Šta je novo?

Xiaomi Mi Pad 5

Poenta je sto nije 300e, vec 350e u EU i malo vise kod nas u radnjama. 300e je samo preorder cena i ne treba ga suditi po toj, vec po punoj ceni.

Inace, nasnimao sam do sad dosta video materijala i kada sam sve isekao, bice za jedno 12 minuta recenzije. Videcu da u toku nedelje uradim naraciju, pa cu podeliti kad bude gotova.

Velika mana je sto ne podrzava eksterni displej, ali dobro, za 300e i ove specifikacije ne treba traziti dlaku u jajetu.
koje specifikacije prijatelju? tablet se u 85% slucaja koristi u svrhu medija.ja zaista ne vidim nikakvu senzacionalnu prednost izmedu ovog i s7,brzi procesor za 10% a display inferiorniji sa 2 realne prednosti..brzim punjenjem i softverom (koji je vrv presudan kada se recimo citaju vesti)?
nego..ime,brend nam je mozak isprao...nista drugo.

Ne koristi svako uredjaje na isti nacin. Ja sam tablet uzeo za sve namene. Multimedija, mobilne igre, po potrebi da zameni laptop za prezentacije, office rad, rekreativno crtanje olovkom, itd.

Za citanje vesti se ne mora davati ni 300e za tablet :)

U kom smislu je inferiorniji ekran na Tab S7? Ekran je fantazija, ne verujem da je tog kvaliteta ekran u Pad 5.

Ne koristi svako uredjaje na isti nacin. Ja sam tablet uzeo za sve namene. Multimedija, mobilne igre, po potrebi da zameni laptop za prezentacije, office rad, rekreativno crtanje olovkom, itd.

Za citanje vesti se ne mora davati ni 300e za tablet :)

U kom smislu je inferiorniji ekran na Tab S7? Ekran je fantazija, ne verujem da je tog kvaliteta ekran u Pad 5.
ips vs tft + recenzije po netu...ja licno nisam uporedjivao,ali znam sta je tft ekran ali i brend Samsung...

Samsung nikad ne navodi da koristi IPS za svoje tablete, pošto je to LG trademark. Oni stave u specifikacije svojih tableta da je tft, ali svako ko uzme te tablete u ruke vidi da je u pitanju IPS, ili PLS, ili nešto tako. Kad koriste AMOLED, što je njihov trademark, onda kažu da je AMOLED.

Imam sad kod sebe Samsung tab A10.1 i Samsung S6 lite i oba imaju IPS displeje, iako to ne piše nigde u sepcifikacijama.

Kao što rekoše kolege 299e je cena na "pre-order" akciji, kao i ova od 345e za koju mogu da uzmem 6/256gb.
399e je inače standardna početna cena za običan Xiaomi Pad, dok se za Pro verziju tek očekuje najava u EU (tj globalnu verziju)

Što reče neko, do 400e i nema neke konkurencije (osim iPada i S6 lite koji nude bolji celokupniji paket) - a glavni highlight je 120hz displej (pri čemu se prilično potencira 120hz, recenzenti ne pricaju puno o kvalitetu i visini max osvetljenja koji je takođe faktor) kao i Snapdragon 860.
Ako se u priču ubaci i softver tj podrška iskreno tek nema sta da traži sa uređajima iz više klase, a s7/s7+ verovatno čak i s7fe su sigurno bolje kupovine ako se razmotri celokupan paket.
Amoled je sigurno bolja opcija od ovog IPS displeja jer 120hz nije jedini faktor, a i taj visok refresh rate je upitan ako nije primenljiv u svim aplikacijama.

Kao što rekoh uređaj više konkuriše Huawei Mediapad-u 10.4, S6 lite, basic 64gb IPad modelu i Lenovu p11 pro ( aka Lenovo xiao xin, koji ima lošiji pentile displej) - zato je i tako pozicioniran.

Meni je ovde u celoj priči bitno koliko uređaj zaista ima mane, na osnovu iskustva iskustva drugih, kao i kakva će biti potencijalna dalja softverska podrška...

klasika za xiaomi je da daje procesor iznad klase uređaja i više memorije, ali ko što vidimo i zakine na drugim stvarima tu i tamo...
NIje cak ni procesor za klasu iznad. iPad 2021 ima A13 koji je jaci od SD860. Ovaj tablet je bukvalno knap vrednost za preorder cenu i to je to.

Doduse i pored toga sam naumio da ga ostavim i probam da nadjem zamenu za lapop u njemu ako uspem da nabavim onaj cover sa tastaturom.

Kodi? Neko? Bilo ko? Ne radi mi se factory pa jos bez razloga.

Ma te hercaže preko 60 su pravi hype, zanemarljiva je dobit kad pogledaš koliko troši struje.

Meni je juče stigao. Najviše ostavlja utisak brzina, verujem da je pre svega zbog chipseta. Telefon mi ima SD 660 koji je bo benchmarcima duplo sporiji i to se oseća i u surfovanju i u otvaranju aplikacija. MIUI se trudim da ne primećujem, odmah sam instalirao Nova Launcher.
Ovde nema nimalo laga.

Jedina mana koju za sad primećujem je držanje u portrait modu. Tad je malo top heavy i osećam kao da teži da "pretegne". Ali za ovo nije kriv Xiaomi već jednostavno odnos stranica 16:10 i veličina ekrana. Pošto više nema 4:3 android tableta samo iPad nema ovaj problem. Moguće da bi bilo lakše da Pad 5 ima malo manji ekran. Šteta što nema manje verzije kao što je bilo sa mi Pad 4. Ne preporučujem za ljude sa manjim šakama.

Za ovu preorder cenu nema konkurencije među android tabletima. A7 je malčice jeftiniji, ali sa duplo manje RAMa i duplo sporijim chipsetom. S6 Lite je samo malo bolji nego A7, a košta slično kao Pad 5. S7 je reda duplo skuplji.

Ne znam da li tab a7 može tj treba uopšte da se stavi u tu klasu, često je u EU bio za 140-150e na akciji...
U klasi od 200-400e su kao "bolje opcije" - Lenovo p11, Huawei MatePad 10.4{2021,220e bez ili 260e sa tastaturom u paketu ) kao i S6 (300e) lite I iPad (380e 64gb) koji su najveći konkurenti ...

Tu je i Lenovo XiaoXin (još čeka EU prezentaciju) I MatePad 11 (430e, koji je vrlo sličan pad 5 pro-u)
Huawei nema GP servise i već najavljuju prelazak na Harmony OS na novije uređaje (10.4/11) a Lenovo je kao Xiaomi po pitanju sw podrške ("one & done")

Rekao bih da sa S7(+) I S7fe ne mogu da se porede jer su u celokupnom paketu u klasi iznad. Kao i iPad (ali drugi ekosistem)
Da su ponudili olovku i tastaturu za 399e bio bi odličan deal...
Ovako deluje vrlo primamljivo ali je veliko pitanje softver (miui) I podrška naredne, barem 2 godine

Poslednja izmena:
Baterija, 5 sati SOT za 24h, ostalo jos 55%

IMG_20210926_123252.jpg

Poslednja izmena:
Meni za sada top. Fortnite radi fenomenalno (igram sa klincima), HBO Go, Supernova Move i Popcorn isto top. Slika predobra. Osvetljenje me ne brine, kad sam na suncu - kupam se ili igram fucu. Filmove i serije gledam u svoja 4 zida. Čak i sa uključenim svetlom - meni dovoljno dobra slika. Surfovanje u desktop modu isto fenomenalno. Čitanje portala tipa b92, Nova i sl. isto top. Nisam probao stripove u pdf, ne znam ni gde da ih nabavim. Isto važi i za knjige.

Vani kao navigaciju koristim ugrađenu u auto ili preko fona. Tako da me nedostatak gps ne opterećuje. Isto važi i za Sim kartice. Postoji wifi hotspot preko fona za tako nešto. Što bih i nabavljao drugu karticu za net kad ona u fonu ima dovoljno. Storage dovoljan, 128gb nisam do pola popunio ni na mom fonu p20pro kog imam 3 godine.

Meni tab samo tako legao. Sitni nedostaci me ne pogadjaju. Možda nekog da, mene ne.

PS: MiUI jeste težak trash.

Stripovi se pakuju u cbr i cbz format, ima ih na mnogim torrent sajtovima i forumima.

Baterija, 5 sati SOT za 24h, ostalo jos 55%

Pogledajte prilog 318761
Meni je 4.5h sot na 120hz i max osvetljenju najskorije sto je ispalo.

Ne mogu da ga koristim sa nizim osvetljenjem, mnogo ruznije izgleda veliki ekran kad nije osvetljen, nego kad telefon drzim na 50%.

Nocu ga spustim na 70-80%, ali ispod ne idem.

edit: slucajno sam napisao 5.5 umesto 4.5

Poslednja izmena:
Ja bi oslepeo na 100% (bilo kog uređaja). Stoji na automatskom

Osvetljenje i baterija su 2 najveca (da ne kazem jedina) nedostatka realno...
miui je blago receno NESTVARNO resennje jedne takve kompanije ali sta je tu je...bitno da nije fon :)

Kupio sam ovaj tablet i zaista sam zadovoljan, ali imam jedan problem. Naime, backup podataka (podešavanja samog uređaja i aplikacija) na google nalog ne radi. To se nije desilo ni automatski, a ni manuelno ne mogu to da uradim (što se vidi i na slici). Takođe, u podešavanjima samog uređaja u odeljku za backup, nedostaje ikonica Google One aplikacije (videti sliku). Molim one koji poseduju tablet da provere da li radi ova funkcija. Obavestite nas da bismo znali da li je ovo pojedinačni slučaj ili je nešto drugo u pitanju. Uradio sam i factory reset, ali nije dalo rezultata. Zahvaljujem se unapred na odgovorima,

Prilozi

• Screenshot .jpg
    Screenshot .jpg
    100.9 KB · Pregleda: 40
Tako je i kod mene
Hvala za odgovor. Sada mi je malo lakše kad čujem da nisam jedini, ali ovi uređaji bez backup-a nemaju smisla. Nadam se da će ovaj problem što pre rešiti. Još jednom hvala.
Ako neko ima konkretno pitanje u vezi sa tabletom, rado ću odgovoriti.

Baterija ipak treba da se prati preko neke druge app. Primetio sam da se SOT smanjuje tokom korišćenja!?

Ma MIUI je pun bagova. Ja sam sot pratio manualno po satu. Takodje, mislim da je u podesavanjima pravi sot tek na kraju, kad skoro ispraznis bateriju.

Meni se juce desilo da mi se tablet sam od sebe prebacio u navigation bar mod iz gesture moda.

Evo i moje recenzije.

Trudio sam se da ne cepidlacim bas kao ovde, ali sam svakako dao objektivno misljenje.

Trenutno je dostupan 1080p kvalitet snima(4k se jos obradjuje).

Inace jedna zamerka, ne za kolegu gore vec generalno za ljude na forumu po pitanju izgovaranja naziva Xiaomi brenda, jer mnogo para usi (posebno native speaker-ima i onima koji vladaju kineskim jezikom) -
JI-QI-XI je jedna od osnovnih stvari cije se izgovaranje uci, i izgovaraju se kao Đi - Ći - Ksi (najblize sto je moguce prevesi po transkripciji)
Kao pravilan primer izogovaranja sloga Xi - "Ksi" mogu da prosledim primer iz sledeceg klipa, ako nekog uopste interesuje...

A Šaomi ne da para uši nego je da ivici da vas zadavi svako ko iole vlada jezikom.

Ja sam uzeo to SH za Xi sa izgovora sa Google translate pre par godina :D
A i zbog toga sto na LCS oni komentatori, championa iz LoL-a koji se zove Xin Zhao, zovu Shin Djao.

Vrh Dno