Šta je novo?

Hardver Kupovina pc 50.000 din

• Začetnik teme Začetnik teme daca96
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

daca96

Cenjen
Učlanjen(a)
08.03.2021
Poena
115
Planiram kupovinu pc racunara. Koristicu ga za filmove, youtube nista spec i od igara lol i cs go. Zanima me za 50 000 hiljada dinara koja hiljada vise da li ce pre svega cs go raditi bez problem.

Ryzen 5 3400g
Ram 2x8gb kingston hyper x 3200mhz
Ssd silicon power 256gb
Asus am4 prime A320M-K
Lc power 500w

@daca96 2 stvari samo: nemoj da te zbuni sto nema 4350G, 4300GE je isto, i kosta isto kao stara cena ~17000 din, i RAM nema Geil vise, nego kingston fury beast 3200MHz (2x8GB) CL16 (ili po starom imenu hyperx, kao sto si naveo vec bio, svejedno samo da je brzina i latencija kao sto sam naveo ispred u recenici).

I mozes sve uzeti u nekoliko istih firmi za jako slicnu cenu.

@daca96 2 stvari samo: nemoj da te zbuni sto nema 4350G, 4300GE je isto, i kosta isto kao stara cena ~17000 din, i RAM nema Geil vise, nego kingston fury beast 3200MHz (2x8GB) CL16 (ili po starom imenu hyperx, kao sto si naveo vec bio, svejedno samo da je brzina i latencija kao sto sam naveo ispred u recenici).

I mozes sve uzeti u nekoliko istih firmi za jako slicnu cenu.
Kad smo se vec nalsi ovde, da nastavimo ovde onda. Tesko se nalazi 4300g u mom gradu a verujem i drugde. Kolika je razlika u odnosu na ryzen 5 pro 3350g? Iscitao sam teme koje su postavljene iznad pa me zanima da li vredi useti plocu b550 za buducnost ili ne? Ja svakako ne planiram nikakav upgrade, jedino mi ie bitno da cs go sljaka bez problema.

Dovoljna razlika da ipak odes na 4300GE. Ima ga u Beogradu u nekoliko prodavnica, kurirsom sluzbom na daljinu kupovina ce u vecini biti sa besplatnom dostavom, to ti je jos uvek najbolja opcija.

Druga opcija bi bila unapred sklopljena masina u G*g*tr*n-u sa slicnim komponentama (koja ima samo 8GB RAM-a i morao bi da im kazes da dodaju jos 8GB). Cena bi bila najverovatnije ispod 50000 din isto, posto je sa samo 8GB 43000 din.

Poslednja izmena:
Video pomenuti pc ali nekako me odvija da kupim gotovu konfiguraciju. Vise bih voleo da kupim sve posebno, da znam da je sve to novo i nista nije "mrckano". Kazi mi sto se tice napajanja da li je ono okej?

ploca je ok, Stara predator memorija koja je veca po dimenzijama, moze lako da se desi da ima problema sa procesorom, ssd nije dobar, kucista je odlicno, i cena dobra. napajanje nije dobro isto.

u istoj prodavnici A2000 od 250GB kosta 5000 din, sto je samo 1000 din vise, bolje uzmi njega. A 500W Cooler Master MWE White Series, MPE-5001- ACABW-EU napajanje kosta 7000 din, to je najeftiniji napajanje koje je dobro.

A za memoriju, posto sigurno imas Gig*tr*n gde zivis uzmi 2 komada: KINGSTON Beast 8GB DDR4 3200MHz CL16 KF432C16BB 8

Ako slucajno nema po najnovijem imenu i izgledu ovo je identicno: KINGSTON Beast 8GB DDR4 3200MHz CL16 KF432C16BB 8

Povecao mi se budzet na 70 000, sta bih mogao da ubacim za te pare? Neki bolji procesor? Mozda Ryzen 5 5600g? Da li moze u ovu gore navedenu konfiguraciju?

Poslednja izmena:
Kada se budu stabilizovale cene grafickih kartica ili ako kupim naknadno za godinu dana npr sve ce to da bude kompatibilno? Nema potrebe da menjam i procesor jer vec ima integrisanu graficku?

Povecao mi se budzet na 70 000, sta bih mogao da ubacim za te pare? Neki bolji procesor? Mozda Ryzen 5 5600g? Da li moze u ovu gore navedenu konfiguraciju?

M.2, umesto 250 GB, kupi 500 GB Kingston A 2000. To je oko 7.000,00 a isplatiće ti se . Proveri za cenu za matičnu ASUS TUF GAMING B550M-PLUS trebalo bi da je manje od 100€ kod Mađara.

Kada se budu stabilizovale cene grafickih kartica ili ako kupim naknadno za godinu dana npr sve ce to da bude kompatibilno? Nema potrebe da menjam i procesor jer vec ima integrisanu graficku?

Možeš da isprobaš GeForce NOW. Za ovo je najbitnije SSD - M.2 i dobar net. Oko 10€ mesečno

M.2, umesto 250 GB, kupi 500 GB Kingston A 2000. To je oko 7.000,00 a isplatiće ti se . Proveri za cenu za matičnu ASUS TUF GAMING B550M-PLUS trebalo bi da je manje od 100€ kod Mađara.
Za ssd cu dodati verovatno, sto se tice maticne ne bih iskreno uzimao preko madjara lakse mi je na jednom eventualno dva mesta u gradu da kupim, naravno i zbog kasnije garancije ne daj boze. Razlika izmedju b550 ds3h i tvoje je 3-4000 da li vredi dodati taj novac?
Sa Ryzen 5 5600g procesorom, maticnom Gigabyte B550M DS3H, ssd a2000 od 500gb, ram Kingston HyperX Fury Black 8gb DDR4 3200mgz CL16 i napajanjem Napajanje 500W Cooler Master MWE White Series, MPE-5001- ACABW-EU ispada 73 000 bez kucista, tako da sam i ovako probio vise nego sto sam planirao.

Poslednja izmena:
Identicna kao B550M DS3H, razlog za ~500 din skuplje je samo ako ti se vizuelno vise svidja. I opet imas pogresnu memoriju ubacenu, nemoj da uzimas te predator sa vecim hladnjakom, ne stimaju kako treba sa Ryzen-om. Iskljucivo obicnu kracu (HyperX fury). Ovaj komplet od 2 komada za 11000 din u istoj prodavnici : HX432C16FB4/16.

Ili 2 odvojena komada u istoj prodavnici ova: HX426C16FB3/8

Identicna kao B550M DS3H, razlog za ~500 din skuplje je samo ako ti se vizuelno vise svidja. I opet imas pogresnu memoriju ubacenu, nemoj da uzimas te predator sa vecim hladnjakom, ne stimaju kako treba sa Ryzen-om. Iskljucivo obicnu kracu (HyperX fury). Ovaj komplet od 2 komada za 11000 din u istoj prodavnici : HX432C16FB4/16.

Ili 2 odvojena komada u istoj prodavnici ova: HX426C16FB3/8
Tek sam posle shvatio da sam opet losu izabrao memoriju. Hvala na ispravci. Da li ovaj ryzen 5 vredi ovaj novac?

Edit: U G**at*o*u ima HX432C16FB3/8 je l ok?

Poslednja izmena:
Ipak kad razmislim ako vec kupujem i ne planiram da menjam godinama, mozda je i bolje uloziti u ovaj procesar koji cu da uparim sa nekom grafickom u buducnosti. Sta vi mislite?

ako sam te dobro razumeo, ti bi da upariš integrisanu grafičku sa "pravom". koliko znam, to ne može kod Ryzen x xxxxG. to je moglo sa ranijim APU-ovima, koji su se uparivali sa nekim Radeon-ima

Nemas opcija u stvari, odnosno najmanje losa opcija je da uzmes 5600G, jednu od one dve Gigabyte za 10500/11000 din ploca, i sve ostalo isto. I da ne zuris sa odvojenom grafickom. Kad se ukaze prilika kad budu dobre cene kupis neku koja ne trosi previse zbog 500w napajanja, i to je to.

Ako i kad dosta kasnije 1.5,2,3,4,5 godina ukaze prilika za jeftinu brzu graficku uzmes nju i slucaju da nazalost trosi dosta, zamenis napajanje, i to je to.

Najisplatljiviji put.

5600G ce ti terati lol cs go na ok FPS. ~<200eur, ~<280w TDP graficka u skorijoj buducnosti, cs go i lol na 120/144Hz/ do 240Hz laganica, i nesto u daljoj buducnosti na jace, ili za druge igre.

Da li ce navedena ploca prepoznati procesor odmah iz kutije ili je potrebno flesovati plocu?

5600g je izašao 5 avgusta. Ploče sa čipsetom B550 ili slabije treba - mora da se flešuju. Ja sam ASUS TUF GAMING B550M-PLUS flešovao lako preko USB a. U počeku sam mislio da je neispravna, jer je javljala grešku kod rama. Tri različita modela.

Nazad
Vrh Dno