Šta je novo?

Hardver Koje modularno SFX napajanje?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
745
Konfiguracija je 4750g, Asus x570i, m.2 1tb, 2xhdd u FD Node 304

Mogući upgrade je ka Ryzen 5000 i još jedan m.2 od 2tb. Sigurno u računar nikad neće ići neka jaka grafika, ali bih ipak neku rezervu kod napajanja.

Šta mora da ima:
  • full modular
  • 500-750w
  • 5+ godina garancije (postoji li ovo?)
  • poželjno ispod 10k rsd
  • poželjno domaća radnja (zbog garancije)

Kod nas sam našao

Fractal Design Ion SFX 500W 80 PLUS Gold za 13.5k rsa
Be quiet! 600W SFX L 80 PLUS Gold za 16.5k rsd

ali ne bih davao toliko bez da znam da vredi razlike

Jedinio što na KP vidim, a da nema ovde je

CORSAIR SF Series SF450 450W za 85e i
CORSAIR SF Series SF600 Gold 600W za 115e

Rešenje
Onda uzmi Fractalov ION SFX-L...ima kraće (i vrlo meke) kablove od ATX napajanja i trebalo bi da bude tiši od SFX.
Možeš slobodno 500W, imaš samo APU i HDD-ove, to neće da vuče više od 150-200W ukupno. Imaće lufta i za neku "lakšu" grafičku.
Ako planiraš da nekad ubaciš neku jaču grafičku, onda bolje uzmi neko ATX od 140mm dužine ili Corsair SF750 i završio si...ne znam ima li dostupnih SFX-L napajanja od preko 650W i kakva su...
U suštini, sve zavisi od tvojih planova s grafikom.
Imas i FSP Dagger i Dagger Pro na KP

Corsair SF je najkvalitetnija varijanta (mada je SF600 Gold bučniji). Problem sa robom uz HU je garancija...

Pogledaj ima li kod nas Cooler Master V serija SFX napajanja ili EVGA GM kod Mađara.

Realno, cena te ograničava, mada bi tebi i 450-500W bilo dovoljno za ovo ali ne znamo kakvu bi grafiku stavio, dosta zavisi i od toga.

"...sigurno neće ići jaka grafika..."

140mm dugačko napajanje ne bi trebalo po specifikacijama:
  • GPU max length
    310 mm (when 2 HDD slots are removed; graphics cards longer than 170 mm will conflict with PSUs longer than 160 mm)
npr Antec HCG650 Gold.

Kupio sam pre otprilike 2 nedelje EVGA SuperNOVA 650 GM, 80 Plus Gold 650W napajanje, u navedenom cenovnom rangu, komp radi isto kao i pre :cool: samo sam psihološki sigurniji da napajanje više nije slaba tačka. Moje mišljenje je da pošto su proverena sfx napajanja super (FSP, Corsair, Seasonic, Evga, Cooler Master, ima na netu recenzije različitih modela....), bolje je kupiti preko prodavaca sa KP iz Subotice jer ćeš proći jeftinije nego kod nas, a sumnjam da će ti zatrebati garancija u narednih par godina, naravno zavisi sve i do struje u kraju i kući kako je izvedena i da li često nestaje, varira napon, itd.., ako je struja nestabilna onda je bolje uzeti kod nas sa garancijom.

• GPU max length
    310 mm (when 2 HDD slots are removed; graphics cards longer than 170 mm will conflict with PSUs longer than 160 mm)
npr Antec HCG650 Gold.
Možda hoće da napuni kućište HDD-ovima, Node 304 je popularno kućište za NAS...

U svakom slučaju, ako može da smesti ATX napajanje bez problema, neka uzme...ili SFX-L, ako hoće manje a da nije bučno kao SFX.

Momci, prvo svima hvala na odgovorima. Bio sam off ceo vikend (doneli štene u stan, pa igranka do zore :) )
Možda nisam bio najjasniji u prvoj poruci. Ne sastavljam konfigruaciju. Već je imam
Trenutno napajanje (CM 700W Silent Pro) je postalo nešto mušičavo (i ima mu godina već), pa hoću da ga zamenim. Pošto je cela konfigruacija ITX , hteo sam da i napajanje bude u skladu sa tim.

Imas i FSP Dagger i Dagger Pro na KP

FSP je isto što i Fortron FSP? Vidim da ovih drugih ima i kod nas, mada svakako ne te Dagger serije.
Pogledaću malo na KP kakva je ponuda.

Corsair SF je najkvalitetnija varijanta (mada je SF600 Gold bučniji). Problem sa robom uz HU je garancija...
Pogledaj ima li kod nas Cooler Master V serija SFX napajanja ili EVGA GM kod Mađara.
Realno, cena te ograničava, mada bi tebi i 450-500W bilo dovoljno za ovo ali ne znamo kakvu bi grafiku stavio, dosta zavisi i od toga.

Dok sam istraživao, pročitao da su ljudi malo razočarani CM poslednjim serijama.
Grafika je bila ranije (GTX 950) dok je u računaru bio 1600 AF, pa je izbačena kad sam prešao na 4750G zbog ne korišćenja (a samo stvara buku).
Svakako nemam u trenutnom planu bilo kakvu grafiku (pogotovu ne po trenutnim cenama), ali bih opet ostavio mogućnost da će jednom nešto biti stavljeno.

Cena je čisto da sam sebe ograničim :). Nije to ništa zakucano. Mogu da platim više ako znam zašto.

ATX ograničava dužinu grafike, koliko se sećam...
Nebitno za sada ali ako ubaci neku...

• GPU max length
npr Antec HCG650 Gold.

Da, može ATX napajanje u N304. Takvo je i trenutno, ali baš zbog eventualnog budućeg upgradea, sam mislio da idem na SFX svestan da je izbor mnogo manji.

Kupio sam pre otprilike 2 nedelje EVGA SuperNOVA 650 GM, 80 Plus Gold 650W napajanje, u navedenom cenovnom rangu, komp radi isto kao i pre :cool: samo sam psihološki sigurniji da napajanje više nije slaba tačka. Moje mišljenje je da pošto su proverena sfx napajanja super (FSP, Corsair, Seasonic, Evga, Cooler Master, ima na netu recenzije različitih modela....), bolje je kupiti preko prodavaca sa KP iz Subotice jer ćeš proći jeftinije nego kod nas, a sumnjam da će ti zatrebati garancija u narednih par godina, naravno zavisi sve i do struje u kraju i kući kako je izvedena i da li često nestaje, varira napon, itd.., ako je struja nestabilna onda je bolje uzeti kod nas sa garancijom.

Pogledaću EVGA. Nije mi taj brand bio u vidokrugu. Hvala

Možda hoće da napuni kućište HDD-ovima, Node 304 je popularno kućište za NAS...

U svakom slučaju, ako može da smesti ATX napajanje bez problema, neka uzme...ili SFX-L, ako hoće manje a da nije bučno kao SFX.
Više od 4 neću sigurno. Sad su tu 2 x 3TB WD Red u mirroru i možda još 2 naknadno, ali u ovoj konfiguracji ovo će svakako uvek biti glavna mašina.
Ako nekad bude NAS onda će ići sasvim drugi HW unutra.

Ako kapiram SFX-L je malo duži SFX?
I zbog toga manje bučan.

Nisam napisao, ali buka jeste jedan od faktora pošto računar stoji u spavaćoj sobi. To me je negde i vodilo da idem na više W, računajući da će se sa malim opterećenjem ventilaror vrlo retko paliti.

Onda uzmi Fractalov ION SFX-L...ima kraće (i vrlo meke) kablove od ATX napajanja i trebalo bi da bude tiši od SFX.
Možeš slobodno 500W, imaš samo APU i HDD-ove, to neće da vuče više od 150-200W ukupno. Imaće lufta i za neku "lakšu" grafičku.
Ako planiraš da nekad ubaciš neku jaču grafičku, onda bolje uzmi neko ATX od 140mm dužine ili Corsair SF750 i završio si...ne znam ima li dostupnih SFX-L napajanja od preko 650W i kakva su...

Evo ga i zaključak, da ne ostane tema otvorena.

Na kraju sam poslušao savet i uzeo ATX od 140mm - Seasonic Focus GX-750. Zauzima pristojno manje od starog napajanja tako da je sve mnogo lepšlje stalo nego ranije.

Ima i taj hybrid mod u kom ne pali vent pre 30% opterećenja, što će kod mene biti 90% vremena.

Hvala svima na sugestijama, posebno @jurodivi

y4mNq6vg-HMtBF4qACWDpRKVGUJyBC90Biq9q4Pv5FaKfSYkXeGjApAi7GJQcT2_jlRM3KG6twuQVs4abVh_thI65nDCUgVyGf3kPoDo78PysllDpbF9MZA77TutEdk2xJQ2TaKSaUvjl1bNbSA_A-iy32KuMubX-jftvljBVrNF1pY2rrmZle1-GKVPutz4vDcmk4Iric8dEHreXibiIhhWG9T1bmw7iHWwv-5AdvAwWU

Nazad
Vrh Dno