Šta je novo?

Hardver Da li da menjam i3 za i5 10600kf?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Skamer

Poštovan
Učlanjen(a)
24.02.2019
Poena
80
imam i3 10100f i gtx980. mislite li da cu profitirati u doti ako zamenim procesor sa i5 10600kf, koji ide do 4.80ghz? takodje me zanima posto imam neku skroz obicnu h410 plocu,jel moze i5 10600kf da se lako nagura na okruglo 5ghz?

na 3:50 minutu snimka je Dota 2. sa 1660 super grafickom karticom, koja nije puno brza od gtx980. jasno se vidi da ova igra jako profitira od procesora. na snimku je 1080p,a ja koristim 1440p rezoluciju,sto moze biti problem. jer gtx980 na 1080p se ne optereti ni 50% na tim nekim mojim podesavanjima,a na 2k se optereti preko 80% u intenzivnim scenama. kako god bilo,na snimku se vidi da i5 baca puno vise frejmova i pitam se da li da uradim ovaj potez ili je neki drugi potez mozda bolji? takodje sam gledao gtx1070, medjutim benchmarkovi pokazuju da u ovoj igrici nema velike razlike izmedju 980 i 1070,tek nekih 10-15 frejmova.

Jes, 66% profita

jel ozbiljno kazes ili...? ajte ljudi pomozite s ovim. cs go je slican zbog source 2 engina, veoma oseca procesorsku snagu. neki tamo sajt kaze za i3 10100f da je 4% bottleneck za gtx980,ali taj bottleneck je veci u doti2 ili cs go zbog engina. benchovi koje sam gledao kazu da mi treba procesor, medjutim pracenje brojki u igri pokazuje da ovaj procesor retko kad dolazi i do 55% opterecenja u najzahtevnijim scenama, dok gtx980 ide i do 90%.

Menja se samo procesor, a sajtovi za procenu snage procesora kazu da je odnos takav.
to je i frka,sajtovi kazu da mi treba proc,a meni je grafa ta koja dostize 90% a ne proc...sve u svemu mislim da ce ipak proc resiti ovo. i7 10700 mi je preskup, ali i5 10600kf je okej. na 6 jezgra kad radi, onda je max turbo 4500mhz,sto nije bas nesto. jedino ako bude mogla ova moja sugava ploca to malo da potera. takodje,mozda cu imati ogranicenje generalno u performansama jer mi ram na 2666 i nece vise od toga.

Brzina ram-a nema toliko značaja za Intel kao za AMD,2666MHz je sasvim ok

Koliko plaćaš taj 10600K?
Možeš i da prodaš sve to i uzmeš 10400F koji je kod nas nekih 70e jeftiniji, uzmeš neku jeftiniju B560 ploču i 3200 MHz RAM...imaš 6 jezgra, procesor koji nije sputan sporom memorijom i u igrama iste performanse kao 10600K. Verovatno će koštati više, doduše...

Koliko plaćaš taj 10600K?
Možeš i da prodaš sve to i uzmeš 10400F koji je kod nas nekih 70e jeftiniji, uzmeš neku jeftiniju B560 ploču i 3200 MHz RAM...imaš 6 jezgra, procesor koji nije sputan sporom memorijom i u igrama iste performanse kao 10600K. Verovatno će koštati više, doduše...

*** sad,ne mogu sve. 22 hiljade dinara ce biti 10600k. imam skroz obicnu Biostar h410 plocu pa se nadam cisto malo da mogu one brojke i biosu nagurati barem na 45-46 da bih dobio 4500/600mhz na sva 6 jezgra. i da,svakako su prodati i3 10100f,vec sam ga oglasio.

Ima itekako znacaja i za AMD i za Intel sa brzim RAM-om, dokle god je kvalitetan u pitanju (Samsung B-die, Micron E-die/MIcron B-die) i sekundarne/tercijalne latencije i tercijalna podesavanja su zategnuta, bilo iz fabrike bilo rucno overclock-om.

Primarne latencije, i smanjivanje samo istih nema mnogo uticaja i glavni je razlog zasto youtuberi a i neki review-eri ne vide dobitke i donose pogresne zakljucke. Bullzoid redovno detaljno objasnjava, i najbolji nacin da se proveri je Y-cruncher i Geekbench 3, konkretno sa DDR4-om, ko god nije blizu, ili jos bolje ne prelazi 9000 memory score u Geekbench 3 jos uvek nije doterao svoju memoriju na maksimum potencijala.

Moja greška, baš sam YT testove gledao i nisam video neku razliku, za gaming konkretno, par fps samo. Moguće da to nije zategnuto kako treba...

zamenio sam ga...posto mi monitor 2k+165hz,gledam da igram dota2 na tim podesavanjima. na starom procesoru kad stavim ta podesavanja,165fps vrlo brzo krenu da padaju,ponekad i na pocetku igre dok nije zahtevna scena. a sad igram celu igru na 165fps,tih padova uopste nema dokle god nisu neke preterano graficki jake scene. i dalje pada u nekim bas zahtevnim scenama, tad graficka ide do 85-90% opterecenja. medjutim,izgleda da se jako brzo vraca na 165fps,dosta brze nego i3 10100. dodao sam +450mhz grafickoj memoriji,dodaje malo frejmova. i gpu +210mhz.

Nazad
Vrh Dno