske forume, pa tamo reklamiraj koga hoćeš.

Samo jedna od priča, a mnogo ih ima.
Jesi li ti primijetio da su ti fanovi prvo se zaletjeli na nekakav model gtech kao vrhunski izbor,zato sto dobro modulira po specifikaciji,pravi izbor :)
Kad su kupili....kvrc nece da dozira,nego i on krene 5 minuta pa ceka pola sata ili sat......onda se okrece prica da to ustvari nevalja.......da je najbolje kreni stani :)

Neko to reši tako, a neko kilovatima utrošene energije...

A onda neko tu prividnu ustedu kilovata energije, kada zazimi i/ili kada mu klime pocnu rafalno upadati u defrost na svakih 45 minuta, silom prilika resava bivalentnim grejanjem.
Ne znam, ali moram da pitam, cemu dodatna grejna tela, kojekakvi kaloriferi, mermerne ploce, otvorene rerne i/ili masine za susenje vesa, kada imaju klime koje tako savrseno greju i "stede kilovate energije"? ;)

Poslednja izmena:
Opet spin.. ne znam samo kakve rerne se tebi priviđaju? Reci koji to gree greje kroz zidove skoro 100 kvm i bar 4-5 prostorija ( ne znamo ni kako izolovanih ) na oko 0c i magli, a da ne ide u defrost?

Zar nije dobra stvar to sto svi imaju izbor.
Neko voli da mu klima radi on off i on sebi izabere takvu.Neko drugi voli da mu klima dozira po potrebi i izabere takvu.

I svi sretni.

Svaka klima radi on/off u prelaznim periodima. Nevezano za brend, model, vlasnika, suvlasnika, prepricavaca... i dokazano vec milion puta . ;)

Nije lijepo lagati :)
Umjesto da pomogne kolegi nac rjesenje za probleme koje ima sa hansol,on okolo zeza ljude koji su zadovoljni :)
Vise se mi trudimo da mu pomognemo :)
890.png

Jesi li ti primijetio da su ti fanovi prvo se zaletjeli na nekakav model gtech kao vrhunski izbor,zato sto dobro modulira po specifikaciji,pravi izbor :)
Kad su kupili....kvrc nece da dozira,nego i on krene 5 minuta pa ceka pola sata ili sat......onda se okrece prica da to ustvari nevalja.......da je najbolje kreni stani :)
Primećujem ja svašta od kako sam na drugom forumu rekao nekima da se ne igraju tudjim novcanicima i ne preporučuju neke klime o kojima su samo čitali na nekim trecim forumima.
Od tada su neke stvari postale mnogo jasnije, pojedinci mnogo glasniji, a u jednom trenutku se na konto priča "to je taj model, ali se kod vas zove drugačije" pojavilo više njih koji nisu bili zadovoljni tim preporukama. I onda se desilo šta se već desilo, neki su udaljeni sa foruma trajno(po meni neki i nezasluzeno), neki samo privremeno.
One koji su imali probleme, su pravili ovakvim i onakvim, i po onom receptu iz prethodnog posta upućivali da ne "kmeče po forumu" kako su to često govorili tada, već da idu na neko drugo mesto.

Svaka klima radi on/off u prelaznim periodima. Nevezano za brend, model, vlasnika, suvlasnika, prepricavaca... i dokazano vec milion puta . ;)
Precizno bi bilo reći da inverter u prelaznom periodu radi manje ili više kao on off u grejnoj sezoni.

• Like
Reagovanja: gfx
U pravu si. Na zalost pada mi koncetracija od smejanja ovome sto (pokusava da) radi ekipa expert-prepricavaca, pa se dese i takvi previdi.Ne mogu se fokusirati ni na neke mnogo ozbiljnije stvari od rovccccc-eve kontradiktornosti, proleterovog poimanja fix fan brzine, i bombaseve tehnike prikljucivanja klime na strujnu instalaciju ukoliko "bi to tako bilo lepse". Thanks ;)

Primećujem ja svašta od kako sam na drugom forumu rekao nekima da se ne igraju tudjim novcanicima i ne preporučuju neke klime o kojima su samo čitali na nekim trecim forumima.
Taj forum je upropasten :)

Sjetio sam se jednog normalnog forumasa,kakvih je prije bilo puno.

Dok ovaj preporucuje ljudima hansol ,kojeg on nema.......pita ga kibo zasto si prenio samo jedan pozitivan komentar na tu klimu......zasto nisi prenio ostale negativne komentare na tu klimu......hoces li bit odgovoran ako neko kupi tu klimu pa bude nezadovoljan .......a svi znamo poslije kad je romim kupio dva hansola i trazio pomoc za rjesenje problema.......tolko su se osjecali odgovornim da su ga javno lincovali.....plus banovali :)

Prilozi

• o8Gn9BK.png
    o8Gn9BK.png
    167 KB · Pregleda: 87
To je taj period o kom sam i govorio, tad je sve i zakuvano.
Samo što sam tu sigurno 2 cele stranice postova obrisao koliko je lepa komunikacija bila.

Uvali vas profesor u diskusiju, onako... profesorski...

Nazad
Vrh Dno