Na sajtu
https://global.hisense.com/air-conditioner/energy-pro-split-air-conditioner pise u specifikaciji da klima u rezimu grijanja radi od 1.6KW do 4.8KW.Posto imamo na izlazu 1600w min koji daje klima a kako je napolju jos uvijek temp relativno visoka iznad 7 stepeni za tako malu snagu zbog velike povrsine izmjenjivaca koji su dimenzionisani za 2.5 puta vecu snagu i za znacajno nize temperature imamo cop recimo oko 5 sot daje ulazn mehanicku snagu na kompresoru od oko 320w.Pored ovoga sam elektromotor kompresora ima gubitke( realna pretpostavka oko 10%) sto znaci da motor kompresora za toplotnu snagu od 1.6Kw tosi oko 350W.Ovome moramo da dodamo gubitke invertora koji iznose za tako malu snagu realno 10%( Grec, PFC, IGBT, i dr) sto znaci jos nekih 35W gubitaka.Kada se sve ovo sabere dodjemo do nekih 390W a tome moramo da dodamo potrosnju 2 ventilatora zavisno od brzine od 20 do 70w kao i potrosnju elktronike unutrasnje jedinice,releja,ventila,wifi modula, displeja,eventualno motorica za pokretanje krilaca sto iznosi nekih 10W.Kada se sve ovo sabre potrosnja klime pri min modulaciji tesko da moze da bude ispod 420w, sto recimo moja klima Hisense pro nakon 20 minuta i pokazuje.Klimu sam koristio od prosle godine avgust mjesec i imam samo rijeci hvale kako radi (hladjenje i grijanje)zbog cega sam kupio jos jednu.Imam i dvije gree klime jedna je cuvena muse i mogu da kazem da nije ni blizu dobra kao ove Hisense energy pro,cak ni po snazi kad je grijanje u pitanju.Zivim u Podgorici gdje nisu ekstremno niske temperature,klime su placene oko 430 eura u Tehnomaxu.
Da bi klima presla da radi na min modulaciji morate da imate zadovoljen uslov da i nakon nekih 20 min imate gubitke prostora vece od 1.6KW(ako je to npr prostor povrsine 40m2 oko 40W po kvadratu sto pri relativno visokoj tem cak i neizolova objekat nema) tako da ce klima morati da se gasi.Zabluda je da klima koja ima nisku snagu modulacije ima i bolji stepen iskoristenja a evo i primera koji je uzet sa vrlo optimisticnim proracunom,ne uzimajuci u obzir neke probleme koji se javljaju kad duze vrenena kompresor radi sa malom snagom(mali protok freona,slabije hladjene namotaja motora kao i neke druge pojave vezane za podmazivanje i frigo tehniku.Primer klima koja trosi 250W ima potrosnju unutrasnje jedinice (spomenuto u gornjem dijelu teksta) 20w kao i spoljasnjeg ventilatora oko 20w (opet ako je softwer dobro uradjen i ako je motor spoljasnje jedinice tkzv dc )sto znaci dolazimo na 210w od toga oduzmimo 10% gubitke na invertoru(isto kao sto je gor navedeno da ne ponavljam) imamo 190w a onda sam motor ima gubitke(mehanicke i elektricne,magnetne) jos 10% pa dodjemo do mehanicke snage na osovini motora koji pokrece kompresor oko 170w.Ako uzmemo opet povoljan odnos od cop 5 dobijemo toplotu oko 850w. E sad ukupan cop za tako malu ulaznu snagu bi bio 850/250=3.4 sto pokazuje da ta klima radi manje efikasno sa ulaznom snagom od 250W nego sa ulaznom snagom 400W.Problem kod male snage modulacije je sto kondtantno klima mora da trosi oko 50w da bi radio kompresor(ventil,ventilatori,kontrolna elektronika,motorici i dr) i to kvar cop.Vjerovatno zbog toga vecina proizvodjaca koje zadovoljavaju A+ normu ne ide sa modulacijo na grijanje nizo od 350 do 400W je onih konstantnih 50W potrosnje tu vec cine 20% i onda je nemoguce postici visok cop.Pozdrav