Šta je novo?

Mreza u kuci

deks007

Cenjen
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poena
170
ukratko kuca na sprat , na tavanu napravljen razvod sa buzirima ispod izolacije i kosuljice kod sina u svaku sobu , trpezariju , dnevni boravak na tri zida da mozes da spustis bilo kakvu vezu kroz buzire .. hocu da predjem, na supernovu posto MTS kod nas ne nudi optiku , treba mi malte ne na 20 mesta da moses da sednes i prikljucis bilo sta od opreme a ne da razvlacis kablove po kuci .. deca su mu jos mala ali doci ce vreme kada ce i njima trebati za skolovanje .. pa sam razmisljao sta od opreme koji switch , patch panel , cable menagement za upravljanje kablovima ,produzni koji orman da stoji na zidu , gledao sam ovaj switch Cudy FS1026PS1 mozda mi ne treba a mozda je i dobar eto nesto tako da imam na 24 mesta mogucnost da se poveze laptop ili komp ...ili da me usmeris ili ti ili ovde ko se razume u tu pricu ..

Drugari zar niko nema neki savet ili predlog ....

za početak, mogao bi da nam nacrtaš raspored prostorija :)

Niko ti ne može dati odgovarajući savet već samo pretpostavku, jer niko nema uvid u raspored prostorija. Ako već prelaziš na Supernovu, savet potraži od njih na licu mesta. Ovde ti neko može dati predlog za dobar switch, ali za smeštaj kablova samo "in vivo".

Sprat kod sina a prizemlje isto stim sti je kid mene mala soba spavaća .....na zidovima kružićima gda su bužiri na zidu i tavan kako je sve povezano , nadam se da razumete kako to izgleda ....dve 150 mm razvodne spojene s tim sto sam jednoj sekao dno i svugde gde su vertikale one postoje i sve ispod košuljice povezane bužirima ....
Ovde bi trebalo da bude centrala da je tako nazovem na zidu u reku ....

Prilozi

• 20210922_171917.jpg
    20210922_171917.jpg
    73.8 KB · Pregleda: 68
  • 20190507_150113.jpg
    20190507_150113.jpg
    233.9 KB · Pregleda: 50
  • 20190511_185754.jpg
    20190511_185754.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 48
  • 20190508_145955.jpg
    20190508_145955.jpg
    122.5 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
@deks007
Ćao deks. Ja prvi put sada čuh za taj Cudy brend. Nemam pojma šta je to i koliko je kvalitetno, a još košta 150 EUR. Generalno bih ti preporučio neki HP, Dell switch od jeftinijih ili neki Juniper, Cisco, Huawei od skupljih. Ako baš hoćeš upravljivi Layer 2 switch možeš da pogledaš i ove Mikrotik varijante CSS326-24G . Mikrotik ti dođe u svetu mreža kao Šaomi u svetu mobilnih tel.

Ako ima
Niko ti ne može dati odgovarajući savet već samo pretpostavku, jer niko nema uvid u raspored prostorija. Ako već prelaziš na Supernovu, savet potraži od njih na licu mesta. Ovde ti neko može dati predlog za dobar switch, ali za smeštaj kablova samo "in vivo".
Nije mi problem smestaj kablova samo od opreme sta treba ja sam razvukao postojeci net sam ali sad hocu da to napravim da vise nemam cimanja provuci tamo provuci onamo .. Znaci savet od opreme rekao sam sta bih hteo ako ima preporuka ii gde nabaviti povoljno i tako .. da porucim sto pre i odradim moj deo posla ..

@deks007
Ćao deks. Ja prvi put sada čuh za taj Cudy brend. Nemam pojma šta je to i koliko je kvalitetno, a još košta 150 EUR. Generalno bih ti preporučio neki HP, Dell switch od jeftinijih ili neki Juniper, Cisco, Huawei od skupljih. Ako baš hoćeš upravljivi Layer 2 switch možeš da pogledaš i ove Mikrotik varijante CSS326-24G . Mikrotik ti dođe u svetu mreža kao Šaomi u svetu mobilnih tel.
jel imas preporuku gde to pogledati ... video si sta bih jos hteo da to sve bude ....jel mora upravljivi ili ...

jel imas preporuku gde to pogledati ... video si sta bih jos hteo da to sve bude ....jel mora upravljivi ili ...
Nema to gde da se vidi, osim ako nećeš da uđeš u neku firmu u njihovu server salu :D Aha misliš u kojoj radnji, pa izguglaj model npr. naći ćeš radnje

Upravljivi je dobar jer možeš da definišeš VLAN-ove i segmentiraš mrežu prema potrebama i željama :)

Evo, ovo koristimo i u firmi na Access nivou, L2, upravljivi, 1Gb portovi, 2 optička uplink porta. Za obične radne stanice ok, što ćeš i ti imati u kući.

Možda ovaj: https://gigatron.rs/switch-uredjaji/dlink-switch-dgs-1008d-68761
Meni to deluje pomalo naopako da prikupiš opremu a potom dovedeš provajdera u kuću. Zašto ne vidiš sa provajderom prvo šta će ti reći i koju opremu će ti dati na korišćenje? Plus dok klinci narastu, pitanje je da li će se i u kojoj meri kablovi koristiti.
Šta da radi sa ovim plastikanerom od 30 evra?? :D

Poslednja izmena:
Nema to gde da se vidi, osim ako nećeš da uđeš u neku firmu u njihovu server salu :D Aha misliš u kojoj radnji, pa izguglaj model npr. naći ćeš radnje

Upravljivi je dobar jer možeš da definišeš VLAN-ove i segmentiraš mrežu prema potrebama i željama :)

Šta da radi sa ovim plastikanerom od 30 evra?? :D
Takav je odprilike sto dobijes od Supernove bio sam kod komsije da vidim imas par portova vise za net nego MTS ...oni ti do BOX uredjaja dovedu koaksijalni kabel pa iz boxa HDMI ti ide u TV imas za 3 televizora s tim sto na tavanu se postavlja koadsijalni razdelnik za ostala 2, a od BOXA nazad na ruter ti ide UTP da bi mogao da vracas u nazad 7 dana , ma budalastine najstrasnije ali nema drugog nacina da dobijes optiku ....

Obrazloži molim.
Obrazloži ti zašto si dao predlog za njega, pa ću ja da ti obrazložim zašto je njesra predlog?
Takav je odprilike sto dobijes od Supernove bio sam kod komsije da vidim imas par portova vise za net nego MTS ...oni ti do BOX uredjaja dovedu koaksijalni kabel pa iz boxa HDMI ti ide u TV imas za 3 televizora s tim sto na tavanu se postavlja koadsijalni razdelnik za ostala 2, a od BOXA nazad na ruter ti ide UTP da bi mogao da vracas u nazad 7 dana , ma budalastine najstrasnije ali nema drugog nacina da dobijes optiku ....
A koji ruter koristiš? Jel možeš da dobiješ modem od njih, a ti da imaš svoj ruter?

mrežni kablovi obavezno barem Cat6
treba ti ozbiljan svič, najmanje gigabitni. promisli koliko treba žičnih korisnika da bude u kojoj prostoriji i prema tome odredi minimalni broj portova koji treba da ima svič.
sa druge strane, sve više i više uređaja su WiFi, ja bih razmotrio MESH sistem. mada, možda ti celu kuću može pokriti jedan dobar WiFi ruter. nisi naveo kvadraturu. mogu da pretpostavim da nije više od 300 kvadrata

@zechs

Nekima od nas je OK taj, ti misliš da je smeće. Hoćeš li sad reći zašto? I ne, nismo svi studirali IT, neki su društvene nauke, pa ne znamo koje sve nedostatke ima. Ako lepo pojasniš - znaćemo, tu uključujem i sebe.

mrežni kablovi obavezno barem Cat6
treba ti ozbiljan svič, najmanje gigabitni. promisli koliko treba žičnih korisnika da bude u kojoj prostoriji i prema tome odredi minimalni broj portova koji treba da ima svič.
sa druge strane, sve više i više uređaja su WiFi, ja bih razmotrio MESH sistem. mada, možda ti celu kuću može pokriti jedan dobar WiFi ruter. nisi naveo kvadraturu. mogu da pretpostavim da nije više od 300 kvadrata
po 90 prizemlje i sprat .... ali mislim da je to skupa investicija .. a kablove vec imam Cat6 .. a broj korisnika je jedan ili dva ali problem je sto sam ja zamislio da na svakom zidu ima mogucnost da se poveze znas kako to ide sa kablovima kada pocnu da se razvlace produzni zato sto fali jedan konektor ili namestaj premestas pa pokrijes zid gde su ti uticnice , sedis u trpezariji poneses laptop ubodes se jer kucni WiFi uvek zna da bude problematican ..
Obrazloži ti zašto si dao predlog za njega, pa ću ja da ti obrazložim zašto je njesra predlog?

A koji ruter koristiš? Jel možeš da dobiješ modem od njih, a ti da imaš svoj ruter?
MTS -ov sto dobije uz bOX paket .. od njih ti dobijes sve da to funkcionise 3 TV-a ti povezu i internet gde zelis .. iskren da budem ne znam koliko su ri majstori strucni za neke zahtevnbije stvari , ne mislim da je ovo moje zahtevno ali mi iskustvo govori da je pola od njih priuceno ....

Ovo je oprema što supernova stavljs komšija slikao ali loš mu tel

Prilozi

• IMG-b4406bf08ed5c1a69d20a79c96a1d809-V.jpg
    IMG-b4406bf08ed5c1a69d20a79c96a1d809-V.jpg
    54.5 KB · Pregleda: 31
  • IMG-0fc05acc2846f4a57a9ab66cf0b4cef4-V.jpg
    IMG-0fc05acc2846f4a57a9ab66cf0b4cef4-V.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 34
Neki mikrotik crs326-24g ce ti biti sasvim korektan izbor sto zbog upravljivosti sto zbog pouzdanosti.

Skuplja varijanta je crs328p, njegova prednost je sto ima poe out portove, pa npr. ako imas zelje da stavljas neke AP po kuci(npr ubiquiti) ili nesto drugo sto ima poe IN mozes napajati direktno sa njega.

Tu su i 10g sfp portovi, pa je u neku ruku i future proof.

Neki mikrotik crs326-24g ce ti biti sasvim korektan izbor sto zbog upravljivosti sto zbog pouzdanosti.

Skuplja varijanta je crs328p, njegova prednost je sto ima poe out portove, pa npr. ako imas zelje da stavljas neke AP po kuci(npr ubiquiti) ili nesto drugo sto ima poe IN mozes napajati direktno sa njega.

Tu su i 10g sfp portovi, pa je u neku ruku i future proof.
dosta skuplji u odnosu na Zechs-ov predlog ... iskreno sve ovo mi je strana materija znam sta hocu i pokusavam da to najbezbolnije resim uz pomoc ljudi koji se razumeju .. a i ne bih da na brzinu resavam sve ovo .....

Obican crs326-24g je negde slicne cene kao taj hp switch koji je zechs predlozio, a po meni mikrotik daje ipak znacajno veci broj funkcija koje tebi mogu a i ne moraju biti potrebni.
Obzirom da kazes da se ne razumes u materiju, postavlja se pitanje da li ti treba mikrotik..

Sprat kod sina a prizemlje isto stim sti je kid mene mala soba spavaća .....na zidovima kružićima gda su bužiri na zidu i tavan kako je sve povezano , nadam se da razumete kako to izgleda ....dve 150 mm razvodne spojene s tim sto sam jednoj sekao dno i svugde gde su vertikale one postoje i sve ispod košuljice povezane bužirima ....
Ovde bi trebalo da bude centrala da je tako nazovem na zidu u reku ....

Mozda si krenuo malo preambiciozno. ali to je tvoj izbor. Prvenstveno mislim na broj zidnih prikljucaka. Da li ti zaista toliko treba? (retoricno pitano)

Posto ti hoces kalsicnu LAN mrezu i imas oko 20 prikljucnih mesta, i vec si sproveo posebno buzire do svakog prikljucnog mesta (ako sam dobro razumeo), onda ti treba centralni svic sa najmanje 24 porta, odakle ide posebno kabal kroz buzir do svakog prikljucnog mesta. Svic ti mora biti upravljiv, jer ces verovatno hteti i internet i iptv i ko zna sta da pustis kroz mrezu. Mozda bi nesto ovako moglo da bude odgovarajuce https://bit.ly/3CFEmYv za svic ( https://mikrotik.com/product/CSS326-24G-2SplusRM ). Nisam siguran da ti treba patch panel, ali ako insistiras to ce ti momci gde kupis svic vec posavetovati koje bi mogao da uzmes, u zavisnosti sta zelis da uradis i postignes. Kao sto rekoh moze i bez toga. Cable managmant moze da se odradi na bezbroj nacina. Izguglaj i videces da ces naci na bezbroj primera.

Ako ti je na tavanu glavni "razvod" kako ti kazes - mesto gde bi izlazili svi kablovi, onda i ISP veza (ukljucujuci i ISP ruter) mora biti na tavanu, kod svica, a sve to nije bas dobro i prakticno, pogotovo ako tavan nema priblizno konstantnu temperaturu. Idealno je da se oprema nalazi u prostoriji koja ima priblizno stalnu temperaturu i da je lako dostupna. Mislim da bi trebalo da ipak nadjes nekoga ko ce doci kod tebe, da mu ti kazes sta tacno hoces i gde hoces a on da ti kaze da li je to ostvrljivo i kako, i to pre nego sto kupis bilo kakvu opremu. Kupovina CAT6 kabla je bacanje para - kupuje se CAT 5e, CAT 6a ili CAT 7a jer su na tim kablovima kvalitativni i kvantitativni skokovi.

Sad vidim da je Slypire iz NS videcu da nekako stupim u kontak sa njim da li ovo kad kliknem na ime Start conersation funcionise da razmenimo tel ja sam 7 km od njega ..

Sad vidim da je Slypire iz NS videcu da nekako stupim u kontak sa njim da li ovo kad kliknem na ime Start conersation funcionise da razmenimo tel ja sam 7 km od njega ..
Ništa ne vredi neće da stupimo u kontakt , nema veze pokušaću nekako da rešim ovo .....

@deks007

Nisam hteo više da upadam u temu misleći da si promenio mišljenje, ako ne posle momsab-ovog posta, sigurno posle bane_tech-ovog. Izvini, ali zaista mislim da praviš grešku povodom nabavke opreme. Onaj D-link što sam postavio je prosečnim korisnicima pristojan a dok sam bio korisnik SBB-a bio je neki TP-link sličan njemu. Prema onome što hoćeš da postigneš tebi takvi ne odgovaraju i ja zaista ne mogu da ti preporučim ijedan, kamoli neki jači. Bilo bi najblaže nekorektno s moje strane da napišem "ovaj ti je dobar, ovog ti preporučujem" i uputim te u najbližu prodavnicu po mestu prebivanja a da ti je neodgovarajući ili da ga nikad koristio nisam. Drugi bi mogli da ti daju pravu preporuku za takav kojeg tražiš, ali dobro porazmisli o tome.

Viđao sam po učionici tuce laptopova na stolovima svaki kablom povezan na jednu utičnicu. Tako si i ti nešto zamišljao.
Ali ti si unucima već rešio problem. Krov nad glavom je tu. Bužiri sa kablovima su tu. Još ako su dovoljne širine za, u bližoj ili daljoj budućnosti, zamenu kablova nekim boljim, mogu reći svaka čast jer današnji i ondašnji škrti investitori ostave bužire debljine malog prsta ili ne ostave nikakve. Kakva oprema će unucima biti potrebna kad odrastu je glavobolja za njihovog oca, ne za tebe. Switch sa 24 porta ti zaista nije potreban i vrlo verovatno neće ni biti, osim ukoliko unuci kad odrastu ne dovuku tuce računara i naprave neku kancelariju. Verujem da će ti, na osnovu tvojih opisa, bar 2/3 kapaciteta tog switcha ostati neiskorišćeno. Ti bi da presečeš a posle da meriš. Bolje da se vi odrasli dogovorite koliko ćete priključaka zaista koristiti, da odredite broj i dodate još nekoliko na taj broj za slučaj dodavanja još nekog uređaja u skorije vreme i u slučaju eventualnih kvarova na portovima. Onda na osnovu tog broja tražite odgovarajući switch. Ako dođe do rokade npr. kauča i računara, priključenje osiguraš zamenom kablova na portu. Jeste da unuci neće moći svuda da prikopčaju laptopove i tačno je da je žična veza bolja od bežične, bar za sada. Ali oni neće ni hteti da budu fiksirani kablovima na jednom mestu. Računare ne mogu nositi sa sobom, ali laptopove mogu. Mi stariji smo naviknuti na kablove, oni će hteti da idu sa njima kroz kuću, možda i da izađu napolje u dvorište. Tamo kablovi ne mogu, a i šta sa manjim uređajima, konkretno telefonima.

Najbolje je naći centralno mesto u kući odakle će ići bežična veza. Eventualno ojačana kakvim pojačivačem.
Ali nadasve prva stvar je da izabereš provajdera i uzmeš njihovu opremu. Oni će imati najbolji uvid šta ti i gde treba. Isprobaš i vidiš da li ti valja. Ako ne, onda tražiš bolje. Ali prema trenutnim i realnim potrebama.

Postoji još jedna nepoznanica ovde koja može biti problem, ne samo tebi. To je MTS. Tvrdiš da oni nemaju dobru opremu, da nemaju optiku a Supernova ima? Supernova je deo MTS-a već, koliko, 3-4 meseca? Da li će MTS preuzeti opremu Supernove, dovući svoju kvalitetniju i ukinuti od Supernove ili ostaviti "status quo" još neko vreme, teško je reći. I ja sam svoje instalacije nameravao da preuredim i za dlaku sam odustao, jer sam slutio da će MTS i mog provajdera da preuzme. Sad iščekujem rasplet. Da sam uradio ono što sam planirao bilo bi mi jako krivo jer bih utrošio silno vreme i trud na Sizifov posao.

Dakle, nemoj da gledaš sa ovim stvarima predaleko u budućnost. Idite polako, pratite tokove i prilagođavajte se.
Ako ti se toliko žuri da nabaviš opremu i ne žališ para, niko te neće sprečavati. Trgovci će sigurno biti zadovoljni.

Der Schnitter

Hvala u svakom slucaju ovi iz Supernove ce me zvati mozda vec u ponedeljak da dogovaramo kada sta i kako , videcu sta ce doneti od opreme verovatno od 1 oktobra ugovor.. ti je politika MIS-a samo nesto muljaju nude pa ne nude razvlace sad koaksijalne kablove za TV a ovamo optika , ja mislim da oni vecinu korisnika *****avaju a monopolisti i moze im se .. meni nije interesantnbo to za vracanje u nazad ali u unkama zbog crtanoh jeste i sad mora koaksijalan nazad do rutera od tog TV-a , a trenutno MTS-ov box paket kroz telefonsku zicu i imas sve .. budalastine ..

@deks007

Razumem te muke koje imaš. Nama je sa SBB-om išao UTP do STB uređaja, odatle HDMI mislim na TV. Sad, još uvek, RG6 koaksijalac direktno u TV. Koje muke u prvom naletu korone kad je nastava išla online. Prvo premeštanje modema da što bolje pokrije signal. Ne znam kud s kablovima. Sad sam našao idealno mesto i do detalja isplanirao smeštaj kablova kad eto... Malo mi je falilo da sve kablove počupam. Čak sam nameravao da bacim pare na kojekakve aktivne splitere ili odvode i naručim iz Televesa ili Duala. I sve bi bilo uzalud.

Nazad
Vrh Dno