Šta je novo?

LG Televizori

Ok,ne koristim SBB niti nekog drugog provajdera,gledam samo filmove sa fleske i eventualno izsaltam programe da vidim gde sta ima ali imam problema i sa time 😡

Već malo više od mesec dana razmatram kupovinu oled c1 televizora, ali imam par pitanja, rasporediću ih po stavkama u nastavku, bear with me. 🙂

1. Interesuje me situacija sa burn in-om i vaše iskustvo s istim na novijim modelima. Naime, TV će se koristiti za gledanje tv kanala, striming servise, Plex, YouTube i PS5, recimo oko 8h dnevno pošto će svi ukućani koristiti TV, ali verovatno će to biti i manje. Neće se gledati jedan isti kanal, a što se tiče gejminga, ja poduže igram jednu igru, recimo oko 100-150h i to samo jednu, pa kad nju pređem, prelazim na drugu. Da li je ovo ok za oled?

2. Čula sam da su TV kanali jako loši na 4k televizorima veće dijagonale i da su praktično negledljivi. Da li je ovo istina? Kako upscaler obavlja posao na oledu?

3. Ako koristite Plex, da li je moguće puštati 4k hdr10/dolby vision video preko ugrađene aplikacije bez pretplate na Plex Pass i Nvidia Shield? Svi filmovi su mi uskladišteni na računaru, ali neću ga povezati sa TV-om.

4. I najmanje bitno, da li mislite da će biti neka dodatna sniženja za crni petak? Nisam pratila, pa ne znam kakva je situacija bila prošle godine i šta može sada da se očekuje. Trenutno je pala cena, a još se dobija 5 godina garancije + 1 godina nakon isteka, što je vrlo primamljiva ponuda.

2. Čula sam da su TV kanali jako loši na 4k televizorima veće dijagonale i da su praktično negledljivi. Da li je ovo istina? Kako upscaler obavlja posao na oledu?
to važi za SD (480p, DVD) i, eventualno, HD kanale (ako je mali bitrate). trebalo bi da što skuplji modeli imaju što bolji upscaler, no nema nekog leka za 65+ dijagonale (nešto slično reče Manča, koji testira TV-e na benchmark.rs)

4. ako ti treba TV, ako imaš pare, pošto je sad popust i garancija 5+1 godina, onda bolje kupi sada. ko zna kakva će biti situacija tada

to važi za SD (480p, DVD) i, eventualno, HD kanale (ako je mali bitrate). trebalo bi da što skuplji modeli imaju što bolji upscaler, no nema nekog leka za 65+ dijagonale (nešto slično reče Manča, koji testira TV-e na benchmark.rs)
Znači da na dijagonali od 55 inča ne bi trebalo da predstavlja veliki problem? Da li to može da zavisi i od operatera? Meni je mts tv sa preko 100 HD kanala. Čula sam da se neko žalio mts-u na loš kvalitet, ali njih realno nije ni briga za to, ne mogu ništa tu da urade. Ja lično ne gledam televiziju već godinama, ali ostali ukućani gledaju, tako da bi baš bio bedak ako kanali ne budu valjali.

1. Interesuje me situacija sa burn in-om i vaše iskustvo s istim na novijim modelima.
ima u ovoj temi, vidi poslednje strane https://forum.benchmark.rs/threads/oled-burn-in-iskustva-i-ima-li-ih.463628/
Znači da na dijagonali od 55 inča ne bi trebalo da predstavlja veliki problem?
biće manji problem, to stoji. ipak je 65" primetno veće od 55". mada, možda to ljudima neće smetati, možda će gledati uglavnom (Full)HD kanale

Već malo više od mesec dana razmatram kupovinu oled c1 televizora, ali imam par pitanja, rasporediću ih po stavkama u nastavku, bear with me. 🙂

1. Interesuje me situacija sa burn in-om i vaše iskustvo s istim na novijim modelima. Naime, TV će se koristiti za gledanje tv kanala, striming servise, Plex, YouTube i PS5, recimo oko 8h dnevno pošto će svi ukućani koristiti TV, ali verovatno će to biti i manje. Neće se gledati jedan isti kanal, a što se tiče gejminga, ja poduže igram jednu igru, recimo oko 100-150h i to samo jednu, pa kad nju pređem, prelazim na drugu. Da li je ovo ok za oled?

3. Ako koristite Plex, da li je moguće puštati 4k hdr10/dolby vision video preko ugrađene aplikacije bez pretplate na Plex Pass i Nvidia Shield? Svi filmovi su mi uskladišteni na računaru, ali neću ga povezati sa TV-om.

4. I najmanje bitno, da li mislite da će biti neka dodatna sniženja za crni petak? Nisam pratila, pa ne znam kakva je situacija bila prošle godine i šta može sada da se očekuje. Trenutno je pala cena, a još se dobija 5 godina garancije + 1 godina nakon isteka, što je vrlo primamljiva ponuda.
Ovo što pričam važi sa 65 C9. Ne verujem da je C1 po bilo čemu gori od C9.
1. Posle više od 2 godine uopšte nema burn-ina.
2. Za SD je veći problem aspect ratio nego rezolucija. SD kanali u 16:10 (ili koji je već wide) formatu izgledaju skroz ok. 4:3 ne baš, ali oni ne izgledaju dobro ni na jednom wide TV-u.
3. Sa WebOS Plex aplikacijom 4K Dolby Vision/ Dolby Digital Plus / Dolby Atmos MKV bez problema rade, ne treba Plex Pass. Ne radi TrueHD audio.
4. Svakako je povoljnije na KP, mada je razlika značajno manja nego što je bila pre par godina. Recimo 65 C1 je na KP oko 350€ jeftiniji nego u radnjama. Kada sam je uzimao C9 razlika je bila skoro 1000€. E sad, tu razliku plaćaš kraćom garancijom i rizikom da li ćeš uopšte moći da je ostvariš.

biće manji problem, to stoji. ipak je 65" primetno veće od 55". mada, možda to ljudima neće smetati, možda će gledati uglavnom (Full)HD kanale
Jeste 65" znatno veći, išli smo baš da uporedimo i odlučili smo se za 55". U svakom slučaju, proveriću da li su kanali koje gledaju u HD formatu i nadam se da im neće smetati. Ovo me je baš iznenadilo jer sam imala priliku da na kratko koristim 4k monitor i FHD snimak je bio sasvim u redu, jeste da je monitor od 27 inča, pa je možda i to uticalo, ali koliko znam televizori imaju mnogo bolji upscaler.

@jddipqd Hvala na odgovorima. Odlična vest za Plex jer sam mislila da ću morati da kupim i pretplatu. A kakva je situacija sa srt titlovima, da li sve funkcioniše kako treba ako se uključe? Na više mesta sam pročitala da dolazi do problema sa HDR-om. Za TrueHD i DTS znam da ne rade, ali time ću da se bavim kasnije, kad se uštedi za neki soundbar. 🙂 Što se tiče kp, mislim da se ne isplati tu kupovati, mala je razlika u ceni, a u regularnoj prodavnici se dobija 5 godina garancije što nije zanemarljivo.

Ovo me je baš iznenadilo jer sam imala priliku da na kratko koristim 4k monitor i FHD snimak je bio sasvim u redu,
Full HD se lepo skalira na 4K kolika god da je dijagonala. 4K je po širini i po visini veći 2x (ceo broj) od Full HD, tj. ispadne da je 4K = 4xFullHD. danas Full HD bolje izgleda na 50" 4K nego na 50" Full HD.
no, kao što rekoh, problem je kod SD i eventualno HD kanala

Full HD se lepo skalira na 4K kolika god da je dijagonala. 4K je po širini i po visini veći 2x (ceo broj) od Full HD, tj. ispadne da je 4K = 4xFullHD. danas Full HD bolje izgleda na 50" 4K nego na 50" Full HD.
no, kao što rekoh, problem je kod SD i eventualno HD kanala
Nije uopšte problem SD, a kamoli ne HD (720p).
Evo SD kanal uslikan telefonom na 65.

Prilozi

• IMG_20210925_213517__01.jpg
    IMG_20210925_213517__01.jpg
    291.1 KB · Pregleda: 119
Nije uopšte problem SD, a kamoli ne HD (720p).
Evo SD kanal uslikan telefonom na 65.
Ovo uopšte nije toliko mutno i užasno, može da se gleda. Verujem da je na 55" još i bolje. Jel možeš samo da mi potvrdiš da li srt titl funkcioniše kad se uključi u Plex-u i da li tada dolazi do problema sa HDR-om?

Da li na LG televizorima moze dodatno da se instalira neki video pleyer?

Ovo uopšte nije toliko mutno i užasno, može da se gleda. Verujem da je na 55" još i bolje. Jel možeš samo da mi potvrdiš da li srt titl funkcioniše kad se uključi u Plex-u i da li tada dolazi do problema sa HDR-om?
kakve probleme očekuješ sa hdr-om, ovo mi baš nije najjasnije

Ja pustam preko Synology NAS-a sa srpskim titlovima i radi i HDR i Dolby Vision bez problema

Ima veze zapravo, mislim da ona prica o varijanti kada se radi transcode prevoda i internet je pun primera gde uredjaj koji miksuje video i prevod nema dovoljno "snage" da to izvede i onda video non stop baferuje

Ja pustam preko Synology NAS-a sa srpskim titlovima i radi i HDR i Dolby Vision bez problema
Super, znači ipak sve radi kako treba.

Ne znam da li ima veze ili nema, ali ukucaj u pretragu lg plex subtitles, pa ćeš videti koliko ima postova na Reddit-u o problemima. Meni na računaru kad premotam video nestane titl, pa moram da izađem i da ga ponovo pustim da bi radilo, tako da me ne bi čudilo da i aplikacija na televizoru baguje.

Ono sto sam naucio na tezi nacin je da bi prevod radio mora da se iskopira direktno sa odgovarajucim imenom. Ukoliko se preimenuje fajl direktno na NAS-u Media Server ne skonta promenu i ne indeksira fajl. Odnosno, uradi ali samo on zna kada i kako, meni se na primer za jedan film pojavio prevod posle par dana i tako sam skontao u cemu je caka 😀

Mislim i da Plex nije neophodan, sve radi kroz ovaj built in player a meni iskreno najvise znaci to sto mogu da koristim pointer od Magic Remote-a dok u Plex-u to ne radi nego besomucno klickes levo desno

Super, znači ipak sve radi kako treba.

Ne znam da li ima veze ili nema, ali ukucaj u pretragu lg plex subtitles, pa ćeš videti koliko ima postova na Reddit-u o problemima. Meni na računaru kad premotam video nestane titl, pa moram da izađem i da ga ponovo pustim da bi radilo, tako da me ne bi čudilo da i aplikacija na televizoru baguje.
pa plex uopšte ne mora da se koristi, može serviio, može bilo koji dlna, zašto insistiranje na plexu nije mi jasno

pa plex uopšte ne mora da se koristi, može serviio, može bilo koji dlna, zašto insistiranje na plexu nije mi jasno
Možda zato što su native DLNA klijenti na TVima katastrofa?
UX na Plexu je nekoliko redova veličine ispred toga.

Pa ako ti treba IMDB ocena, slike i imena glumaca i opis filma onda da, ali upotrebljivost u odnosu na native lg player uopste nije nesto veca

Ma Plex je nekako lepši, ima sinopsis filma ili serije, ima lepo poster filma ili serije i tako razne džidžabidže koje su fensi i moderne na oko.
Baš su ga uradili onako šminkerski 🤗😍

ja bi danas/sutra da se odlucim da uzmem neki tv i sada se dvoumim LG C1 48" ili Samsung QN90A 50"
Treba mi kao pc monitor za igrice i svakodnevnu bleju. Slicne su cene, samo ne znam sta se vise isplati i sta je lepse. Trenutno (jedno 3-4 god.) koristim neki Samsung TV od 40" koji je VA panel i savrsen je primerak, ali je 60hz i to mi smeta.

Ja bih svakako C1

Instalirao sam pre pola godine Tidal preko US store-a, da li neko zna da li se Tidal od onda upgrade-ovao, nešto mi mnogo laguje, a mrzi me da menjam region samo da bih proverio to?

Може ли се гледати DTS на CX моделима? Негде прочитах да не може?

@renne mene brine da je previse mracan, tj da nema svetline. Nije mi soba osvetljena ne znam sad kako, ali opet sta znam.
A mogućnost burn in zbog taskbara koji će ti biti u dnu ekrana 24/7 te ne brine?

Mislim da je neko nedavno na forumu postavio pitanje opravdanosti uzimanja OLED tv kao zamene za monitor, i da je dobio odgovor da je to no-no.

EDIT: Iako na brzinu na internetima pročitah, da je C1 apsolutna preporuka, ako se već odlučuješ za ovu "OLED tv umesto monitora" akciju...

Nazad
Vrh Dno