Šta je novo?

Hardver Preporuka za napajanje 600-700W

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Zanima me vase misljenje koje od ovih napajanja je najbolje. Ili eventualno neko drugo. Nece da gura nista preterano, R5 5600X, jedan ssd i neka graficka srednjeg ranga.

SEASONIC G12 GC 650W
Seasonic 650W S12III Bronze
CHIEFTEC Proton BDF-650C 650W
COOLERMASTER MWE White V2 700W
Antec NE650M 650W 80+ Bronze
ThermalTake Smart BM2 650W Bronze
CORSAIR TX Series Modular TX650M Gold 650W
EVGA B5 750W
EVGA BQ 750W
EVGA BQ 650W

Znam da je EVGA malo glasniji jer imam vec jedan, a tisina mi je jedan od pririteta.

Ja sam koristio ovu listu pre nekoliko meseci:

Sudeci po njoj, dobio si vec dobre preporuke. Znaci Bitfenix Formula 650W Gold koje je najjeftinije, kao sto je @Dogzilla rekao. Dobra opcija je i TX650M koju je @nele11 preporucio, a koju si ti naveo, ali je skuplje.

E sada, gledajuci ovu listu, Bitfenix Formula Gold je vec tiho, ali je Bitfenix Whisper M jos tise (ali i ~20 evra skuplje). Posto si rekao da ti je tisina prioritet, mozda bi bilo najbolje uzeti Bitfenix Whisper M 650W.

S12III napajanje je zasnovano na prestaroj platformi sada i ne preporucuje se.

Mada, otkud je ovaj Bitfenix bas ovoliko jeftin, ako se ne varam, pala mu je cena barem 30 evra kada sam ja poslednji put gledao pre par meseci... I zbog nekog razloga Bitfenix Whisper M 750W je skoro duplo skuplje... A bas mi sada treba napajanje od 750W.

Bolja od ovih iznad?
U najboljih 6-7 platformi na svetu je sta je unutar Bitfenix Formule. Trajace 10 godina + nezavisno od garancije (dovoljno ti je da je garancija par meseci za slucaj da dodje kvarno iz fabrike. Bitfenix Whisper M je losije (svejedno odlicna platforma i napajanje, ali je Formula bogovska). Takodje Whisper M je identicno sa MSI A750GF.

Imam CORSAIR TX Series Modular TX750M Gold od 2018-te. Gura GTX 1080 dobro OC i i5 10600K takodje. Imam utisak da ne oseca ove komponente. Jedva mlak vazduh izbacuje.

Whisper nije ništa gori od Formule, koliko znam...malo je glasniji ali nije bučan generalno. Prednost su mu modularni kablovi. Ako ide u ITX kućište, izbegao bih nemodularno, ako može...

Antec Neo Eco Zen je isto pristojno napajanje.

jesu ?, secam se kroz maglu, da nije skroz isto, da ima razlike izmedju njih.

Koliko vidim Whisper M ima kondenzatore u kablovima, i 24-pin je nocna mora za ubacivanje/izbacivanje i koriscenje.

atx-cable-caps2.jpg

I oba imaju razlicite negativne stvari, i na to sa konkretnim delovima koji su unutar napajanja nemaju istu APFC Boost Diodu, Main Switcher-e, nemaju isti + 12v MOSFET na sekundarnoj strani, imaju jedan razlicit kondenzator tip koji dolazi za filter kondenzatore, i imaju isti ventilator sa malo razlicitih lezajem motorom. Sto je najore od svega na papiru izgleda bolji vent na whisper M, ali u praksi nije tako, nego je pack Formula Gold tisa ( sto je sasvim za ocekivano, posto vecina FDB/HDB ventilatora su samo lazni Rifle bearing, i van market-inga nemaju useke koje trebaju da imaju, pa fakticki dodje na isto).

I sad uporedjivanju ovo mi se vratilo iz secanja, da je Aris, a bilo je i diskusije na overclock forumu izmedju slicnih velicina watt-i, da je generalni zakljucak da je malo tisi ventilator na Whisper M, ali da su kvalitetnije komponente na Formula Gold, i da Formula gold je boje odradjena verzija generalno. Tako da ne znam da li se moze reci da su ista napajanja, toi je kao kad bi sad neko reakao da je Antec EAG novi isti kao Seasonic na kojem bazirana, a nije. Malo je losiji od Seasonic-a na kome je baziran, ...

Prolazim upravo kroz https://www.anandtech.com/show/11123/the-bitfenix-whisper-m-450w-850w-psu-review/2 da uporedim 450w Whisper M i 850w Whisper M, da nije slucajno 450w Whisper slican 650w Formuli, i da su razlike zbog jacine napajanja, ...

Poslednja izmena:
Levo Formula 650w gold, desno Whisper M 850w, dole, Whisper M 450w:

formula 650w gold.png
BFWSP_15.jpg

BFWSP_13.jpg

Nazalost nema detalja na anandtech review-u za sve komponente od 450w i 850w Whisper M modela, i ja nemam dovoljno iskusta da provalim na slikama, tako da je moguce da je komponent drukcija zbog potreba veceg napajanja. Ali to jos uvek nedvosmisleno ostavlja APFC kao drukcije, i razlike na sekundarnoj strani zbog kojih Whisper M ima losiji Hold-up time, i losiju 5vsb efikasnost. Dok Formula Gold veci Inrush Current na (230v).

@momsab
Može li u sticky da se okači ona Tier lista napajanja sa LTT foruma? Ili jednostavno best buy lista napajanja na tržištu u Srbiji (ovde i u sekciji/temi za napajanja)

Lakše je tako da ljudi odmah posegnu za njom jer je već izuzetno dobro i sažeto odradjena od strane ljudi koji se razumeju u materiju i imaju kontakt sa "glavonjama" u industriji (J.Gerow i Aris)
Eventualno tek onda da pitaju za preporuku.
Uz to na LTT forumu sa Gerow-om moguće je i preko PM da se razmene mišljenja ako nekog recimo nešto interesuje vezano za Corsair napajanja (I mišljenje o konkurenciji), čovek je skroz kul i odgovara u roku od 24- što je verujem bolje nego da se slušaju saveti "Milojka iz Male Moštanice" koji pravi svoju listu i izjašnjava se kao ekspert na nekom našem forumu...." jer želi da bude moderator na istom

Ovako se samo zatrpavaju te 2 teme sa istim/sličnim pitanjima na svakih par dana - nedelja..

Može li u sticky da se okači ona Tier lista napajanja sa LTT foruma? Ili jednostavno best buy lista napajanja na tržištu u Srbiji (ovde i u sekciji/temi za napajanja)
ako misliš kao poruka u temi, ne može. možeš da napraviš temu u delu za napajanja pa će biti vr'

ne. tu stoji prva poruka u temi. poruka u temi u "šta da kupim" može da bude označena i izdvojena ako ju je pokretač teme označio kao najbolji odgovor

Ovako se samo zatrpavaju te 2 teme sa istim/sličnim pitanjima na svakih par dana - nedelja..
Tier lista sa LTT ce definitivno smanjiti, i podrzavam. Kod nas toliko malo stize, i brze odlazi da nije bas realisticno + madjari da nije toliko korisno domacu listu praviti, iako je dobra ideja u teoriji isto, i podrzavam (morala bi mnogo agresivnije da se odrzava/menja)

A za komunikaciju na LTT, treba biti realistican, ima ljudi koji ne znaju dovoljno engleski, pa ce svejedno postavljati pitanja ovde

ne. tu stoji prva poruka u temi. poruka u temi u "šta da kupim" može da bude označena i izdvojena ako ju je pokretač teme označio kao najbolji odgovor
Nismo se razumeli - ne moze da stoji u headeru u svakoj od tih tema kada se otvori stranica?

Cini mi se da sam bas to i video u nekoj starijoj temi u sekciji "sta da kupim", gde na svakoj stranici u headeru teme iznad stoji to kao "obavestenje"

Nazad
Vrh Dno