Šta je novo?

Apple M1/M2/M3 - MacBook Air i Pro

Prosle nedelje sam u jednom trenutku imao toliko otvorenih klijenata, u macu nekoliko nativnih browsera sa gomilom tabova + teams pod rozetom + remote desktop client, a u windowsu (parallels) power bi desktop, drugi teams, brdo powershell sesija i ja mislim isto nekoliko browsera, i reko' ajd iz radoznalosti da pogledam activity jer je nemoguce da se ne oseca nikakvo usporenje, i jeste sabio nekih 4-5 gb swapa, i verovatno ce ssd brze da strada (3 ili 5 godina umesto 10 godina ili sta god), ali cinjenica da ja sa jednom base model M1 masinom (8/256) od 1000 i nesto malo kusur evra koliko kosta danas po oglasima, mogu toliko mnogo posla istovremeno da odradjujem tolikom brzinom je nesto sto, barem po mom misljenju, stavlja M1 na tron MacOS-a u odnosu na sve prethodno.

Time bih se i nadovezao na pricu koja se provlacila nekoliko strana unazad da je zapravo iz future-proof razloga neophodno uzimati 16gb m1.
Da, za 8k raw ce sigurno biti bolje 16, ali zato sam i napomenuo da vrlo zavisi od specificne namene. U mom scenariju, it consulting/dev, svaka masina se jako brzo isplati i naravno da sam mogao gadjati 16/512 ali sam dosta proucavao M1 od trenutka objave i ispostavilo se da tacna pretpostavka da je 8/256 apsolutno dovoljno da pojede sve sto mi treba, tako da bih slobodno mogao reci da je m1 (u kom god obliku, mini ili mbp) ubedljivo najbolji proizvod koji sam ikada posedovao :)

Danas je tacno 9 meseci od kako se prebacih sa win na mac ekosistem, iskoci mi neka memory fotka, pa otud ovaj proser : )

edit: a da, a cinjenica da nikad nisam cuo ventilator ili osetio toplotu pod prstima za 9 meseci? 10+
 
Poslednja izmena:
Ja imam slicno razmisljanje za M1 Air. Po mom misljenju najbolji proizvod koji je Apple ikad izbacio.
Plasim se da ce M1X biti blago razocaranje, jer je M1 serija toliko oduvala da je tesko poverovati da ce sledeca generacija uspeti da ostavi takav "VAU" utisak. Ne kazem da nece biti odlicni racunari, ali opsti utisak iznenadjenja je tesko ponoviti.
 
Sta znam, mislim da ce se dobiti lep boost sto se performansi tice na M1x, plus ce ekran biti svetliji, manji okviri oko ekrana i vise portova...to je dovoljno da bude poprilicno veliki upgrade... :)
Mislim da ce ove godine izbaciti 14" i 16" Pro modele sa crnim okvirima, a sledece godine 13" i 15" Air modele sa belim okvirima oko ekrana.
Pro modeli ce imati verovatno jacu bateriju, vise ram opcija, mozda i malo jaci SOC, i svetliji ekran, dok ce Air biti laksi, sa mozda maks 16gb rama i tamnijim ekranom.
Tada bi zaokruzili seriju proizvoda.
Mac Mini...Mac Mini Pro
iMac...iMac Pro
Macbook Air...Macbook Pro
iPhone...iPhone Pro
iPad Air...iPad Pro
I ako izbace Macbook Air sa 15" ekranom i tanjim belim ivicama, mislim da ce to biti odlican laptop dovoljan za vecinu korisnika... :D
U njega mozda stave M2, koji ce biti malo slabiji od M1x, ali ce biti lagan(tipa oko 1600-1700g), tanak i sa super ekranom i sa dovoljno rama da zavrsava sve sto nije editovanje 4k-8k HQ videa, 3d modelovanje, itd. :)
 
Mac Mini Pro nije nikad postojao, a iMac pro je bio samo jedno kratko vreme i vise ni on ne postoji, pretpostavljam da mislis na Mac Pro ali to je serija uredjaja za sebe i za vrlo specificnu upotrebu : )

Na stranu svi hardverski apgrejdi i buduce iteracije procesora, mene najvise zanima rast, podrska i brzina okretanja softverskih timova prema arm arhitekturi.
 
Mene iskreno oduševljava to što mogu da ponesem laptop napolje, da ne nosim punjač i da i baterija traje koliko god mi padne na pamet da radim napolju. Uvek otvoren Unity, Firefox sa nekoliko tabova, Photoshop, Xcode i sve radi kao sat. Sve preko toga je premija.
Za moje potrebe nema bolje mašine trenutno.
 
Upravo to je i meni ubedljivo najveća prednost. Napuniš ga i znaš da ti se neće isprazniti...
 
Ja imam slicno razmisljanje za M1 Air. Po mom misljenju najbolji proizvod koji je Apple ikad izbacio.
Plasim se da ce M1X biti blago razocaranje, jer je M1 serija toliko oduvala da je tesko poverovati da ce sledeca generacija uspeti da ostavi takav "VAU" utisak. Ne kazem da nece biti odlicni racunari, ali opsti utisak iznenadjenja je tesko ponoviti.

Jeste best buy mada i PRO ima adute za oko 200E vise, sitnice ali nije lose za 20% vecu cenu, pogotovo ekran i baterija.

Pro:
+16.6% veca baterija + duplo brzi punjac
+100 nita svetliji ekran
+active cooling (samim tim malo hladniji i malo bolje performanse u zahtevnijim slucajevima)
+veci trackpad

Air:
+laksi 100g

Ostalo:
-touchbar (ovo kako kome odgovara)
-dizajn kucista (Pro ima jednaku debljinu, Air postepenu)
 
To traje već neko vreme. Windows i Linux desktop sistemi su odavno dostupni na ARM uređajima. Jedino što su to bili krševi u poređenju sa M1 (i x86), pa nije bilo mnogo razloga ni da se kupuju, tj. menjaju x86. Sada će to ići brže svakako. Veći problem je odustajanje Apple-a od OpenGL-a
Pro:
+active cooling (samim tim malo hladniji i malo bolje performanse u zahtevnijim slucajevima)

Air:
+passive cooling (nema buke)
Fixd :d
 
Nema buke active, ne cuje se nikad.
 
Već sam pitao ali hajde opet: da li je neko možda stavljao one termo-provodne ploče u MacBook Air?

:: $30 thermal mod makes M1 MacBook Air as fast as M1 MacBook Pro

Stigle su mi iz Kine ali budući da do sada nisam video da M1 bude zakucan duže vreme na 100%, ni ne znam da li da ih stavljam uopšte... :)

...Stvarno je neverovatno kako su sve ispeglali (odlično radi i sa 8GB)! Doduše i nije tako neverovatno: P.A. Semi je odavno pokazao da može da napravi (po mnogim parametrima) bolji CPU od drugih. Apple je kupio PA Semi 2008; PA Semi je napravio PWRficient SoC 2005. koji baš, baš ima dosta toga zajedničkog sa današnjim M1.
 
Ako je za povlacenje fajlova sa eksternog diska na MacBook onda bi mozda mogao da ti bude dovoljan npr. neki brz wifi router + eksterni USB disk zakacen na njega.
ja uglavnom tako resavam problem skucenog prostora na MacBooku (512GB).

Cak i da je sporiji transfer, meni je daleko bitniji komfor da ne moram da kacim kablove na MacBook ako mi zatreba neki fajl koji nije na njegovom SSDu.
Da tako ja radim. koristim brzi wifi6 ruter i sve drzim na serveru/desktopu. Postavio sam AFP umesto SAMBE, jer macOS radi tako brzhe.
Igram igre sa mrezhnih diskova bez problema :p
 
Razmišljam o kupovini Macbook Air M1, uzeo bih 16/256 ili 16/512, čisto da budem siguran da mi ne zafali RAM pošto bi ga koristio za foto obradu.
Prečitao sam temu od početka do kraja, vidim uglavnom pozitivne komentare.
Međutim... Nisam naišao na komentare i iskustva vezano za korišćenje macbook-a sa eksternim monitorom. Znam da je retina odlična za foto editing, međutim 13 inča je malo kada godinama radite na 27 inča. I onda krenem da pretražujem i biodm gomilu problema a najviše sa Dell monitorima koji ja inače imam.
Dell 27 U2415H koji je QHD, 2K, 1440p monitor.
Javljaju se problemi sa prikazom teksta, "zamrljana" slova, blurovana... Rešenje - kupovina 4k ili 5k monitora.
Još veći problem je pogrešan prikaz boja na eksternom monitoru, kako sam shvatio Mac prepoznaje Dell, a i neke druge modele monitora, kao tv a ne kao monitor i "pusta" YPBPR prikaz umesto RGB. Pa sad tu postoje razni tvikovi za forsiranje RGB prikaza, ali još uvek nema stalnog rešenja, čak ni 10 meseci otkako su krenule žalbe po netu...
Jedna od većih diskusija na tu temu:

Kakva su vaša iskustva?
 
Jeste mator, ali radi dobro pa mi je žao da ga menjam, kao nov je... :)
Ali ako bude morao da se menja šta se može..
 
Pozdrav ljudi, imam par pitanja.

Radim kao software developer, i posto radim .net tenologije, u proslosti sam morao da koristim windows racunar. Sada se to malo promenilo i mogu da koristim bilo koji OS. Trenutno posedujem thinkpad 53, izuzetno mocan laptop, sa 512 SSD i 32 giga rama.
Medjutim taj laptop nije bas lagan :) Nikad u zivotu nisam imao mac racunar i sad me nesto pocelo kopkati da probam :)
Video sam kod kolege macbook pro m1 13" i odusevio se koliko dugo drzi baterija.

Svakako planiram da sacekam ove nove modele koji treba da izadju ove godine. E sad par pitanja. Dvoje kolega mi se kunu u manju verziju, u smislu da im je ekstra, jer uglavnom rade na eksternim monitorima, auredjaj tih dimenzija je bas mobilan, plus ovogidisnji model bi trebalo da bude 14" a prakticno istih dimenzija.
Pa bi to bilo pitanje, da li je neko imao iskustva i sa vecim i sa manjim dijagonalamai sta savetuje.
Drugo pitanje, da li bi mi 16GB rama bilo dovoljno ili je ipak bolje da se drzim 32GB kao sto imam i sada?
Trece pitanje, osx, da li ima neko ko je presao sa windowsa na osx i da li je bilo nekih problema u privikavanju?
Cuo sam sve hvalospeve o novom m1, da li ce biti problema da nakacim 2 eksterna monitora?

Hvala
 
Najbolje pogledaj od tih 32GB koje sada imaš koliko zapravo koristiš pa se odluci prema tome. Ja sam do sada imao samo jednom problem sa 16GB da mi je malo - ali je projekat bio specifičan: preko 20 docker kontejnera sam morao da startujem plus intellij idea kojoj uvek dodelim 4GB memorije. Za sve druge projekte mi je uvek i 16GB završavalo posao. Prema tome, zavisi od toga šta radiš a na to pitanje ti niko ne može dati odgovor. Posto radiš u .NET tehnologiji (šta ćeš 😂😂😂) proveri kakva je situacija sa toolingom koji koristiš - da li postoje nativne M1 verzije aplikacija, biblioteka itd koje koristiš. radice sve i sa rossetom ali bolje je da se preskoči taj sloj emuliranja i da imaš sve nativno.
 
Koristim jetbrains rider, mislim da on radi native na m1.
Meni jako puno rama pojedu elektron aplikacije, a hvala bogu imam ih 5-6, slack, gitkraken, već, ms teams...plus gomilu tabova u Chrome, docker, meni uvek iskorišćeno preko 60% rama.
 
Ja koristim mac sa 16gb za android development sa najvecim krsem ikad napravljenim: android studio
I nemam manjka rama, tako da verujem da neces imati problema.
Kolega backend developer koristi isti macbook, i ne zali se.
Pored dev toolova, pokrenut i sav crap u pozadini koja ti firma "instalira", plus ms teams, skype, outlook...
Sto se developmenta tice, odlicna platforma bas zato sto je macos ustvari unix based, samim tim lagan kao perce i nije ram heavy. Vecina linux komandi ako dolazis odatle je ista
 
Zasto uopste mislite da ce postojati MacBook Pro sa M1X i 32GB rama?
Jel to negde najavljeno?
 
Pa nije zvanično, ali svi kažu da će biti, pa na osnovu toga pitam.
 
Iskreno ja sam kupio macbook sa 500gb i 16gb rama. Iskreno fali mi prostor, znaci sledeci minimum 1TB. A sto se tice rama placem za dodatnih 16gb. krastavac kad vrtim virtualne masine :/ Sve zavisi ko kakav posao radi. Ja sam milio da ce storage od 500gb da mi bude dovoljan, al eto ispade da sam morao da kupim externi ssd gde drzim projekte etc. Iskreno sa apple strane bas trulo sto nisu omogucili da mozes da dodas nvm drive po izboru.
 
Pa nije zvanično, ali svi kažu da će biti, pa na osnovu toga pitam.

Svasta pisu... i da ce imati duplo vise GPU i duplo vise CPU "korova" i sad jos duplo vise memorije :D

Dakle, ako je sve to istina, M1X ce biti bar 6x veci od M1... :D

Koliko sam mogao da pronadjem: M1 nije "3D" tj. memorija nije iznad ostalih procesora vec je pored... tako da memoriju mozda i mogu da povecaju...
 
Cuo sam sve hvalospeve o novom m1, da li ce biti problema da nakacim 2 eksterna monitora?
Nazalost ne mogu dva eksterna monitora na m1 laptop (moze samo na mac mini) osim ako se koriste neka poluresenja.
To im je ujedno i jedina mana po mom misljenju. Da li ce se situacija promeniti sa serijom koja dolazi ostaje da vidimo.
 
Pozdrav ljudi, imam par pitanja.

Radim kao software developer, i posto radim .net tenologije, u proslosti sam morao da koristim windows racunar. Sada se to malo promenilo i mogu da koristim bilo koji OS. Trenutno posedujem thinkpad 53, izuzetno mocan laptop, sa 512 SSD i 32 giga rama.
Medjutim taj laptop nije bas lagan :) Nikad u zivotu nisam imao mac racunar i sad me nesto pocelo kopkati da probam :)
Video sam kod kolege macbook pro m1 13" i odusevio se koliko dugo drzi baterija.

Trenutno radim nesto oko .net-a, koristim Rider (JetBrains), ima nativnu M1 podrsku, Sve radi lepo i brzo, a projekat je poprilicno velik. Nisam probao VIsualStudio na M1 jos. Sto se velicine ekrana tice, 13" je meni odlican, 5+ godina radim na njemu (koristim default resolution scaling - lepo se vidi i ima dovoljno prostora, nemam dioptriju) . Presao sam par meseci na 16" i vratio se na 13", daleko mi je zgodniji i bolji 13". Veci ekran izgleda lepse, malo vise prostora, ali je mnogo nezgodniji bio, pogotovo za radi iz fotelje i krila. A i sama tastatura/trackpad, brze i lakse radim na 13". 16GB rama mislim da je prilicno ok. Nema razloga da cekas 32GB. AKo ikada i zatreba, prodaj pa uzmi sta tada bude dostupno.
 
@Nenad22 Hvala na odgovoru, bas sam se nadao da cu cuti ovakav neki odgovor :)
Svakako bih cekao ovu novu verziju, posto po najavama trebalo bi da bude 14" ekran a racunar bi ostao maltene istih dimenzija.

Da li si mozda imao priliku da koristis docker na m1?
Da li znas mozda otprilike koliko dugo mozes da programiras na bateriji?
 
Da, koristim i docker, odavno ima arm verzija. Grubo oko baterije, neki standard setup (slack, docker, chrome 30+ tabova, brigthness skoro na max ..) i Rider sa cestim kompajliranjem (unit testovi, debug) izvuce oko 6 -7 sati. Dok je intel 16" u istim uslovima mogao jedva 4h. Takodje nema uopste buke i bas se blago ugreje. Moze i osetno preko 6h ako se umerenije koristi.
 
Nazad
Vrh Dno