Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Baci obavezno utiske
 
Stigli su mi ventilatori, TT Toughfan 12, 2 pack za 35€.
Deluju kvalitetno, teški su, Arctic P12 deluje kao igračka pored njih...u pakovanju su obični i dugački šrafovi (za hladnjake), spliter i LNA (Low Noise Adapteri). LNA adapteri bi trebalo da ograniče max brzinu na 1500 RPM, standardno je 2000 na ovoj verziji.
Stavio sam jedan na hladnjak Liquid Freezera i dva kao intake za kućište, da duvaju u grafiku. Prvo sam stavio LN adaptere na ta dva ali je ploča projavljivala nebulozne RPM cifre i nešto je zezalo pa sam ih skinuo i sada rade lepo. Ne znam da li je do adaptera ili do (nove) ploče...

Anyway, veoma su tihi. Nakon Arctica i famoznog brujanja na 1000 RPM, ovo je milina. Fino i uvlače, iako trenutno rade na minimalnih 500 RPM, osećam struju vazduha kad stavim ruku na mrežu kućišta.
Videću kako se ponašaju kad opteretim sistem, samo što sam ih stavio...Prvi utisak je pozitivan.

PS: zaboravih da pomenem: kablovi su 90cm dugi! Ne znam na kojim su drogama...morao sam da ih zavlačim okolo i pravim petlje jer su mi headeri na 15-ak cm od ventova. Stvarno mi nisu jasni...
 
Poslednja izmena:
Evo i ja da pitam kako da unapredim hladjenje....:)

Kućište Cooler Master Scout 2 , MB MSI b450a-pro, CPU 2600, VGA RX570. Trenutno imam stock CPU vent, kao i 4xArctic P12 120mm PWM. Napred sam stavio dva (umesto originalnih) da uvlače, pozadi jedan i gore jedan da izvlače. Ostalo je mesta za ventove: gore jedan, dole jedan i u bočnoj strani dva, svi 120mm. Planiram promenu monitora uskoro, verovatno neki 34UltraWide 3440x1440, i u perspektivi (kada/ako se unormale cene) da predjem na neku RTX grafu...Hteo bih da komp bude što tiši... E da, pazario sam Asus Strix 750w...

Prvo pitanje za napajanje. Onaj "prekidač za tišinu", logično, uvek treba da je uključen? Nije problem da bude non-stop ulključen?

CPU kuler - možda je greška što u startu nije uzeto nešto bolje. Imam kupljen onaj LC CC-120 i jedan P12 da zamenim originalan, LC-ov. Da li da ga postavim, ili da idem na nešto malo bolje? Npr Arctic Freezer 34 ili Freezer 34 esports duo. Da li je duo dosta bolji od "običnog", da li vredi razlike u ceni? Npr. duo sam našao samo u jednoj radnji, 6200din, dok single ima za oko 3500din. Da li vredi dodatno kupovati, ili ovaj LC montirati?

Da li ubaciti još, npr. dva ventilatora? Jedan gore da izvlači, tu nema dileme, ali da li onaj što uvlači da se stavi dole, ili na bočnu stranu? Ako bi bio dole, ima zgodan filter, i to je ok. Šta mislite?

Zamenom monitora, a dok ne pazarim RTX, mislim da će, zbog rezolucije, RX570 biti "u goloj vodi", pa sam i zato mislio da malo pojačam hladjenje....

Vidim da postoje i eksterni programi za podešavanje ventova, ali bi ih ipak podešavao iz bios-a. Ali da to bude neki sledeći post...;)
 
^ Odgovorio sam ti na PP gde imaš DUO jeftinije za 5700 din, nego mene interesuje da li se na ovaj Arctic Freezer 34 esports mogu montirati i ventovi od 14cm i ako može da li bi se timo išta postiglo u pogledu smanjnja buke i boljeg hlađenja?
 
Sa najlonskim vezicama / zip-ties i malo vremena moze bilo koji ventilator na bilo koji heatsink xD. Tise ce uvek biti sa kvalitetnim 140mm ventilator (ili sa jednim od ova dva 120mm: Noctua NF-A12x25 / Thermaltake Toughfan 12, posto su od specijalnog materijala napravljeni).

A za performanse nesto malo verovatno ako uopste u odnosu na stock ventilatore, premali je to heatsink.
 
Kako me nervira ovo kućište...
Kad ventilatori rade malo brže, vibrira mreža iznad njih a i montiranje ventova je bezveze...pojavljuje mi se svakakva buka koja ne dolazi od samih ventilatora već kućišta. Isto se dešavalo i sa Arcticom...
Ima da se iznerviram i vratim se na Fractal Define, žali bože novih 120mm ventova...posle mi trebaju 140mm, hah. Sad mi je krivo što nisam kupio R5 kad je bio na oglasima...
 
Hteo sam da uzmem Arctic Cooling P12 PWM PST 5 piece Value Pack za 35e, medjutim nema ih nigde, jel ima nesto slicno ovome da se uzme za ove pare ili bolje da sacekam da bude na lageru opet kod madjara? Trebala bi mi 2-3 komada 120mm da stavim na gpu hladnjak kao zamenu za stare koji su neispravni.
 
Nemaš ništa bolje po toj ceni.
Probaj da vidiš da li ih ima kod nas negde na komad, znam da je jedna radnja (Nova?) držala Arctic robu...
Ili čekaj da stigne u HU.
Raspitaj se kod više njih na KP, ne nabavljaju baš svi na jednom mestu...

PS: ima ih za 1000 din...manje povoljno nego 5-pack ali ne moraš da juriš.

PPS: ako ti je za tu kartu iz potpisa, 120mm možda bude preveliko...90-92mm bi verovatno bolje pasovalo...u svakom slučaju, ne trebaju ti više od 2 komada.
 
Poslednja izmena:
Jos bolje ako ima i u nasim prodavnicama, videcu onda da uzmem 3 komada. Trenutno mi je na kartici (xfx 470) neki od 120mm i ne pravi toliki problem, doduse sa vezicama je zakacen.
Imam u planu ovako nesto , deluje mi kao ok resenje
 
Ta njegova budževina je komplikovanje bez potrebe...plus čini kartu 3x debljom.
Samo priveži ventove za hladnjak sa vezicama...
Koji model grafičke konkretno imaš?
 
Da li si uspeo da ohladis tu karticu ?? Moze neka slika ?
I moja je prevruca menjao pastu i padovei ne pomaze...
 
Uspeo sam, stavio sam x2 od 120mm, kacim sutra fotke, zadovoljan sam sa rezultatima, dosta su tisi od fabrickih i u max loadu karta je na 72-75c sa rucno podesenom fan brzinom u biosu

edit: evo jedna fotka na brzinu: , takodje kartica radi na 1330 Mhz na 1100 mv, mx-4 pasta
 
Poslednja izmena:
...da ne otvaram temu jesu dobre tempere mraleee ?



1.jpg2.jpg
 
odlicne za ovo vreme i temperatiure..
 
Gde se kod nas može kupiti Arctic P8? Nema ga u nova-monitor-KP... planiram ih kao zamenu za ventilatore na 1070ti... postoji li bolje rešenje?
 
Skini kompletan shroud sa ventilatorima i priveži 2 120mm ventilatora vezicama na hladnjak...pretpostavljan da više nije u garanciji...
 
Na KP u search kucaj "Arctic p12 pwm pst"
 
Proveri konektore za ventilatore na karti (koji je model?)...
Možda ćeš moći da ih povežeš direktno na kartu bez adaptera, možda će trebati adapter a možda ćeš morati na matičnu (u tom slučaju ti treba neki način da očitavaš temperaturu na karti i uskladiš brzinu ventova koji su povezani na ploču a ne na kartu)
 
Proveri konektore za ventilatore na karti (koji je model?)...
Možda ćeš moći da ih povežeš direktno na kartu bez adaptera, možda će trebati adapter a možda ćeš morati na matičnu (u tom slučaju ti treba neki način da očitavaš temperaturu na karti i uskladiš brzinu ventova koji su povezani na ploču a ne na kartu)
U pitanju je Gigabyte 1070ti Gaming, i to ne jedna, već 23 kom (rigovi). Znači nameravam da se odreknem fabričkih ventilatora, jer zamenski (isti model - Aliexpress) brzo crkavaju. Konektor nije isti, ali ću ga napraviti, jer mi rad sa lemilicom nije stran.
Ono što mene interesuje je... kakva su uskustva sa "budženjem" drugih-nestandardnih ventilatora na grafike?
Vidim da umesto osmica, stavljate 12-ke... pretpostavljam da je rezultat zadovoljavajući?
Isto tako pretpostavljam da je taj, preporučeni Arctic 12 PMW PST, dobro rešenje za grafiku koja radi 24/7/365...
 
Konacno izlazi Phanteks konkurencija Noctua NF-A12x25-ci. (Takodje AIO izgleda odlicno, 38mm debeo radijator kao Arctic Liquid Freezer II, ozbiljna konkurencija).

Phanteks T30-120 (a uskoro i 140mm i frameless Dual-Heatsink verzija, nadamo se).

Tecni-Kristalni polimer, razmak izmedju vrha lopatica i rama 0.5mm isto kao Noctua (Thermaltake Toughfan je losiji sa 0.7mm, Scythe Wondersnail nisam nasao koliko je), i najbitnije od svega Sunon Dual Vapo Maglev lezajevi/motor, slicno ili bolje nego Corsair ML serija xD

30mm dubina, 3 moda rada : 1200 RPM / 2000 RPM / 3000 RPM


T30-1.jpg

T30-5.jpg
 
Opa idemo, 1 od 2 najbolja review-era ventilatora i kulera na svetu izbacio review za ovaj ventilator:


fan-4.jpg

cfm-per-dba-1500.png
noise-1500.png


TLDR:

Najbolji ventilator na svetu trenutno xD
 
Poslednja izmena:
U iskusenju sam da nabavim tako nesto (dugo cekam crnu verziju Noctue NF-A12x25), ali me zanima da li ce relativno mali single tower Scythe kuler biti usko grlo sa manjkom kilograma metala.
 
Samo ako ima sirok razmak izmedju aluminijumskih lopatica (optimizovan za mali airflow). Ako su prosecne gustine bice koristi od ovog Phanteks-a. za Scythe Mugen 5, pa on je malo ispod proseka za gustinu, tako da nisam siguran koliko ce biti velika korist (uporedih Noctua NH-D15/S i Mugen5, i manji je razmak nego sto sam ocekivao/sto se secam).

Jedino sto je cool je sto su Scythe Ventilatori vec deblji od ostalih sa 27mm, tako da sam prilicno siguran da bio zice za montiranje radile i za PHantek T30-120, doduse uz bolno natezanje sa prstima/srafcigerom. Zlatno pravila je obrnuto montirati od kako pise u upustvu/common sense je. prvo staviti uzi deo na sam kuler a onda jednu u jednu rupu uz pomoc alata kao poluge ubaciti pojedinacne krajeve metalnih zica.
 
Gde uopste nabaviti metalne zice za kacenje, za slucaj da izgubim bitku sa natezanjem postojece? Da ne otvaram novu temu samo za ovu malu glupost... Moze i na PM
 
Nema potrebe, moze se povezati i sa plasticnim/najlonskim vezicama, zip-ties, tipa 150 din za 150 komada crnih u Wob* Hous*. Sto tanje to bolje.
 


Ne znam, meni zvuči primetno bučnije od Noctua kroz ceo RPM range...

Uostalom, nema svrhe juriti ovo kad postoji Thermaltake Toughfan 12 koji je praktično isti kao Noctua, ali jeftiniji od oba i takođe crn...jedino ako nekom treba 3000 RPM. Opet, za to ima Noctua iPPC...
 
Ne znam, meni zvuči primetno bučnije od Noctua kroz ceo RPM range...
Ovo je ok za relativno poredjenje, ali nikom nece zvucati tako u kucistu, ni machines & more ni tech buyer's guru, pozicija nije gde bi bilo uvo korisnika u odnosu na ventilator na kucistu. ko jos koristi thermaltake p3 i onako mu stoje na radijatoru ?(cak i da neko koristi radijatora tako na nekom od novih kucista, prednja strana ce odstraniti specificne tipove buke u manjoj meri, nego kad je klasicno kuciste i montiranje u pitanju) Nego i u slucaju gde su najblizi korisniku ( u nivou glave levo ili desno pored stola), stoje pod uglom od 90 stepeni.

Eno Noctua na Tech Buyer's Guru gde je mu postavljen mikrofon, proizvodi prilicno cudno buku (Mislim njegove Noctue su generalno cudnije po zvuku nego machines&more. Zaboravih ko, jedan youtuber je testirao kakve je buka blizu ventilatora, dalje, i sa strane, i cim se odalji mikrofon i nije direktno uperen ka prednjoj strani, isto/malo bolje mu se cuje na 1500 RPM kao kod ove dvojice na 1200 RPM.

Uostalom, nema svrhe juriti ovo kad postoji Thermaltake Toughfan 12 koji je praktično isti kao Noctua, ali jeftiniji od oba i takođe crn
Ovaj je bolji od Tougfan 12 za radijatore zbog 30mm debljine i boljeg prianjanja Toughfan 12 je katastrofalno dizajniran, da je previse odstranjeno plastike na okviru generalno. za vazdusni kuler i kuciste extra, al za radijator nope.

Ali, dageneralno su blizu svi LCP ventilatori, Scythe Wonder Snail, Toughfan 12, A12x25, ova phanteks serija je bitnija zbog 140mm, klasicnog i frame-less za dual-tower kulere. Phanteks je najbolje odradio skaliranje performansi sa MP-serijom od svih drugih (Be Quiet! takodje), tako da je najveca sansa da pogode i sad. Toughfan 14 je absolutna katastrofa, cak losiji u nekim uslovima/testovima od 12-ce, jer uopste nije redizajniran od nule za tu velicinu, nego samo skalirana i malo doradjena 12-ca u dizajn programu.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno