Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nikome ja nista ne odredjujem.
99% tih "montera" niti ima firmu niti znanje iz frigomehanike vec su prosti monteri delova koje dobiju u kitu, nisu nikakvi majstori u pitanju.

Nema sta da me poducavaju neki majstori, tehnicki sam obrazovan i znam dobro da rukujem alatom, a montaza klime znas i sam da nije nikakva nauka.

Zapravo najeteze je izbusiti rupu u zidu 😁

Ako treba da dam 500 eur za montazu tri klime mogu da kupim i kompletan alat i dobar kusur da mi ostane
Nije 500 nego 360 u mom slucaju,pre 2 god ugradio,pocinkovane nosace i gumene podloske dobio za dz.

To su samo doprinosi. Postoje i drugi troškovi poslovanja.

Ja da bih pokrio samo svoje bruto troškove, moram firmi da donesem 10k dinara svaki dan, tj. 220k mesečno. U suprotnom, firma je u gubitku, jer sam više koštao nego što sam doneo.

Pa ko bi trebalo da ti gleda u planove gajbe i da ti govori koju klimu da staviš, majstor ili projektant?

Ako dobro razumem, biće da si omašio temu osim ako ne misliš da je potrebno konsultovati projektanta pre ugradnje klime a to već zalazi u sci fi 😀
Šalu na stranu, bez obzira što to nije tema a zašao si u nju, prilikom izgradnje ili renoviranja stana, gde su tu majstori "klimadžije" u celoj priči i koliko se oni stvarno pitaju uopšte? Da ih kriviš za globalno zagrevanje pa i da razumem al za ovo ne mogu
To su samo doprinosi. Postoje i drugi troškovi poslovanja.

Ja da bih pokrio samo svoje bruto troškove, moram firmi da donesem 10k dinara svaki dan, tj. 220k mesečno. U suprotnom, firma je u gubitku, jer sam više koštao nego što sam doneo.
Možeš da pišeš do sutra, teško je shvatiti nekome ko leđa i živce nije poturio na taj način. Ljudi ne mogu da shvate koja je cena preduzetničkog poslovanja u Srbiji dok to ne iskuse.

Poslednja izmena:
A da vas ja pitam nesto, ovde na forumu ima dosta ljudi koji su u poslu sa racunarima. Da povucemo paralelu izmedju npr ugradnje klime i serviserskog rada. Mozete li vi da ljudima za 4 sata samo za uslugu da uzmete 130 evra. To je vreme za koje otprilike mogu da se kompletno instaliraju sistemi sa pratecim programima na dve konfiguracije. Jel ima neko da uzima toliko za 4 sata posla?

Jel pametnije baki uzeti Vivax aeri 18 za 47 m2 ili 12 E+ za grejanje.Jedna soba dnevni izolacija PVC.Buni me ista cena a ovo 12 a ovo 18? imam aeri 12 lepo radi a zamenio bih ga samo ne znam sa cime od ova 2?

Mozda nesto drugo ljudi od 12btu za grejanje ima li ko da predlozi za jednu prostoriju od 45m2 jaka 12 mi treba pomagajte

Kod mene je ugradnja trenutno 9000, propratio mLo proces na netu pozajmio hilti od komsije, rasirio cevi u jednoj radnji za 500 dinara kupio drzace sa tiplijem na buvljaku i namontirao sam :) inace lista cekanja je bila verovali ili ne 2 nedelje, vise sam se zbog toga iznervirao nego zbog para...

Pošto sam malo ispao iz ove materije sa klimama a niko mi nije odgovorio na pitanje koje sam postavio na prethodnoj strani, morao sam malo da guglam.

Elem, izračunao sam preko jednog sajta da su mi toplotni gubici pri temperaturi -10 spolja i 24 unutra za prostoriju od 30m2 - oko 3.2kw.

Je l' ok onda uzeti Fujitsu 12 KGTA koji na -10, na takođe zadatih 24, daje 3.6kw?

A da vas ja pitam nesto, ovde na forumu ima dosta ljudi koji su u poslu sa racunarima. Da povucemo paralelu izmedju npr ugradnje klime i serviserskog rada. Mozete li vi da ljudima za 4 sata samo za uslugu da uzmete 130 evra. To je vreme za koje otprilike mogu da se kompletno instaliraju sistemi sa pratecim programima na dve konfiguracije. Jel ima neko da uzima toliko za 4 sata posla?
Nadam se da znaš koliko košta održavanje računara na belo, sa originalnim softverom ili softverom koji je namenski napravljen za firmu? Plus godišnja licenca. Ako misliš na one firme kojima se računar odnese na noge, pa oni instaliraju softver ovakav ili onakav, onda je to već druga stvar. Ali ni majstor ne instalira klimu kod sebe, već kod tebe, moraju da plate i alat i materijal i putni trošak...

Ne pricamo ovde o firmama, pricamo o ugradnji klima uredjaja u stanove i kuce pa povlacim paralelu i za racunare privatnih korisnika na belo kod servisera iz kraja koji je pausalac i ima lokal, bilo da ti dodje na gajbu ili mu nosis nema sanse da naplatis polovinu cene ugradnje klime. Odrzavanje softvera i licence ya orginalni softver su nesto drugo tu placas proizvod i njegovo rentiranje, to je jednostavno druga kategorija. Pausalac u oba slucaja i kod klime i kod racunara dobija lovu na ruke sem mesecnog pausala nista drugo mu se ne oporezuje.
Da priupitam, dosao si klijentu na gajbu da mu instaliras laptop sa drajverima, Officeom i pratecim stvarima za obicnog korisnika, da li mislis da mozes da naplatis 65 evra ili cak vise od toga (mozes ali te nece zvati ponovo).

A je l ti izda račun taj lokalac?

Da bi shvatio o čemu pričam, treba ti 1000 dinara i pravac APR. E onda shvatiš koliko šta košta. Ovako je to samo prazna priča.

E sad da ti odgovorim. Za instalaciju softvera ti trebaju patike i mesečna karta za GSP. Pretpostavljam da koristiš softver od klijenta, pa treba samo da ga instaliraš. Račun ne izdaješ, već pare direkt u novčanik. Ako instaliraš svoj piratski softver, onda ne radiš na belo.
Za instalaciju klime ti treba teretno vozilo, merdevine, vakuum pumpa, manometri, kvalitetna bušilica, raznorazni rashladni fluidi, alat, materijal za ugradnju... Neki uređaji podležu etaloniranju, a to nije za dž.

Samo teretno vozilo (npr. pikap) izađe preko 500 eura mesečno. A ako misliš malo ozbiljnije da izvodiš radove, npr. opremanje novogradnje klimama, onda ti treba akt o proceni rizika, lice za bzr, lekarski pregledi... Uz to pogodan si da te zajašu razne vrste inspekcija.

E sad se hvatate paušala od 130 eura. Taj isti paušalac mora da plati recimo privatni penzioni fond, jer će mu na te doprinose državna penzija biti 15000 dinara.

Sad je prilika za sve koji pričaju u prazno da zarade. Na narodnim univerzitetima je bilo kurseva za ugradnju klime, pa lepo završite kurs, pecite zanat kod nekog klimadžije godinu dana i već od 2023. godine sva lova je vaša.

Opet da napomenem, ako neko radi na crno ili ne poštuje proceduru ugradnje, onda je ta cena zaista visoka.

Ala si ti nalupao svašta...
Prosečan monter nema apsolutno ništa od toga o čemu pričaš

Pa ne traži prosečnog montera, već onog koji radi kako treba.
Nisam nalupao ništa, već ti pišem iz ugla firme koja poštuje propise i tehnologiju rada. Kvalitet ima svoju cenu.

U tom slucaju, na moju srecu, imam iskustva samo sa nadprosecnim monterima..
Prosečan monter nema apsolutno ništa od toga o čemu pričaš
Da me ne shvatis pogresno, apsolutno je moguce da je tvoje iskustvo takvo, ali sama izjava ti je "a la bordzija".
Niko nista nema, sve rade stap kanap montaze, majstori skupi i nikakvi i takve slicne stvari.
Pa mu je onda dobro kad mu nosac SJ podboce kamencicem da bude u libelu.

To je sve jedan zacarani krug u kom ucestvuju podjednako musterije i majstori.
Na primer, postavi sebi pitanje koliko bi ti naplacivao ugradnju kad onaj na crno ili onaj sto ima firmu a vakuum pumpa mu je stari kompresor od frizidera sa otpada naplacuje 10000 + materijal.
A ti imas firmu, vozilo, alat, materijal i recimo vakuum pumpa ti je reda 500e+ sto i nije nemoguce, imas rekuperator i freon ne pustas u vazduh vec ga izvuces kako treba.
Ja znam da ja ne bih sigurno spustio cenu da dobijem vise posla. Radio bih i dalje kako treba, ali skuplje, ne znam kako bi ti.

Svako ima pravo za svoj rad da trazi koliko zeli a na musteriji je da li ce da plati.
Ja ono malo montaza sto odradim iskljucivo radim musterijama koji hoce da plate koji evro vise da bi im ja montirao.
Dosta montera koje znam su se zaposlili po firmama za odrzavanje jer su montaze sezonski posao sa navalom od manje vise dva meseca a godina ih ima 12
Sa osnovnim frigo znanjem moze da se dobije plata oko 80000 a vremenom i vise a moze i poneka montaza posle radnog vremena 😉

Hajde da se vratimo u realnost.

Moje iskustvo sa ogromnim brojem majstora iz raznih bransi je da nema pravila.

Nekom je jedan bog otac drugoj osobi najgori i zavio ga u crno.
Najveci problem je sto vecina majstora nece da stoji iza svog rada, uvek je neko drugi kriv (korisnik ili neka visa sila)
Mali broj majstora zaista hoce da stane iza svog rada i zato odgovorno tvrdim da u svojim pustolovijama neki jefitni su meni bili najbolji a neki skupi najgori (a i obrnuto) zavisno od branse i situacije

Cista lutrija

Necija preoporuka za majstora (montera) moze da pomogne (ne uvek) 😁
Ja bih se ipak plasio onih sto rade ispod cene (osim ako ne kradu materijal negde) 😁

Generalno dobar majstor se cuva i preporucuje prijateljima. Moje neko iskustvo je da dobri majstori nisu oni najskuplji, otprilike su u sredini, nisu jeftini ali nisu ni derikoze. Postoje ljudi koji su pacijenti za dranje i oni imaju posebnu psihologiju i zbog njih postoje majstori derikože. Imam nekoliko majstora koje preporucujem i uvek zovem kad mi trebaju, sa ostalima sam na oprezu.
Ovaj koji mi je rekao da je ugradnja klime 65 evra mi je sasvim ok iako mi je samo jednom nesto radio ali ga je preporucio covek koji mi je prethodnu klimu ugradio i u koga imam veliko poverenje, preporucio sam ga na par mesta i bili su potpuno zadovoljni. I dalje stojim na poziciji na ugradnja klime ne moze da košta kao 50% cene novog uređaja.
Svaki majstor koji ima prijavljenu delatnost moze da ti izda racun, da bi ostvario garanciju mora majstor koji ima registrovanu delatnost da ugradi. Inace pausalac ne gubi nista kada vam izda racun (nema pdv-a).

Kada sam radis, skuplje placas materijal, a imas znatno manje posla. Drugo, ne zaboravite da vam dvojica montiraju klimu, a ne jedan, barem kada firma salje.
90% ljudi ce traziti firmu za ugradnju, a ne majstora koji ume da ugradi.
Ta firma treba da daje platu i kada nema nijedne klime za ugradnju mesecima.
Ima tu puno troskova koji se ne vide na prvu ruku.
Nema vise kao ranije zezanja, da zaposleni nisu prijavljeni i nikome nista ne placas, pa se super zaradjuje, vec sto i jedan namet mora da se plati, mora se sve imati od opreme i platiti sertifikati, moraju se platiti racuni i kirija, vozila, gorivo, odrzavanje...
Oprema i materijal poskupeli 200% u odnosu na pre 15 godina recimo.

Opet, i taj koji ide i sam radi, pa tu usteka neku lovu, takodje ne moze jeftino jer nema ni blizu toliko posla kao neka firma.

Hajde da se vratimo u realnost.

Moje iskustvo sa ogromnim brojem majstora iz raznih bransi je da nema pravila.

Nekom je jedan bog otac drugoj osobi najgori i zavio ga u crno.
Najveci problem je sto vecina majstora nece da stoji iza svog rada, uvek je neko drugi kriv (korisnik ili neka visa sila)
Mali broj majstora zaista hoce da stane iza svog rada i zato odgovorno tvrdim da u svojim pustolovijama neki jefitni su meni bili najbolji a neki skupi najgori (a i obrnuto) zavisno od branse i situacije

Cista lutrija
Apsolutno se slažem.
Svako ima pravo za svoj rad da trazi koliko zeli a na musteriji je da li ce da plati.
Ja ono malo montaza sto odradim iskljucivo radim musterijama koji hoce da plate koji evro vise da bi im ja montirao.
Dosta montera koje znam su se zaposlili po firmama za odrzavanje jer su montaze sezonski posao sa navalom od manje vise dva meseca a godina ih ima 12
Sa osnovnim frigo znanjem moze da se dobije plata oko 80000 a vremenom i vise a moze i poneka montaza posle radnog vremena
Lepo rečeno.
Da pomenemo još jednu stvar, tih najaktivnijih par meseci kad se radi najviše montaža, radi se u najgorim uslovima, nije baš svako da visi sa krova ili prozora na 40c dok ti sunce bije u glavu, koliko tereta samo pređe preko kičme u toku dana, pa momenti kad po nekoliko sati bušiš jednu rupu sa merdevina i presedne ti svaki dinar koji si zaradio, to treba osetiti

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Interesuje me da li je neko imao iskustva sa Hokkaido klimama i kako se ova marka kotira?

Majstori za klime ipak rade na "+40" ima blesavih montaza a i to je napravila ponuda i potraznja...i mi se svi setimo klime u junu/julu. Mene u NS vise tehnicki nervira sa dogovorenom cenom od 6800din to je "KARTEL" i to legalan sa racunom za 30min setanja oko auta, onda mi je montaza klime od 65e DZHABA.
Ali da nemate u NS ili okolini normalne majstore za renoviranje celog stana, tek da tu ljudi cujete sada cene uslove....da se upucate...:(

Normalno da nema,svi su otisli preko,krštenog majstora za kaljevu pec sam cekao 2 meseca jer se ubi od posla.

Varljivog li leta.. klime nisu hladile jedva 2 dana, a od danas već greju... o_O

Gde ti zivis pa si se hladio samo 2 dana ovo leta? :)
Neka planina na 800-1000m u sumi dubokoj... sta li?
Ja je nisam gasio, skoro, 2 meseca.

Mislim da je hteo da kaze da tek sto je iskljucio hladjenje, već mora da pali grejanje posle 2 dana.

Nazad
Vrh Dno